Zsámbok Község Önkormányzat Képviselő-testületének 20/2008(XII.18..) rendelete

a lakások bérletéről

Hatályos: 2008. 12. 18- 2019. 11. 26

Zsámbok Község Önkormányzata a helyi Önkormányzatokról szóló 1990. évi LXV. Törvény 16. §-ában, valamint a Lakások és helységek bérletére valamint az elidegenítésükre vonatkozó egyes szabályokról szóló többször módosított 1993. évi LXXVIII. Törvény (továbbiakban Lakástörvény) felhatalmazása alapján az alábbi rendeletet alkotja:




A rendelet hatálya


1. §


A rendelet hatálya kiterjed az Önkormányzat tulajdonában álló minden önkormányzati lakásra (továbbiakban: Önkormányzati lakás).




Az önkormányzati lakások bérbeadásának általános feltételei


2. §

(1)A rendelet hatálya alá tartozó lakások vonatkozásában a bérbeadói jogkört a polgármester gyakorolja (továbbiakban: Bérbeadó).

(2)Ahol a Lakástörvény a felek megállapodására utal ott a megállapodás tartalmát Bérbeadói részről a polgármester határozza meg.

(3)Egy háztartásban életvitelszerűen együtt lakó közeli hozzátartozók csak egy önkormányzati lakásra köthetnek szerződést.

(4)Bérbeadó az önkormányzati lakásokat a bérbeadás jellegétől függően

a.Szolgálati jelleggel

b.Szociális helyzet




Önkormányzati lakások bérbeadása szolgálati jelleggel


3. §

(1)Szolgálati jelleggel Önkormányzati lakás annak adható bérbe, aki az Önkormányzat Polgármesteri Hivatalában, vagy az Önkormányzat intézményeiben köztisztviselői, közalkalmazotti jogviszonyban illetve munkaviszonyban áll, vagy a település illetékességi területén egészségügyi, közszolgálati feladatot lát el.

(2)Önkormányzati lakás szolgálati jelleggel csak meghatározott időre, de legfeljebb az (1) pontban meghatározott jogviszony, illetve feladatellátás időtartamáig adható bérbe.

(3)Az (1)-(2) bekezdésben rögzített feltétel megszűnését, illetve a határozott idő elteltét követő 30 napon belül a Bérlő köteles az Önkormányzati lakást üres, rendeltetésszerű állapotban a Bérbeadó rendelkezésére bocsátani.




Önkormányzati lakás bérbeadása szociális helyzet alapján


4. §

(1)Szociális lakás bérletére benyújtott igénynek tartalmaznia kell az igénylő nevét, személyi adatait és jövedelemigazolását. Bérleti igényt csak nagykorú, cselekvőképes személy nyújthat be.

(2)Nem nyújthat be szociális lakásbérletére igényt:

a.Aki önkormányzati bérlakással rendelkezik, vagy házastársa, vagy élettársa ilyen lakás bérlője.

b.Akinek háztartásában az egy főre eső havi nettó jövedelem az öregségi nyugdíj mindenkor legkisebb összegének kétszeres összegét, egyedülálló esetében a háromszorosát meghaladja.

c.Aki a korábbi bérleti jogviszonyát öt éven belül megszűntette.

d.Akinek bérleti jogviszonyát a Bérbeadó öt éven belül felmondással megszűntette.

e.Aki öt éven belül önkormányzati bérlakás bérleti jogával rendelkezett.

f.Aki beköltözhető lakás egészének, vagy részének tulajdonjogával, vagy haszonélvezeti jogával rendelkezik.

(3)A (2) bekezdésben meghatározott kizáró okok fennállását a pályázóval együtt költözni kívánó személyek tekintetében is vizsgálni kell.

(4)Az igénylést a polgármester előterjesztése alapján a Képviselő-testület bírálja el.

(5)Pályázat útján Önkormányzat tulajdonába kerülő bérbeadás esetén a Bérlő az a személy akire tekintettel a pályázatot benyújtotta a Képviselő-testület.




KÖZÖS RENDELKEZÉSEK


Lakásbérleti jogviszony


5. §

(1)Az Önkormányzati bérlakás bérbeadása határozott időre, legfeljebb 10 évre történhet. A bérleti jogviszonynak a bérleti időtartam lejárta miatti megszűnése esetén a bérleti szerződés újabb határozott időtartamra meghosszabbítható, amennyiben a Bérlő az Önkormányzati lakásra továbbra is jogosult és a bérleti szerződésből származó kötelezettségeit maradéktalanul teljesítette. A bérleti jogviszony meghosszabbításának feltétele, hogy a Bérlőnek bérleti díj tartozása, vagy közüzemi díj tartozása ne álljon fenn.

(2)A Bérlő köteles életvitelszerűen a bérlakásban lakni a Lakásbérleti szerződés fennállása alatt.

(3)A rendeltetésszerű használatot, illetőleg a Lakásbérleti szerződésben foglalt kötelezettségek teljesítését a Bérbeadó naptári évenként egyszer jogosult ellenőrizni.

(4)Önkormányzati bérlakás albérletbe nem adható.


Bérleti díj mértéke


6. §

(1)Önkormányzati lakások bérleti díja összkomfortos, komfortos lakás esetén 150,-Ft/m2/hó, szociális helyzet alapján bérbeadandó lakás bérleti díja 30,-Ft/m2/hó.

(2)A lakbér mértékét módosítani kell, ha a lakás alapterületében, komfortfokozatában, vagy a lakbér mértékét növelő, csökkentő tényezőkben változás következik be.

(3)A havi lakbér mértékét 2009. január 01-től az Önkormányzat Képviselő-testülete költségvetési rendeletében állapítja meg.




Bérleti jogviszony megszűnése


7. §

(1)A Bérlő a bérleti jogviszony megszűnésekor köteles a lakást üres, tiszta, rendeltetésszerű használatra alkalmas állapotban Bérbeadónak visszaadni.

(2)A Bérlő halála esetén annak örökösei kötelesek a lakást a hagyaték átadását követő 90 napon belül üres, tiszta állapotban Bérbeadónak visszaadni. A bérlő elhalálozásának napjától a visszaadás napjáig terjedő időszakra a Bérlő örököse a bérleti díjjal megegyező mértékű használati díjat köteles fizetni.




Adatvédelemre vonatkozó rendelkezések


8. §


A Bérbeadó a jogszabály keretei között jogosult nyilvántartani és kezelni mindazokat a személyes adatokat, amelyet e rendelet alapján a bérbeadás feltételeinek megállapítása, megtagadása, a bérbeadó hozzájárulásról való döntés érdekében a tudomására jutottak.




Záró rendelkezések


9. §


A rendelet a kihirdetés napján lép hatályba, de a folyamatban lévő ügyekben alkalmazni kell.



Zsámbok, 2008. december 18.




Holló Ilona                                                                            Nagyné dr. Szabó Judit

Polgármester                                                                            címzetes főjegyző



Záradék:

A helyi önkormányzatokról szóló 1990.évi LXV.tv. 16.§. (2) bekezdés alapján a rendelet 2008. december 19-én kihirdetésre került.




                                                                                              Nagyné dr. Szabó Judit

                                                                                                 címzetes főjegyző