Szigetújfalu Község Önkormányzat Képviselő-testületének 12/2000.(IX.24.) önkormányzati rendelete

a temető fenntartásáról, rendjéről és üzemeltetéséről

Hatályos: 2014. 01. 01- 2014. 02. 10

SZIGETÚJFALU ÖNKORMÁNYZAT

KÉPVISELŐ-TESTÜLETÉNEK

Többször módosított

12/ 2000. (IX. 14.) számú rendelete


a temető fenntartásáról, rendjéről és üzemeltetéséről

(egységes szerkezetben)


Szigetújfalu Önkormányzat Képviselő-testülete a helyi önkormányzatokról szóló 1990. évi LXV. törvény 16.§.-ának (1) bekezdésében kapott feladatkör és felhatalmazás alapján
- figyelemmel a helyi önkormányzatok és szerveiket, valamint egyes centrális alárendeltségű szervek faladat- és hatásköreiről szóló 1991.évi XX. Törvény 18.§.-a, valamint a temetőkről és a temetkezésekről szóló 1999. évi  XLIII. Törvény, valamint az ennek végrehajtására kiadott 145/1999. (X.01.) Korm. rendelet rendelkezéseire tekintettel az alábbi rendeletet alkotja.


Értelmező rendelkezések


1.§

E rendelet alkalmazásában:


a.) temető fenntartása: A temető rendeltetésszerű használatához szükséges építmények, közművek, egyéb tárgyi és infrastrukturális létesítmények, valamint a közcélú zöldterületek karbantartása, szükség szerinti felújítása és gondozása.

b.) temető üzemeltetése: A temető rendeltetésszerű használatához szükséges tárgyi és infrastrukturális létesítmények működtetése, illetve az igénybevételhez szükséges egyéb feltételek biztosítása.

c.) kegyeleti közszolgáltatás: A temető fenntartását, továbbá üzemeltetését magába foglaló egyéni és közösségi kegyeleti célú, az elhunyt emlékeinek megőrzésére irányuló önkormányzati tevékenységek összessége.

d.) temetkezési szolgáltatások: a temetésfelvétel, a halott szállítás, az elhunyt temetésre való előkészítés és a temetéshez szükséges kellékekkel való ellátása, a ravatalozás, a búcsúztatás, a sírba helyezés, a hamvasztás, az urnaelhelyezés, az urna kiadás, a hamvak szórása, a sírnyitás, az exhumálás és az újratemetés.

e.) temetkezési szolgáltató: Az egyes temetkezési szolgáltatásokat együttesen vagy önállóan végző szolgáltató.

15f) szociális temetés: az eltemettető vagy az általa felkért személy személyes közreműködésével, az állam által biztosított kellékekkel ingyenes temetési helyre történő koporsós vagy hamvasztásos temetés, amely az eltemettető számára ingyenes.

15g) szociális temetés keretében személyes közreműködés: sír és urnasír kiásása esetén legalább egy személy, koporsó temetőn belüli szállítása és sírba helyezése esetén négy személy, urna temetőn belüli szállítása és sírba helyezése esetén egy személy részvétele.


Általános rendelkezések


2. §


A rendelet célja a kegyeleti szolgáltatás kulturált színvonalon történő ellátásának biztosítása.


3. §


A rendelet hatálya a Szigetújfalu területén található, az önkormányzat fenntartásában lévő (lezárt vagy működő) temetőre és létesítményeire, illetve az ottani temetésekkel kapcsolatos temetkezési tevékenységre terjed ki.


(1.) A rendelet szempontjából köztemetőnek a Szigetújfalu, Temető u. végén a 063 helyrajzi számon kijelölt és működő temető tekintendő.



(2.) A feladat ellátásához szükséges pénzügyi fedezetet a képviselő-testület az éves költségvetés keretében határozza meg.


(3.) Az önkormányzat a temető- és létesítményei fenntartására, üzemeltetésére kegyeleti közszolgáltatási szerződést köthet.


(4.) A temetőnek és létesítményeinek alkalmasnak kell lenniük a temetési tevékenység lebonyolítására. Ennek érdekében a köztemető üzemeltetője köteles a ravatalozó és a hűtőberendezés állandó, megfelelő üzemképes állapotban tartásáról gondoskodni. Az üzemeltető köteles együttműködni a szolgáltatokkal, illetve hatóságokkal.


( 5.) Az igénybevétel feltételeit a tulajdonos és a szolgáltató között fennálló közszolgáltatási szerződés határozza meg.


5 (6) A temetőn belül az alábbi feladatok ellátására kötelező az üzemeltető szakszemélyzetét és berendezését igénybe venni: az elhunyt hűtésére, a temetőben erre a célra rendszeresített szállító járművön történő szállítására, továbbá a hamvaknak az erre szolgáló berendezéssel történő szórására, sírhelynyitással és visszahantolással kapcsolatos feladatok ellátására.


A temető használatának és igénybevételének szabályai



4. §


A köztemetőben – felekezethez való tartozásra tekintet nélkül – polgári és egyházi szertartással történő temetés egyaránt lebonyolítható.


5. §


A látogatók gépjárműveiket a temetőn kívül csak az erre a célra kijelölt területen helyezhetik el.


6. §


(1) 5 A temető tisztántartása a tulajdonos feladata.


(2.) A temető környezetének védelme, rendjének és tisztaságának megőrzése, minden látogató kötelessége.


5 (3) A temetőben végzendő munka időpontját  - sírgondozás és a sírok beültetése kivételével – be kell jelenteni a tulajdonosnak.


5 (4) A temetőben szakipari munkát végző illetve kegyeleti szolgáltatást nyújtó vállalkozóknak e rendelet 1. számú mellékletében meghatározott belépési díjat kell fizetniük, mely összeget  a tulajdonos a temető fenntartására köteles fordítani.


5 (5) Építőanyagot a temetőbe beszállítani, építési és bontási munkát megkezdeni, vagy bontási anyagot elszállítani csak a tulajdonos hozzájárulásával szabad. Az építési hulladékot keletkezésétől számított 3 napon belül el kell szállítani. Az építéshez szükséges ömlesztett anyagot (pl. betont) csak vaslemezen lehet előkészíteni.


(6.) A temetőben tűzveszélyes tevékenységet végezni csak a tűzvédelmi előírások betartásával szabad. Avart, elszáradt koszorú- és virágmaradványt elégetni a temetőben tilos.


5 (7) A temető területéről sírkövet, síremléket, fejfákat kiszállítani csak a tulajdonos írásos engedélyével lehet.


7. §


(1.) A temetőben csak a megjelölt nyilvántartási időben lehet tartózkodni.


(2.) A temetőben mindenki a hely jellegének megfelelő magatartást köteles tanúsítani.

Tilos a temetőben minden olyan magatartás vagy tevékenység, amely a kegyeleti érzést sértheti.


8. §


A vakvezető kutya kivételével a temetőbe állatot bevinni tilos.


9. §


5 A temetőben elhelyezett tárgyakért, valamint a sírok és síremlékek esetleges megrongálásáért a tulajdonost anyagi felelősség nem terheli.


10. §


A temetőben 12 éven aluli gyermek felügyelet nélkül nem tartózkodhat.


A kegyeleti tárgyak, növényzet elhelyezése.

A sírgondozás szabályai


11. §


5 (1) A temetőben csak a sírok, síremlékek, urnahelyek díszítésére szolgáló, kegyeleti jelleget nem sértő tárgyak, növények helyezhetők el. Az engedély nélküli, vagy a temető rendjét zavaró tárgyakat, növényeket a temető tulajdonosa eltávolítja, illetőleg az elhelyezővel eltávolíttatja.


(2.) A kegyeleti tárgyakat, a növényeket és egyéb díszítő anyagokat bepiszkítani, rongálni, eltávolítani és szemetelni tilos.


12. §


(1.) A sírhely gondozása úgy végezhető el, hogy ne sértse más elhunyt hozzátartozójának, illetve más látogatóknak kegyeleti érzéseit, és ne akadályozza azokat a sírgondozásban.


(2.) A munkavégzés során a szomszédos temetési hely nem sérülhet, illetve búcsúztatás alatt a munkát végezni tilos.


5 (3) A sírhely gondozása során keletkező szemetet a tulajdonos által kijelölt helyre kell vinni.


(4.) Tilos a sírhelyek környékét felásni, a talajt elhordani, vagy sírfeltöltésre használni.


(5.) A sírhantokon szükséges földpótlás céljára az üzemeltető köteles a temetőben termőföldet tárolni.


(6.) A temetőben a sírhelyek bekerítés tilos, erre engedély nem adható.


(7.) A sírkő mérete a sírhely méreténél nem lehet nagyobb.


Temetési hely gazdálkodás szabályai


13. §


(1.) A sírok közötti távolság - közlekedő terület - 0,60 méter, a sírsorok közötti távolság pedig 1,00 méter. A temetőrend kialakításánál ez utóbbi elvet úgy kell követni, hogy a sírsorok közötti fejtől- fejig távolság a közlekedő úttal együtt 3,10 méter legyen.


(2.) A sírhelyek árát az önkormányzat Képviselő-testülete állapítja meg. ( 2. számú melléklet )


(3) 5 A temetkezési hely használati, illetve újra megváltási díját a temettetőnek előre kell megfizetnie a tulajdonos részére, amit az köteles a temető fenntartása és üzemeltetése körében felmerült költségek fedezésére fordítani.


14. §


(1.) Az egyes temetkezési helyeket az elhunyt hozzátartozójának, illetve az eltemettetőnek meg kell váltania ( egyszeri megváltás ) és ezzel a temetkezési hely felett rendelkezési jogosultságot szerez.


(2.) Temetkezési helyet - A kettős sírhely üresen maradó felének kivételével - megváltani csak haláleset bekövetkezése miatt lehet.


(3.) A rendelkezési jogosultság kezdő időpontja a megváltás napja.


(4.) A használati idő azonos időtartammal akkor váltható meg újra, ha a temető, vagy sírtábla nem kerül lezárásra, vagy átrendezésre. A használati idő korlátozása esetén a díj arányos részére kell megfizetni.


15. §


(1.) Ha a rendelkezési jog azért szűnik meg, mert a jogosult a holttestet más temetési helyen kívánja eltemetni, a jogosult részére a megváltási díj időarányos részét vissza kell téríteni.


(2.) A temetkezésre megváltott hely magánszemélyek között csere, vagy adásvétel tárgya nem lehet.


7 16. §


(1.) Az elhaltakat a sírhely megváltása idejének sorrendje szerint következő sírhelyre kell temetni, kivéve a kettős sírhelyeket.


(2) Az első urnafülkébe való temetkezés rendje: az urnafalon a temetkezést bal oldalon, a legfelső sorban kell kezdeni, majd a sorban következő függőleges irányban az alatta lévővel folytatni. Az első függőleges sor betelte után, újra a bal oldalon lévő következő sort kell felülről megkezdeni.


(3.) Az elhunyt hamvait tartalmazó urna a lezárt temetőben lévő sírban is elhelyezhető, ha a sírhelyhasználati idő nem járt le.  Ezért a sírhely használat lejártáig megváltást nem kell fizetni.


(4) Lezárt sírhelytáblába koporsós temetés sírboltba, valamint kettős sírhelybe házaspárok részére engedélyezhető.


17. §


(1.) Rátemetésre vonatkozó engedélyt csak akkor lehet adni, ha a sírhely táblát még nem zárták le, és a későbben eltemetett részére sírhely és urnasírhely esetén a 25 év nyugvási idő biztosítható.

    

(2.) Ha a rátemetés miatt a sírhely használati ideje  meghosszabbodik, a használati díj időarányos részét meg kell fizetni. Ez 5 évre eső díjnál kevesebb nem lehet.


(3.) A rátemetésre vonatkozó engedélyt az üzemeltető a sírnyitásra vonatkozó szabályok betartása mellett adhatja meg.


(4) A korábban gyermeksírhelyként megváltott sírhelyre (a R. 18.§. (1) bekezdés) felnőtt elhunyt esetében kizárólag urnás temetkezés céljából lehet rátemetési engedélyt adni. (3)


Szociális temetés


1517/A. §


(1) A képviselő-testület a koporsós szociális temetések számára a községi temető B1 parcella északi részének 2 sorát, az urnás szociális temetések számára az I. számú urnafal északi oldalának alsó sorát, valamint a B2 parcella XV. sorát jelöli ki, melyekben kizárólag szociális temetés végezhető.


(2) A koporsós temetések számára kijelölt szociális parcellarészben kizárólag egyszemélyes sírhely létesíthető.


(3) A sírhely, urnasírhely kiásása – a munkavégzés idejére használatba adott eszközökkel – a temetőgondnokkal (akadályoztatása esetén az önkormányzat által kijelölt személy, a továbbiakban együtt: temetőgondnok) történt előzetes időpont-egyeztetést követően, a temetőgondnok jelenlétében történhet.


(4) A sírhely, urnasírhely kiásásában egyszerre egy személy vehet részt. A sírgödör kiásását legkésőbb a temetést megelőző munkanap 16.00 óráig be kell fejezni, és azt az ásást végzőknek jelzőszalaggal körül kell határolni.


(5) A sírgödör kiásása más temetkezést érintő szertartással egyidejűleg nem végezhető.


(6) A szociális temetésben személyesen közreműködők kötelesek a személyes közreműködésük teljes ideje alatt a 7. § (2) bekezdésében előírt magatartást tanúsítani, és a kegyeleti tevékenységnek megfelelő öltözéket viselni.



A sírhely méretezése, sírjelek alkalmazása


18. §


(1.) A sírhelyek mérete:

       a.) az egyszemélyes sírhely mérete                                   210 x 115 cm-es

       b.) a kétszemélyes sírhely mérete                                     210 x 210 cm-es

       c.) a gyermek sírhely mérete                                             130 x   60 cm-es

       d.) az urnafülke (kolombárium)                                           30 x   30 cm-es

       e.) urnasírhely                                                                   65 x 130 cm-es

       f.) mélyített sírhely                                                           210 x 115 cm-es

       g.) sírbolt mérete ( 2 holttest részére )                               300 x 300 cm-es


(2.) A sírgödör mélysége legalább 200 cm. Koporsós rátemetés esetén a felülre kerülő koporsó aljának legalább 160 cm mélyre kell kerülnie (mélyített sír) a felszíntől.


(3.) A sírhelyeken a sírdomb felhantolása nem kötelező, megengedhető magassága maximum 60 cm lehet.


(4.) Amennyiben a sírhely mérete meghaladja a 18.§.(1.) bekezdésben meghatározott nagyságot, abban az esetben a település önkormányzatának jegyzője a síremléket elbontatja.   

      

19. §


(1.) A temetési hely megjelölésére sírjel használható, illetve létesíthető. A sírjel nem foglalhat el e rendeletben meghatározott temetési helynél nagyobb területet, magasságát a helyi építési szabályzat szerint kell kialakítani.


5 (2) A síremlék és tartozékait, valamint az emlékoszlop tervét ( vázrajzát ) a temető tulajdonosának az elhelyezés előtt be kell mutatni.


(3.) A temetési helyen túlterjeszkedő közízlést sértő, vagy oda nem illő felirattal ellátott sírhelyet elhelyezni nem szabad. E szabály a meglévő sírjelek felújításánál is alkalmazni kell.


(4.) A halva született magzat sírhelyet jelzőfával kell megjelölni, amelyen a temetés napját és a temetési hely sorszámát kell feltüntetni.


(5.) Ha halva született magzat eltemetéséről, kérésére - közeli hozzátartozója gondoskodott, a sírhelyen kereszt vagy fejfa is elhelyezhető, és azon utónevet is fel lehet tüntetni.


20. §


5 (1) A sírjel vagy sírbolt helyreállítására, felújítására a temető tulajdonosa a temetkezési hely felett rendelkezni jogosultat felhívhatja, illetőleg az állékonyságát, az életet és biztonságos használatot veszélyeztető állapot fennállása esetén köteles felhívni. A felhívást - a temetési hely megjelölésével - a temető kapuján (hirdető tábláján) és a parcella sarkán 90 napra ki kell függeszteni.


(2.) A közvetlen veszély fennállása esetén az építési engedély köteles sírjel helyreállítását a temető tulajdonosának kérelmére az építésügyi hatóság elrendeli, illetve a kötelezés nem teljesítése esetén a vészhelyzetet hatósági úton megszüntet.


(3.) A sírjel vagy sírbolt helyreállításáig a temetési helyre további temetkezés nem történhet.


Kegyeleti közszolgáltatások feltételei


21. §


(1.) A temető fenntartásának és üzemeltetésének költségeire az önkormányzat biztosítja a fedezetet a sírhelyek megváltási, illetve újra megváltási díjából, a vállalkozók részéről történő igénybevételének díjából, úgy, hogy azokat közvetlenül szedi be.



Temetési hely használati ideje és megváltási díja


22. §


(1) A temetési hely felett annak van rendelkezési joga, aki azt megváltotta. A rendelkezési jog            (használati idő) az alábbiak szerint alakul:

       a.) az egyszemélyes sírhely használati ideje                       25 év

       10 b.) a kétszemélyes sírhely használati ideje                      25 év

       c.) a gyermeksírhely használati ideje                                  25 év

       7 d.) az urnafülke használati ideje                                       25 év

       e.) az urnasírhely használati ideje                                       25 év

       f.) a mélyített sírhely használati ideje                                  25 év

       g.) sírbolt használati ideje                                                  80 év

15h) az egyszemélyes szociális sírhely használati ideje:      25 év


10, 12 (2) A temetési hely feletti rendelkezési jog –a (3) és (6) bekezdések kivételével –a lejárat évének december 31-ig az érvényben lévő díj kifizetése ellenében meghosszabbítható (újraváltható), melynek időtartamára az (1) bekezdésben foglaltak az irányadók. 


(3) A meghosszabbítás nem tagadható meg, kivéve akkor, ha a temető tulajdonosa bizonyítja, hogy a területet átalakítja, vagy más célra kívánja felhasználni. Erről a temetési hely felett rendelkezni jogosult nyilatkozatot kérhet.


(4) A sírhelyek megváltási díjait jelen rendelet 2. számú melléklete tartalma.


10 (5) Kétszemélyes sírhely tekintetében a 25 évre való megváltás esetén a későbbi betemetés nem változtat a rendelkezési jogosultság lejárati idején, tehát 25 év leteltével újraváltható.


12 (6) A 2010. június 30-ig lejárt sírhelyek újraváltására 2012. június 30-ig van lehetőség.


14 (7) A temetési hely feletti rendelkezési jog, az (1) bekezdésben foglalt határidő lejártát követő hat hónapon belül a – a lejárat évében érvényes megváltási díj 150 %-áért újraváltható. A hat hónap lejárát követően nincs lehetőség a lejárt sírhely megváltására.


15 (8) A szociális temetési helyre az első betemetéstől számított 25 éven belül kizárólag szociális temetés keretében urna elhelyezése történhet.”


Nyilvántartások vezetése


23. §


(1) Halottat csak halott vizsgálati bizonyítvány alapján szabad eltemetni vagy elhamvasztani. A halott vizsgálati bizonyítvány egy példányának megőrzéséről az üzemeltető gondoskodik.



5 (2) A temető tulajdonosa az új sírparcellák megnyitása előtt köteles gondoskodni a sírnyilvántartási térkép elkészítéséről és annak a jegyző által történő jóváhagyásáról. A temetőtérképet a temető-nyilvántartó könyvvel összhangban a tulajdonos köteles vezetni. A temető dokumentációkat a temető kiürítésének elrendeléséig a tulajdonosnak a tűztől védve páncélszekrényben kell megőriznie, azt követően pedig átadnia a Pest Megyei Levéltárnak.


 (3) A nyilvántartó könyvbe minden temetést (urna elhelyezést) időrend szerint a következő adatokkal kell bejegyezni: folyószám, a temetés napja, az elhalt neve, születési ideje, utolsó állandó lakcíme, az elhalálozás napja, fertőző betegségben elhunytaknál a halál oka, a sírhelytábla, -sor, -hely száma a temetési hely megváltásának időpontja, valamint a síremlékre vonatkozó bejegyzések. A nyilvántartó könyvhöz betűsoros névmutatót kell vezetni, amely az eltemetett halottak nevét és sírhelyeik pontos megjelölését tartalmazza. A nyilvántartásnak tartalmaznia kell a megváltásra jogosult személy nevét és címét.


(4) A sírboltkönyv a sírboltban elhelyezett halottak bejegyzésére szolgál. A sírboltkönyvet a (3) bekezdésben meghatározott tartalommal kell vezetni, a sírbolt számának feltüntetésével. A sírboltkönyvbe be kell vezetni a létesítőnek a sírboltra vonatkozó rendelkezéseit.


(5) A nyilvántartási adatokról tájékoztatást - a halott nevének, a temetés, temetési hely megváltási időpontjának és a temetkezés helyének kivételével - csak bírósági és hatósági eljárásokhoz lehet adni.


Vegyes rendelkezések


24. §


A tulajdonos köteles a temető bejáratánál kifüggeszteni az üzemeltető nevét, címét, tartózkodási helyét és idejét, a kegyelet szolgáltató nyitvatartási idejét, a temető rendjére vonatkozó szabályokat, valamint az elhelyezhető síremlékek méretét.


25. §

A temető

április 1-től szeptember 30-áig                                            7.00 - 22.00 óráig

október 1-étől április 1-éig                                                   8.00 - 17.00 óráig

október 28-ától november 4-éig                                            7.00 órától minimum 22.00 óráig
tart nyitva.


1326. §


27. §


 Az önkormányzati rendeletben nem szabályozott kérdésekben az 1999. évi XLII. Tv., valamint a végrehajtására kiadott 145/1999.(X.01.) Kormányrendelet rendelkezései az irányadók.


28. §


/1/ E rendelet hatálybalépésekor lejárt használati idejű temetési helyek 2000. december 31-éig újra válthatók.(1)


/2/ A temetési helyek díjai a rendelet 2.sz. mellékletében szereplő összegek.(1)


/3/ Az újraváltás kezdő időpontját a sírhely lejáratának időpontjától kell számítani.(1)



Záró rendelkezések:


29. §


(1.) A rendelet 2000. október 01-én lép hatályba, egyidejűleg hatályát veszti a többszörösen módosított 9/1992.(06.25.) számú önkormányzati rendelet.


(2.) A rendelet kihirdetéséről a jegyző gondoskodik.


9 (3)     E rendelet a belső piaci szolgáltatásokról szóló, az Európai Parlament és a Tanács 2006/123/EK irányelvnek való megfelelést szolgálja.   



Szigetújfalu, 2000. szeptember 06.


Varga József s.k.                                                      Tóth Teréz s.k.

polgármester                                                            körjegyző

Záradék:


A rendeletet a mai napon kihirdettem. Megtekintését folyamatosan biztosítom.


Szigetújfalu, 2000. szeptember 14.


                                                                                              Tóth Teréz

                                                                                              körjegyző s.k.

           


A R. módosítása a16/2000. (X.19.) számú rendelettel került bevezetésre. (1)

Hatályba lépett 2000. X. 19.

A R. módosítása a 13/2001. (VI.28.) számú rendelettel került bevezetésre. (2)

Hatályba lépett 2001. VI. 30.

A R. módosítása az 2/2002. (I.31.) számú rendelettel került bevezetésre. (3)

Hatályba lépett 2002. II. 06.

A R. módosítása a 8/2005. (VI. 30.) számú rendelettel került bevezetésre. (4)

Hatályba lépett 2005. VI. 30.


Szigetújfalu, 2005. június 30.

                                                                                              Szabó Sándor s.k.

                                                                                                  jegyző



Az „R.” 5. számú módosítása a 3/2008. (III. 26.) számú rendelettel került bevezetésre, 2008. március 26-i hatállyal.

Az „R.” 6. számú módosítása a 10/2008. (VIII. 27.) számú rendelettel került bevezetésre, 2008. augusztus 27-i hatállyal.

Az „R.” 7. számú módosítása a 12/2008. (IX. 24.) számú rendelettel került bevezetésre, 2008. november 24-i hatállyal.

Az „R” 8. számú módosítása a 16/2009. (IX.30.) számú rendelettel került bevezetésre, 2010. szeptember 30-i hatállyal.

Az „R” 9. számú módosítása a 26/2009. (XII.16.) számú rendelettel került bevezetésre, 2010. január 1-jei hatállyal.

Az „R” 10. számú módosítása a 11/2010. (VI.30.) számú rendelettel került bevezetésre, 2010. július 1-jei hatállyal.

Az „R” 11. számú módosítása a 23/2010. (XII.15.) számú rendelettel került bevezetésre, 2011. január 1-jei hatállyal.

Az „R” 12. számú módosítása a 8/2011. (V.25.) számú rendelettel került bevezetésre, 2011. május 26-i hatállyal.

Az „R” 13. számú módosítása a 9/2012. (IV.25.) számú rendelettel került bevezetésre, 2012. május 26-i hatállyal.

Az „R” 14. számú módosítása a 9/2013. (III.28.) számú rendelettel került bevezetésre, 2013. április 1-jei hatállyal.

A „R” 15. számú módosítása a 24/2013. (XI.29.) önk. rendelettel került bevezetésre, 2014. január 1-jei hatállyal.



Szigetújfalu, 2013. november 29.


Hangay Mariann

       jegyző