Zsámbok Község Önkormányzata Képviselő-testületének 1/2014. (I. 31.) önkormányzati rendelete

az önkormányzat 2014. évi költségvetéséről

Hatályos: 2014. 01. 01- 2022. 05. 05

Zsámbok Község Önkormányzat Képviselő-testületének 1/2014. (I.31.) önkormányzati rendelete az önkormányzat 2014. évi költségvetéséről

Zsámbok Község Önkormányzat Képviselő-testülete a helyi önkormányzatokról szóló 2011. évi CLXXXIX. törvényben, az Államháztartásról szóló 2011. évi CXCV. törvény (továbbiakban Áht.) 23-24.§-ában, valamint az államháztartási törvény végrehajtásáról szóló 368/2011. (XII.31.) Kormány rendeletben (továbbiakban Ávr.) foglaltak alapján az alábbi rendeletet alkotja:


  1. §. A rendelet hatálya kiterjed az Önkormányzatra, valamint az Önkormányzat költségvetésében szereplő költségvetési szervekre.
  2. §.  (1) Az Önkormányzat költségvetési szervei:

a)Önállóan működő és gazdálkodó költségvetési szerv:

Zsámboki Polgármesteri Hivatal

b)Önállóan működő költségvetési szerv:

Kacó Napköziotthonos Óvoda

(2) Az (1) bekezdésben felsorolt önállóan működő és gazdálkodó, valamint önállóan működő

      intézmények külön-külön alcímet alkotnak.


(3) A címrendet az 1. melléklet tartalmazza


Az Önkormányzat és költségvetési szervei 2014. évi költségvetése

  1. §. (1) Zsámbok Község Önkormányzat Képviselő-testülete (továbbiakban: Képviselő-testület) az önkormányzat

a)Bevételi főösszegét:                                                            219.440 ezer forintban

b)Kiadási főösszegét:                                                                              219.440 ezer forintban  állapítja meg.


Az Önkormányzat bevételei

  1. §. A Képviselő-testület az Önkormányzat és az általa alapított, irányított költségvetési szervek bevételeit forrásonként a 2. a-d. mellékletek szerinti  részletezettségben állapítja meg.




Az Önkormányzat kiadásai

  1. §.  (1) A 3.§.b) pontjában megállapított 209.490 ezer forint bevétel-kiadás mérlegét a 3. melléklet, az önkormányzat és költségvetési szervek címek, alcímek , előirányzat csoportok kiemelt előirányzatok  szerinti részletezését a 4.a-b. mellékletek tartalmazzák.

Megnevezés

Működési kiadások előirányzata:                                           164.534 ezer forint

ebből:

-személyi jellegű kiadások:                                                 76.943

-munkaadókat terhelő járulékok:                                    19.901

-dologi jellegű kiadások:                                                      55.420

-ellátottak pénzbeli juttatása:                                           9.970

-pénzeszköz átadás, támogatás                                        2.300

(2) Az Önkormányzat és költségvetési szerveinek létszámkeretét az 5. melléklet szerint állapítja meg:

                30 fő teljes munkaidős

Közfoglalkoztatottak éves átlaglétszáma:

3 fő teljes munkaidős

5 fő részmunkaidős (6 órás)

(3) Az Önkormányzat beruházási előirányzatát a 6. melléklet szerint 44.321 ezer forintban hagyja jóvá.

6. §.  A Képviselő-testület az Önkormányzat és az általa alapított, irányított költségvetési szervek kiadásait, 2014. évi pénzügyi mérlegét :

- Önkormányzati Hivatal 7.,7.a-b. mellékletek szerint

- KacóNapköziotthonos Óvoda 8., 8a-b. mellékletek szerinti részletezettségben állapítja meg.

7.§. A Képviselő-testület a felsőfokú iskolai végzettségű (I.besorolási osztályba tartozó), valamint a középiskolai végzettségű (II. és III. besorolási osztályba tartozó) köztisztviselőknek a köztisztviselők alapilletménye 10%-ának megfelelő illetménykiegészítést állapít meg.

8.§  Képviselő-testület az Önkormányzati Hivatal 2014. évi költségvetését feladatonként  a 7.b. melléklet szerint állapítja meg.



Általános és céltartalék

9.§. A Képviselő-testület az Önkormányzat általános tartalékát  10.585 ezer forintban állapítja meg.

Többéves kihatással járó feladatok


10.§. A Képviselő-testület kezességvállalásokból fennálló kötelezettségeket a 9. melléklet szerint fogadja el évenkénti bontásban.   


11.§.A Képviselő-testület a Zsámbok Község Önkormányzat 2014.évi hitelfelvételi korlát számítását  a 10. sz. melléklet szerint fogadja el.



Előirányzat felhasználási ütemterv


12.§. A képviselő-testület az előirányzat felhasználási ütemtervet a 11. melléklet szerint fogadja el.



Likviditási ütemterv


13.§. A képviselő-testület alikviditási ütemtervet a 12. melléklet szerint fogadja el.



14.§. A Képviselő-testület 2014. évre a Zsámbok községben a legolcsóbb temetés költségét
200 000 Ft-ban állapítja meg.



Zsámbok Község Önkormányzatának önként vállalt feladatai:


15.§. Az önkormányzat önként vállalt feladatai:

                1. Közművelődési feladatatok

                2. Múzeum fenntartás




A 2014. évi költségvetés végrehajtásának szabályai


16.§. (1) Az Önkormányzat költségvetési szerveinek elemi költségvetését a Polgármester hagyja jóvá, az önkormányzat költségvetési rendeletének elfogadását követő 10 napon belül.


  1. A bevételi előirányzatok csak az Áht. 30.§-ában foglaltak szerint módosíthatók.


  1. Az Önkormányzat rendeletében megjelenő bevételek és kiadások, valamint a költségvetési szervek bevételi és kiadási előirányzatai az Áht 34.§(1)-(2) bekezdése szerint módosíthatók átcsoportosíthatók.


A Képviselő-testület kizárólagos hatáskörébe tartozik a költségvetési rendelet módosítása (Áht 34.§.), a működési és fejlesztési célú hitel felvétele.




  1. A polgármester dönt:
  1. a központi költségvetésből származó támogatások, pótelőirányzatok lebontásáról és ezzel összefüggő költségvetés módosításáról,
  2. a helyi önkormányzatok általános működéséhez és ágazati feladataihoz kapcsolódó, központosított, központi költségvetési támogatás lemondásáról, igényléséről és az ezzel összefüggő költségvetés módosításról,
  3. a képviselő-testület két ülése között rendkívüli sürgősség fennállásakor – az önkormányzat érdekeinek figyelembevételével – az általános tartalékról történő átcsoportosításról értékhatár nélkül, egyéb esetekben összesen évi 1 millió forint értékig,
  4. az önkormányzat I.1. Önkormányzat alcímén belül kiemelt előirányzatok közötti, és a kiemelt előirányzaton belüli átcsoportosításról.
  1. A (4) bekezdés c) pontja szerinti rendkívüli sürgősség akkor áll fenn, ha a döntés meghozatalának elmulasztása vagy késedelme előreláthatóan kárt okozhat, vagy jogszabálysértő helyzet kialakulásához vezethet, vagy egyéb önkormányzati érdeket sértene.

Önkormányzati érdek: önkormányzati döntések által tartalmazott – illetve az egyéb tételesen nevesített – önkormányzati célok és feladatok megvalósítása, valamint az önkormányzat károsodástól való megóvása és vagyonának védelme.

  1. A polgármester a (4) bekezdésben meghatározott előirányzat módosításokat, átcsoportosításokat – az első negyedév kivételével – negyedévenként a negyedévet követő hónap utolsó napjáig, de legkésőbb az éves költségvetési beszámoló elkészítésének határidejéig a költségvetési rendelet módosítása céljából a képviselő-testület elé terjeszti.
  2. A polgármester az önkormányzat átmenetileg szabad pénzeszközeinek lekötéséről dönt maximum egyedi 5000 e Ft értékben.
  3. A polgármester azon köznevelési, közművelődési, szociális, gyermekvédelmi szakmai feladatellátásra vonatkozó pályázatok esetében, amelyek önrészt és előfinanszírozást nem igényelnek, több éves, vagy tartós köztelezettség vállalással nem járnak, és a pályázat benyújtására az önkormányzat, vagy a költségvetési szerv jogosult, a pályázat benyújtásához szükséges fenntartói nyilatkozat, kapcsolódó együttműködési megállapodás aláírására képviselő-testületi döntés nélkül is jogosult.


  1. Az intézmények vezetőinek negyedévenként- a negyedévet követő hó 20.napjáig felül kell vizsgálni a költségvetésüket abból a célból, hogy a tervezett előirányzaton belül nincs-e feladatelmaradás, és amennyiben a feladatelmaradás kimutatható, annak zárolását (tartalékba helyezését) az intézményvezető az okot adó körülmény bekövetkezésétől számított 15 napon belül kezdeményezi a polgármesternél .

Az intézmények ( KacóNapköziotthonos Óvoda), valamint a szakfeladatok szerint ellátott feladatok térítési és bérleti díjának beszedését a pénzkezelési szabályzat tartalmazza.

  1. A költségvetési szerv jóváhagyott kiemelt kiadási előirányzatai közötti átcsoportosítást hajthat végre az Ávr.43-44.§-aiban foglaltak szerint.


  1. Az évközben engedélyezett központi pótelőirányzatok felosztásáról - ha az érdemi döntést igényel - a testület dönt a polgármester előterjesztésében.








17.§. (1) A szűkös pénzügyi lehetőségek miatt az intézmény vezetője, a megállapított béralapból, intézményi döntéssel csak a Képviselő-testület 2014.évi költségvetésében meghatározott bérelőirányzat nagyságáig vállalhat kötelezettséget.


  1. A Képviselő-testület 2014.évben a köztisztviselői illetményalap összegét 38 650 Ft-ban állapítja meg.

A Képviselő-testület a cafetéria juttatás éves alapját a köztisztviselők jogállásáról szóló törvényben meghatározott minimum keret az illetményalap ötszöröse 193.250,-Ft-ban állapítja meg , amely tartalmazza a közterheket is.


  1. A Képviselő-testület az önkormányzatnál és költségvetési szerveinél jogviszonyban álló közalkalmazottak részére a hideg étel utalvány összegét 6 800 Ft-ban állapítja meg, amely tartalmazza a közterheiket.


  1. Az Önkormányzat az „Idősek Karácsonya”címmel rendezett ünnepség alkalmával a településen egész éven át állandó lakcímmel rendelkező és életvitelszerűen a településen élő 70 éven felüli lakosok részére 2000,-Ft/fő élelmiszer vásárlására jogosító utalványt biztosít.


  1. Az Önkormányzat 2014. évre megállapított reprezentációra fordítható kiadási előirányzata: 200 ezer Ft.


  1. A Költségvetési törvényben előírt adatszolgáltatási kötelezettség valódiságáért az intézmény vezetője a felelős. Az éves költségvetési beszámolóban történő elszámolásnál, illetve annak ellenőrzése során feltárt visszafizetési kötelezettségek az intézményt terhelik.


  1. A képviselő-testület felhatalmazza a polgármestert, - hogy a civilszervezetek támogatására kiírt és elbírált pályázatok alapján az Áht. szabályai szerint a civil szervezetekkel támogatási szerződést kössön. A képviselő-testület a civil szervezetek támogatását 1100 ezer Ft-ban állapítja meg.


  1. A Képviselő-testület a munkabér kifizetés napját legkésőbb a hónap 3. napjáig határozza meg.
  2. A költségvetési szervek vezetői az önkormányzat rendeleteiben,  belső szabályzataiban  és a polgármesteri hivatallal kötött munkamegosztást szabályozó együttműködési megállapodás alapján köteles gazdálkodási feladatait ellátni.


18.§. Az önkormányzat költségvetése mellékleteként jóváhagyja:


                1. melléklet:                      Az önkormányzat címrendje

2/a melléklet:                   Az önkormányzat költségvetés bevételei és kiadásai

2/b. melléklet:                 Az önkormányzat bevételei címek és kiemelt előirányzatok szerint

2/c. melléklet:                  Az Önkormányzat költségvetési bevételei

2/d. melléklet:                  Az Önkormányzat saját bevételei

                3. melléklet:                      Az Önkormányzat egyszerűsített bevétel-kiadás pénzügyi mérlege

4. a.melléklet:                  Kiadások részletezése kiemelt előirányzatonként címrend szerinti bontásban és a létszámkeret

4. b. melléklet                   Az Önkormányzat szakfeladatonkénti kiadásai részletezve

5. melléklet:                      Az Önkormányzat létszámkerete

6. melléklet                        Az Önkormányzat beruházási, felújítási előirányzata

7. melléklet:                      Az  Önkormányzati Hivatal bevételei és kiadásai

7/a melléklet:                   Az Önkormányzati Hivatal szakfeladatonkénti kiadásai

7/b melléklet:                   Az Önkormányzati Hivatal kiadásai és létszámkerete

                8. melléklet:                      Kacó Napköziotthonos Óvoda bevételei és kiadásai

                8/a melléklet:                   Kacó Napköziotthonos Óvoda szakfeladatonkénti kiadásai

                8/b melléklet:                   Kacó Napköziotthonos Óvoda kiadásai és létszámkerete           

9. melléklet:                      Az Önkormányzat kezességvállalásai évenkénti bontásban

                10. melléklet:                    Az Önkormányzat hitelfelvételi korlát számítása

11. melléklet:                    Az előirányzat felhasználási ütemterv

12. melléklet:                    Likviditási ütemterv



Záró rendelkezések.


19.§.(1) Ez a rendelet 2014. január 31. napján lép hatályba azzal, hogy rendelkezéseit 2014. január 01-től kell alkalmazni.


(2) A rendelet kihirdetéséről a jegyző gondoskodik.


Zsámbok, 2014. január 24.


Holló Ilona

polgármester

Nagyné dr. Szabó Judit

címzetes főjegyző


Záradék:

A helyi önkormányzatokról szóló 1990. évi LXV. tv. 16. § (2) bek. alapján a rendelet 2014. január …. napján kihirdetésre került



Nagyné dr. Szabó Judit

címzetes főjegyző