Szigetújfalu Község Önkormányzata Képviselő-testületének 4/2011. (III. 30.) önkormányzati rendelete

a hivatali helyiségen, valamint a hivatali munkaidőn kívüli anyakönyvi eseményekről

Hatályos: 2017. 01. 01- 2017. 07. 14

Szigetújfalu Község Önkormányzata Képviselő-testületének 4/2011. (III. 30.) önkormányzati rendelete

a hivatali helyiségen, valamint a hivatali munkaidőn kívüli anyakönyvi eseményekről

2017.01.01.

Szigetújfalu Község Önkormányzat Képviselő-testülete az anyakönyvi eljárásról szóló 2010. évi I. törvény 96. § b) pontjában kapott felhatalmazás alapján a helyi önkormányzatokról szóló 1990. évi LXV. törvény 16. §. (1) bekezdésében meghatározott feladatkörében eljárva a következőket rendeli el:

1. § E rendelet hatálya Szigetújfalu község közigazgatási területén történő házasságkötési, házasságkötés megerősítési, névadó és egyéb családi események (továbbiakban: anyakönyvi események) megünneplése kapcsán az e rendeletben megjelölt szolgáltatásokat igénybe vevőkre terjed ki.

2. § (1) 2 Az anyakönyvi eseményeken történő hivatalos közreműködésre Szigetújfalu közigazgatási területén – a vasárnap és munkaszüneti napok kivételével –a hét bármely napján van lehetőség. Nem engedélyezhető házasságkötés vagy bejegyzett élettársi kapcsolat létesítése 10 óra előtt, illetve 18 óra után.

(2) A képviselő-testület az anyakönyvi események lebonyolításához alkalmas hivatali helyiséget a 2319 Szigetújfalu, Fő út 45. szám alatti Szigetújfalu Polgármesteri Hivatal Tanácstermében biztosítja.

3. § (1) 2 Hivatali munkaidőtől függetlenül hivatali helyiségen vagy a hivatali munkaidőn kívül hivatali helyiségben történő anyakönyvi esemény kérelmezése az anyakönyvi esemény bejelentésével egyidejűleg történik.

(2) Az (1) bekezdés szerinti kérelem ügyében a jegyző esetenként – az anyakönyvvezetővel történt egyeztetést követően – dönt.

(3) A döntést megelőzően az anyakönyvvezető a kérelmezők által választott helyszínen szemlét tart, melyről feljegyzést készít és a jegyzőnek az engedélyezésre javaslatot tesz.

(4) A hivatali helyiségen kívüli anyakönyvi esemény engedélyezése során figyelemmel kell lenni a hivatali helyiségbe előjegyzett és felvett anyakönyvi eseményekre, azok lebonyolítását a hivatali helyiségen kívüli anyakönyvi esemény nem veszélyeztetheti.

4. § (1) 1,2Az anyakönyvi esemény lebonyolításának szolgáltatási díja, hivatali munkaidőtől függetlenül, hivatali helyiségben bruttó 25.000.-Ft, hivatali helyiségen kívül 35.000,-Ft, mely a tárgyi és személyi feltételek biztosítását tartalmazza.

(2) Amennyiben kérelmezők megbízást adnak pezsgő, virág, díszítés beszerzésére, azok bekerülési költségét a díj nem tartalmazza.

(3) Rendkívüli körülmények esetén, különös tekintettel a kérelmezők valamelyikének közeli hallállal fenyegető egészségi állapotára, az egészségügyi és szociális intézményben, továbbá a lakáson lebonyolított anyakönyvi esemény díjmentes.

(4) 2 A megállapított díjat hivatali munkaidőben és hivatali helyiségben tartandó anyakönyvi esemény esetén legkésőbb az anyakönyvi eseményt megelőző 30. napon kell kérelmezőknek megfizetniük.

(5) 2 Amennyiben a hivatali helyiségen kívüli – hivatali munkaidőben vagy hivatali munkaidőn túl - valamint hivatali munkaidőn kívüli hivatali helyiségben történő esemény kérelme elutasításra kerül, az ügyfél a kérelem elutasításáról szóló jogerős döntés kézhezvételét követő 30 napon belül írásban kérheti a díj visszafizetését a polgármesteri hivatal anyakönyvvezetőjénél.

5. § (1) 1,2 A 4. § (1) bekezdésben megállapított díjból az anyakönyvi esemény lebonyolításában közreműködő anyakönyvvezetőt bruttó 20.000 Ft díjazás illeti meg.

(2) Az anyakönyvvezető hivatali helyiségbe és hivatali helyiségen kívülre történő utazására, a részére az (1) bekezdésben meghatározott díj nyújt fedezetet.

(3) Az anyakönyvvezető –az anyakönyvi eseményen való közreműködésért járó díj kifizetése helyett - kérheti a köztisztviselők jogállásáról szóló törvényben meghatározott szabadidő egésze vagy annak egy része megállapítását is.

(4) 2 Az anyakönyvvezetőt évente bruttó 30.000.-Ft illeti meg ruházati költségtérítés címén a költségvetés elfogadását követő 15. napon. A juttatás kifizetése és elszámolása a ruházati költségtérítésre vonatkozó szabályok alapján történik, az összeg felhasználásáról az anyakönyvvezető számlával köteles elszámolni tárgyév december 31-ig

Záró rendelkezések

Ez a rendelet 2011. április 01. napján lép hatályba, rendelkezéseit az ezt követően indult anyakönyvi eljárásokban kell alkalmazni.