Zsámbok Község Önkormányzat Képviselő-testületének 15/2012(X.10..) rendelete

az önkormányzat vagyonáról

Hatályos: 2012. 10. 10- 2018. 02. 01

Zsámbok község Képviselő-testülete a nemzeti vagyonról szóló 2011. évi CXCVI. törvény 3. § 6. pontjában, 6. § (5) bekezdésében, 6. § (6) bekezdésében, 11. § (16) bekezdésében, 13. § (1) bekezdésében, 18. § (1) bekezdésében; a Magyarország helyi önkormányzatairól szóló 2011. évi CLXXXIX. törvény 107. §-ában, 109. § (4) bekezdésében, az államháztartásról szóló 2011. évi CXCV. törvény 97. § (2) bekezdésében foglalt felhatalmazás alapján a helyi önkormányzatokról szóló 1990. évi LXV. tv. 8. § (1) bekezdésében meghatározott feladatkörében eljárva a következőket rendeli el:


Általános rendelkezések

1. §A rendelet hatálya Zsámbok község Önkormányzata (a továbbiakban önkormányzat) vagyonára terjed ki.

2. §Az önkormányzat tulajdonában álló lakás és a nem lakás célú helyiségek bérletére e rendeletet a képviselő-testület egyedi döntésével együtt kell alkalmazni.

3. §(1)  A rendelet hatálya alá tartozó vagyon tulajdonosi joggyakorlója Zsámbok község

      Képviselő-testülete.

  1. A rendelet hatálya alá tartozó vagyon működtetésének feladatát – ha jogszabály vagy a képviselő-testület döntése alapján kötött szerződés másként nem rendelkezik – a Polgármesteri Hivatal látja el.
  2. A (2) bekezdés szerinti feladatellátás során a hasznok szedéséből származó bevételek az önkormányzatot illetik meg.
  3. A rendelet szempontjából a vagyon forgalmi értékének meghatározása, értékbecsléssel történik, melyet felkért ingatlanforgalmi szakértő végezhet.

4. §(1) A rendelet hatálya alá tartozó vagyonra vonatkozó ügyekben a képviselő-testületet

     Zsámbok község polgármestere képviseli.

  1. A képviselő-testület kizárólagosan jogosult az ötszázezer forint összeghatárt meghaladó, polgári jogi jogviszonyból származó követelés elengedésére, az egy évet meghaladó időtartamú részletfizetés vagy fizetési halasztás engedélyezésére és ehhez kapcsolódóan a kamat illetve költség címén fennálló követelések elengedésére.
  2. A képviselő-testület az alább felsorolt tulajdonosi, jogok és kötelezettségek tulajdonosi joggyakorlására a polgármestert hatalmazza fel:

a.a képviselő-testület által szövegszerűen elfogadott szerződések aláírása;

b. a képviselő-testület szerződéskötésről szóló döntése alapján, amennyiben a testület a szerződést nem szövegszerűen fogadta el, az önkormányzati határozat keretei között a szerződés szövegének megállapítása, elfogadása, a szerződés aláírása;

c.az önkormányzat vagyonának, továbbá jogos érdekeinek védelme céljából szerződés felbontására, vagy megszüntetésére irányuló jognyilatkozatok megtétele, az önkormányzat igényeinek érvényesítését célzó jognyilatkozatok kiadása;

d.az önkormányzati igények érvényesítése, az önkormányzat jogvédelme érdekében közigazgatási, peres, vagy nem peres eljárás megindítása;

e.telekalakítási eljáráshoz, valamint közút, közterület területének településrendezési terv végrehajtása során történő rendezése miatt szükségessé váló adásvételi és csereszerződések megkötése nettó 2.000.000 Ft-ot meg nem haladó értékre;

f.településrendezési tervben közút, vagy egyéb közterület rendeltetésű ingatlan tulajdonjogának ellenérték nélküli megszerzését tartalmazó szerződések megkötése;

g. közművezetékek elhelyezése céljára vezetékjogot, szolgalmi jogot, vagy közérdekű használati jogot biztosító szerződések megkötése, feltéve, hogy e jogok biztosítása nem eredményez változást, vagy korlátozást az érintett ingatlanok településrendezési terv szerinti felhasználhatóságában;

h.az önkormányzat, mint jogosult javára vezeték-, szolgalmi- és használati jogot biztosító szerződések megkötése nettó 2.000.000 Ft értékhatárig;

i.szerződéskötés a nem beépíthető, önállóan gazdaságos módon nem használható földrészletek hasznosítására,

j.az ötszázezer forint összeghatárt nem meghaladó, polgári jogi jogviszonyból származó követelés elengedésére, az egy év időtartamon belüli részletfizetés vagy fizetési halasztás engedélyezésére és ehhez kapcsolódóan a kamat illetve költség címén fennálló követelések elengedésére.

5. §A polgármester a költségvetés féléves és éves beszámolójának tárgyalásakor beszámol a képviselő-testületnek a rendelet 4. § (3) bekezdése szerinti felhatalmazáson alapuló tevékenységéről.

6. §A rendelet hatálya alá tartozó vagyonra vonatkozó döntési javaslatot a Pénzügyi-és Ellenőrző Bizottság véleményének előzetes kikérése mellett a polgármester terjeszti a képviselő-testület elé.


I. fejezet

A törzsvagyonra vonatkozó rendelkezések

7. §Az önkormányzat forgalomképtelen törzsvagyona körébe tartoznak  a rendelet 1. sz. mellékletében felsorolt vagyonelemek.

8. §(1) A forgalomképtelennek, továbbá nemzetgazdasági szempontból kiemelt jelentőségű

      nemzeti vagyonnak nem minősülő, a rendelet szerint korlátozottan forgalomképes és

      forgalomképes vagyonelemek a rendelet 2. sz. mellékletében vannak felsorolva.

  1. A korlátozottan forgalomképes vagyonelemek hasznosítása rendeltetésük sérelmét nem eredményezheti, elidegenítésükre e rendelet keretei között akkor van lehetőség, ha a vagyonelem a közfeladat ellátásához feleslegessé válik vagy megszűnik a közfeladat ellátásának kötelezettsége, amelyre tekintettel jogszabály vagy a tulajdonosi joggyakorló a vagyonelem korlátozott forgalomképességét megállapította.
  2. A (2) bekezdésben foglalt tényállás megállapítása a Képviselő-testület kizárólagos hatáskörébe tartozik.

9. §A törzsvagyon körébe tartozó vagyonelemek használói kötelesek a tőlük elvárható gondossággal eljárni a használat, illetve üzemeltetés során, e kötelezettség teljesítéséért a használó intézmények, illetve gazdasági társaságok vezetői felelnek.

II. fejezet


A vagyonkezelés szabályai


10. §A rendelet 3. sz. melléklete tartalmazza azokat a vagyonelemeket, amelyekre önkormányzati közfeladat ellátásához kapcsolódóan vagyonkezelői jog létesíthető és kijelöli a vagyonkezelőket.

11. § (1) A vagyonkezelői jog létesítéséért a nemzeti vagyonról szóló 2011. évi CXCVI. tv.

3. § (1) bekezdés 19. b) pontjának ba), bc), bd) és be) alpontjaiban nevesített vagyonkezelők kötelesek a vagyonkezelői szerződés időtartama alatt évente ellenértéket fizetni, melynek mértéke a tárgyévi költségvetés vagy üzleti terv szerinti, a közfeladat ellátásával kapcsolatos, önkormányzati támogatás nélkül számított saját bevételének 0,6%-a.

  1. A vagyonkezelői jog ingyenes átengedésére a nemzeti vagyonról szóló 2011. évi CXCVI. tv. 3. § (1) bekezdés 19. b) pontjának bb) alpontjaiban nevesített vagyonkezelők esetében kerülhet sor.

12. § (1) A vagyonkezelők kötelesek az önkormányzat törzsvagyona körébe tartozó

ingatlanok állagmegőrzéséről, felújításáról, korszerűsítéséről folyamatosan gondoskodni, e feladata kapcsán a képviselő-testület éves költségvetésében dönt a tárgyévi feladatokról és azok megvalósításának forrásairól.

  1. Az (1) bekezdésben foglalt rendelkezés alkalmazása során a feladatok tervezéséhez meg kell kérni a vagyonkezelő szervezetek vezetőinek véleményét, melyek figyelembevételével a vagyon állagmegóvását, felújítását, illetve korszerűsítését célzó éves feladattervet kell meghatározni.

13. § A vagyonkezelők kötelesek a tőlük elvárható gondossággal eljárni a kezelt vagyon működtetése során, e kötelezettség teljesítéséért a vagyonkezelő szervezetek vezetői felelnek.

14. § (1) A vagyonkezelés ellenőrzésének keretében a vagyonkezelő köteles évközi

beszámolásra, adatszolgáltatásra, adatszolgáltatási kötelezettsége az önkormányzat jogszabályokban előírt beszámolási, adatszolgáltatási kötelezettségéhez kapcsolódik.

  1. A vagyonkezelő tulajdonosi ellenőrzése a képviselő-testület által elfogadott éves ellenőrzési terv szerint vagy esetileg elrendelt ellenőrzéssel valósul meg.



III. fejezet


A hasznosítás szabályai


15. § (1) A nettó 10 millió forint értékhatárt meghaladó vagyonelemet – ha törvény kivételt

nem tesz - csak versenyeztetés (a továbbiakban pályázat) útján, az összességében legelőnyösebb ajánlatot tevő részére, a szolgáltatás és ellenszolgáltatás értékarányosságával lehet hasznosítani.


  1. A rendelet hatálya alá tartozó vagyonelemeket a képviselő-testület határozattal jelöli ki hasznosításra az alábbi tartalommal:

- a vagyonelem megnevezése, ingatlan esetén helyrajzi számának megjelölése,

- forgalmi értékének megjelölése,

- a hasznosítás módja,

- a pályázati feltételek meghatározása.

  1. Az (1) bekezdésben foglalt értékhatárt nem meghaladó vagyonelem hasznosítását, ha törvény vagy a képviselő-testületnek a hasznosításról rendelkező határozata másként nem rendelkezik, versenyeztetni nem kell, azonban a hasznosítási lehetőséget nyilvánosan közzé kell tenni az önkormányzat weblapján, valamint a helyben szokásos módon kifüggesztéssel.

16. §A 15. § (1) bekezdése alapján a versenyeztetést a rendelet 4. melléklete szerinti Versenyeztetési Szabályzat előírásai szerint kell lebonyolítani.

17. §A képviselő-testület által üzleti bérbeadásra kijelölt nem lakás célú helyiség bérbeadására a Versenyeztetési Szabályzatot alkalmazza. az önkormányzat tulajdonában álló lakás  bérleti díjára külön határozatot hoz a képviselő-testület..


IV. fejezet


A vagyon átruházásának szabályai

18. §A rendelet hatálya alá tartozó vagyonelemeket a képviselő-testület határozattal jelöli ki értékesítésre vagy cserére az alábbi tartalommal:

- a vagyonelem megnevezése, ingatlan esetén helyrajzi számának megjelölése,

- forgalmi értékének megjelölése,

- az átruházás módja,

- pályázat esetén a pályázati feltételek meghatározása,

- árverés esetén az árverésre bocsátás szándékának kinyilvánítása,

- csere esetén a csere célja, csereügylet keretében átruházandó és megszerzendő vagyontárgyak megjelölése, forgalmi értéke.

19. §(1) A nettó 25 millió forint értékhatárt meghaladó vagyonelemeket – ha törvény kivételt

nem tesz – csak versenyeztetés útján, az összességében legelőnyösebb ajánlatot tevő részére, a szolgáltatás és ellenszolgáltatás értékarányosságával lehet értékesíteni.

  1. Az (1) bekezdésben foglalt értékhatárt nem meghaladó értékű vagyonelem, ha jogszabály másként nem rendelkezik, a képviselő-testületnek az értékesítésről szóló határozata alapján nyilvános meghirdetéssel a Versenyeztetési Szabályzat ( 4.sz. számú melléklet) előírásai szerint lebonyolítandó versenyeztetés útján értékesíthető.

20. §Településrendezési terv végrehajtását célzó, nem önálló ingatlanként nyilvántartott földrészlet értékesítése, vagy cseréje esetén árverés vagy nyilvános meghirdetés nélkül kell a szerződést megkötni, a forgalmi érték vagy a számviteli nyilvántartás szerinti érték megjelölésével.

21. §A tulajdonközösség megszüntetése érdekében kötendő önkormányzati tulajdonú ingatlan tulajdoni hányadrészének tulajdonostárs általi megváltása esetén a forgalmi érték megjelölésével kell a szerződést megkötni.



V. fejezet

A vagyonszerzés szabályai

22. §(1) Az önkormányzati vagyon gyarapításáról a polgármesternek a Pénzügyi-és

Ellenőrző Bizottság állásfoglalásával ellátott javaslata alapján a képviselő-testület dönt.

  1. A vagyongyarapításról a képviselő-testület határozattal dönt, az alábbi tartalommal:

- a vagyonelem megnevezése, ingatlan esetén helyrajzi számának megjelölése,

- forgalmi értékének megjelölése,

- a szerzés módja,

- az önkormányzat által vállalt fizetési feltételek,

- az önkormányzat ajánlati kötöttségének időtartama.

  1. Ingatlantulajdon megszerzése esetén a döntés előkészítése során vizsgálni kell, hogy az ingatlan megszerzése milyen önkormányzati célok megvalósításához és milyen feltételek mellett alkalmas, fel kell tárni a továbbhasznosítási lehetőségeit, illetve a várható üzemeltetési költségek körét és nagyságát is.
  2. Önkormányzati tulajdonszerzést megelőzően a vagyontárgyról forgalmi értékbecslést kell készíttetni.

23. §Az önkormányzat törvény által előírt, vagy önként vállalt feladata ellátásához ingatlant bérelhet, albérletbe vehet, vagy használatba, egyéb módon hasznosításra átvehet, erről a Képviselő-testület a polgármester javaslata és a Pénzügyi-és Ellenőrző Bizottság állásfoglalása alapján hoz döntést.


VI.

Záró rendelkezések


24. §A Képviselő-testület részére az önkormányzat vagyonának alakulásáról, a vagyonállapotról a rendelet 5. sz. melléklete szerinti vagyon kimutatást kell elkészíteni és az önkormányzat elemi költségvetési beszámolójához csatolni.

25. §E rendelet mellékletei:

- 1. melléklet: A nemzetgazdasági szempontból kiemelt jelentőségű,

forgalomképtelen törzsvagyonba sorolt vagyonelemek

- 2. melléklet: A rendelet szerint korlátozottan forgalomképes vagyonelemek

- 3. melléklet: A vagyonkezelésbe adható vagyonelemek

- 4. melléklet: Versenyeztetési Szabályzat

- 5. melléklet: Vagyonkimutatás formanyomtatvány.

26. §Ez a rendelet a kihirdetése napját követő napon lép hatályba.


27. §E rendelet hatályba lépésének napján hatályát veszti az önkormányzati tulajdonosi jogok gyakorlásáról, a vagyongazdálkodásról és vagyongyarapításról szóló 3/2007 (III.29) sz. rendelet, valamint az önkormányzat vagyonának értékesítése, hasznosítása során alkalmazandó szabályokról szóló 7/2010.(IV.21.) sz. rendelet.



Zsámbok, 2012. október 02.





Holló Ilona

polgármester

Nagyné dr. Szabó Judit

címzetes főjegyző


Záradék:

A helyi önkormányzatokról szóló 1990. évi LXV. tv. 16. § (2) bek. alapján a rendelet 2012. október 10. napján kihirdetésre került.






Nagyné dr. Szabó Judit

címzetes főjegyző