Zsámbok Község Önkormányzata Képviselő-testületének 11/2023. (IX. 26.) önkormányzati rendelete

a helyi köztemetőről és a temetkezés rendjéről

Hatályos: 2023. 09. 27

Zsámbok Község Önkormányzata Képviselő-testületének 11/2023. (IX. 26.) önkormányzati rendelete

a helyi köztemetőről és a temetkezés rendjéről

2023.09.27.

Zsámbok község Önkormányzati Képviselő-testülete a temetőkről és a temetkezésről szóló 1999.évi XLIII. tv. és a végrehajtásra kiadott 145/1999. (X.1.) Korm. rendelet rendelkezéseinek megfelelően Magyarország Alaptörvényének Állam fejezetének 32.cikk (2) bekezdésében meghatározott feladatkörében eljárva a következőket rendeli el:

I. Fejezet

A temetőre vonatkozó általános rendelkezések

1. § (1) A rendelet hatálya kiterjed Zsámbok község közigazgatási területén található, Zsámbok Község Önkormányzatának tulajdonát képező Szent István úti 354 hrsz-u ingatlanon működő köztemetőre, annak létesítményeire, valamint az ott végzett temetkezési tevékenységekre és temetkezési szolgáltatásokra.

(2) A köztemetőben polgári és egyházi szertartással történő temetés egyaránt lebonyolítható, felekezethez való tartozásra, vagy egyéb megkülönböztetésre tekintet nélkül.

2. § Jelen rendelet vonatkozásában:

a) köztemető: az önkormányzat tulajdonában lévő működő, vagy lezárt temető,

b) temető fenntartása: a temető rendeltetésszerű használatához szükséges építmények, közművek, egyéb tárgyi és infrastrukturális létesítmények, valamint közcélú zöldfelületek karbantartása, szükség szerinti felújítása és gondozása,

c) temető üzemeltetése: a temető rendeltetésszerű használatához szükséges tárgyi és infrastrukturális létesítmények működtetése, valamint az igénybevételhez szükséges egyéb feltételek biztosítása,

d) kegyeleti közszolgáltatás: a köztemető fenntartását, továbbá üzemeltetését magába foglaló egyéni és közösségi kegyeleti célú, az elhunytak emlékeinek megőrzésére irányuló önkormányzati tevékenységek összessége,

e) temetkezési szolgáltatások: a temetésfelvétel, a halott szállítás, az elhunyt temetésre való előkészítése és a temetéshez szükséges eszközökkel való ellátása, a ravatalozás, a búcsúztatás, a sírba helyezés, az urnaelhelyezés, a hamvak szórása, a sírnyitás, az exhumálás és az újratemetés,

f) temetkezési szolgáltató: a temetkezési szolgáltatásokat együttesen, vagy önállóan végző szolgáltató.

3. § A köztemető és létesítményei fenntartásáról, üzemeltetéséről Zsámbok község Önkormányzata gondoskodik.

II. Fejezet

A temetkezési helyekre és temetkezésre vonatkozó szabályok

4. § (1) A temetőt sírhelytáblákra, a táblákat sorokra, a sorokat pedig számozott sírhelyekre kell felosztani. A táblák határait a kijelölt útvonalak jelzik.

(2) Az Önkormányzat temetés céljára

a) koporsós temetés esetére a 1 -3 és az 5-12-es sírhelytáblát

b) urnás temetés esetére a 4-es sírhelytáblát jelöli ki.

(3) A temető felosztásról, illetve az új kijelölésről a Képviselő-testület dönt.

(4) A temető területén, az Önkormányzat utakat, ravatalozót, kerítéssel való elhatárolást, vízvételi lehetőséget, illemhelyet, a temető területének megfelelő parkosítást és hulladéktárolót biztosít.

5. § (1) A halottat eltemetni, az elhamvasztott halott maradványait elhelyezni – a (2) bekezdésben foglaltak kivételével – temetőben vagy temetkezési emlékhelyen létesített temetési helyen szabad.

(2) Az eltemettető vagy egyetértésével más hozzátartozó kívánságára az urnát – az átvétel egyidejű igazolása mellett – ki kell adni, és ennek megtörténtét a nyilvántartásban is fel kell jegyezni.

(3) A temetőkben már korábban elhelyezett urnák kérelemre történő kiadásáról az üzemeltető gondoskodik. Az urna kiadását az kérheti, aki a hamvasztásról gondoskodott, vagy az elhalt közeli hozzátartozója. A kiadás tényét a nyilvántartásban fel kell jegyezni.

(4) Amennyiben az urna kiadását kérő személy nem azonos a hamvasztásos temetésről gondoskodóval, úgy az urna, részére történő kiadásához a temetésről gondoskodótól hozzájárulást kell beszereznie. Ilyen személy hiányában a hozzájárulást a Ptk. 8:1. § (1) bekezdés 2. pontja szerinti sorrendben az elhalthoz közelebb álló hozzátartozótól kell beszereznie.

6. § (1) A temetőben a temetésre használt helyek a következők:

a) egyes sírhely,

b) kettős sírhely,

c) urnasírhely,

d) sírbolt (X. sírhelytábla 3. sor)

(2) A parcellákban és a sorokban az elhalálozás sorrendjében kell a temetési helyeket kijelölni. Ettől különösen indokolt esetben a polgármester engedélyével az üzemeltető eltérhet.

(3) Előre megváltani csak a kettős sírhely második helyét lehet. Egy személynek csak egy sírhelye lehet.

(4) Az elhamvasztott halott hamvait tartalmazó urnát a temetőn belül sírhelyben (rátemetéssel), urnasírban vagy sírboltban lehet elhelyezni. A 6.§.(1) bekezdés a) pontjában meghatározott sírhelyre maximum kettő, a 6.§.(1) bekezdés b) és d) pontjában meghatározott sírhelyre maximum négy a 6.§.(1) bekezdés c) pontjában meghatározott sírhelyre maximum hat urna helyezhető el.

(5) A koporsó egy holttest elhelyezését szolgálja.

(6) A sírbolt (kripta) legalább kettő koporsó elhelyezését biztosító al- és felépítményből álló temetési hely. A sírbolt méretét a befogadó koporsók száma határozza meg. Sírbolt a köztemető tulajdonosának hozzájárulásával építhető.

7. § (1) Az egyes temetkezési helyekért az elhunyt hozzátartozójának, illetve az eltemetésre kötelezettnek díjat kell fizetni, a díj mértékét a rendelet 1. melléklet tartalmazza a megváltási időtartamra. A díj előre esedékes.

(2) Az egyszeri megváltás időtartama (rendelkezési jog) :

a) egyes és kettes sírhely esetén 25 év

b) sírbolt esetén 60 év

c) urnasírhely esetén 25 év.

(3) A rendelkezési jogosultság a megváltás napjával kezdődik. A megváltási idő eltelte után a temetkezési helyek újabb időtartamra megválthatók, amennyiben a a temető, vagy a sírtábla nem kerül lezárásra, átrendezésre. A meghosszabbítás időtartamára az (1) bekezdésben foglaltak az irányadók.

(4) Az urnasírhely kifizetéséhez a polgármester részletfizetési kedvezményt biztosíthat maximum 12 hónapos időtartamra. Bármely részlet elmaradása esetén a teljes fennálló tartozás esedékessé válik.

(5) A polgármester a temetkezési hely megváltásának díjfizetése alól mentességet biztosíthat azoknak a személyeknek akik településfejlesztésében, a társadalmi, szociális, kulturális és gazdasági élet bármely ágazatában, kiemelkedően hasznos munkát végeztek és ennek révén a település értékeit növelő, maradandó eredményeket értek el. A mentességek, kedvezmények biztosítása során az összeférhetetlenségre vonatkozó egyéb szabályokat alkalmazni kell.

(6) A temetkezési helyek használatának joga nem örökölhető és magánszemélyek között csere vagy átruházás tárgya nem lehet. A sírhely újra megváltásáról a rendelkezni jogosult vagy annak örököse dönthet. Ilyen személy hiányában a Ptk. 8:1. § (1) bekezdés 1. pontjában meghatározott közeli hozzátartozó rendelkezése az irányadó.

(7) Ha a temetési hely felett rendelkezni jogosult bejelenti, hogy a holttestet más temetési helyen kívánja eltemetni, úgy a megváltási díj időarányos részét – a megváltáskor érvényben lévő díjtételeket alapul vételével – vissza kell téríteni. A megváltott, de fel nem használt temetési helyről érvényesen csak a temető tulajdonosánál tett nyilatkozattal lehet lemondani.

8. § (1) A sírgödröt olyan méretűre kell kiásni, hogy a koporsó abban elhelyezhető legyen. A sírgödör mélysége a talaj és egyéb viszonyoktól függően, 200 cm. Koporsóban történő rátemetés esetében a sírhelyet szükség szerint úgy kell mélyíteni, hogy a felülre kerülő koporsó aljzata legalább 160 cm mélységbe kerüljön.

(2) A sírhelytáblák között legalább 4 méter széles utat kell hagyni. A sírhelyek egymástól mért oldaltávolságának legalább 60 cm-nek, a sorok közötti távolságnak legalább 60 cm-nek kell lennie azzal, hogy a korábban kialakított körülményeket adottnak kell tekinteni.

(3) A sírhelyek és a sírboltok méretét az 1. melléklet tartalmazza.

(4) A sírboltok soron belüli egymástól való távolsága 80 cm, a sírbolt sorok egymástól való távolsága 80 cm lehet.

(5) A sírbolt építési munkák végzésének várható időpontját az üzemeltetőnek be kell jelenteni.

(6) A kiásott sírbolthelyeket az alépítmény elkészültéig baleset megelőzésére alkalmas védőkorláttal körbe kell keríteni. A sírboltot a koporsó elhelyezése után azonnal légmentesen le kell zárni.

(7) A sírboltba koporsóban csak annyi elhalt temethető, ahány férőhelyre azt építették. Amennyiben a sírbolt tulajdonosa a temetkezési jogosultságról a sírbolt-könyvben vagy végrendeletileg nem tett rendelkezést, úgy a sírboltban az elhalt hozzátartozói az elhalálozás sorrendjében temethetők el.

(8) A 11. § (16) bekezdésében foglaltak kivételével a sírhelyet, sírboltot körbe keríteni, körbe építeni nem lehet. A sírhely köré nem lehet semmilyen más anyagot elhelyezni, így különösen szegélyt építeni, járdalapot, térkövet lerakni, lebetonozni, murvát, mulcsot, kavicsot leszórni. Az e rendelkezéstől eltérően kialakított állapotot a temető tulajdonosa a sírhely felett rendelkezni jogosult költségére megszüntetheti, elbontathatja és elszállítathatja.

(9) A sírhely területén túl 2020. július 9. napja előtt igénybe vett terület esetén a temetkezési hely felett rendelkezni jogosult személy az elfoglalt terület nagyságának megfelelő, a sírhely megváltással arányos díj megfizetésére kötelezhető.

III. Fejezet

Temetőben végzett temetkezési szolgáltatások és egyéb vállalkozói tevékenységek szabályai

9. § (1) A köztemetőben temetkezési szolgáltatást kizárólag a hatályos jogszabályok alapján telephely engedéllyel rendelkező és arra jogosult magánszemély, vállalkozó, illetve gazdasági társaság végezhet.

(2) A temetkezési szolgáltatók a köztemetői létesítmények, valamint a köztemető üzemeltető által biztosított szolgáltatás igénybevételéért jelen rendelet 1. számú mellékletében meghatározott díjat kötelesek megfizetni.

(3) A köztemetőben síremlék, valamint sírbolt bontási, építési, továbbá javítási, felújítási munkákat és egyéb sírköves tevékenységeket a rendelkezni jogosult megbízása alapján bármely egyéni, vagy társas vállalkozás végezhet, amely a tevékenység végzésére jogosult, és a köztemető üzemeltetőjével szemben tartozása nincsen. A munkavégzést a munka megkezdése előtt legalább 3 munkanappal írásban be kell jelenteni, a köztemető üzemeltetőjének. A bejelentésnek tartalmaznia kell az elvégezni kívánt munka jellegét és a kivitelezés módját.

(4) Amennyiben vállalkozó engedélyköteles tevékenységet kíván a köztemető területén folytatni, akkor köteles az engedélyt is bemutatni a köztemető üzemeltetője részére.

(5) A köztemetőben munkát végzők kötelesek munka közben és a munkálatok befejezését követően a törmeléket, hulladékot elszállítani vagy elszállítatni és a temetési hely környezetét rendezetten, tisztán hagyni. Amennyiben e kötelezettségének nem tesz eleget, az elszállításról a felszólítást követő egy napon belül a temető tulajdonosa a kötelezett terhére és veszélyére gondoskodik.

(6) A köztemető útvonalain a munkavégzés tilos, az utakon semminemű anyagot lerakni, tárolni, építés céljára előkészíteni tilos. Betonozáskor keverőlemez használata kötelező, vagy hozott készbeton használható fel.

(7) A köztemetőben bármilyen munka úgy végezhető, hogy az ne sértse a hozzátartozók és a látogatók kegyeleti érzéseit, ne akadályozza az elhunyt elbúcsúztatását. A munkavégzés során a szomszédos temetési hely nem sérülhet, gondoskodni kell arról, hogy eredeti állapota ne változzon. A munka ideje alatt a temetési helyek látogatását nem lehet akadályozni.

IV. Fejezet

A temető rendje

10. § (1) A temetőben mindenki köteles a hely jellegének megfelelő magatartást tanúsítani, az etnikai, vagy vallási temetkezési szokásokat tiszteletben tartani és tartózkodni a kegyeleti érzést sértő tevékenységtől, hanghatástól, vagy magatartástól.

(2) Minden látogató kötelessége a temető környezetének védelme, rendjének és tisztaságának megőrzése.

11. § (1) A köztemető a gyalogos forgalom számára korlátozás nélkül nyitva van.

(2) A temető területére gépjárművel a következők hajthatnak be:

1. temető üzemeltetését és a temetkezési szolgáltatásokat ellátó jármű,

2. mozgásukban korlátozott személyeket szállító jármű,

3. síremlék felállítását végzők járművek.

(3) A köztemető területén tilos a tűzrakás. Gyertyagyújtásnál és annak égetésénél fokozott körültekintéssel kell eljárni, ügyelve arra, hogy tűz ne keletkezzen.

(4) Tíz éven aluli gyermek a köztemető területén csak felnőtt felügyelete mellett tartózkodhat.

(5) A köztemetőben a sírokat, az azon lévő tárgyakat, a síremlékeket, fákat, bokrokat, növényzetet, a tájékoztató táblákat, az épületeket, általában bármilyen más tárgyat megrongálni, beszennyezni, a virágokat letépni, a sírok díszítésére szolgáló tárgyakat illetéktelenül elvinni tilos.

(6) A sírhely mellett padot elhelyezni csak a köztemető üzemeltető engedélyével, a megváltott sírhely területén belül lehet, az elhelyezés a sírhelyek között előírt távolságot, vagy a közlekedő út méretét nem csökkentheti. Engedély nélkül, vagy tiltott helyre terjeszkedően létesített padot a köztemető üzemeltetőjének felszólítására a létesítő köteles elbontani, ill. az elbontás költségeit megtéríteni.

(7) A köztemetőbe állatot bevinni – a vakvezető kutya kivételével – tilos.

(8) A köztemetőben a temetési helyek gondozásáról, a gyomtalanításról a temetési hely felett rendelkező személy gondoskodik a sírhely és a szomszédos sírhely közötti terület feléig. Szélső sírhely esetén a sírhely szélétől számított minimum 20 cm-es területet köteles a hozzátartozó gondozni. A temetési hely gondozása úgy végezhető, hogy az ne sértse más elhunyt hozzátartozójának, illetve a látogatóknak a kegyeleti érzéseit és ne akadályozza azokat a sírgondozásban.

(9) A temetési hely gondozása során a szomszéd temetési hely nem sérülhet.

(10) A sírokra ültetett növények nem terhelhetik eltakarítandó maradványokkal a temető területét, nem terjeszkedhetnek túl a temetési helyen, és kifejlett méretükben sem akadályozhatják a sírok közötti közlekedést, azok megközelítését. A sírokra olyan növények ültethetők amelyek kifejlett magassága az 50 cm nem haladja meg.

(11) A temetési helyek gondozása során a következő körültekintő gondossággal kell eljárni:

a) a tevékenység ne sértse mások kegyeleti érzéseit,

b) a tevékenység mások sírgondozási tevékenységét ne akadályozza,

c) a tevékenység az utakon való közlekedést ne akadályozza,

d) a tevékenység búcsúztatás alatt ne zavarja a szertartást,

e) tilos a sírhelyek környékét felásni, a talajt elhordani, vagy sírfeltöltésre használni.

A sírjelek alkalmazásának szabályai

12. § (1) A temetési hely jelölésére sírjel használható, illetve létesíthető.

(2) A sírjel nem foglalhat el a temetési helyeknél nagyobb méretet, magassága anyagától függően:

a) műkő, terméskő legfeljebb 1,5 méter, urnasírhelyen 1 méter lehet

b) kopjafa legfeljebb 2,2 méter.

(3) Egyedi formájú, egyedi anyagú sírjel, illetve sírbolton sírjel létesítésére, módosítására a Zsámboki Polgármesteri Hivatalba engedély kérelmet kell benyújtani, mellékelve a vázrajzot és az anyag jellemzését, pontos méretezését. Egyedi formájú és anyagú sírjel elhelyezését a polgármester csak akkor engedélyezi, ha az a temető arculatába beleillik.

(4) A sírjel, vagy az azon szereplő felirat, ábra, meg kell feleljen a kegyeleti érzés elvárásainak, semmiképpen nem lehet a közízlést, emlékezést sértő. A közemető területén csak a sírok, sírboltok díszítésére szolgáló koszorút, virágcsokrot, dísznövényt, vázát, mécsest, sírlámpát valamint maximum 30 cm magasságú síremlék díszítését szolgáló egyéb tárgyat lehet elhelyezni. Ezek a tárgyak (növények) a sírhely méreteit nem haladhatják meg.

(5) Amennyiben a sírjel mérete kisebb mint a megváltott sírhely e rendelet szerinti területe, a sírjel mellé maximum 25 cm szegély építhető, az e mellett fennmaradó területre a rendeletben meghatározott növények telepíthetők.

(6) Az engedély nélküli, valamint a temető rendjét megzavaró, illetve az emlékezést sértő tárgyak és növények eltávolítására az üzemeltető jogosult.

(7) A temetőben az önkormányzat egységes urnasírjelet alkalmaz, az urnasírhely urnasírjellel együtt váltható meg.

(8) A sírgondozás során keletkezett szerves hulladékot, elszáradt koszorút, virágot, szemetet csak a kijelölt hulladékgyűjtő helyre lehet tenni. A sírhelyről kivágott fákat, bokrokat a sírhellyel rendelkezni jogosult haladéktalanul köteles elszállítani.

(9) A köztemetőben temetések alkalmával megbontott síremlékeket 15 napon belül helyre kell állítani. A megbontott síremlék egyes darabajait idegen sírokon, közlekedő utakon tárolni tilos, elszállításáról az eltemettető köteles gondoskodni.

(10) Aki új síremléket helyez el, a lebontott síremléket köteles a munkálatok elvégzését követően a temető területéről elszállítani.

Eljárási szabályok

13. § (1) Engedély nélküli, valamint a temető rendjét megzavaró, illetve az emlékezést sértő tárgyak és növények eltávolítására az üzemeltető jogosult.

(2) A jogszabályi műszaki paraméterektől, illetve az előzetesen engedélyezett műszaki tartalomtól eltérő megvalósítás esetén a tulajdonos felszólítja az építtetőt a szabályossá tételre. Ugyanez alkalmazandó a rendelet szabályait vagy a közízlést sértő, temetői kegyelettel össze nem egyeztethető minőségű anyagok használatára és kivitelezésre, valamint a sírok közötti előírt távolság beépítésére is. A szabályossá tétel érdekében az üzemeltetővel előzetes egyeztetés megkérése szükséges. Amennyiben a szabályossá tétel bármilyen oknál fogva nem valósítható meg, úgy az építményt a sírhellyel rendelkezni jogosultnak el kell bontania, vagy az üzemeltetőnek kell a rendelkezni jogosult költségén elbontatnia.

(3) E rendelet vonatkozásában a tulajdonos vagy üzemeltető részére előírt egyeztetési, engedélyezési, kötelezési eljárások lefolytatására a polgármester jogosult.

14. § E rendelet hatálybalépésével hatályát veszti a temetőkről és a temetkezésről szóló 8/2013.(IV.19.) önkormányzati rendelet.

15. § Ez a rendelet 2023. szeptember 27-én lép hatályba.