Áporka Község Önkormányzata Képviselő-testületének 20/1997. (XII. 31.) önkormányzati rendelete

A közterület használatáról és a közterület használati díj megállapításáról

Hatályos: 1997. 12. 31

Áporka Község Önkormányzata Képviselő-testületének 20/1997. (XII. 31.) önkormányzati rendelete

A közterület használatáról és a közterület használati díj megállapításáról

1997.12.31.

Áporka Községi Önkormányzat a rendezett közterület, a szabályozott közterület használat, valamint tisztán tartása, az esztétikus községkép kialakítása érdekében az 1990. évi LXV. törvény 16. §-a (1) bekezdésében kapott felhatalmazás alapján az alábbi rendeletet alkotja.

I. Fejezet

Általános rendelkezések

1. § (1) E rendelet alkalmazásában közterület az ingatlan nyilvántartásban közterületként nyilvántartott belterületi földrészlet (közút, járda, tér, játszótér, közpark, parkosított terület) továbbá a község közhasználatú zöldterülete.

(2) A rendelet hatálya kiterjed a jogi és természetes személyekre, valamint a jogi személyiséggel nem rendelkező szervezetekre is, mindenkire, aki közterületet használ.

(3) E rendeletet kell alkalmazni a közterületek rendjével, a környezet tisztaságával kapcsolatos tevékenységre (csapadékvíz elvezetés, zöldterület gazdálkodás, zöldterület fenntartása és karbantartása).

(4)1 Az önkormányzat tulajdonában lévő közterületek filmforgatási célú használatával összefüggő feltételeket e rendelet 10/A. § és 10/B. §-a tartalmazza.

II. Fejezet

A közterület rendje és használata

2. § A közterület használat, engedélyezésével kapcsolatos szabályok.

(1) Közterületen anyagot lerakni és tárolni, közterületet elfoglalni, illetve a rendeltetésétől eltérő módon használni csak engedély alapján lehet az abban foglaltak szerint.

(2) A közterület használati engedély kiadásánál ügyelni kell arra, hogy a közterületen levő berendezések, felszerelési tárgyak, fák, növények szabadon maradjanak és ne rongálódjanak. A kiadott engedélyben meg kell határozni az esetleges helyreállítás módját, idejét és a költségviselési kötelezettséget, beleértve a környezetszennyezés megszüntetését is.

(3) A közterületek, sportolás céljára szolgáló területek beszennyezése tilos. A köztisztaság megóvása és a balesetek elkerülése végett az említett területeken a szemetet, hulladékot, szennyező, vagy egészségre ártalmas anyagot kiönteni, elszórni, kiengedni, vagy eldobni nem szabad.

(4) Közterület használati engedély szükséges:

a./ az ingatlan nyilvántartásban közterületként nyilvántartott belterületi, továbbá
b./ belterületi földrészletek, illetve építmények közhasználatra átadott részeinek rendeltetéstől eltérő használatához.
(5) A közterület használat engedélyezésével kapcsolatos önkormányzati hatósági feladatot a Képviselő-testület látja el a Polgármester úr által.
(6) Közterület használati engedélyt kell beszerezni, az ezen rendelet 1.sz.mellékletében felsorolt esetekben.
(7) A közterület használati engedélyt meghatározott időtartamra
- egész évre,
- hónapra, és
- napra lehet kiadni.
(8) A közterület használati engedélyt annak kell kérnie, aki a közterületet használni kívánja.
Az engedély iránti kérelemnek tartalmaznia kell:
a.) az engedélyt kérő nevét, lakhelyét, illetőleg székhelyét,
b.) a közterület használat célját, időtartamát,
c.) a közterület használat helyének és mértékének pontos,
d.) a közterületen folytatni kívánt tevékenység gyakorlására jogosító okirat tartalmát,
e.) a külön jogszabályban előírt illetéket.
(9) A közterület használati engedély kiadása során figyelembe kell venni az építésügyi szabályzatot, a község rendezési tervét, valamint a köztisztasági szempontokat.
(10) Az engedélynek tartalmaznia kell:
a.) az engedélyes nevét, lakhelyét, székhelyét,
b.) a közterület használat célját, időtartamát, a terület helyét, mértékét,
c.) az engedélyező eljárásban közreműködő szakhatósági hozzájárulásban foglalt előírásokat,
d.) az engedély megszüntetése, vagy visszavonása esetén az eredeti állapot helyreállítására vonatkozó kötelezettség előírását,
e.) az igénybe vett terület tisztán tartására, a környezet megóvására vonatkozó felszólítást,
f.) az engedélyes kártalanítási igényeinek kizárását,
g.) a közterület használati díjfizetési kötelezettség mértékét, illetőleg a fizetés határidejét, módját.
(11) Az engedély egy példányának megküldésével értesíteni kell:
a.) a kérelmezőt,
b.) a hivatal előadóját,
(12) Az engedélyes a közterület használati engedélyt más személyre nem ruházhatja át.
(13) A közterület használati engedély megszűnik:
a.) az engedélyben foglalt határidő elteltével,
b.) visszavonással.
(14) A közterület használati engedély közérdekből bármikor visszavonható.
(15) Vissza kell vonni az engedélyt, ha az engedélyes a közterületet nem az engedélyezett célra, mértékben használja, díjfizetési kötelezettségének felszólítás ellenére nem tesz eleget.
(16) A közterület engedélyhez kötött, de engedély nélküli használata esetén a használó - a hatóság felhívására - köteles a használatot megszüntetni és az eredeti állapotot visszaállítani.
(17) A közterület használati díj mértékét az az 1. melléklet tartalmazza.

3. §

Közterületen a gépjárművek mosása - erre alkalmas helyen - csak karosszériamosással és mosószer használata nélkül, illetőleg a környezetre nem káros mosószerrel végezhető. Az alvázmosás tilos. A mosással okozott szennyeződést és csúszásveszélyt haladéktalanul meg kell szüntetni. Tömegközlekedési útvonalakon és az útvonalak mentén gépjárművek mosása tilos.

4. § A községben a vándorárusok kötelesek az árusítóhely környékét állandóan tisztán tartani, az árusításból keletkezett hulladékot összegyűjteni és annak elszállításáról, vagy kihelyezett tartályba való elhelyezéséről gondoskodni.

5. §

(1)2

(2)3

(3) A (2) bekezdésben engedélyezett árusítás esetén a terület rendezvény utáni takarítását és tisztán tartását a rendezvény befejezése után egy napon belül, saját költségén az köteles elvégezni, vagy elvégeztetni, aki részére az engedélyt kiadták. Amennyiben a terület takarítását nem végzi el, az önkormányzat végezteti el és a költséget megtérítheti.
(4) Az ÁPORKAI FALUNAPOK rendezvénysorozat és egyéb rendezvények tartása idején a rendezvény szervezője köteles gondoskodni a várható forgalomnak megfelelő számú illemhely biztosításáról, üzemeltetéséről, valamint a rendezvény alatt és azt követően a terület tisztán tartásáról.

6. §4 Az ingatlan tulajdonosa köteles az ingatlan előtti hótól, jégtől és ónos esőtől síkossá váló járdaszakaszt (szükség esetén többször is) síkosságtól mentesíteni. A felhintésre bomló szerves anyagot nem tartalmazó szóróanyagot (fűrészpor, kőpor, homok, hamu) kell használni. A szóróanyag beszerzésről a tisztításra kötelezettnek kell gondoskodni. Felszórásra tüzelés után visszamaradt darabos és balesetet előidézhető anyagot használni nem szabad.

7. §5

8. §6 A közterületen levő fák gallyazása, szükség szerinti csonkításáról való gondoskodás az önkormányzat feladata.

9. §7

10. §8

10/A. §9 (1) Az önkormányzat tulajdonát képező közterületek filmforgatási célú igénybevételéért jelen rendelet a 2. mellékletében meghatározott mértékű díjat kell megfizetni.

(2) A közterület használatáért hatósági szerződésben megállapított díjat a közterület használatát kérelmező az önkormányzat részére a közterület használatának megkezdéséig vagy sürgős szükség esetén a használat megkezdését követő munkanap végéig banki átutalással megfizetni.

(3) A közterület filmforgatási célú használatának engedélyezésére irányuló kérelmeket a Pest Megyei Kormányhivatalnál kell benyújtani.

(4) A képviselő-testület a filmforgatási célú közterület-használat jóváhagyásához kapcsolódó hatáskörei gyakorlására a jegyzőt jelöli ki.

10/B. §10 (1) A közterület filmforgatási célú használata során a környező lakóingatlanok használatának, a közintézmények és üzletek működésének minél kisebb zavarásával kell eljárni, így különösen tekintettel kell lenni a lakók éjszakai pihenésének biztosítására. Ennek biztosítása céljából este 20 óra és reggel 6 óra között jelentős hanghatással vagy fényhatással járó tevékenység nem végezhető, ha a forgatási helyszín 200 méteres körzetében lakó- vagy üdülőingatlanok találhatók.

(2) A közterület filmforgatási célú használata során a stáb technikai kiszolgáláshoz és parkolásához kapcsolódó közterület-használat a közlekedést nem akadályozhatja, valamint az üzletek és intézmények működéséhez kapcsolódó parkolást csak az adott intézmény vagy üzlet működését nem zavaró módon és terjedelemben befolyásolhatja.

(3) Amennyiben a filmforgatást a közterület használatát kérelmezőnek fel nem róható esemény akadályozza, úgy ezt a közterület használatát kérelmező haladéktalanul köteles bejelenteni az önkormányzatnak. Az önkormányzat a bejelentést követően haladéktalanul, de legkésőbb egy munkanapon belül köteles a filmforgatást akadályozó körülményt megvizsgálni, és annak elhárítását megkezdeni. Az elhárítás megkezdésének minősül az érintett közterületen az akadály elhárításához szükséges bontási, építési, szerelési munka megrendelése is. Az önkormányzat ezt követően tájékoztatja az akadályoztatás várható időtartamáról a közterület használatát kérelmezőt. Az önkormányzat az akadály elhárítását követő napon köteles a közterület használatát kérelmezőnek ismételten biztosítani.

(5) Amennyiben vis maior esemény akadályozza a közterület használatát, úgy a vis maior esemény megszűnését követően az önkormányzat akkor köteles a közterület filmforgatási célú további használatát az eredeti kérelemnek megfelelően biztosítani, ha a közterület a filmforgatás céljára biztonságosan használható, továbbá a közterület használata a településen folyó védekezési vagy helyreállítási munkákat nem akadályozza.

(6) Arra az időszakra, melyre a közterület filmforgatási célú használatára engedéllyel rendelkező a közterület használatában neki fel nem róható okokból akadályozva van nem köteles díjat fizetni.

(7) Amennyiben a filmforgatást akadályozó körülmény megszüntetése az önkormányzat tájékoztatása szerint olyan időt vesz igénybe, amely következtében közterület használatát kérelmező a közterület további használatára nem tart igényt, úgy az általa már kifizetett közterület-használati díj és a közterület-használat tényleges időtartamára számított díj különbözetét az önkormányzat köteles számára a közterület használat megszűnését követő 8 napon belül visszafizetni.

(8) A közérdekű célokat szolgáló (különösen oktatási, tudományos, turisztikai és ismeretterjesztő fajtájú) filmalkotások forgatásához szükséges közterület-használat díja vonatkozásában 50%-os kedvezmény, vagy teljes mentesség állapítható meg. A kedvezményt, vagy a mentességet eseti jelleggel a Polgármester adja meg.

III. Fejezet

Egyéb rendelkezések

11. §11 Amennyiben valaki nem kér közterület-használati engedélyt, úgy bírságként a használati díjon felül annak további 50 %-át köteles megfizetni.

12. §12

13. § Ezen helyi rendelet kihirdetése napján lép életbe.

1. melléklet a 20/1997. (XII. 31.) önkormányzati rendelethez13

KÖZTERÜLET HASZNÁLATI DÍJAK

1./ Kirakat szekrény 210,-Ft/m2/hó + ÁFA
2./ Árusító fülke, vendéglátó ipari előkert 210,-Ft/m2/hó + ÁFA
3./ Építési munkával kapcsolatos állvány, építőanyag, 420,-Ft/m2/hó + ÁFA
- konténeres törmelék elhelyezés ingyenes-
4./ Idényjellegű árusítás 840,-Ft/m2/hó + ÁFA
5./ Alkalmi és mozgóárusítás 2.100,-Ft/alkalom + ÁFA
6./ Önálló hirdető-berendezés 840,-Ft/m2/hó + ÁFA

7./14

8./ Géperejű járművek (munkagép), taxik állomáshelye gépkocsinként 15.750,-Ft/év + ÁFA
9./ Teher- és különleges járművek, valamint ezek vontatmányainak elhelyezése 126,-Ft/m2/hó ÁFA vagy 15.750,-Ft/év/db+ÁFA
10./ Javító vagy szolgáltató tevékenység 63,-Ft/m2/hó + ÁFA, minimum 1.260,- Ft/nap + ÁFA
11./ Mutatványos tevékenység (céllövölde, cirkusz stb.) 210,-Ft/m2/nap + ÁFA, 20 m2 felett 6.825,-Ft/nap + ÁFA
12./ Sport és kulturális Rendezvény
(nem önkormányzati és intézménye rendezésében) 26,-Ft/m2/nap + ÁFA, minimum 1.260,- Ft/nap + ÁFA
13./ Közhasználatra még át nem adott közterület ideiglenes hasznosítása 26,-Ft/m2/hó+ÁFA, minimum 1.260,- Ft/nap+ÁFA
14./15
A díjfizetés a havonta fizetendő díjaknál minden megkezdett hónapra vonatkozik.

2. melléklet a 20/1997. (XII. 31.) önkormányzati rendelethez16

A rendelet 10/A. § (1) bekezdésében meghatározott használat jogcíme szerint a közterület használatáért a az alábbi díjakat kell megfizetni.

KÖZTERÜLET HELYE

HASZNÁLAT MÓDJA

KÖZTERÜLET HASZNÁLATI DÍJ

Település közterületei

Forgatási helyszín

200-Ft/m2/nap+ÁFA

Technikai kiszolgálás

100-Ft/m2/nap+ÁFA

Stáb parkolása

80-Ft/m2/nap+ÁFA

1

Megalkotta Áporka Községi Önkormányzat Képviselő-testülete 8/2013.(VI.27.) számú rendeletének 1.§-a. Hatályos 2013.07.01. napjától

2

Hatályon kívül helyezte az Áporka Községi Önkormányzat Képviselő-testületének 15/2012. (V.31.) számú rendeletének 14.§. d.) pontja. Hatálytalan: 2012.06.01.

3

Hatályon kívül helyezte az Áporka Községi Önkormányzat Képviselő-testületének 15/2012. (V.31.) számú rendeletének 14.§. d.) pontja. Hatálytalan: 2012.06.01.

4

Hatályon kívül helyezte az Áporka Községi Önkormányzat Képviselő-testületének 15/2012. (V.31.) számú rendeletének 14.§. d.) pontja. Hatálytalan: 2012.06.01.

5

Hatályon kívül helyezte az Áporka Községi Önkormányzat Képviselő-testületének 15/2012. (V.31.) számú rendeletének 14.§. d.) pontja. Hatálytalan: 2012.06.01.

6

Hatályon kívül helyezte az Áporka Községi Önkormányzat Képviselő-testületének 7/2008. (VI. 25.) rendelete 1.§. Hatálytalan: 2008.06.25.

7

Hatályon kívül helyezte az Áporka Községi Önkormányzat Képviselő-testületének 22/2004.(XII.23.) rendelete. 1.§. Hatálytalan: 2005.01.01.

8

Hatályon kívül helyezte az Áporka Községi Önkormányzat Képviselő-testületének 22/2004.(XII.23.) rendelete. 1.§. Hatálytalan: 2005.01.01.

9

Megalkotta Áporka Községi Önkormányzat Képviselő-testülete 8/2013.(VI.27.) számú rendeletének 2.§-a. Hatályos 2013.07.01. napjától

10

Megalkotta Áporka Községi Önkormányzat Képviselő-testülete 8/2013.(VI.27.) számú rendeletének 2.§-a. Hatályos 2013.07.01. napjától

11

Hatályon kívül helyezte az Áporka Községi Önkormányzat 5/2000.(III.16.) rendelete. Hatálytalan: 2000.03.01.

12

Hatályon kívül helyezte az Áporka Községi Önkormányzat 5/2000.(III.16.) rendelete. Hatálytalan: 2000.03.01.

13

Módosította az Áporka Községi Önkormányzat Képviselő-testületének 22/2004.(XII.23.) rendelete. 2.§., 27/2007.(XII.13.) rendelete. 2.§., 19/2011.(XII.16.) számú rendeletének 1.§-a. 25/2012.(XII.14.) számú rendeletének 1. §-a.

14

Hatályon kívül helyezte az Áporka Községi Önkormányzat Képviselő-testületének 7/2008. (VI. 25.) rendelete 1.§. Hatálytalan: 2008.06.25.

15

Hatályon kívül helyezte az Áporka Községi Önkormányzat Képviselő-testületének 7/2008. (VI. 25.) rendelete 1.§. Hatálytalan: 2008.06.25.

16

Megalkotta Áporka Községi Önkormányzat Képviselő-testülete 8/2013.(VI.27.) számú rendeletének 3.§-a. Hatályos 2013.07.01. napjától