Zsámbok Község Önkormányzata Képviselő-testületének 8/2013 (IV.19.) önkormányzati rendelete

a temetőkről és a temetkezésről

Hatályos: 2015. 01. 01- 2016. 12. 09

Zsámbok Község Önkormányzati Képviselő-testületének

8/2013 (IV.19.) rendelete

a temetőkről és a temetkezésről.

 

Zsámbok község Önkormányzati Képviselő-testülete a temetőkről és a temetkezésről szóló 1999.évi XLIII. tv. és a végrehajtásra kiadott 145/1999. (X.1.) Korm. rendelet rendelkezéseinek megfelelően Magyarország Alaptörvényének Állam fejezetének 32.cikk (2) bekezdésében meghatározott feladatkörében eljárva a következőket rendeli el:

 

A rendelet célja

 

1.§. A rendelet célja Zsámbok községben.

(1) az elhunytak emlékének méltó megőrzése, a kegyeleti szolgáltatás kulturált színvonalon történő ellátásának biztosítása, a halottak nyughelye előtti tiszteletadás biztosítása a lelkiismereti meggyőződés, a hitéleti tevékenységek, vallási szokások tiszteletben tartásával:

(2) a köztemető fenntartásának és üzemeltetésének szabályozása,

(3) tekintettel a helyi adottságokra, a temetési helyek kihasználásának szabályozása.

 

Értelmező rendelkezések

 

2.§. E rendelet alkalmazásában:

a./ köztemető: az önkormányzat tulajdonában lévő működő, vagy lezárt temető,

b./ temető fenntartása: a temető rendeltetésszerű használatához szükséges építmények, közművek, egyéb tárgyi és infrastrukturális létesítmények, valamint közcélú zöldfelületek karbantartása, szükség szerinti felújítása és gondozása,

c./ temető üzemeltetése: a temető rendeltetésszerű használatához szükséges tárgyi és infrastrukturális létesítmények működtetése, valamint az igénybevételhez szükséges egyéb feltételek biztosítása,

d./ kegyeleti közszolgáltatás: a köztemető fenntartását, továbbá üzemeltetését magába foglaló egyéni és közösségi kegyeleti célú, az elhunytak emlékeinek megőrzésére irányuló önkormányzati tevékenységek összessége,

e./ temetkezési szolgáltatások: a temetésfelvétel , a halott szállítás, az elhunyt temetésre való előkészítése és a temetéshez szükséges eszközökkel való ellátása, a ravatalozás, a búcsúztatás, a sírba helyezés, az urnaelhelyezés, a hamvak szórása, a sírnyitás, az exhumálás és az újratemetés,

f./ temetkezési szolgáltató: a temetkezési szolgáltatásokat együttesen, vagy önállóan végző szolgáltató.

 

3.§. A rendelet hatálya kiterjed Zsámbok község közigazgatási területén található működő köztemetőre, annak létesítményeire, valamint az ott végzett temetkezési tevékenységekre és temetkezési szolgáltatásokra.

 

Általános rendelkezések

 

4.§. Halottat elhelyezni, elhamvasztott halott maradványait elhelyezni csak a működő temetőkben és temetkezési emlékhelyeken létesített temetési helyen lehet.

 

5.§. (1) A köztemetők létesítéséről, fenntartásáról Zsámbok község Önkormányzata gondoskodik.

(2) A működő köztemető Zsámbok község Önkormányzata tulajdonát képező Szt.István úti 354 hrsz-u ingatlanon lévő temető.

(3) Zsámbok község Önkormányzata a köztemető üzemeltetéséről kegyeleti közszolgáltatási szerződés keretében gondoskodik.

 

6.§. A temetők működésének ellenőrzése:

(1) A temetők fenntartásával és üzemeltetésével kapcsolatos feladatok ellátását a jegyző ellenőrzi.

(2) A jegyző ellenőrzési jogkörében eljárva jogszabálysértés, vagy a temetőszabályzat megsértése esetén felhív a rendelkezések betartására, illetve kötelezi a jogsértőt a jogsértés megszüntetésére, egyben 50.000 FT-ig terjedő közigazgatási bírságot is kiszabhat.

 (3) A jegyző ellenőrzi a kegyeleti közszolgáltatási szerződésben foglaltak maradéktalan teljesítését, szerződésszegés esetén kezdeményezi a szerződés felmondását.

(4) A köztemetőben vezetett nyilvántartásokba a jegyző betekinthet az ellenőrzés során és vizsgálhatja a temetőben szolgáltatást végzők jogosultságát.

 

A temető használatának és igénybevételének szabályai

 

7.§. (1) A temetőben mindenki köteles a hely jellegének megfelelő magatartást tanúsítani, az etnikai, vagy vallási temetkezési szokásokat tiszteletben tartani és tartózkodni a kegyeleti érzést sértő tevékenységtől, hanghatástól, vagy magatartástól.

(2) Minden látogató kötelessége a temető környezetének védelme, rendjének és tisztaságának megőrzése.

 

8.§. A köztemetőben polgári és egyházi szertartással történő temetés, búcsúztatás egyaránt lebonyolítható.

 

9.§. A temetői rend:

 

(1) A köztemető a gyalogos forgalom számára korlátozás nélkül nyitva van.

 

(2) A temető területére gépjárművel a következők hajthatnak be:

a)    temető üzemeltetését és a temetkezési szolgáltatásokat ellátó jármű,

b)    mozgásukban korlátozott személyeket szállító jármű,

c)    síremlék felállítását végzők járműve.

 

10.§. A rendelet hatálybalépése után ültetendő növények esetében a következő szabályokat kell alkalmazni.

(1) A ravatalozó és egyéb kiszolgáló épületek környékét parkszerűen kell kialakítani és fenntartani.

(2) A sírok közötti utakra növényeket telepíteni nem lehet.

 

A temetési helyek gazdálkodásának szabályai

 

11.§. A temetőben a temetésre használt helyek a következők:

a) egyes sírhely,

b) kettős sírhely,

c) díszhely /díszsírhely, díszurnafülke/,

d) urnasírhely,

e) urnafülke /kolumbárium/,

f) urnasírbolt,

g)[1] szociális parcella, szociális temetkezési hely (X/sz. számú parcella)

 

12 §.A sírhelyek elhelyezése:

(1) A sírhelytáblák /parcellák/ között legalább 4 méter széles utat kell hagyni.

(2) A parcellákon belüli sorok közötti távolság 0.6 méter.

(3) A felnőtt és gyermek sírhelyek egymás közötti távolsága 0.5 méter.

 

12/A §[2]

 

(1) Szociális temetés a Községi Köztemetőben történhet a (2)-(7) bekezdésekben meghatározottak szerint.

 

(2) Szociális temetés esetén a sír vagy urnasír kiásása a Polgármesteri Hivatalban előre egyeztetett időpontban, munkanapokon 8:00-15:00 óráig történhet a Hivatal által biztosított kézi szerszámokkal. A Hivatal átvételi elismervény ellenében adja át a szükséges eszközöket, egyidejűleg tájékoztatást ad a sírhely méreteiről.

 

(3) Szociális temetés esetén a sír vagy urnasír kiásásából kitermelt földet, a sírhely közvetlen közelében – a szomszédos sírhelyek tiszteletben tartásával, a munkavédelmi, balesetvédelmi előírások megtartása mellett – kell elhelyezni és a helyben szokásos sírhant kialakításával hiánytalanul visszahantolni. A sír, urnasír kiásását legkésőbb a szociális temetés megkezdését megelőző 3 órával be kell fejezni és a Hivatal felé készre jelenteni.

 

(4) A Hivatal a szociális temetés során ellenőrzi a munkavégzést és annak eredményét, továbbá a jogszabályban foglaltak be nem tartása esetén azok betartására a figyelmet felhívja. Ha az eltemettető vagy a személyes közreműködésben részt vevők nem tesznek eleget kötelezettségeiknek, a Hivatal erről jegyzőkönyvet vesz fel és megteszi a szükséges intézkedéseket.

 

(5) A sír megjelölésére csak az állam által biztosított sírjel használható, egyéb sírjel, sírszobor, sírkő vagy síremlék nem emelhető. Amennyiben az eltemettető az állam által biztosított sírjelen kívül vagy az állam által biztosított sírjel helyett utólag más sírjellel jelöli a sírt, a Hivatal köteles az eltemettetőt az észlelést követő nyolc napon belül – határidő tűzésével – a jogszabályi következményekre figyelmeztetni. A Hivatal a kitűzött határidő eredménytelensége esetén a költségviselő szervet tájékoztatja.

 

(6) Az elhunyt ravatalozása, búcsúztatása a külső ravatalozási helyen vagy a sírnál történhet. A ravatalozáshoz a kellékekről az eltemettetésre kötelezett gondoskodik. A Hivatal képviselője a szertartás végén átvételi elismervény ellenében visszaveszi a szociális temetéshez biztosított eszközöket.

 

 

(7) Szociális temetés esetén nem kérhető az eltemettetőtől temető-fenntartási hozzájárulási díj és üzemeltetéssel kapcsolatos szolgáltatási díj.”

 

13.§. (1) A parcellákban és a sorokban az elhalálozás sorrendjében kell a temetési helyeket kijelölni. Ettől különösen indokolt esetben a polgármester engedélyével az üzemeltető eltérhet.

(2) Előre megváltani csak a kettős sírhely második helyét lehet.

(3) A rendelkezési jogosultság a megváltás napjával kezdődik, a használati idő a következőképpen alakul:

a) egyes és kettős sírhely 25 év,

b) urnasírhely 25 év,

c) urnasírbolt az üzemeltetővel kötött megállapodástól függően 20-60 év,

(4) A használati idő azonos időtartammal akkor váltható meg újra, ha a temető, vagy a sírtábla nem kerül lezárásra, átrendezésre.

 (5) A temetkezésre megváltott hely magánszemélyek között csere, vagy adásvétel tárgya nem lehet.

 

14.§. (1) A rátemetés során az eltemetett halott része legalább 10 év nyugvási /porladási/ időt kell biztosítani.

(2) [3]A 11.§. a) és c) pontjában meghatározott sírhelyre maximum két, a 11.§. b) pontjában meghatározott sírhelyre maximum 6 urna helyezhető el.

15.§. Lezárt parcellában található sírhelybe temetni csak a következő esetekben lehet:

a) rátemetés,

b) előre megváltott kettős sírhely második helye.

 

16.§. Építési szabályok a temető területén:

(1) A sírgödröt az üzemeltető hozzájárulásával a földben lebomló anyaggal burkolni lehet, azonban a koporsó aljzatának a talajjal érintkeznie kell.

(2) Ülőhely, pad, egyéb, nem kegyeleti célú tárgy kihelyezése csak az üzemeltető hozzájárulásával lehetséges.

(3) A temetkezési hely műszaki állapotának nagymértékű megromlása esetén a helyreállítás a rendelkezni jogosult kötelezettsége. A jogszabályokban meghatározott temető tulajdonos általi helyreállítást követően 15 napon belül a rendelkezni jogosult köteles kifizetni a helyreállítás költségét.

(4) A temetőben végzendő építési munka időpontját be kell jelenteni az üzemeltetőnek. Az üzemeltető az építési munkákról nyilvántartást vezet és amennyiben a munka búcsúztatást, szertartást zavarna, az építéstől való tartózkodásra hívhatja fel a bejelentőt.

(5) Az építéshez szükséges építőanyag beszállításához, az építési és bontási  munkák megkezdéséhez az üzemeltető írásbeli engedélye szükséges.

(6) Az építéskor keletkezett hulladékot, törmeléket a keletkezéstől számított 3 naptári napon belül az építőnek el kell szállítania. Amennyiben e kötelezettségének nem tesz eleget, az elszállításról a felszólítást követő egy napon belül a temető tulajdonosa a kötelezett terhére és veszélyére gondoskodik.

(7) Az építéshez szükséges ömlesztett anyagot /pl. beton/ csak szennyeződésmentesen lehet előkészíteni, a maradékot a temetőből szóródás mentesen el kell szállítani.

 

A sírhelyek méretezése, a sírjelek alkalmazása, a kegyeleti tárgyak és a növényzet elhelyezése, a sírgondozás szabályai.

 

17.§. A sírhelyek méretezése:

(1) A sírgödör mélysége első koporsó esetén 2.00 méter, urna földbetemetése esetén 1.00 méter.

(2) Egy koporsó rátemetésére van lehetőség /kettős sírhelynél egymás mellett kettő/, ebben az esetben a felső koporsó/k/ aljzatának 1.6 méter mélységbe kell kerülnie.

(3) A koporsós rátemetés után még kettő darab, egymás mellé helyezendő urnarátemetésre van lehetőség, ekkor a mélység 1.00 méter.

(4) A gyermekkoporsós sírhely mélysége 2.00 méter.

(5) A sírhelyek további méretezése:

a) a felnőtt egyes sírhely hosszúsága 2.1 méter, szélessége 0.9 méter.

b) a felnőtt kettős sírhely hosszúsága 2.1 méter, szélessége 1.9 méter,

c) a gyermek sírhely hosszúsága 1.3 méter, szélessége 0.6 méter,

d) az urnasírhely hosszúsága 95 cm, szélessége 70 cm.

 

18.§. A sírjelek alkalmazásának szabályai:

(1) A temetési hely jelölésére sírjel használható, illetve létesíthető.

(2) A sírjel nem foglalhat el a temetési helyeknél nagyobb méretet, magassága anyagától függően:

            a) műkő, terméskő legfeljebb 1,5 méter, urnasírhelyen 1 méter lehet

b)    kopjafa legfeljebb 2,2 méter.

(4) Egyedi formájú, egyedi anyagú sírjel létesítésére építési engedély kérelmet kell benyújtani, mellékelve a vázrajzot és az anyag jellemzését.

(5) A sírjel, vagy az azon szereplő felirat, ábra, meg kell feleljen a kegyeleti érzés elvárásainak, semmiképpen nem lehet a közízlést , emlékezést sértő.

(6) A temetőben egységes urnasírjel létesíthető, melyet az önkormányzat által rendelkezésre bocsátott vázrajz alapján kell megépíteni. A színének és anyagának harmonizálnia kell a már meglévő urnasírjelekkel és felállítására akkor kerülhet sor, ha azt a polgármester jóváhagyja.

 

19.§. (1) A temetőben csak a temetési helyek díszítését szolgáló, a kegyeleti jelleggel összefüggő tárgyak, növények helyezhetők el. Az engedély nélküli, valamint a temető rendjét megzavaró, illetve az emlékezést sértő tárgyak és növények eltávolítására az üzemeltető jogosult.

(2) Tilos a temetési helyen, mellette, vagy mögötte a gondozáshoz használatos szerszámok és egyéb eszközök tárolása.

(3) A sírokra olyan növények telepíthetők, amelyek kifejlett magassága legfeljebb egy méter, valamint nem terjed túl a temetési hely területén. A sírokra örökzöld és lombhullató fát ültetni nem lehet.

 

20.§.A temetési helyek gondozása során a következő körültekintő gondossággal kell eljárni:

a) a tevékenység ne sértse mások kegyeleti érzéseit,

b) a tevékenység mások sírgondozási tevékenységét ne akadályozza,

c) a tevékenység az utakon való közlekedést ne akadályozza,

d) a tevékenység búcsúztatás alatt ne zavarja a szertartást,

e) a keletkező hulladékot a kijelölt gyűjtőedényekben kell elhelyezni,

f) tilos a sírhelyek környékét felásni, a talajt elhordani, vagy sírfeltöltésre használni.

 

A köztemető üzemeltetése, a kegyeleti közszolgáltatás

 

21.§. (1) A köztemető fenntartási és üzemeltetési költségeit az önkormányzat a következő bevételekből biztosítja úgy, hogy azok beszedését az üzemeltető számára lehetővé teszi:

a) temető-fenntartási hozzájárulások díjai,

b) létesítmények vállalkozók részéről történő igénybevételi díjai,

c) sírásás szolgáltatása vállalkozók részéről történő igénybevételi díjai,

d) hulladékgyűjtés és szállítás szolgáltatása vállalkozók részéről történő igénybevételi díjai,

e) az arra kijelölt helyre kihelyezett reklámok, hirdetések díjai.

(2) A temetőben alkalmazandó díjakról a képviselő-testület minden évben a térítési és bérleti díjakról szóló önkormányzati rendeletben dönt.

(3) A díjak megállapításakor ki kell kérni az üzemeltető véleményét.

 

22.§. (1) Az üzemeltetővel kötött kegyeleti közszolgáltatási szerződésnek tartalmaznia kell:

a) a tevékenység gyakorlásának helyét,

b) az ellátandó tevékenységek felsorolását,

c) a teljesítés módját és idejét,

d) a feladat mennyiségi és minőségi követelményeit,

e) a szerződés érvényességi idejét, amely 5 évnél rövidebb és 15 évnél hosszabb nem lehet, de újbóli megkötése nem zárható ki,

f) a szolgáltatás finanszírozásának rendjét,

g) a szolgáltatás ellenértékének mértékét és a megfizetés módját,

h) a szolgáltatáshoz szükséges eszközök mennyiségi és minőségi előírásait és rendelkezésre bocsátásának módját,

i) az önkormányzati vagyontárgyak használatának, karbantartásának, felújításának és pótlásának szabályait,

j) a szolgáltatást végző személyekkel kapcsolatos követelményeket,

k) a szerződés fennállása alatt az önkormányzatot megillető ellenőrzési jogosítványokat,

l) arra vonatkozó kötelezettségvállalást, hogy ha a gazdálkodó szervezet a kegyeleti közszolgáltatás mellett temetkezési szolgáltatást is végez, a kegyeleti közszolgáltatást más gazdasági tevékenységétől, így a temetkezési szolgáltatástól számvitelileg elkülöníti,

m) a birtokbaadás feltételeit,

n) az arra vonatkozó tájékoztatást, hogy a szerződésre egyebekben a Polgári Törvénykönyv rendelkezéseit kell megfelelően alkalmazni.

o) a szerződés azonnali hatállyal felmondható, ha az üzemeltető az l) pontban meghatározott kötelezettségét megszegi.

(2) Üzemeltetési szerződés hiányában a temető üzemeltetését az önkormányzat végzi.

 

23.§. A köztemető üzemeltetését a törvényben a kormányrendeletben, valamint e rendeletben meghatározott rendelkezések szerint kell ellátni. Ennek megfelelően az üzemeltető:

a) biztosítja a temetési szolgáltatás, illetőleg a temetőben végzett egyéb vállalkozási tevékenységek ellátásának temetői rendjét,

b) biztosítja az eltemetés /urnaelhelyezés/ feltételeit,

c) biztosítja a ravatalozó, boncoló helyiségcsoport és ezek technikai berendezései, tárolók és hűtők, valamint a temető egyéb közcélú létesítményei /infrastruktúra/ karbantartását és működteti azokat,

d) gondoskodik a temetőbe kiszállított elhunytak átvételéről és biztosítja a temető nyitását, zárását,

e) vezeti és megőrzi a nyilvántartó könyveket, sírboltkönyvet,

f) tájékoztatja a temetőlátogatókat,

g) kijelöli a temetési helyeket,

h) elvégzi a temető és létesítményeinek tisztántartását, az utak karbantartását, síkosság mentesítését és a hóeltakarítást,

i) összegyűjti és elszállítja a hulladékot,

j) gondoskodik a temető rendjének betartásáról és betartatásáról,

k) összehangolja a temetéseket,

l) gondoskodik az ügyfélfogadásról.

 

24.§. Az üzemeltető évenként, a tárgyévi adóbevallással egyidejűleg az üzemeltetési tevékenységről elszámolni köteles a képviselő-testület Pénzügyi és Ellenőrző Bizottsága felé.

 

A temetkezési szolgáltatások feltételei.

 

25.§. (1) A köztemetőben temetkezési szolgáltatást a jogszabályokban előirt engedéllyel rendelkező vállalkozók végezhetnek.

(2) A temetkezési szolgáltatók kötelesek a hely jellegének megfelelő viseletben, a szertartások és búcsúztatások rendjének tiszteletben tartásával végezni munkájukat.

(3) A temetkezési szolgáltatók, valamint a temetőben vállalkozásszerűen munkát végzők /sírgondozás, kőfaragó, temetői szolgáltatás/ minden olyan megkezdett nap után, amelyen a vállalkozási tevékenységüket végzik, temető-fenntartási hozzájárulást kötelesek fizetni.

(4) A temetkezési szolgáltatók a temető létesítményeit bérleti díj ellenében vehetik igénybe. A ravatalozó esetén az igényt - lehetőség szerint - a használat előtt legalább 3 munkanappal előbb kell bejelenteni. A bérleti díjat az igénybevételt megelőzően kell az üzemeltető számára megfizetni.

(5) A temetkezési szolgáltatók a sírhely kiásását a temető üzemeltetőjétől rendelhetik meg szolgáltatási díj ellenében. Az igénybejelentést - lehetőség szerint - 2 munkanappal korábban kell megtenni.

(6) Az üzemeltető az igényekről nyilvántartást vezet. Az igénylő számára a létesítmény átadása nem tagadható meg, kivéve a más vállalkozó részéről történő korábbi lefoglalást.

(7) A díjak megfizetése azon üzemeltető számára is kötelező, aki a köztemető üzemeltetése mellett temetkezési szolgáltatást is ellát.

(8) A temető fenntartási hozzájárulás díjának és a létesítmények bérleti díjának, valamint a sírásás díjának összegét a bérleti és térítési díjakról szóló rendelet tartalmazza.

(9) A temető területén szolgáltatást nyújtó vállalkozók kötelesek a tevékenységük során keletkező hulladék elszállításáról gondoskodni a következők szerint:

a) a vállalkozó saját telephelyére, vagy hulladékgyűjtő helyre szállítja a hulladékot - ebben az esetben szerződéssel, díjfizetési bizonylattal, lerakójeggyel kell igazolnia, hogy gondoskodik a hulladékszállításról,

b) a vállalkozó arra jogosult szakvállalkozóval szerződést köt a hulladék temetőből történő elszállításáról - melyet szerződéssel és díjfizetési bizonylattal kell igazolnia,

c) a vállalkozó a temetőben végzett tevékenysége során termelt hulladék mennyiségétől és minőségétől függően a mellékletben szereplő hulladékszállítási díjat fizeti meg az üzemeltető számára.

(10) A (9) bekezdés a), b) és c) pontjaiban felsorolt igazolások hiányában a vállalkozó szolgáltatási tevékenységét nem kezdheti meg.

 

Vegyes és záró rendelkezések.

 

26.§. E rendelet vonatkozásában az építéshez, létesítéshez kötött engedélyezési eljárások lefolytatására a jegyző jogosult.

 

27.§. (1) E rendelet a kihirdetését követő 8. napon lép hatályba. Hatálybalépésével egyidejűleg a 9/2002.(III.24.) Ör. hatályát veszti.

(2) E rendelet rendelkezéseit a folyamatban lévő, még el nem bírált ügyekben is alkalmazni kell.

(3) A rendelet kihirdetéséről a jegyző gondoskodik.

 

Zsámbok, 2013. február 26.

 

 

 

 

Holló Ilona

polgármester

Nagyné dr. Szabó Judit

címzetes főjegyző

 

 

Záradék:

Magyarország helyi önkormányzatairól szóló 2011. évi CLXXXIX. törvény 51. § (2) bek. alapján a rendelet 2013. április 19. napján kihirdetésre került.

 

 

 

 

Nagyné dr. Szabó Judit

címzetes főjegyző

 



[1] Megállapította a 15/2014.(XI.28.)Ör.1.§-a

[2] Megállapította a 15/2014.(XI.28.)Ör.2.§-a

[3] Módosította a 10/2013.(IX.26.)Ör.1§-a