Szigetújfalu Község Önkormányzat Képviselő-testületének 13/2020.(X.2.) önkormányzati rendelete

Szigetújfalu Község Önkormányzat Képviselő-testületének Szervezeti és Működési Szabályzatáról szóló 15/2011. (X.26.) önkormányzati rendelet módosításáról

Hatályos: 2020. 10. 03- 2020. 10. 03

Szigetújfalu Község Önkormányzat Képviselő-testülete az Alaptörvény 32. cikk (2) bekezdésében meghatározott eredeti jogalkotói hatáskörében, az Alaptörvény 32. cikk (1) bekezdés d) pontjában, Magyarország helyi önkormányzatairól szóló 2011. évi CLXXXIX. törvény 53. § (1) bekezdésében meghatározott feladatkörében eljárva Szervezeti és Működési Szabályzatáról szóló 15/2011. (X.26.) önkormányzati rendeletét az alábbiak szerint módosítja:



1. § Szigetújfalu Község Önkormányzat Képviselő-testületének a Szervezeti és Működési Szabályzatáról szóló 15/2011. (X.26.) önkormányzati rendelet (továbbiakban: R.) a következő 75/A. és 75/B. §-kal egészül ki:


Külső összeférhetetlenség


75/A. § Az Önkormányzatnál, olyan személy nem vehet részt a döntés előkészítésében és meghozatalában, vagy olyan tevékenység ellenőrzésében, amelyben az ügyfél, vagy a kedvezményezett személy

  1. hozzátartozója,
  2. vele közös gazdasági érdekeltséggel rendelkező személy,
  3. korábbi munkáltatója.


Az önkormányzatnál kinevezett köztisztviselők, az önkormányzati képviselők, testületi bizottság nem képviselő tagjára vonatkozó törvényi összeférhetetlenségi okok feltárásáról, az azzal kapcsolatos nyilatkozat megtételéről szóló szabályok


75/B. § (1) Az eljárás részletes szabályait az Mötv. 37.§-ának rendelkezései tartalmazzák. Az összeférhetetlenség, méltatlanság kimondása a képviselői megbízatás megszűnését is jelenti.

(2) Az összeférhetetlenségi, méltatlansági és vagyonnyilatkozati ügyekben való döntés a képviselő-testület át nem ruházható hatásköre, mely ügyekben zárt ülésen minősített többséggel dönt a képviselő-testület.

(3) Az összeférhetetlen helyzet kialakulását elsősorban magának a képviselőnek kell elkerülnie, illetve fennállása esetén megszüntetnie.

(4) Amennyiben a jogszabályban meghatározottak szerint nem lehetséges az összeférhetetlenségi ok alapjául szolgáló jogviszony harminc napon belül történő megszüntetése, akkor az önkormányzati képviselő által tett és a jogviszony megszüntetéséről szóló, az arra jogosult által írásban megerősített lemondó nyilatkozatának a szervezeti és működési szabályzatban meghatározott bizottságnak történő átadását az összeférhetetlenség megszüntetésének kell tekinteni. Amennyiben a képviselő az összeférhetetlenség felszámolására vonatkozó kötelezettségének nem tesz eleget, bármely önkormányzati képviselő vagy bizottság indítványára - az összeférhetetlenséggel kapcsolatos feladatokat ellátó bizottság javaslata alapján – a képviselőtestület a következő ülésén, legkésőbb az összeférhetetlenség megállapításának kezdeményezését követő harminc napon belül határozattal megállapítja az összeférhetetlenség alapjául szolgáló körülmények fennállását, és kimondja az összeférhetetlenséget. A képviselőtestület határozatát az önkormányzati képviselőnek és a kormányhivatalnak kézbesíteni kell.

(5) Az ismételt (esetlegesen rosszindulatú) kezdeményezések kiszűrését szolgálja, hogy amennyiben azok új tényt vagy körülményt nem tartalmaznak, akkor a bizottság – de nem a polgármester – külön vizsgálat nélkül lezárhatja az ügyet. Ekkor a képviselő-testület elé már újból nem kerül az ügy, és testületi határozathozatalra sem kerül sor.

(6) A Hivatalban alkalmazott köztisztviselők összeférhetetlenségi eseteit a közszolgálati szabályzat tartalmazza.



2. §  Ez a rendelet a kihirdetést követő napon lép hatályba, és az az egységes szerkezetbe foglalással hatályát veszti.




                            Paulheim Vilmos   s.k.                                 Hangay Marianna s.k.

                               polgármester                                                 jegyző





Kihirdetési záradék:

Ezt a rendeletet kihirdettem és annak folyamatos megtekintési lehetőségét biztosítom.


Szigetújfalu, 2020. október 2.


Hangay Marianna s.k.

       jegyző