Szigetújfalu Község Önkormányzata Képviselő-testületének 9/2005. (VI. 29.) önkormányzati rendelete

Szigetújfalu község közbiztonsági és bűnmegelőzési koncepciójáról

Hatályos: 2005. 06. 30

Szigetújfalu Község Önkormányzata Képviselő-testületének 9/2005. (VI. 29.) önkormányzati rendelete

Szigetújfalu község közbiztonsági és bűnmegelőzési koncepciójáról

2005.06.30.

Preambulum

A települési önkormányzatok feladatai közé tartozik - többek között – a közbiztonsági helyi feladatairól való gondoskodás (1990. évi LXV. törvény 8. §. (1) bekezdés), a helyi önkormányzás ugyanis nem más, mint a választópolgárok közösségét érintő helyi közügyek önálló, demokratikus intézése, a helyi közhatalomnak a lakosság érdekében való gyakorlása (Alkotmány 42. §.) ezért a bűnmegelőzés fő létesítményeinek egyike az önkormányzat, a település választott képviselői és vezető szervezete.

A bűnmegelőzési koncepció elvi alapjai

A bűnmegelőzési munkában folyamatossá kell tenni az objektív biztonsági helyzet és a szubjektív biztonságérzet megismerését.
A helyzet megismerésének alapvető módja a kétszintű helyzetfelmérés, amely magában foglalja a mérhető biztonság és az ahhoz kapcsolódó jogalkalmazói feladatok értékelését és elemzését, másrészt felöleli a szubjektív biztonságérzetre vonatkozó közvélekedés, társadalmi, önkormányzat-politikai tapasztalatainak megismerését is.

Az objektív biztonsági helyzet fontos elemei

A bűnözés és más kriminális jogsértések volumenének, dinamikájának, struktúrájának (szerkezetének és ezen belüli megoszlásának) további területi szóródásának helyzete.
A szubjektív biztonságérzetre vonatkozó „puha” információk beszerzésének technikája magában az önkormányzati működési rendben rejlik.
Ennek módszere lehet a helyi közvélemény-kutatás, közbiztonsági nyílt napok, és más, az önkormányzati működéshez tartozó fórumok szervezése, közérdekű bejelentések.
A bűnmegelőzés fő irányai Szigetújfalu községben az alábbiak:
A. A közösségi életterek (közterületek) közbiztonságának védelme
B. Az utca rendjét sértő, jogellenes magatartások elleni fellépés.
C. A közintézmények, különösen a gyermekintézmények (iskola, óvoda) védelme.
D. Időskorúak és gyermekek megóvása, a hiszékenység elhárítása.

Konkrét feladataink

1. A személy elleni erőszakos bűncselekmények megelőzése, az áldozattá válás, a hiszékenység felszámolásáért több fórumon kell propagandát folytatnunk. A helyi önkormányzati újságban, falufórumokon, szórólapokon felhívjuk – főleg az idősek – figyelmét, hogy idegeneknek ne nyissanak ajtót anélkül, hogy meggyőződnének szándékaikról. A községünkben megjelenő idegenek (mozgó árusok is) jelenlétét jelezni kell a polgármesteri hivatalnak, illetve a Polgárőrség vezetőjének, akik riasztják a polgárőrség egy-egy tagját. Az utcák és utak közvilágítási lámpái sok esetben nem égnek, ami rontja az emberek szubjektív biztonságérzetét. Az ELMÜ szakembereit rá kell bírni a gyorsabb műszaki beavatkozásra, a hibák elhárítására.
2. A közintézményeket és a templomokat riasztórendszerek védik a hívatlan látogatóktól. A temető kerítéssel van körülvéve, főállású gondnok ügyel a rendre, idegenek mozgása esetén szintén riasztja a Polgárőrséget.
3. Az ifjúság elleni bűncselekmények ritkák, de fokozni kell a megelőzést, különös tekintettel a „mindenki” által ismert drogfogyasztásra.
4. A Szomszédok Egymásért Mozgalom (SZEM) részben működik. Sok esetben jelzik a lakosok az idegenek jelenlétét. El kell érni, hogy mindenki szívügyének tekintse felhívni a szomszédai figyelmét a rendkívüli eseményekre, így a nagyobb bajok megelőzhetőek. Nagy segítség a mobiltelefonokkal való információcsere.
5. A vagyonvédelem és a betöréses lopások csökkentésében elsődleges szerepet kap az 50 fős Polgárőrség, akik csoportbeosztásban járőrőznek. Növelni kell a Ráckevei Rendőrkapitányság járőreivel az éjszakai ellenőrzéseket, de fontos a nappali, látható rendőrség is. El kell érni a megfelelő körzeti megbízotti szolgálat állandó jelenlétét.
6. A mezei lopások (termény, állat, fa) megelőzésére, csökkentésére létrehozott mezei őrszolgálatot az önkormányzat működteti.
7. Nagyobb ünnepek, sport,- kulturális és iskolai rendezvények alkalmával a polgárőrök segítenek a forgalom irányításában, biztosítják a rendezvények helyszínét.
8. A közterületek rendjének betartatása és eszközeinek megóvása érdekében közterület felügyelőt alkalmaz az önkormányzat, aki a Polgárőrséggel karöltve végzi ellenőrzési feladatát, ha szükséges, szabálysértési javaslattal él.
9. Pedagógiai programunkban kiemelt helyen szerepel a tanulók biztonságának fokozásáért érzett felelősség erősítése. Ebben aktív szerep jut a nevelőknek, szülőknek, tanulóknak egyaránt.
A 7-8. osztályban folytatódjon - a DADA munkafüzetek témáit felhasználva, az iskolapszichológus segítségét kérve -, az alkohol és a dohányzás káros hatásainak feldolgozása.
10. A közlekedés biztonságával, a közlekedés rendjének megismertetésével és betartatásával már az óvodás gyereket is meg kell ismertetni játékos formában.
Folytatni kell a tavaszi és őszi kerékpáros ügyességi és elméleti versenyt a Móra Ferenc Általános Iskola alsó és felső tagozatában, a Majálison minden korcsoportban KRESZ tesztet és ügyességi versenyt a Sportpályán.
11. A település tűzvédelmét 58 fő önkéntes tűzoltó látja el. Folyamatosan biztosítani kell elméleti és gyakorlat felkészítésüket. Nagy hangsúlyt kell fektetni az utánpótlás képzésére. A tanulók 1-8. osztályig ismerkedjenek meg az alapvető tűzmegelőzési,- tűzoltó,- és katasztrófavédelmi ismeretekkel, térségi versenyeken adjanak számot ismereteikről.
ZÁRÓ RÉSZ

Minthogy a helyi közbiztonság sohasem statikus, ezért folyton változó folyamatokat is jelent. Meg kell teremteni a helyzet lényeges változtatásait, észlelni és értékelni képes döntés-előkészítő struktúrát. Célirányos és főként folyamatos bűnmegelőzés e módszer nélkül nem folytatható, friss információk hiányában formális, a valóságtól elszakadó látszattevékenységgé válik.
A lakosság bizalma és támogatása „látványtervezett” megelőzési törekvések, rendteremtő ígéretek kapcsán csak rövid ideig tart.
A köznyugalmat háborító eseményekre történő korrekt reagálás ezzel szemben újabb támogatások forrása lehet.