Áporka Község Önkormányzata Képviselő-testületének 9/2021. (IX. 22.) önkormányzati rendelete

a tanyagondnoki szolgálatról szóló 11/2019. (IX.30.) önkormányzati rendelet módosításáról

Hatályos: 2021. 09. 22- 2021. 09. 22

Áporka Község Önkormányzata Képviselő-testületének 9/2021. (IX. 22.) önkormányzati rendelete

a tanyagondnoki szolgálatról szóló 11/2019. (IX.30.) önkormányzati rendelet módosításáról

2021.09.22.

Áporka község Önkormányzat Képviselő-testülete az Alaptörvény 32. cikk (1) bekezdés e) pontjában meghatározott feladatkörében eljárva, a szociális igazgatásról és szociális ellátásokról szóló 1993.évi III. törvény (a továbbiakban: Szt.) 60. § (4) bekezdésében és a személyes gondoskodást nyújtó szociális intézmények szakmai feladatairól és működési feltételeiről szóló 1/2000.(I.7.) SzCsM rendelet 39. § (1)-(3) bekezdésében kapott felhatalmazás alapján a következőket rendeli el:

1. § A tanyagondnoki szolgálatról szóló 11/2019. (IX.30.) önkormányzati rendelet 2. §-a helyébe a következő rendelkezés lép:

„2. § (1) A személyes gondoskodás keretén belül Áporka Község Önkormányzata szociális alapszolgáltatásként tanyagondnoki szolgáltatást működtet Áporka k község közigazgatási területén.

(2) E rendelet hatálya kiterjed az Áporkán élő, érvényes lakóhellyel vagy tartózkodási hellyel rendelkező polgárokra, a bevándoroltakra és letelepedettekre, a hontalanokra és a magyar hatóság által menekültként vagy oltalmazottként elismert személyekre.”

2. § A tanyagondnoki szolgálatról szóló 11/2019. (IX.30.) önkormányzati rendelet 8. és 9. §-a helyébe a következő rendelkezések lépnek:

„8. § (1) A betegek háziorvosi rendelőbe, illetve egyéb helyi egészségügyi intézményekbe szállítása az érintett személy lakóhelytől intézményig valamint vissza intézménytől lakóhelyig szállítását jelenti.

(2) A szállítási szolgáltatás térítésmentes.

9. § (1) A gyógyszerkiváltás és a gyógyászati segédeszközökhöz való hozzájutás biztosítása a rászoruló személy számára a gyógyszer kiváltásával a gyógyászati segédeszköz beszerzésével, illetve azok házhozszállításával történik.

(2) A gyógyszerkiváltás történhet

a) a vény átadásával a tanyagondnoknak, vagy

b) az orvosi rendelés alkalmával az orvosnál hagyott vények alapján.

(3) A tanyagondnok az átvett, illetve összegyűjtött vényeket szükség szerint kiváltja, majd a gyógyszereket, illetve a beszerzett gyógyászati segédeszközöket az ellátottak számára házhoz szállítja.

(4) A gyógyszer, illetve gyógyászati segédeszköz szállítása az ellátottak számára térítésmentes.”

3. § A tanyagondnoki szolgálatról szóló 11/2019. (IX.30.) önkormányzati rendelet 10. §-a helyébe a következő rendelkezés lép:

„10. § (1) Az óvodások és iskolások szállítási feladata azt jelenti, hogy meg kell oldani az Önkormányzat tanyagondnoki körzetében lakó gyermekek (2) bekezdésben meghatározott intézményekbe, illetve onnan vissza, a közigazgatási területen megjelölt helyekre.

(2) Az óvodai nevelést, valamint az általános iskolai oktatást ellátó intézmény neve és székhelye: Áporkai Nyitnikék Óvoda 2338 Áporka Petőfi Sándor utca 20.

(3) A tanyagondnoki szolgálat egyéb, a (2) bekezdésben nem megjelölt oktatási intézménybe, vagy más helyre történő rendszeres, vagy időközi szállítási feladatot a tanyagondnoki szolgáltatás ellátási területén kívül élők számára egyedi polgármesteri engedély alapján végezhet.

(4) A szállítási szolgáltatás ingyenes, kivéve a (3) bekezdés szerinti szállítási szolgáltatást, ahol az engedélyezés egyidejűleg térítési díj fizetési kötelezettséget is előírhat, a szolgáltatás ellátási területén kívül élők számára.”

4. § A tanyagondnoki szolgálatról szóló 11/2019. (IX.30.) önkormányzati rendelet 16. §-a helyébe a következő rendelkezés lép:

„16. § (1) A tanyagondnoki szolgálat a személyszállítási feladatai között ellátja:

a) családsegítő szolgálat igénybevételéhez kapcsolódó szállítási feladatokat

b) a közösségi ellátások igénybevételéhez kapcsolódó szállítási feladatokat

c) a nappali ellátások igénybevételéhez kapcsolódó szállítási feladatokat.

d) Közös Önkormányzati Hivatal köztisztviselőinek feladatellátásával összefüggő szállítási feladatokat önkormányzati, illetve egyéb települési rendezvényre történő szállítást

e) védőnői ellátás biztosításával kapcsolatos szállítási feladatokat

(2) A tanyagondnok az (1) bekezdés a)-d) pontjában foglalt szállítási feladatokat térítésmentesen végzi.”

5. § A tanyagondnoki szolgálatról szóló 11/2019. (IX.30.) önkormányzati rendelet 18. §-a helyébe a következő rendelkezés lép:

„18. § A tanyagondnoki szolgálat keretében biztosítani kell a helyi kereskedelmi ellátás hiányosságai miatt helyben nem beszerezhető árucikkekhez való hozzájutás érdekében igény szerint a szolgáltatás területén élők részére a más településre történő szállítási feladatokat.”

6. § A tanyagondnoki szolgálatról szóló 11/2019. (IX.30.) önkormányzati rendelet 22. §-a helyébe a következő rendelkezés lép:

„22. § A tanyagondnoki szolgáltatás keretében nyújtott ellátások igénybevétele kérelem alapján történik. A kérelmet a tanyagondnoknál vagy a Közös Hivatal szociális ügyekkel foglalkozó köztisztviselőjénél kell benyújtani.”

7. § A tanyagondnoki szolgálatról szóló 11/2019. (IX.30.) önkormányzati rendelet 24. §-a helyébe a következő rendelkezés lép:

„24. § (1) A tanyagondnoki szolgáltatás működési területén kívül élők, az igénybe vett szállítási szolgáltatás esetén térítési díjat kötelesek fizetni. A szolgáltatásról a hivatal számlát állít ki.

(2) Árubeszerzéssel, bevásárlással, gyógyszerkiáltással kapcsolatos feladatoknál:a tanyagondnoki szolgálat átvételi elismervény fejében veszi át a vásárlási előleget, melyet a vásárlás befejeztével ismételt átvételi elismervény fejében ad vissza. A tényleges kiadásokkal számla alapján köteles elszámolni a szolgáltatást igénybevevőnek.”

8. § Hatályát veszti A tanyagondnoki szolgálatról szóló 11/2019. (IX.30.) önkormányzati rendelet 5. § (1) bekezdés d) pontja.

9. § Ez a rendelet 2021. szeptember 22-én lép hatályba.