Áporka Község Önkormányzata Képviselő-testületének 9/2023. (X. 11.) önkormányzati rendelete

a szociális célú tüzelőanyag támogatás helyi szabályairól

Hatályos: 2023. 10. 12- 2024. 03. 30

Áporka Község Önkormányzata Képviselő-testületének 9/2023. (X. 11.) önkormányzati rendelete

a szociális célú tüzelőanyag támogatás helyi szabályairól

2023.10.12.

Áporka Községi Önkormányzat Képviselő-testülete Magyarország Alaptörvényének a helyi önkormányzatokról szóló 32. cikk (1) bekezdés a) pontja, a Magyarország helyi önkormányzatairól szóló 2011. évi CLXXXIX. törvény 42. § 1. pontjában biztosított jogkörében eljárva a következő rendeletet alkotja:

1. § (1) Az Önkormányzat térítésmentesen tűzifát biztosít azon szociálisan rászoruló személynek, aki Áporka községben bejelentett lakó vagy tartózkodási helyén életvitelszerűen él és e rendeletben meghatározott feltételeknek megfelel.

(2) Az azonos lakóingatlanban élő személyek közül csak egy részére állapítható meg a támogatás.

2. § A Képviselő-testület szociális célú tüzelőanyagként keménylombos tűzifát biztosít a rászorulók részére.

3. § Áporka Községi Önkormányzat Szociális, Ifjúsági és Közművelődési Bizottság a (a továbbiakban: Bizottság) - a Képviselő-testület átruházott hatáskörében eljárva - szociális célú tűzifa támogatást állapít meg kérelmére vagy hivatalból annak a személynek, aki a 4. §-ban meghatározott feltételeknek megfelel. A szociális tűzifa támogatás megállapítása iránti kérelmet jelen rendelet az 1. mellékletét képező nyomtatványon lehet benyújtani.

4. § A téli fűtésproblémák enyhítését célzó tűzifa támogatásra jogosult:

a) a szociális igazgatásról és szociális ellátásokról szóló törvény szerinti aktív korúak ellátására, időskorúak járadékára, vagy – tekintet nélkül annak természetbeni vagy pénzbeli formában történő nyújtására – települési támogatásra (e támogatásban részesülők közül különösen a lakhatáshoz kapcsolódó rendszeres kiadások viselésével kapcsolatos támogatásban részesülők) jogosult

b) a gyermekek védelméről és a gyámügyi igazgatásról szóló törvényben szabályozott halmozottan hátrányos helyzetű gyermeket nevelő család

c) az a szociálisan rászorult személy, akinek családjában az egy főre eső havi jövedelem nem haladja meg a szociális vetítési alap 350 %-át, egyedül élő esetében a 450 %-át.

5. § (1) A Bizottság a szociális célú tűzifa támogatás megállapításánál előnyben részesíti a Rendelet 4. § a) és b) pontjában meghatározott jogosultakat.

(2) A Bizottság fatüzelésre alkalmas fűtési lehetőséggel rendelkező háztartásnak legfeljebb 5 m3 szociális célú tűzifát biztosít.

(3) A természetbeni támogatás jogosult részére történő kiszállításáról az önkormányzat gondoskodik, a tűzifában részesülőtől ezért ellenszolgáltatást nem kér.

6. § A rendelet rendelkezéseit a települési önkormányzatok szociális célú tüzelőanyag vásárlásához kapcsolódó kiegészítő támogatás felhasználása során kell alkalmazni.

7. § Ez a rendelet a kihirdetését követő napon lép hatályba, és 2024. március 31-én hatályát veszti.