Község Önkormányzat Képviselő-testületének 15/2000.(X.19.) önkormányzati rendelete

a közterület rendeltetésétől eltérő célú használatának

Hatályos: 2016. 01. 01- 2021. 07. 14

Község Önkormányzat Képviselő-testületének 15/2000.(X.19.) önkormányzati rendelete

a közterület rendeltetésétől eltérő célú használatának

általános szabályairól

Szigetújfalu Önkormányzat Képviselő-testülete a helyi önkormányzatokról szóló 1990. évi LXV tv. 16. § (1) bekezdésében foglaltak alapján az alábbi rendeletet alkotja

Általános és értelmező rendelkezések

1. § (1) A rendelet célja településképi, kereskedelmi, idegenforgalmi, közegészségügyi, köztisztasági valamint közlekedés-biztonsági szempontok figyelembevételével meghatározni a közterület rendeltetésétől eltérő célú használatának szabályait.

(2) E rendelet alkalmazásában:

  • a) közterület: közhasználatra szolgáló minden olyan állami vagy önkormányzati tulajdonban álló földterület, amelyet a rendeltetésének megfelelően bárki használhat, és az ingatlan-nyilvántartás ekként tart nyilván. Egyéb ingatlanoknak a közhasználat céljára átadott területrészére – az erről szóló külön szerződésben foglaltak keretei között – a közterületre vonatkozó rendelkezéseket kell alkalmazni. Közterület rendeltetése különösen: a közlekedés biztosítása (utak, terek), a pihenő és emlékhelyek kialakítása (parkok, köztéri szobrok stb.) a közművek elhelyezése.
  • b) mozgóbolt: önjáró vagy gépjárművel vontatott árusító hely:
  • c) mozgóárusítás: a kereskedő vagy megbízottja olyan eszköz segítségével viszi magával az eladásra kínált árut, amely nem minősül mozgóboltnak:
  • d) vásár: országos vagy helyi jelleggel rendezett olyan adásvételi lehetőség, ahol az áruk kínálatát kirakodással mutatják be,
  • e) rendezvény: a külön jogszabályban meghatározott szabályok szerint megtartott békés összejövetel, felvonulás és tüntetés.

2. § (1) A rendelet hatálya kiterjed Szigetújfalu közigazgatási területén

  • a) a közterületre
  • b) minden természetes és jogi személyre, jogi személyiséggel nem rendelkező gazdasági társaságra

(2) A közútnak minősülő közterületek nem közlekedési célú igénybevételének szabályait és díjtételeit a közutak igazgatásáról szóló 19/1994.(V.31.) KHVM rendelet határozza meg. Az abban nem szabályozott részletkérdésekben e helyi rendelet alapján kell eljárni.

A közterület rendeltetésétől eltérő célú használata

3. § Rendeltetésétől eltérő célú a közterület használata, ha a közterületnek vagy annak meghatározott részének használata mások általi rendeltetésszerű igénybevételét akadályozza,vagy e rendeletben megfogalmazott módon hasznosul .

4. § Közterületet rendeltetésétől eltérő célra használni csak Szigetújfalu Önkormányzatának közterület-használati hozzájárulása, valamint e rendelet 1. sz. mellékletében meghatározott közterülethasználati díj fizetése alapján lehet.

5. § Szigetújfalu Község Önkormányzat Képviselő-testülete a közterület-használati hozzájárulás kiadásának jogával a polgármestert bízza meg.

A közterület-használati hozzájárulás

6. § (1) Közterület-használati hozzájárulást kell beszerezni 72 órát meghaladó közterület használat esetén. (1)

  • a) közterületbe 10 cm-en túl benyúló üzlethomlokzat (portál), kirakatszekrény, üzleti védőtető (előtető), ernyőszerkezet, hírdetőberendezés (fényreklám), cég és árutábla elhelyezése,
  • b) árusító és egyéb fülke (pl. élelmiszer, cukorka, gyümölcs, virág, könyv, hírlap, dohány árusítására szolgáló pavilon) elhelyezésére,
  • c) az egyes létesítményekhez a közút területén kívül szükséges gépjármű várakozóhelyek céljára, teher és különleges gépjárművek, valamint ezek vontatmányai gépjárművenként és vontatmányonként,
  • d) építési munkával kapcsolatos állvány, építőanyag és törmelék elhelyezésére,
  • e) alkalmi és mozgóárusításra, javító-szolgáltató tevékenységre,

7 f)

g) vendéglátóipari előkert céljára, üzleti szállítás vagy rakodás alkalmával göngyölegek elhelyezésére, árukirakodásra,

h) kiállítás, vásár, alkalmi vásár, sport és kulturális rendezvények, egyéb rendezvények, mutatványos tevékenység céljára,

i) közterület felbontásához

j) önkormányzat kezelésében lévő közutak építésével, javításával, fenntartásával kapcsolatban a közút területének elfoglalásához jelen rendelet és a közutak igazgatásáról szóló 19/1994. (V.31.) KHVM rendelet szabályai szerint.

7 (1a) Közterület használati hozzájárulást kell beszerezni a közterület filmforgatási célú használata esetén. A filmforgatási célú használattal összefüggő, e rendelettől eltérő szabályokat a rendelet 6/A. § és 6/B. §-ai tartalmazzák.

(2) A képviselő-testület kiköti, hogy Szigetújfalu közigazgatási területén nem adható közterület-használati hozzájárulás:

a) mozgóárusításra

b) a közlekedésben való részvétel feltételeivel nem rendelkező üzemképtelen, vagy forgalomban lévő, de a közlekedésben részt venni képtelen jármű, illetve környezetidegen gépek, egyéb műszaki berendezések közterületen való tárolásához.

7 6/A. §

(1) A közterület filmforgatási célú használatának engedélyezésére irányuló kérelmeket a Pest Megyei Kormányhivatalnál, legalább 5 munkanappal, sürgős eljárás esetén legalább 2 munkanappal a filmforgatás tervezett megkezdése előtt kell benyújtani. A Pest Megyei Kormányhivatal a kérelmezővel a közterület-használatról hatósági szerződésben állapodik meg. A hatósági szerződés a települési képviselő-testület jóváhagyásával válik érvényessé.

(2) A képviselő-testület a filmforgatási célú közterület használathoz kapcsolódó hatáskörei gyakorlására a jegyzőt jelöli ki.

(3) Az önkormányzat tulajdonát képező közterületek filmforgatási célú igénybevételéért az 1. számú melléklet g) pontjában meghatározott mértékű díjat kell megfizetni.

(4) Közérdekből mentes a díj fizetése alól a filmforgatási célú tevékenység, ha a film oktatási, tudományos, ismeretterjesztő, turisztikai témájú.

(5) Az 1. számú melléklet g) pontja szerinti díszburkolatos vagy turisztikailag kiemelt központi területeken az alábbi területeket kell érteni:

- Diófa utca,

- Szent István tér,

- Művelődési ház melletti parkoló,

- Rév út.

7 6/B. §

(1) A település területén lévő templomtól és közintézményektől számított 100 méteres körzeten belül tilos politikai tartalmú kampányfilmek forgatása.

(2) A közterület filmforgatási célú használata során a környező lakóingatlanok használatának, a közintézmények és üzletek működésének minél kisebb zavarásával kell eljárni. Így különösen tekintettel kell lenni a lakók éjszakai pihenésének biztosítására. Ennek biztosítása céljából este 20 óra és reggel 6 óra között jelentős hanghatással vagy fényhatással járó tevékenység nem végezhető, ha a forgatási helyszín 200 méteres körzetében lakhatás céljáró szolgáló ingatlanok találhatóak.

(3) A közterület filmforgatási célú használata a stáb technikai kiszolgáláshoz és parkolásához kapcsolódó közterület használat a közlekedést nem akadályozhatja, valamint az üzletek és intézmények működéséhez kapcsolódó parkolást csak az adott intézmény vagy üzlet működését nem zavaró módon és terjedelemben befolyásolhatja.

(4) Amennyiben a filmforgatást a közterület használatát kérelmezőnek fel nem róható esemény akadályozza, úgy ezt a közterület használatát kérelmező haladéktalanul köteles bejelenteni az önkormányzatnak. Az önkormányzat a bejelentést követően haladéktalanul, de legkésőbb egy munkanapon belül köteles a filmforgatást akadályozó körülményt megvizsgálni, és annak elhárítását megkezdeni. Az elhárítás megkezdésének minősül, ha az érintett közterületen az akadály elhárításához szükséges bontási, építési, szerelési munka megrendelése is. Az önkormányzat ezt követően az akadályoztatás várható időtartamáról a közterület használatát kérelmezőt tájékoztatja. Az önkormányzat az akadály elhárítását követő napon köteles a közterület használatát közterület használatát kérelmezőnek ismételten biztosítani.

(5) Amennyiben vis maior esemény akadályozza a közterület használatát, úgy a vis maior esemény megszűnését követően akkor köteles a közterület filmforgatási célú további használatát az eredeti kérelemnek megfelelően biztosítani, ha a közterület a filmforgatás céljára biztonságosan használható, továbbá a közterület használata a településen folyó védekezési vagy helyreállítási munkákat nem akadályozza.

(6) Azon időszak alatt, amely alatt a közterület filmforgatási célú használatára engedéllyel rendelkező a közterület használatában neki fel nem róható okokból akadályozva van nem köteles díjat fizetni.

(7) Amennyiben a filmforgatást akadályozó körülmény megszüntetése az önkormányzat tájékoztatása szerint olyan időt vesz igénybe, amely következtében közterület használatát kérelmező a közterület további használatára nem tart igényt, úgy az általa már kifizetett közterület használati díj és a közterület használat tényleges időtartamára számított díj különbözetét az önkormányzat köteles számára a közterület használat megszűnését követő 8 napon belül visszafizetni.

Közterület-használati hozzájárulás iránti kérelem

7. § (1) Közterület-használati hozzájárulás kiadása kérelemre indul. Kérelmet annak kell előterjesztenie, aki a közterületet használni kívánja. A kérelmet a szükséges szakhatósági

engedélyekkel együtt – kivételes esetektől eltekintve (életveszélyelhárítás , jelentős anyagi kár elhárítása) – a közterület igénybe vétele előtt legalább 15 nappal kell benyújtani.

(2) Ha a közterület igénybevétele építési munka végzésével kapcsolatos állvány, építőanyag, törmelék elhelyezése céljából szükséges, a közterület használói hozzájárulás megkötését a kivitelezést megrendelő ingatlan tulajdonosának a kivitelező vállalkozó megjelölésével, vagy a kivitelezőnek kell kérnie. A közterület igénybevételével befejezése után az eredeti állapot helyreállításáért a használó és kivitelező egyetemlegesen felelős.

(3) Ha a közterület állandó jellegű használata építési engedélyhez kötött épület, vagy más építmény elhelyezése céljából szükséges, az engedélyt az építési engedély iránti kérelem alapján az építtetőnek kell kérnie.

8. § A közterület-használati hozzájárulás iránti kérelemnek tartalmaznia kell:

  • a) a kérelmező nevét, lakóhelyének, székhelyének címét, adóazonosító számát,
  • b) a közterület igénybevételének célját és időtartamát,
  • c) a mezőgazdasági kistermelők és őstermelők esetében az őstermelő igazolvány másolatát, vállalkozó esetén a vállalkozási engedély, cégbírósági végzés másolatát (a folytatni kívánt tevékenység gyakorlására jogosító okirat másolatát),
  • d) a közterület nagyságát, helyének és a használat módjának, a napi árusítás időtartamának pontos meghatározását,
  • e) a folytatni kívánt tevékenységhez szükséges hatósági engedélyeket,
  • f) rendezvény, vásár esetén a terület takarítására vonatkozó megrendelést vagy nyilatkozatot,

g )azon berendezési tárgyak felállítása és üzemeltetése esetén, melyeknek időszakos felülvizsgálata szükséges, az utolsó érvényes felülvizsgálati szakvéleményt.

A közterület-használati hozzájárulás

9. § A közterület-használati hozzájárulásnak tartalmaznia kell:

  • a) a közterület használójának nevét, lakóhelyének, székhelyének címét, adóazonosító számát,
  • b) a közterület igénybevételének célját és időtartamát, vagy hozzájárulás milyen feltételek bekövetkezéséig érvényes,
  • c) a közterület-igénybevétel helyének, módjának, mértékének és feltételeinek pontos meghatározását,
  • d) közterület-használati hozzájárulás megszűnése esetére az eredeti állapot helyreállítására vonatkozó kötelezettség előírását.
  • e) közterület-használati díj fizetési kötelezettség esetében a díj mértékét és fizetésének módját, a díjfizetés elmulasztásának esetén annak jogkövetkezményeit,
  • f) az anyagok és szerkezetek tárolásával kapcsolatosan ki kell kötni, hogy a tárolás csak a munka-, baleset-és egészségvédelmi óvórendszabályokban előírt módon történhet.

g)a közterület-használati hozzájárulás a 7. § (3) bekezdésében említett esetben csak az építési munka végzésének tartamára adható.

A hozzájárulás érvénye

10. §

.

(1) A hozzájárulás érvényes :

a) a meghatározott idő elteltéig,

b) a megállapított feltétel bekövetkeztéig,

c) visszavonásig.

(2) A hozzájárulás érvényét veszti, ha a tevékenységre jogosító okirat érvénye megszűnik.

(3) A meghatározott időre szóló hozzájárulás érvénye az engedélyesnek az engedélyezett időtartam lejárta előtt legalább 15 nappal benyújtott kérelmére meghosszabbítható, illetve meghatározott időszakra szüneteltethető.

(4) A közterület-használati hozzájárulás másra át nem ruházható.

A közterület használat módja

11. § (1) A közterület használójának a közterületet úgy kell használnia, hogy ne zavarja sem a közterület más részeinek, sem a szomszédos ingatlanoknak a rendeltetésszerű használatát.

(2) A közterület használója köteles a közterületen elhelyezett tárgyakat az árusítási időn túl a közterületről eltávolítani, valamint az általa használat közterületet rendben és tisztán tartani.

(3) Vissza kell vonni a közterület-használati hozzájárulást, ha a közterület használója a közterületet nem a hozzájárulásban meghatározott célra, módon és feltételekkel használja vagy a díjfizetési kötelezettségének az esedékesség időpontjáig nem tesz eleget.

(4) Ha a közterület-használati hozzájárulás lejár és a közterület használója saját költségén az eredeti állapotot a meghatározott határidőre nem állítja helyre, a közterület-használati hozzájárulás esetén az Önkormányzat a használó felelősségére és anyagi terhére az eredeti állapotot helyreállítja.

(5) Ha a közterület igénybevétel az (1) bekezdésben említett módon szűnt meg, a már esedékessé vált és befizetett közterület-használati díjat visszakövetelni nem lehet.

(6) A közterület-használati hozzájáruláshoz kötött, de közterület-használati hozzájárulás nélküli közterület-igénybevétel esetén a használó az Önkormányzat felhívására köteles a használatot megszüntetni, és a közterület eredeti állapotát a saját költségén – minden kártalanítási igény nélkül – helyreállítani. Ennek elmulasztása esetén az önkormányzat a használó költségére a közterületet helyreállítja.

(7) Abban az esetben, ha a közterület igénybevétel során közvetlen veszély, a közlekedés zavarása áll fenn, az Önkormányzat a közterület igénybevételét azonnali hatállyal, kártalanítás nélkül megszünteti.

(8) Amennyiben ellenőrzés során megállapítható, hogy a közterület igénybevétele közterület-használati hozzájárulás nélkül történik, úgy amennyiben e rendeletben foglaltakkal nem ellentétes, a közterület használatára közterület-használati hozzájárulás köthető. Ez esetben a közterület használója köteles a közterület-használati díjnak megfelelő összegű használati díjat a hozzájárulás nélküli közterület igénybevételének időtartamára is megfizetni.

A közterület használati díj

12. § (1) A közterület használatáért a ténylegesen igénybevett nagyságának megfelelően e rendelet 1. számú mellékletében meghatározott díjat kell fizetni. A közterület-használati díj meghatározásakor minden megkezdett négyzetméter egésznek számít.

(2) A közterület-használati díjat 6 havi, illetve ennél rövidebb ideig tartó hozzájárulás esetén a közterület-használati hozzájárulás megkötésekor egyösszegben készpénzben vagy átutalással kell megfizetni. A 6 havi időtartamot meghaladó hozzájárulás esetén a használati díjat félévente előre a tárgyi félév 5. napjáig kell megfizetni. A használati díj meg nem fizetése esetén a közterület igénybevétele jogosulatlannak minősül, és annak jogkövetkezményeit vonja maga után.

(3) A naptári éven átnyúló közterület-használat esetén a hozzájárulást a mindenkor hatályban lévő díjszabás szerint kell módosítani.

(4) Amennyiben a terület használatára nem kerül sor és azt a használó a közterület-használati hozzájárulás érvénybe lépése előtt legalább 3 nappal írásban jelzi, úgy a befizetett összeg 30 napon belül visszafizetésre kerül. Egyéb esetekben, ha a közterület-használati hozzájárulásban meghatározott időtartam alatt a közterület használója saját hibájából nem veszi igénybe a kért közterületet, úgy a használati díjat nem követelheti vissza.

(5) Az 1. számú mellékletet a Képviselő-testület tartja karban évenkénti módosítással.

Mentesség közterület-használati díj fizetése alól

13. § (1) Nem kell közterület-használati díjat fizetni

  • a) a fegyveres erők, a fegyveres testületek, a rendészeti szervek, a mentők, a tűzoltók, továbbá a vízügyi szolgálat műtárgyainak, mobíliáinak alaptevékenységük céljára és idejére történő elhelyezése után.
  • b) a külön rendelet szerint megkötött szerződés alapján a szilárd hulladékgyűjtő edényzet közterületi helyezésekor.

(2) Az Önkormányzat a jelen rendelet 1. sz. mellékletében meghatározott díjaknál alacsonyabb összegű használati díjra is köthet közterület-használati hozzájárulást, illetve a használati díj fizetésétől eltekinthet, ha

  • a) a közterület használat különösen fontos önkormányzati érdeket szolgál,
  • b) önkormányzati intézmény a közterület használója,
  • c) a használó a közterület-használati hozzájárulásban olyan módon ellentételezi a használati díjat, amellyel az önkormányzat tulajdonában vagyonnövekedést eredményez.

(3) Nem adható díjfizetési mentesség az (1)-(2) bekezdésekben említett esetekben, ha a közterület használata kereskedelmi-, vagy reklámtevékenységgel párosul.

Közterület felbontásának és helyreállításának szabályai

14. § (1) Közterületen bontási mukát közterület-bontási hozzájárulás alapján lehet végezni.

Jelen rendelet és a 19/l994. (V.31.) KHVM rendelet szabályai szerint.

(2) Közterület felbontásához hozzájárulást új közmű létesítése, közmű rekonstrukciója esetén a beruházó kérelmére lehet kiadni.

(3) Közműjavítás esetén a bontási hozzájárulást a közmű kezelője is kérelmezheti.

(4) A közterület bontási hozzájárulás kiadására kérelem alapján kerül sor.

A közterület bontásához szükséges hozzájárulás iráni kérelemnek tartalmaznia kell a fenti KHVM rendeletben foglaltakon túlmenően

a) a felbontást kérő nevét és címét,

b) az igénybevétel céljának és módjának leírását,

c) az igénybevett közterület jellegét (közút, járda, padka, zöldsáv, parkoló stb.),

d) az elfoglalni kívánt terület pontos nagyságát m2-ben és fontos paramétereit (hosszúság, szélesség, mélység stb.)

e) az igénybevételért és szakszerű helyreállításért felelős személy nevét és címét,

(5) A közterület használati díjat az igénybevevőnek a hozzájárulás átvétele előtt kell a Polgármesteri Hivatal számlájára befizetni.

(6) Indokolt esetben az Önkormányzat a díj fizetésétől eltekinthet.

(7) A közterület felbontási hozzájárulásnak tartalmaznia kell:

a) a fizetendő díjat,

b) a közterület helyreállítására vonatkozó minőségi követelményeket,

c) a helyreállítás határidejét,

d) a helyreállításért felelős személy nevét, címét

e) nemteljesítés esetén az önkormányzat általi közterület-helyreállítás jogát és a helyreállítás költségének azonnali beszedési megbízással, vagy más ezzel egyenértékű pénzügyi garanciával történő érvényesítési lehetőségét.

(8) A felbontott közterületek helyreállításának folyamatos ellenőrzéséről a műszaki előadó gondoskodik.

A jogellenes közterület-használat következményei

15. § (1) Aki közterületet hozzájárulás nélkül vagy a hozzájárulástól eltérő módon, illetve azt meghaladó mértékben használ, illetve felbont, köteles a tulajdonos vagy megbízottja felhívására a jogellenes közterület-használatot, illetve közterület-bontást haladéktalanul megszüntetni, továbbá kártalanítás nélkül kötelezhető a közterület eredeti állapotának helyreállítására. E kötelezettség elmulasztása esetén a tulajdonos önkormányzat az eredeti állapot helyreállítását a kötelezettséget elmulasztó költségére elvégeztetheti, amennyiben a helyreállításra vonatkozó felhívásnak az érintett 8 napon belül nem tesz eleget.

(2) A tulajdonos önkormányzat az eredeti állapotot az erre irányuló felhívás mellőzésével és az (1) bekezdésben megszabott határidő elteltével azonnal helyreállíthatja, ha az élet- és balesetveszély vagy jelentős anyagi kár, a közrend, közbiztonság, illetve a közterületrendje rendeltetésszerű használata súlyos sérelmének elhárítása érdekében vagy jelentős közérdekből egyébként indokolt. Az eredeti állapot helyreállításának költségeit ebben az esetben is a jogosultatlan közterület-használó, illetve közterület-bontó köteles viselni.

(3) 4,6

(4) 4,6A külön rendeletben meghatározott kirívóan közösségellenes magatartás miatti közigazgatási eljárás kezdeményezése nem mentesít a közterület-használat, illetve közterület-bontás díjfizetési, illetve helyreállítási kötelezettség alól.

(5) 4Jelen rendeletben foglalt előírások megtartását a közterület-felügyelő, a jogszabályok szerint ellenőrzésre jogosult más szervek, a hivatal megbízott ügyintézői a helyszínen vagy más alkalmas módon ellenőrizhetik.

Záró rendelkezés

16. § (1) E rendelet 2000. október 19-én lép hatályba.

(2) A rendelet hatályba lépésével a 9/1997.(VII.1o.) számú Önkormányzati rendelet hatályát veszti.

5(3) E rendelet a belső piaci szolgáltatásokról szóló, az Európai Parlament és a Tanács 2006/123/EK irányelvnek való megfelelést szolgálja.

1. melléklet

Közterület-használati díjak

Területhasználat jogcíme Díj

  • a) A közterületbe nyúló üzlethomlokzat, kirakatszekrény üzleti védőtető, ernyőszerkezet, hirdetőberendezés (fény-

reklám), továbbá cél-és címtábla elhelyezése 3oo Ft/ m2/hó

  • b) Árusító és egyéb fülke (pl. élelmiszer, zöldség-gyümölcs, virág, stb.) elhelyezésére 8oo Ft/m2/hó
  • c) Egyes létesítményekhez szükséges gépjármű várakozóhely gépkocsinként 15.ooo Ft / év

Teher és különleges gépjárművek, ezek vontatmányainak Elhelyezése gépjárművenként, vontatmányonként 1.ooo Ft/m2/hó

  • d) Önálló hirdető berendezés elhelyezése 1.ooo Ft/m2/hó

8e) Építési munkával kapcsolatos építőanyag, törmelék és állvány elhelyezése:

  • a) lakásépítésnél és felújításnál 7o Ft/m2/nap
  • b) egyéb építési munkáknál

- 30 napig 7o Ft/m2/nap

- 30 napon túl (minden megkezdett hónapot egésznek véve) 14o Ft/m2/nap

  • f) Alkalmi és mozgóbolti árusításra 3oo Ft/m2/nap

7g) Filmforgatási célú igénybevétel

Díszburkolatos vagy turisztikailag kiemelt központi területeken

- Forgatási célra 250 Ft/m2/nap

- Technikai kiszolgálásra, stáb parkolásra 100 Ft/m2/nap

Nem díszburkolatos vagy nem turisztikailag kiemelt központi területeken

- Forgatási célra 100 Ft/m2/nap

- Technikai kiszolgálásra, stáb parkolásra 75 Ft/m2/nap

- Stáb parkolásra 50 Ft/m2/nap

  • h) Üzleti szállítás, vagy rakodás alkalmával göngyöleg elhelyezésére, áru kirakodásra 1oo Ft/m2/nap
  • j) Kiállítás és kulturális rendezvény egyedi elbírálás
  • k) Mutatványos tevékenység céljára 1oo Ft/m2/nap
  • l) Áru kihelyezés reklám célra 5o Ft/m2/nap
  • m) Egyéb, az előzőekben fel nem sorolt célra egyedi elbírálás