Szigetújfalu Község Önkormányzata Képviselő-testületének 7/2009. (IV. 29.) önkormányzati rendelete

az épített és természeti környezet helyi védelméről

Hatályos: 2009. 04. 29- 2022. 04. 20

Szigetújfalu Község Önkormányzata Képviselő-testületének 7/2009. (IV. 29.) önkormányzati rendelete

az épített és természeti környezet helyi védelméről1

2009.04.29.

Szigetújfalu Község Önkormányzat Képviselő-testülete az építésügyről szóló 1997. évi LXXVIII. Tv. 6. §. (1) bek. b.) pontja, a helyi önkormányzatokról szóló 1990. évi LXV. Tv. 8. §. (1) bekezdése, a helyi önkormányzatok és szerveik, a köztársasági megbízottak, valamint egyes centrális alárendeltségű szervek feladat- és hatásköréről szóló, módosított 1999. évi XX. Tv. 85. §. (1) bek. b.) pontja, valamint az építési hatósági engedélyezésről szóló 46/1997. (XII.29.) KTM rendelet alapján a helyi jelentőségű építészeti- és természeti értékek védelméről az alábbi rendeletet alkotja:

Általános rendelkezések

1. § (1) E rendelet célja Szigetújfalu Község településszerkezete és történelme szempontjából meghatározó – a hatályos műemlékvédelmi jogszabályok alapján nem védett – épített értékek védelme, a község építészeti örökségének, arculatának a jövő nemzedékek számára való megtartása, a védett értékek fenntartása és helyreállítása.

(2) A védett értékek – tulajdonformára való tekintet nélkül – a nemzeti közös kulturális kincs részei, ezért fenntartásuk, jelentőségükhöz méltó használatuk és megfelelő bemutatásuk közérdek. A helyi védett értékek védelme a községben működő minden szervezet és a község minden polgárának kötelessége.

(3) A helyi értékvédelem feladata különösen:

a) a különleges oltalmat igénylő építészeti, építészettörténeti, várostörténeti – vagy műszaki szempontból védelemre érdemes épületek, épületegyüttesek, épített környezetek, műtárgyak (együtt: védett értékek) körének számbavétele és meghatározása, nyilvántartása, dokumentálása és a közvéleménnyel történő megismertetése;

b) a védett értékek károsodásának megelőzése, fenntartásuk, illetve a bekövetkezett károsodás csökkentése.

(4) A rendelet hatálya nem terjed ki az országos műemléki védettség alatt álló értékekre, valamint a természetvédelemről szóló jogszabályok rendelkezései alapján védelem alá helyezett országos természeti értékekre, területekre.

(5) E rendelet Szigetújfalu község közigazgatási területén belül állapítja meg a helyi védett területeket és a helyi egyedi védelem alatt álló épületeket, építményeket.

(6) A helyi védelem alatt álló védett értékek (építészeti, építészettörténeti, várostörténeti – vagy műszaki szempontból védelemre érdemes épületek, épített környezetek, műtárgyak) listáját e rendelet 1. számú melléklete képezi.

(7) Jelen rendelet tájékoztató jelleggel függelékként tartalmazza az országos műemléki, illetve természetvédelmi épületek és területek listáját. (1. számú függelék)

Fogalom meghatározások

2. §

a) Védett épületek, építmények: azok az épületek, épületrészek, műtárgyak, berendezési tárgyak, közterületi létesítmények, amelyek történelmi, régészeti, művészeti vagy mérnöki szempontból a hagyományos falukép megőrzése szempontjából jelentős alkotások, ideértve a hozzájuk tartozó külső és belső díszítő elemeket, amelyeket a Képviselő-testület rendeletében védetté nyilvánított.
b) Védett épület, építmény közvetlen környezete: a védett épülethez, építményhez tartozó ingatlanra (park, udvar, kerítés, melléképítmény) terjed ki.
c) Védett értékek károsodása: minden olyan beavatkozás, ami a védett érték teljes vagy részleges megsemmisülését, építészeti karakterének megváltoztatását, általános esztétikai értékcsökkenését eredményezi.
d) Védett értékek értékvizsgálata: a megfelelő szakképzettséggel rendelkező személy(ek), szervezet(ek) által készített olyan szakvizsgálat, amely feltárja és meghatározza a ténylegesen meglévő, illetve a település szempontjából annak minősülő értéket, amely védelemre érdemes. A vizsgálatnak tartalmaznia kell a védelemre javasolt érték esztétikai, történeti, valamint műszaki, illetve természeti jellemzőit.

A helyi védettség keletkezése és megszűnése

3. § (1) A helyi védettség alá helyezésről, illetve annak megszüntetéséről Szigetújfalu Község Képviselő-testülete rendelettel dönt, a védetté nyilvánítási kérelem elutasításáról határozattal dönt.

4. § (1) A helyi védettség alá helyezést, illetve annak megszüntetését bárki (természetes és jogi személy egyaránt) írásban kezdeményezheti, erre településrendezési tervművelet, vagy önálló értékvizsgálat is javaslatot tehet.

(2) A kezdeményezésnek tartalmaznia kell:

- egyedi építmények és természeti értékek esetén:
- - a védendő érték megnevezését, szükség esetén körülhatárolását,
- - pontos hely megjelölését (utca, házszám, helyrajzi szám, épület, illetve telekrész)
- - a védendő érték rövid leírását, dokumentálását (irodalom, fotók)
- - a kezdeményezés indokolását,

5. § (1) A védelemmel kapcsolatos döntés előkészítéséről a területileg illetékes főépítész (szakértő bevonásával az önkormányzat hivatala) gondoskodik.

(2) A védetté nyilvánításhoz vagy annak megszüntetéséhez előzetes értékvizsgálatot kell készíteni, amelyhez:

- be kell szerezni a döntést előkészítő területileg illetékes főépítész szakvéleményét.
(3) A helyi védettség alá helyezési, illetve annak megszüntetésére irányuló eljárás megindításáról az alábbi érdekelteket értesíteni kell:
a) a javaslattal érintett ingatlan tulajdonosát, illetve képviselőjét, a tulajdonosi jogokat gyakorló személyt,
b) a védetté nyilvánításra, illetve annak megszüntetésére javaslatot tevőt,
c) az elsőfokú építésügyi hatóságot,
d) építmények esetében az Országos Műemlékvédelmi Hivatalt, természeti érték esetén az Országos Természetvédelmi Hivatalt.
(4) Az értesítés az alábbiak szerint történhet:
a.) az értékre vonatkozó kezdeményezés esetén az értesítést az érdekeltnek írásban kézbesíteni kell.
b.) a használó értesítése a tulajdonos útján történik.
c.) amennyiben az érdekeltek felkutatása aránytalan nehézségbe ütközne, értesítésüket a közhírré tétellel megtörténtnek kell tekinteni.
(5) A kezdeményezéssel kapcsolatban az érdekeltek 15 napon belül írásban észrevételt tehetnek.
(6) A védettséggel kapcsolatos javaslatot – az erről szóló döntést megelőzően a helyben szokásos módon közhírré kell tenni.
(7) A közhírré tétel időtartama alatt a javaslat és az értékvizsgálat megtekintését a településen biztosítani kell.

6. § (1) A helyi védettség elrendeléséről és megszüntetéséről az 5. §-ban foglaltak szerint értesíteni kell:

a.) az érdekelteket
b.) az illetékes Földhivatalt,
c.) az illetékes építésügyi hatóságot,
d.) területi védelemnél az érdekelt közműveket.

7. § (1) Az ingatlan-nyilvántartásról szóló jogszabályoknak megfelelően a helyi védelem alá helyezés, illetve annak megszüntetése tényének az ingatlan-nyilvántartásba történő bejegyzéséről a jegyző gondoskodik.

(2) A bejegyzés esetleges elmaradása a védettség hatályát nem érinti.

(3) A helyi védettség fennállásának tényét a hivatalos helyszínrajzon fel kell tüntetni az alábbiak szerint:

„A Szigetújfalu Község Önkormányzat Képviselő-testületének 8/2009.(IV.29.) számú rendelete alapján védett települési érték.”

8. §

A védett értékekre vonatkozó településrendezési és építési előírások

(1) A település jellegzetes szerkezete, telekosztása, utcavonal-vezetése megőrzendő.
(2) Az új építményeket a jellegzetes településkép, valamint az épített és természetes környezet egységes megjelenését biztosító módon kell építeni, a meglévőket erre tekintettel kell használni, illetve fenntartani.
(3) A védett területen, a védelemmel érintett ingatlanon csak olyan építési munka, illetve olyan állapot fennmaradása engedélyezhető, amely nem érinti hátrányosan a védett érték megjelenését, eszmei (történeti, helytörténeti) értékét.
(4) A közterületeket, azok burkolatát, bútorzatát a kialakult környezeti kép jellegzetességeinek és karakterének megtartásával kell kialakítani.
(5) A helyi egyedi védelem alatt álló érték (épület, építmény, szobor, képzőművészeti alkotás, építmény részlete) bontására engedély csak a védelem feloldása után adható ki.
A védelem megszüntetésének, vagy részleges bontás engedélyezésének feltételeként az egyes épületrészeknek, tartozékoknak, az új épületbe (épületeibe) történő beépítése, vagy azok megőrzése előírható.

9. § (1) A védett értéket érintő építési munkák engedélyezése iránti kérelemhez csatolni kell:

a.) a hatályos állami jogszabályokban előírt tervdokumentáció további egy sorozatát, valamint a következő mellékleteket,
- a védett érték beavatkozással érintett részének felmérési dokumentációját,
- az anyaghasználatra és az építési technológiára vonatkozó részletes műszaki ismertetést,
- a munkák által érintett építményrészek és a környezet jelenlegi állapotának fénykép-dokumentációját.
(2) Védett építményt, érintő bármely építési munkához, a rendeltetés akár részleges megváltoztatásához, az elsőfokú építési hatóság előzetes engedélye szükséges.
(3) A védett értéket érintő építési munka engedélyezéséhez az illetékes építési hatóságnak be kell szereznie a területi illetékes főépítész szakvéleményét.
A főépítész szakvéleményében állást foglal arról, hogy az adott építési munka megfelel-e a helyi védettségről szóló rendeletnek, illetve nem eredményezi-e a védett érték károsodását.

10. §

A védett értékek fenntartása, hasznosítása

(1) A védelem alatt álló értékek megőrzése érdekében – a hatályos építési jogszabályok keretei között – az illetékes elsőfokú építésügyi hatóság kötelezi a védelem alatt álló épületek, illetve építmények tulajdonosát(ait), illetve használóit(it):
- a jókarbantartásra, fenntartásra való kötelezettség teljesítésére,
- az azokat eléktelenítő, idegen részek eltávolítására,
- a védett értékek jellegének kifejezésére vagy hatásosabb érvényesülésére irányuló munkálatok elvégzésére.
(2) A helyi értékvédelem alatt álló (épület, építmény, szobor, képzőművészeti alkotás, építmény részlete) bontására engedély csak a védelem feloldása után adható ki.
(3) Az (1) bekezdésben jelzett munkálatok elvégeztetését a jegyző is javasolhatja.
(4) Az (1) bekezdésben jelzett munkálatok költségei a tulajdonost (használót) terhelik.
(5) A védett értékek megfelelő fenntartását és megőrzését – egyebek között – a rendeltetésnek megfelelő használattal kell biztosítani.
(6) Amennyiben a rendeltetéstől eltérő használat a védett érték állagának romlásához vagy megsemmisüléséhez vezetne, úgy e használatot – a hatályos jogszabályok keretei között – az illetékes építésügyi hatóság korlátozza, illetve megtiltja.

11. §

A védett értékek nyilvántartása

(1) A helyi védettség alá helyezett értékekről nyilvántartást kell vezetni. (2.számú melléklet – minta adatlap) A nyilvántartás nyilvános, abba bárki betekinthet.
(2) A nyilvántartás tartalmazza a védett érték:
a.) megnevezését,
b.) pontos helyét (utca, házszám, helyrajzi szám),
c.) tulajdonos, kezelő, (bérlő) nevét, címét,
d.) helyszínrajzot,
e.) a rendeltetés és használati mód megnevezését,
f.) az eredeti tervdokumentációt, ha ez rendelkezésre áll,
g.) a védett érték felmérési terveit, amennyiben ezek beszerezhetőek, illetve előállíthatóak,
h.) a védelem elrendelésére vonatkozó Képviselő-testületi előterjesztés és döntés másolatát, a védettségi kategória meghatározását,
i.) a védett érték fotódokumentációját,
j.) minden egyéb adatot, amely a megőrzendő érték szempontjából a védelemmel összefüggésben a nyilvántartást vezető indokoltnak tart.
(3) A nyilvántartás vezetéséről a jegyző gondoskodik.
(4) A jegyző biztosítja a védett értékre vonatkozó, a hatósági eljárásban keletkezett dokumentumok és iratok másolatainak nyilvántartásba juttatását.

12. §

A védett értékek megjelölése

(1) A helyi védett területek és a helyi egyedi védett értékek megjelölhetőek.
(2) Helyi egyedi védelem esetén a védett épület utcai oldalán tábla elhelyezhető, ha a tulajdonos írásos beleegyezését adja. A jelzésnek ez esetben tartalmaznia kell a védett érték megnevezését, védettségi fokát és a védelem elrendelésének évét.

13. §

Vegyes és záró rendelkezések

(1) Aki a helyi védettség alá helyezett értéket megsemmisíti, megrongálja, továbbá e rendelet 10. §. (1) bekezdésében foglaltakat megsérti, – amennyiben cselekménye súlyosabb elbírálás alá nem esik – szabálysértést követ el és 30.000 forintig terjedő pénzbírsággal sújtható.
(2) Jelen rendelet a kihirdetés napján, 2009. április 29-én lép hatályba.
(3) E rendelet a belső piaci szolgáltatásokról szóló, az Európai Parlament és a Tanács 2006/123/EK irányelvnek való megfelelést szolgálja.

1. melléklet

Egyedi védelem

Cím

Helyrajzi szám

Megjegyzés

1

Fő út 43.

665

Napközi és konyha

2

Fő út 45.

663

Polgármesteri Hivatal

3

Diófa utca 9.

66

Vendégház

4

Diófa utca 13.

68

Tervezett tájház

5

Fő út 89. számú ház elött

635

Szent Lénárd szobor

6

Vasút utca és Fő út sarkán lévő téren

511

Szobor

7

A templom hátsó kertjében

61/2

Szobor

Természeti érték:
Szigetújfalu közigazgatási területén helyi jelentőségű természetvédelmi terület a Duna hullámterén található Szigetújfalui ártéri erdő, mely hazánk egyik legjellegzetesebb ártéri ligeterdeje, a folyóparttól távolodva a folyómenti társulások valamennyi jellegzetesebb típusa megtalálható a parti bokorfűzesektől a fűz-nyár ligeterdőn át a keményfás ligeterdőig. A terület 1977-ben került megyei védettség alá, (97/1977. VB. számú határozat), 1990-től helyi védettséget élvez.

2. melléklet

Minta adatlap

1. függelék a 2. melléklethez

Műemlék
Sor- Cím Hrsz. Megjegyzés
szám
1., Templom tér 61/1 Római katolikus
templom
Műemléki környezet:
Műemléki környezetnek minősül a védetté nyilvánított műemlékkel vagy műemléki jelentőségű területtel közvetlenül határos ingatlanok, a közterületrészek és a közterületrészekkel közvetlenül határos ingatlanok.
Régészeti lelőhelyek:
1. Szigetújfalu, Ercsi-rév: terepbejárás és leletmentés során késő-bronzkori és kora-vaskori településnyomok kerültek elő. Szintén itt találhatóak egy Árpád-kori monostor romjai.
2. Szigetújfalu, Temető-dűlő. Terepbejárás során 1964-ben bronzkori település és temető meglétére utaló leletek kerültek elő.
3. Szigetújfalu és Tököl közötti Duna-parton: 1977-ben rézkori és bronzkori telepre utaló nyomok kerültek elő.
Természeti értékek:
A Duna-Ipoly Nemzeti Park Igazgatóság nyilvántartásában Szigetújfalu táji, természeti értékei az alábbiak:
- a nemzeti ökológiai hálózat része a Duna és hullámtere, valamint a mentett oldal kiterjedt összefüggő erdőterületei;
- Natura 2000 terület, a Duna területe és a hozzá kapcsolódó, őshonos fafajokból álló ártéri erdőterület;
- a hullámterekről szóló kormányrendelet értelmében természeti értéknek minősül a Duna hullámtere.
1

Az önkormányzati rendeletet a Szigetújfalu Község Önkormányzata Képviselő-testületének 6/2022. (IV. 20.) önkormányzati rendelete 4. §-a hatályon kívül helyezte 2022. április 21. napjával.