Szigetújfalu Község Önkormányzat Képviselő-testületének 19/2020.(XI.30.) önkormányzati rendelete

a szociális igazgatás és ellátás helyi szabályairól szóló 3/2015. (II.26.) önkormányzati rendelet módosításáról

Hatályos: 2020. 12. 01- 2020. 12. 01

Szigetújfalu Község Önkormányzat Képviselő-testülete a szociális igazgatásról és a szociális ellátásokról szóló 1993. évi III. törvény (a továbbiakban: Szt.) 10.§ (1) bekezdésében, 26.§-ában, 32.§ (3) bekezdésében, 48.§ (4) bekezdésében, 132.§ (4) bekezdés g) pontjában, valamint a gyermekek védelméről és a gyámügyi igazgatásról szóló 1997. évi XXXI. törvény (a továbbiakban: Gyvt.) 18.§ (2) bekezdésében, 29.§ (2) bekezdés e) pontjában és 178.§ (5) bekezdésében 1999. évi XLIII. törvény 41.§ (3) bekezdésében kapott felhatalmazás alapján, Magyarország Alaptörvénye 32. cikk (2) bekezdésében meghatározott feladatkörében eljárva az alábbi rendeletet alkotja.


1. § A szociális igazgatás és ellátás helyi szabályairól szóló 3/2015. (II.26.) önkormányzati rendelet (továbbiakban: R.) 2.§ (1) bekezdése az alábbiak szerint módosul:

„(1) Az eljárás megindítása történhet: kérelemre, valamint hivatalból. Az e rendeletben szabályozott pénzbeli és természetbeni ellátások megállapítására irányuló kérelmet az igénylő, aszülő, vagy más törvényes képviselő (továbbiakban együtt: kérelmező) a Szigetújfalui Polgármesteri Hivatalban terjesztheti elő postai úton, vagy személyesen, az e célra rendszeresített formanyomtatványon a jogosultság megállapításához szükséges igazolások, nyilatkozatok csatolásával."


2. § A R. 2.§ (3) bekezdése az alábbiak szerint módosul:

„(3) Az eljárás lefolytatására az általános közigazgatási rendtartásról szóló 2016. évi CL. törvény rendelkezései az irányadóak."


3. § A R. 2. § (5) bekezdése az alábbiak szerint módosul:

„(5) E rendelet által szabályozott rendszeres pénzbeli és természetbeni ellátásokra való jogosultság elbírálásához a kérelmező köteles nyilatkozni saját és családja jövedelmi, vagyoni viszonyairól, valamint köteles ezeket igazolni. A vagyon az Szt. 4. § (1) bekezdés b) pontja alapján kerül meghatározásra. A jövedelemszámításnál az Szt 10.§-ának rendelkezései az irányadóak."


4. § A R. 2. § (8) bekezdése az alábbiak szerint módosul:

„(8) A rendszeres ellátásra való jogosultságot meg kell szüntetni:

  1. a bejelentett lakóhely változása,
  2. a jogosultsági feltételek megszűnése,
  3. a jogosult halála,
  4. a jogosult vagy a jogosult törvényes képviselőjének kérelme esetén."


5. § A R. 2. § (11) bekezdése az alábbiak szerint módosul:

„(11) A bizottság, a polgármester és a jegyző a döntését a benyújtott kérelem és annak kötelezően benyújtandó mellékletei alapján az összes irat benyújtását követő 30 napon belül, de bizottsági döntés esetén legkésőbb a soron következő bizottsági ülésen hozza meg."


6. § A R. 6. § (1) bekezdése az alábbiak szerint módosul:

„(1) A Kulturális és Igazgatási Bizottság temetkezéssel kapcsolatban felmerült költségek viseléséhez települési támogatást állapít meg (továbbiakban: temetési támogatás) annak a személynek

  1. aki elhunyt hozzátartozója eltemettetéséről gondoskodott,
  2. aki az elhunyt személy eltemettetéséről gondoskodott annak ellenére, hogy arra nem volt köteles és a temetési költségek viselése saját, illetve családja létfenntartását veszélyezteti,

feltéve, ha az eltemettető Szigetújfaluban bejelentett lakóhellyel rendelkezik és életvitelszerűen Szigetújfalu településen él, továbbá az elhunyt személy Szigetújfalu településen lakóhellyel rendelkezett."


7. § A R. 6. § (2) bekezdése az alábbiak szerint módosul:

„(2) A jogosultság szempontjából figyelembe vehető egy főre számított havi családi jövedelemhatár nem haladja meg az öregségi nyugdíj mindenkori legkisebb összegének 300 %-át, egyedülálló/egyedül élő személy esetén az öregségi nyugdíj mindenkori legkisebb összegének 400 %-át."


8. § A R. 6. § (4) bekezdése az alábbiak szerint módosul és az (5) bekezdés törlésre kerül.

„(4) A temetési támogatás összege nem lehet kevesebb a helyben szokásos, legolcsóbb temetés költségének - 130.000,- Ft - 10%-ánál, maximum összege elérheti a temetés teljes összegét, amennyiben a temetési költségek viselése a kérelmező vagy családja létfenntartását veszélyezteti."


9. § A R. 6. § (6) bekezdésének számozása (5) bekezdésre, (7) bekezdésének számozása (6) bekezdésre, (8) bekezdésének számozása (7) bekezdésre módosul.


10. § A R. 7. § (2) bekezdése az alábbiak szerint módosul:

„(2) Elsősorban azokat a családokat kell gyermeknevelési támogatásban részesíteni, akiknek az ellátásáról más módon nem lehet gondoskodni, illetve az alkalmanként jelentkező többletkiadások – különösen a gyermek betegsége, étkeztetése, iskoláztatása, óvodáztatása, ruházattal történő ellátása – miatt anyagi segítségre szorulnak, továbbá az a gyermek, akinek családjában az alábbi veszélyeztetettségi tényezők valamelyike fennáll:

  1.  három vagy többgyermekes család,
  2. gyermekét egyedül nevelő szülő,
  3. tartósan munkanélküli, illetve tartósan beteg szülő."


11. § A R. 7. § (3) bekezdése az alábbiak szerint módosul:

„(3)A gyermeknevelési támogatásra való jogosultság további feltétele, hogy a kérelmező családjában az egy főre jutó havi jövedelem összege nem haladja meg az öregségi nyugdíj mindenkori legkisebb összegének 250 %-át és vagyonnal nem rendelkezik."


12. § A R. 8. § (2) bekezdése az alábbiak szerint módosul:

„(3) Eseti gyógyszertámogatásra a kérelmező akkor jogosult, ha

a) családjában az egy főre jutó jövedelem az öregségi nyugdíj mindenkori legkisebb összegének 250 %-át, egyedül élő/egyedülálló esetén 300 %-át nem haladja meg és

b) a receptköteles gyógyszerköltsége, illetve a gyógyászati segédeszköz költségének mértéke eléri vagy meghaladja a havi 5.000,- Ft-ot."


13. § A R. 7. § (4) bekezdése az alábbiak szerint módosul:

„(3)A (2) bekezdés b) pontja szerinti költségeket a háziorvos, illetve szakorvos igazolása alapján gyógyszertár igazolja."



14. § A R. 9. § (1) bekezdése az alábbiak szerint módosul:

„(1)A polgármester rendkívüli települési támogatást állapít meg annak a személynek,

  1. aki létfenntartást veszélyeztető, rendkívüli élethelyzetbe került, valamint időszakosan vagy tartósan létfenntartási gonddal küzd, és önmaga, illetve családja létfenntartásáról más módon nem tud gondoskodni vagy


  1. alkalmanként jelentkező többletkiadások, így különösen betegséghez, iskoláztatáshoz, a válsághelyzetben lévő várandós anya gyermekének megtartásához, a gyermek fogadásához, a gyermek fogadásának előkészítéséhez, a nevelésbe vett gyermek családjával való kapcsolattartásához, a gyermek családba való visszakerülésének elősegítéséhez, téli tüzelő beszerzéséhez, közüzemi díjak megfizetésének elősegítéséhez, kapcsolódó kiadások miatt anyagi segítségre szorulnak."


15. § A R. 9. § (2) bekezdése az alábbiak szerint módosul:

„(2) Rendkívüli élethelyzetnek kell tekinteni, ha a kérelmező

a) bűncselekmény sértettjeként anyagi segítségre szorul,

b) előre nem tervezhető, nagyobb anyagi kihatással járó rendkívüli krízishelyzetbe került,

c)1  lakásában elemi kár következett be,

d) tartósan beteg, amely jelentős jövedelemkiesést, illetve költséget jelent,

e) 30 napnál nem régebben elvesztette állását, illetve tartósan munkanélküli."


16. § A R. 9. § (3) bekezdése törlésre kerül, így a (4) bekezdés számozása (3) bekezdésre módosul. 


17. § A R. 9. § (5) bekezdésének számozása (4) bekezdésre módosul alábbiak szerint:

„(4) Rendkívüli települési támogatás állapítható meg annak a személynek, aki az (1) és (2) bekezdésben foglaltak alá esik és családjában az egy főre jutó havi jövedelem az öregségi nyugdíj mindenkori legkisebb összegének 250 %-át, egyedül élő/egyedülálló esetén 300 %-át nem haladja meg és vagyona nincs."


18. § A R. 9. § (6) bekezdésének számozása (5) bekezdésre, (7) bekezdésének számozása (6) bekezdésre módosul.


19. § A R. 9/A. §-a az alábbiak szerint módosul:

„(1) A polgármester a szociális ellátásra biztosított költségvetési keretösszeg terhére

  1.          környezetvédelmi célból talajterhelési díj elengedésére vagy mérséklésére, illetve szennyvízcsatorna bekötésére irányuló eseti települési támogatást állapíthat meg, annak a személynek, aki a fentiekben meghatározott tevékenységekről önhibáján kívül nem tud gondoskodni, valamint a kiadások időszakosan vagy tartósan a létfenntartását veszélyeztetnék,
  2. karácsonyi támogatást nyújthat az arra jogosult személynek,
  3. természetbeni ellátást nyújthat Magyarország Kormánya által kihirdetett veszélyhelyzet idején a Szigetújfaluban bejelentett lakóhellyel rendelkező lakosok részére.


(2) Karácsonyi támogatásra jövedelemre tekintet nélkül jogosult az a személy, aki az alábbi feltételek egyikének megfelel:

  1. Szigetújfaluban bejelentett lakóhellyel rendelkezik és betöltötte vagy tárgyévben betölti a 65. életévét,
  2. Szigetújfaluban bejelentett lakóhellyel rendelkezik és a támogatás megállapításának időpontjában

ba) saját háztartásában három vagy több kiskorú gyermek ellátásáról gondoskodik,

bb) rendszeres gyermekvédelmi kedvezményre jogosult gyermeket nevel,

bc) tárgyévben települési támogatásban részesült.


A támogatás megállapítása csak egy jogcím alapján történhet.


(3) A karácsonyi támogatás évente egy alkalommal, jogosultanként legfeljebb 10.000 Ft összegben pénzbeli vagy természetbeni ellátásként állapítható meg.


(4) Az eseti települési támogatás, valamint karácsonyi támogatás iránt kérelmet nem kell benyújtani."


20. § A R. az alábbi 9/B. §-sal egészül ki:

"9/B. § Újszülött gyermekek támogatása

(1) A szociális ellátásra biztosított költségvetési keretösszeg terhére egyszeri támogatásban részesül az az újszülött gyermek, aki Szigetújfalu közigazgatási területén lakóhellyel rendelkezik és 2021. január 1-jén vagy azt követően született, valamint mindkét szülőjének vagy törvényes képviselőjének lakóhelye Szigetújfalu közigazgatási területén van.


(2) Az újszülött gyermekek támogatása egyszeri természetbeni támogatás, mely gyermekenként 10.000,- Ft összegű utalvány.


(3) A támogatást egy gyermek után csak egy alkalommal és csak az egyik szülő jogosult igénybe venni. Amennyiben mindkét szülő esetében fennállnak a jogosultsági feltételek, azonban a szülők elváltak vagy külön élnek, úgy az a szülő jogosult a támogatást igénybe venni, akinél a gyermek elhelyezésre került.


(4) Újszülött gyermekek támogatásának igénybevételéhez kérelmet nem kell benyújtani, a jogosultak körét a helyi népességnyilvántartás adatai alapján hivatalból történő eljárásban kell megállapítani, a támogatás megállapítására átruházott hatáskörben a polgármester jogosult.


(5) Az érintett szülőt vagy törvényes képviselőt postai úton értesítjük a támogatás átvételének módjáról."


21.§ A R. 10.§-a az alábbi (3) és (4) bekezdésekkel egészül ki:

„(3) E rendelet alkalmazásában a megélhetést veszélyeztető, vagy aránytalanul nagy terhet jelentő élethelyzetnek kell tekinteni, ha a visszafizetésre kötelezett személy családjában az egy főre jutó havi jövedelem az öregségi nyugdíj mindenkori legkisebb összegének 150 %-át, egyedülálló/egyedül élő személy esetén a 200 %-át nem haladja meg és vagyonnal nem rendelkezik.  


(4) Nem mentesíthető az a személy, aki az elhunyt személy eltemettetésére a haláleset előtt szerződésben vállalt kötelezettséget."


22. § A R. 11. § (1) bekezdése az alábbiak szerint módosul:

„(3) A képviselő-testület az aktív korúak ellátására, valamint a települési támogatásra való jogosultság egyéb feltételeként előírja, hogy a kérelem benyújtója, illetve az ellátás jogosultja köteles lakókörnyezete rendezettségét biztosítani. Ennek keretében köteles gondoskodni a kérelmező vagy jogosult által életvitelszerűen lakott ház vagy lakás, annak udvara, kertje, a kerítéssel kívül határos terület, árok, padka és járda tisztán tartásáról, az ingatlan állagának megóvásáról, rendeltetésszerű használatáról, higiénikus állapotának biztosításáról, valamint az állattartásra vonatkozó helyi szabályok betartásáról."


23. § A rendelet 2020. december 1. napján lép hatályba, és az egységes szerkezetbe való foglalását követően hatályát veszti.





                        Paulheim Vilmos s.k.                                                      Hangay Marianna s.k.

                           polgármester                                                                 jegyző





Záradék:

Jelen rendelet a mai napon kihirdetésre került, folyamatos megtekinthetőségét biztosítom.


Szigetújfalu, 2020. november 30.

                                                                                                  Hangay Marianna s.k.

                                                                                                           jegyző