Szigetújfalu Község Önkormányzata Képviselő-testületének 4/2011. (III. 30.) önkormányzati rendelete

a hivatali helyiségen, valamint a hivatali munkaidőn kívüli anyakönyvi eseményekről

Hatályos: 2014. 03. 29- 2016. 12. 31


Szigetújfalu Község Önkormányzat Képviselő-testülete az anyakönyvi eljárásról szóló 2010. évi I. törvény 96. § b) pontjában kapott felhatalmazás alapján a helyi önkormányzatokról szóló 1990. évi LXV. törvény 16. §. (1) bekezdésében meghatározott feladatkörében eljárva a következőket rendeli el:


1. §


E rendelet hatálya Szigetújfalu község közigazgatási területén történő házasságkötési, házasságkötés megerősítési, névadó és egyéb családi események (továbbiakban: anyakönyvi események) megünneplése kapcsán az e rendeletben megjelölt szolgáltatásokat igénybe vevőkre terjed ki.


2. §


(1)     Az anyakönyvi eseményeken történő hivatalos közreműködésre Szigetújfalu közigazgatási területén – a munkaszüneti napok kivételével –a hét bármely napján van lehetőség.

(2)     A képviselő-testület az anyakönyvi események lebonyolításához alkalmas hivatali helyiséget a 2319 Szigetújfalu, Fő út 45. szám alatti Szigetújfalu Polgármesteri Hivatal Tanácstermében biztosítja.


3. §


(1)     Hivatali munkaidőtől függetlenül hivatali helyiségen vagy a hivatali munkaidőn kívül hivatali helyiségben történő anyakönyvi esemény kérelmezésére az 1. vagy 2. számú melléklet szerinti nyomtatvány benyújtásával kerül sor.

A kérelmet az anyakönyvi esemény bejelentésével egyidejűleg kell benyújtani.

(2)     Az (1) bekezdés szerinti kérelem ügyében a jegyző esetenként – az anyakönyvvezetővel történt egyeztetést követően – dönt.

(3) A döntést megelőzően az anyakönyvvezető a kérelmezők által választott helyszínen szemlét tart, melyről feljegyzést készít és a jegyzőnek az engedélyezésre javaslatot tesz.

(4)     A hivatali helyiségen kívüli anyakönyvi esemény engedélyezése során figyelemmel kell lenni a hivatali helyiségbe előjegyzett és felvett anyakönyvi eseményekre, azok lebonyolítását a hivatali helyiségen kívüli anyakönyvi esemény nem veszélyeztetheti.


4. §


(1) Az anyakönyvi esemény lebonyolításának szolgáltatási díja, egységesen hivatali munkaidőtől és hivatali helyiségtől függetlenül 1 bruttó 10.160 Ft, mely a tárgyi és személyi feltételek biztosítását tartalmazza.

(2) Amennyiben kérelmezők megbízást adnak pezsgő, virág, díszítés beszerzésére, azok bekerülési költségét a díj nem tartalmazza.

(3) Rendkívüli körülmények esetén, különös tekintettel a kérelmezők valamelyikének közeli hallállal fenyegető egészségi állapotára, az egészségügyi és szociális intézményben, továbbá a lakáson lebonyolított anyakönyvi esemény díjmentes.

(4) A megállapított díjat az 1. vagy 2. számú melléklet szerinti nyomtatvány benyújtásával egyidejűleg; hivatali munkaidőben és hivatali helyiségben tartandó anyakönyvi esemény esetén legkésőbb az anyakönyvi eseményt megelőző 30. napon kell kérelmezőknek megfizetniük.

(5) Amennyiben az 1. és 2. számú melléklet szerinti kérelem elutasításra kerül, az ügyfél a kérelem elutasításáról szóló jogerős döntés kézhezvételét követő 30 napon belül írásban kérheti a díj visszafizetését a polgármesteri hivatal anyakönyvvezetőjénél.


5. §


(1) A 4. § (1) bekezdésben megállapított díjból az anyakönyvi esemény lebonyolításában közreműködő anyakönyvvezetőt bruttó 1 bruttó 10.160 Ft díjazás illeti meg.

(2)     Az anyakönyvvezető hivatali helyiségbe és hivatali helyiségen kívülre történő utazására, a részére az (1) bekezdésben meghatározott díj nyújt fedezetet.

(3)     Az anyakönyvvezető –az anyakönyvi eseményen való közreműködésért járó díj kifizetése helyett - kérheti a köztisztviselők jogállásáról szóló törvényben meghatározott szabadidő egésze vagy annak egy része megállapítását is.


Záró rendelkezések


Ez a rendelet 2011. április 01. napján lép hatályba, rendelkezéseit az ezt követően indult anyakönyvi eljárásokban kell alkalmazni.


Szigetújfalu, 2011. március 30.


            Paulheim Vilmos s.k.                                                           Hangay Mariann s.k.

                polgármester                                                                            jegyző




A rendeletet a mai napon kihirdettem, annak megtekintését folyamatosan biztosítom.


Szigetújfalu, 2011. március 31.

                                                                                                          Hangay Mariann s.k.

                                                                                                                 jegyző




1A Rendelet 1. számú módosítása Szigetújfalu Község Önkormányzat Képviselő-testületének 6/2014. (III.28.) önkormányzati rendeletével került bevezetésre 2014. március 29-i hatállyal.


Szigetújfalu, 2014. március 28.



                                                                                                          Hangay Mariann

                                                                                                                 jegyző