Zsámbok Község Önkormányzat Képviselő-testületének 16/2013(XII.17..) rendelete

A nem közművel összegyűjtött háztartási szennyvíz begyűjtésére vonatkozó helyi közszolgáltatásról

Hatályos: 2014. 01. 01

Zsámbok Község Önkormányzata Képviselő-testülete a vízgazdálkodásról szóló 1995. évi LVII. tv. 44/C.§.(2) bekezdésében kapott felhatalmazás alapján Magyarország Alaptörvényének 32. cikk (2) bekezdés a) pontjában meghatározott feladatkörében eljárva az alábbi rendeletet alkotja:

I. A rendelet célja

1.§    A rendelet célja Zsámbok Község földtani közegének és a felszín alatti vizeinek védelme. Ennek érdekében valamennyi ingatlan tulajdonosa, vagyonkezelője vagy egyéb jogcímen használója (továbbiakban: ingatlantulajdonos) köteles gondoskodni az ingatlanán keletkező nem közművel összegyűjtött háztartási szennyvíz szakszerű, a környezetet nem veszélyeztető módon történő begyűjtéséről és elhelyezéséről közegészségügyi és környezetvédelmi szempontok figyelembe vételével.

II. A rendelet hatálya

2.§    (1) A rendelet hatálya kiterjed Zsámbok Község közigazgatási területén található ingatlanokon keletkezett nem közművel összegyűjtött háztartási szennyvíz gyűjtésére, begyűjtésére, szállítására és az ártalmatlanító helyen történő elhelyezésére.

         (2) Nem terjed ki e rendelet hatálya a veszélyes és radioaktív hulladékokra, a települési hulladékokra, valamint ezekkel összefüggő tevékenységekre.

III. Közszolgáltató és ártalmatlanító hely megnevezése

3.§    (1) A nem közművel összegyűjtött háztartási szennyvíz begyűjtését, szállítását és ártalommentes elhelyezését az Önkormányzat helyi közszolgáltatás által látja el.

(2) A nem közművel összegyűjtött háztartási szennyvíz begyűjtését, szállítását és ártalmatlanító helyre történő elhelyezését végző közszolgáltató DAKÖV Kft. 2370 Dabas, Széchenyi u. 3. (továbbiakban: közszolgáltató) 2014. január 1-től.

(3) A szállított nem közművel összegyűjtött háztartási szennyvizet a DAKÖV Kft. a vízügyi hatóság által kijelölt telepre ürítheti.

IV. A közszolgáltatás ellátásának rendje és módja

4.§    (1) Valamennyi ingatlantulajdonos köteles gondoskodni az ingatlanán összegyűjtött nem közművel összegyűjtött háztartási szennyvíz szakszerű gyűjtéséről.

(2) Azokon az ingatlanokon, ahol az ingatlanhoz közvetlenül kapcsolódó közterületen a szennyvízcsatorna hálózat kiépült és a csatornahálózatra alakos rákötési lehetőséggel élt, a szennyvizet csak a csatornahálózaton keresztül szabad elvezetni.

(3) A csatornahálózatra rá nem kötött ingatlan tulajdonosa a nem közművel összegyűjtött háztartási szennyvíz elhelyezéséről az e rendeletben meghatározott módon, a közszolgáltatás igénybevétele útján köteles gondoskodni.

(4) A közszolgáltató csak olyan személy/szervezet vagy vállalkozó lehet, aki ellen hulladékkezelésével összefüggésben – a törvényben, kormányrendeletben meghatározott – szabálysértés elkövetése miatt jogerősen büntetés kiszabására vagy intézkedés alkalmazására nem került sor. Ezen előírást a közszolgáltató esetleges alvállalkozójára is alkalmazni kell. 

V. A közszolgáltatás teljesítésére vonatkozó szerződés egyes tartalmi elemei

5.§    (1) A közszolgáltatóval a nem közművel összegyűjtött háztartási szennyvízzel kapcsolatos kötelező közszolgáltatás teljesítésére az önkormányzat köt szerződést.

         (2) A közszolgáltatási szerződésben minden esetben rögzíteni kell:

         - a szerződő felek jogait, kötelezettségeit;

         - a közszolgáltatásért fizetendő nettó díjtétel mértékét (az első évben);

         - a közszolgáltatás feltételeit;

         - a szerződés időtartamát;

         - a szerződés megszűnésére vonatkozó szabályokat.

VI. A közszolgáltató jogai és kötelezettségei

6.§    (1) A nem közművel összegyűjtött háztartási szennyvíz szállítása kizárólag az erre a célra készített zárt rendszerű olyan járművel és úgy végezhető, hogy az teljes mértékben megfeleljen  a mindenkor érvényes jogszabályoknak.

(2) A nem közművel összegyűjtött háztartási szennyvíz szállítását úgy kell végezni, hogy az szennyezést, elcsorgást ne okozzon. Károkozás esetén az eredeti állapot helyre állítását, a szennyezést okozó köteles haladéktalanul elvégezni.

(3) A közszolgáltató mindenkor köteles a szolgáltatást a bejelentéstől számított 72 órán belül – az igénylővel egyeztetett időpontban – elvégezni.

(4) A közszolgáltató a nem közművel összegyűjtött háztartási szennyvíz elszállítását nem tagadhatja meg, kivéve, ha a szippantandó anyagról feltételezhető, hogy a közcsatornába az a vonatkozó jogszabályi előírások alapján nem lenne beengedhető.

         (5) A közszolgáltató a tevékenységgel kapcsolatos iratokat 5 évig köteles megőrizni.

(6) A közszolgáltató alvállalkozót csak az önkormányzat külön engedélyével vehet igénybe.

         (7) A közszolgáltatónak rendelkeznie kell:

         - ügyfélszolgálati és ügyeleti feladatokat ellátó szervezettel,

         - a közszolgáltatás ellátásához kapcsolódó nyilvántartási rendszerrel.

VII. Az ingatlantulajdonos jogai és kötelezettségei

7.§    (1) Az ingatlantulajdonos köteles az ingatlanán keletkező vagy onnan származó közüzemi csatornahálózatba nem vezetett nem közművel összegyűjtött háztartási szennyvizet – a külön jogszabályban meghatározott műszaki és közegészségügyi előírások, hatósági előírások szerint – gyűjteni és a közszolgáltatónak átadni.

(2) Az ingatlantulajdonos köteles a háztartási szennyvíz gyűjtése során kellő gondossággal eljárni.

(3) Az ingatlantulajdonos köteles jelen rendeletben előírt közszolgáltatást igénybe venni, s a közszolgáltatás ellenértékét kiegyenlíteni.

(4) Az ingatlantulajdonos és a közszolgáltató közötti jogviszonyt létrehozza az, hogy a közszolgáltató az ingatlantulajdonos számára a közszolgáltatást felajánlja, illetve, hogy a közszolgáltatás teljesítésére rendelkezésre áll. Közszolgáltató a közszolgáltatás teljesítésének feltételeiről a helyi újságban is köteles tájékoztatást adni.

(5) A nem közművel összegyűjtött háztartási szennyvíz elszállítását az ingatlantulajdonosnak kell a közszolgáltatást ellátó, közszolgáltatónál megrendelni, köteles továbbá biztosítani az elszállíthatóságot.

VIII. Közszolgáltatás díja

8.§    (1) A közszolgáltatás díja 2014-ben 200.- Ft/hó + Áfa alapdíjból, és 1400.- Ft/m3 + Áfa közszolgáltatási (ürítési) díjból áll. Az Önkormányzat a díj változásáról külön rendeletet alkot.

(2) Az alapdíjat közszolgáltató a lakott ingatlanokra félévenként jogosult számlázni, míg a közszolgáltatás díját alkalmanként számlázza, melyet azonnal köteles a szolgáltatást igénybevevő a közszolgáltatónak megfizetni.

IX. Személyes adatok kezelése

9.§    (1) Az ingatlantulajdonos nyilvántartásáról külön jogszabályban meghatározottak szerint a közszolgáltató gondoskodik.

(2) A közszolgáltató köteles az ingatlantulajdonos személyes adatainak kezelésével  összefüggésben a hatályos adatvédelmi rendelkezéseket betartani.

X. Záró rendelkezések


10.§  E rendelet 2014. január 1-én lép hatályba.

Zsámbok, 2013. december 9.

                             




Holló Ilona

polgármester

Nagyné dr. Szabó Judit

címzetes főjegyző



Kihirdetve: a Polgármesteri Hivatal hirdetőtáblájára kifüggesztve 2013. december 17.






Nagyné dr. Szabó Judit

címzetes főjegyző