Szigetújfalu Község Önkormányzat Képviselő-testületének 21/2020.(XII.10.) önkormányzati rendelete

a közművelődésről

Hatályos: 2021. 01. 01

Szigetújfalu Község Önkormányzat Képviselő-testületének 21/2020.(XII.10.) önkormányzati rendelete

a közművelődésről

2021.01.01.

Szigetújfalu Község Önkormányzat Képviselő-testületének – a veszélyhelyzet kihirdetéséről szóló 478/2020. (XI.3.) Korm.rendelettel kihirdetett veszélyhelyzetben, a katasztrófavédelemről és a hozzá kapcsolódó egyes törvények módosításáról szóló 2011. évi CXXVIII. törvény 46. § (4) bekezdésében veszélyhelyzet idejére meghatározott - feladat- és hatáskörében eljáró Szigetújfalu Község Önkormányzat Polgármestere a muzeális intézményekről, nyilvános könyvtári ellátásról és a közművelődésről szóló 1997. évi CXL. törvény (a továbbiakban: Kult.tv.) 83/A. § (1) bekezdésében kapott felhatalmazás alapján, a 83/A. § (1) bekezdésében biztosított egyeztetési jogkörében eljáró települési német nemzetiségi önkormányzat véleményének kikérésével az Alaptörvény 32. cikk (2) bekezdésében, valamint Magyarország helyi önkormányzatairól szóló 2011. évi CLXXXIX. törvény 13. § (1) bekezdés 7. pontjában meghatározott feladatkörében eljárva a következőket rendeli el:

I. Általános rendelkezések

1. § Szigetújfalu Község Önkormányzata (a továbbiakban: Önkormányzat) kinyilvánítja, hogy a közművelődéshez való jog gyakorlását közérdeknek, a közművelődési tevékenységek támogatását közcélnak tartja. Az önkormányzat elismeri, hogy Szigetújfalu minden polgárának joga van a kulturális örökségünk megismeréséhez és elsajátításához, személyiségének a művelődés általi fejlesztéséhez, valamint a kulturális értékek birtokbavételéhez szükséges esélyegyenlőséghez, mert a közművelődést értékhordozó közösségi tevékenységnek tekinti. Az Önkormányzat feladatának tekinti a közművelődési tevékenységek támogatását, feltételeinek biztosítását és a Német Nemzetiségi Önkormányzattal együttműködve a település sváb kultúrájának őrzését, hagyományainak megismertetését a településen élő fiatal generációval.

2. § A rendelet hatálya kiterjed az Önkormányzat közigazgatási területén a közművelődési tevékenységben résztvevőkre, a közművelődési szervezetekre, azok fenntartóira, működtetőire és alkalmazottaira.

2. Az Önkormányzat közművelődési feladatai

3. § Az Önkormányzat a közművelődési alapszolgáltatásokból a következőket szervezi meg önmaga, illetve a közművelődési szolgáltatásokra vonatkozó közművelődési megállapodás útján:

a) művelődő közösségek létrejöttének elősegítése, működésük támogatása, fejlődésük segítése, a közművelődési tevékenységek és a művelődő közösségek számára helyszín biztosítása.

4. § (1) A törvényben meghatározott közművelődési alapszolgáltatások megszervezésén túl az Önkormányzat az alábbi közművelődési szolgáltatásokat támogatja:

1. a nemzeti ünnepeket a helyi közösség bevonásával és részvételével rendezi meg, azokhoz intézményi és közösségi teret biztosít;

2. támogatja az ifjúság közösségi szerveződését és részvételét;

3. támogatja az idősek művelődő közösségeinek tevékenységét;

4. támogatja a könyvtár közművelődési tevékenységét;

5. lehetőséget és helyet biztosít az iskolarendszeren kívüli önképző, szakképző, képességfejlesztő tanfolyamok, bemutatók tartására;

6. támogatja a hagyományos kézműves kultúra megőrzését,

7. lehetőséget és helyet biztosít művelődési és alkotó célú helyi közösségek, gyűjtőkörök, szakkörök, kulturális célú közös tevékenységek, összejövetelek számára;

8. kiállítási lehetőséget biztosít művészeti alkotások számára;

9. támogatja a helyi gyermekekből álló iskolai művészeti csoportok fellépését rendezvényeken, a művészeti és zeneoktatásban szerzett ismeretek bemutatásához közösségi színteret biztosít, a közösségi rendezvényeket meghirdeti;

10. közreműködik táborok szervezésében;

11. támogatja hagyományőrző rendezvények, fesztiválok szervezését;

12. támogatja a helyi környezeti értékek megismertetését, a helyi környezeti értékek megőrzését;

13. közreműködik korosztály- és rétegspecifikus kultúraközvetítésben, különös tekintettel a közösségi tevékenységek szervezésére, létrehozására, a minden korosztály igényeit kielégítő szórakozási alkalmak kialakítására (hagyományőrzés, művészeti tevékenységek terén);

14. kezdeményezi az intézmények, egyházak, civil szervezetek és a lakosság közötti szinergiák kialakítását;

15. támogatja a kulturális terület- és településfejlesztéssel, a kulturális turizmussal kapcsolatos programokat, tevékenységeket, a szolgáltatások szervezését;

16. bővíti a települési értéktárat, a helyi értékek tudatosítására és népszerűsítésére törekszik;

17. a helytörténeti szakirodalmi tevékenység ösztönzése, helytörténetet bemutató dokumentumok kiadásának, megismertetésének támogatása;

18. közösségi internet szolgáltatást biztosít;

19. feladatának tekinti az egyetemes, a nemzeti, a nemzetiségi kultúra értékeinek megismertetését, a megértés, a befogadás elősegítését;

20. segíti a helyi német nemzetiségi önkormányzatot és a hozzájuk kapcsolódó művelődő közösségek tevékenységét;

21. testvértelepülési kapcsolatokat alakít ki és ápol, lehetőség szerint közös programokat szervez.

(2) Községi szintű közművelődési rendezvények:

1. Nőnapi rendezvény

2. Március 15-i községi ünnepség;

3. Majális

4. Október 23-i községi ünnepség;

5. Nyugdíjas Karácsonyi ünnepség

(3) Az Önkormányzat testvértelepülései: Waghausel, Flattach.

3. Az Önkormányzat közművelődési alapszolgáltatásainak ellátási módja, szervezeti kerete

5. § (1) Az Önkormányzat a közművelődési alapszolgáltatásai ellátásának keretében a helyi közművelődés támogatását az alábbiak szerint biztosítja:

a) közösségi színtér biztosításával,

b) könyvtári szolgáltatás fenntartásával,

c) költségvetési keretei között kulturális rendezvények, szervezetek támogatásával,

d) pályázati lehetőségek kihasználásával és az ehhez szükséges önrész rendelkezésre bocsátásával.

(2) A helyi közművelődési feladatok ellátásában az Önkormányzat elősegíti és igényli a civil közösségek, szervezetek, természetes személyek, valamint a közművelődési tevékenységet is végző intézmények, gazdasági vállalkozások közreműködését.

6. § (1) Az Önkormányzat az 5. § (1) bekezdés és (2) bekezdés 1-14. pontjaiban foglalt közművelődési feladatai ellátása érdekében közművelődési megállapodás keretében üzemeltetett közösségi színteret tart fenn.

(2) A közösségi színtér megnevezése, címe: Petőfi Sándor Közösségi Tér és Könyvtár, 2319 Szigetújfalu, Vasút u. 24.

(3) A közösségi színtér minden év február 15. napjáig éves szolgáltatási tervet és az előző naptári évről a szolgáltatási terv megvalósulásáról szóló beszámolót (a továbbiakban: beszámoló) nyújt be a Képviselő-testületnek. A Képviselő-testület legkésőbb a tárgyévi költségvetése megalkotásának időpontjáig dönt a beszámoló és az éves szolgáltatási terv elfogadásáról.

(4) A közösségi színtér használati szabályait a rendelet 1. számú melléklete tartalmazza.

(5) A közösségi színtér nyitvatartását a rendelet 2. számú melléklete tartalmazza.

7. § (1) Az Önkormányzat a rendeletben meghatározott közművelődési alapszolgáltatások megvalósítására a Kult. tv. követelményeinek megfelelő jogi vagy természetes személlyel közművelődési megállapodást köthet.

(2) Társadalmi szervezet esetén azzal a köztartozásmentes szervezettel lehet közművelődési megállapodást kötni, amely rendszeres közművelődési tevékenységet folytat és a bíróság jogerős bejegyző határozattal nyilvántartásba vette.

(3) Egyéni vállalkozóval csak akkor lehet közművelődési megállapodás kötni, ha közművelődési végzettséggel és ötéves szakmai gyakorlattal rendelkezik, valamint nincsen köztartozása.

(4) Gazdasági társasággal csak akkor lehet közművelődési megállapodást kötni, ha a társasági szerződésében szerepel a közművelődési tevékenység, és a korlátolt felelősségű társaság esetében ügyvezetője, betéti társaság esetén legalább egy tagja közművelődési szakember.

8. § A közművelődési megállapodásban részt vevők beszámolási kötelezettségére e rendelet 7. § (3) bekezdésében foglaltak az irányadók.

9. § Az Önkormányzat közművelődési feladatainak ellátása során együttműködik a területén működő:

a) köznevelési intézményekkel,

b) közművelődési tevékenységet is végző gazdasági társaságokkal,

c) a közművelődési feladatokat is ellátó civil szervezetekkel,

d) az egyházakkal,

e) közművelődési tevékenységet végző magánszemélyekkel,

f) a nemzetiségi önkormányzattal,

g) létrejötte esetén-, együttműködik a közművelődés helyi lakossági képviseletét ellátó Közművelődési Kerekasztallal,

h) testvértelepülésekkel,

i) helyi médiával,

j) mindazokkal, akik e rendeletben foglaltakkal azonosulnak.

10. § (1) Az önkormányzat vagy megállapodás alapján a közösségi színtér üzemeltetője az e rendelet szerinti, közművelődési feladatainak ellátását, a művelődési szolgáltatás folyamatosságát, illetve szakszerűségét a Kult.tv-ben meghatározott képzettségű szakember alkalmazásával biztosítja.

4. közművelődési feladatok finanszírozása

11. § (1) Az Önkormányzat a közművelődési alapszolgáltatások ellátását saját költségvetésből finanszírozza, melynek forrása a saját bevétel, a központi költségvetésből származó állami hozzájárulás, a központi költségvetési forrásból pályázati úton elnyerhető érdekeltségnövelő támogatások és az elkülönített állami pénzalapokból, valamint egyéb támogatóktól pályázati úton elnyerhető támogatások.

(2) Az Önkormányzat a közművelődési feladatok ellátására fordítható támogatás összegét a mindenkori éves költségvetési rendeletében határozza meg.

(3) Az Önkormányzat a közművelődési tevékenységet folytatókat pénzbeli és nem pénzbeli támogatásokkal, valamint önkormányzati ingatlanok ingyenes vagy kedvezményes használatba adása révén segíti.

(4) Az Önkormányzat Képviselő-testületi és bizottsági hatáskörbe utaltan elkülönített támogatási keretet biztosít az egyesületek, alapítványok, civil kezdeményezések közművelődési feladatainak támogatására, amelyhez a hozzáférést külön rendelete alapján pályázat útján biztosítja.

9. Záró rendelkezések

12. § (1) Ez a rendelet 2021. január 1. napján lép hatályba.

(2) E rendelet a belső piaci szolgáltatásokról szóló, az Európai Parlament és a Tanács 2006/123/EK irányelvnek való megfelelést szolgálja. (3) A rendelet hatálybalépésével egyidejűleg hatályát veszti Szigetújfalu Önkormányzati Képviselő-testületének a közművelődésről szóló 2/2001. (II. 22.) számú rendelete.

1. melléklet a 21/2020. (XII. 10.) önkormányzati rendelethez

Petőfi Sándor Közösségi Tér és Könyvtár Használati Szabályzata

1. Bevezető

Szigetújfalu Község Önkormányzat Képviselő-testületének - a katasztrófavédelemről és a hozzá kapcsolódó egyes törvények módosításáról szóló 2011. évi CXXVIII. törvény 46. § (4) bekezdésében veszélyhelyzet idejére meghatározott - feladat- és hatáskörében eljáró Szigetújfalu Község Önkormányzat Polgármestere a település közművelődési közösségi színtereinek használati szabályzatát az alábbiakban határozza meg.
A muzeális intézményekről, a nyilvános könyvtári ellátásról és a közművelődésről szóló 1997. évi CXL. törvény 73. § (1) bekezdése kimondja, hogy „A közművelődéshez való jog gyakorlása közérdek, a közművelődési tevékenységek támogatása közcél.”
A község közösségi színterének szolgáltatásait, programjait bárki igénybe veheti, aki a használati szabályzatban foglalt feltételeket elfogadja.
Szigetújfalu Község Önkormányzatának Polgármestere a közművelődésről szóló önkormányzati rendeletében állapítja meg közösségi színterét, amelyet a közművelődési feladatok folyamatos megvalósítása érdekében közművelődési helyszínként működtet.

2. Közösségi színtér megnevezése, címe, üzemeltetése

Közösségi színtér megnevezése: Petőfi Sándor Közösségi Tér és Könyvtár,
Közösségi tér címe: 2319 Szigetújfalu, Vasút u. 24.
A közösségi színteret Szigetújfalu Község Önkormányzat Képviselő-testülete (a továbbiakban: Önkormányzat) közművelődési megállapodás keretében üzemelteti (a továbbiakban: Üzemeltető).
Az Önkormányzat a kötelezően alkalmazandó közművelődési szakember igénybevételét az Üzemeltető alkalmazásában álló megfelelő közművelődési végzettségű személyzet alkalmazásával biztosítja.

3. Közösségi színtér igénybevételének szabályozása

A helyiség igénybevételének szándékát az Üzemeltetőtől, legalább 5 munkanappal a tervezett igénybevétel előtt - írásban vagy szóban - kell kérni. Üzemeltető a nyitvatartási időben az egyéb programok időpontjainak figyelembe vételével biztosítja a helyiséget az igénylőnek.
A helyhatósági választáson jelöltként nyilvántartásba vett polgármesterjelöltek, képviselőjelöltek, valamint az országgyűlési képviselő-választáson jelöltként nyilvántartásba vett személyek egy-egy alkalommal ingyenesen vehetik igénybe a közösségi színtér helyiségeit kampányrendezvény tartása céljából.
Az önkormányzat természetbeni juttatásként Szigetújfalu székhelyű, Szigetújfaluban ténylegesen működő civil szervezetek részére díjmentesen biztosítja a közösségi színtér helyiségeinek igénybevételét.
A közösségi színtér használata során a házirend betartása kötelező.
A közösségi színtér eszközei nem kölcsönözhetők.

4. A közösségi színtér helyiségének díjmentes és díjköteles használata

Díjmentes tevékenységek és szolgáltatások:
a fenntartó önkormányzat és szerveinek szervezésében megvalósuló rendezvények,
az e szabályzatban meghatározott jelöltek választási kampányának biztosítása,
a szigetújfalui székhelyű, Szigetújfalu településen működő civil szervezetek általi igénybevétel,
a lakosság ingyenes egészségügyi szűrése/vizsgálata,
a saját művészeti csoportok, öntevékeny körök tevékenysége,
a díjmentes igénybevétel alkalmával a rendezvény szervezője haszonszerző tevékenységet nem folytathat.
Díjköteles tevékenységek és szolgáltatások:
üzleti célú tevékenységekre való igénybevétel,
mindazon tevékenységek, melyek a díjmentes tevékenységek és szolgáltatások részben nem kerültek szabályozásra.
A díjköteles tevékenységek és szolgáltatások árait az Üzemeltető határozza meg.

5. A helyiséghasználatra vonatkozó megállapodás

A közösségi színtér helyiséghasználatára vonatkozó írásbeli megállapodás megkötésére az Üzemeltető jogosult.
A helyiséghasználati díjat a megállapodásban foglaltak alapján és módon az Üzemeltető részére kell megfizetni.

6. A Közösségi színtér általános házirendje

A közösségi színteret, helyiséget nyitvatartási időben minden érdeklődő látogathatja, igénybe veheti kulturális szolgáltatásait, berendezéseit, felszereléseit és más eszközeit.
Az előzetes bejelentéssel történő igénybevétel esetén, annak teljeskörű felelősség vállalásával történhet.
A közösségi színtér helyszínein minden látogató köteles a közösségi és társas élet szabályait betartani, kulturált magatartást tanúsítani.
A közösségi színtérként működő helyiség közösségi célokat szolgál, ezért védelme, berendezésének és felszerelésének anyagi felelősséggel történő használata, a tisztaság és rend megóvása minden látogató kötelessége.
A látogató személyes tárgyainak megóvásáért az Üzemeltető felelősséget nem vállal.
A közösségi színtér helyiségeiben 14 éven aluliak 20.00 óra után csak szülő, vagy felnőtt korú személy felügyelete mellett tartózkodhatnak.
A közösségi színtér helyiségeiben, valamint az épület környékén szemetelni tilos.
A közösségi színtér helyiségeiben a nyílt láng használata, valamint a dohányzás szigorúan tilos.
A házirend, jogvédelmi előírások betartásáért, valamint betartatásáért az Üzemeltető felel.
A házirend betartása, minden látogató számára kötelező!

7. A Könyvtár speciális használati szabályzata, házirendje

A könyvtárosi teendőket az Önkormányzat foglalkoztatásában álló személy látja el, a munkaköri leírásban foglaltak szerint, az önkormányzat által meghatározott nyitvatartási rendben.
A könyvtárhasználó jogai és a könyvtárhasználat feltételei keretében a könyvtárhasználó jogosult a nyilvános könyvtár szolgáltatásainak igénybevételére, az alapszolgáltatások ingyenes igénybevételére, nyomtatott dokumentumok (könyv, újság) helyben használatára, állományfeltáró eszközök használatára, tájékoztatás kérni a könyvtárról, a szolgáltatásokról és a könyvtári rendszerről.
A könyvtárhasználat alapvető feltétele és elvárása a könyvtárban fegyelmezett, csendes magatartás betartása.

8. A számítógép használat feltételei:

A közösségi színtér könyvtár helyiségében lehetőség van számítógép- és internet használatára. Az elhelyezett számítógépek térítésmentesen használhatók.
A használók közízlést sértő internetes oldalakat nem látogathatnak, a rendszer regisztrálja a látogatott webhelyet. A számítógép-használó tevékenységével nem sértheti meg a hatályos jogszabályokat és nem veszélyeztetheti a számítógépes rendszert. A számítógépről való nyomtatásra lehetőség van, amit előre kell jelezni. A számítógép használata során felmerülő hibát azonnal jelezni kell. Tilos a számítógép beállításait megváltoztatni, a műszaki hibákat saját kezűleg elhárítani. A számítógépre nem engedélyezett semmilyen szoftver telepítése, fájlok mentése csak az e célra fenntartott helyre történhet. Az engedély nélkül telepített vagy mentett alkalmazások törlésre kerülnek. Elektronikus levelezésre külön postafiókot nem biztosítunk. A használt technikai eszközök épségéért a használók anyagi felelősséggel tartoznak.

2. melléklet a 21/2020. (XII. 10.) önkormányzati rendelethez

Petőfi Sándor Közösségi Tér és Könyvtár Nyitvatartása

Közösségi színtér nyitva tartása:
Hétfő: - 15.30-20.00
Kedd: 7.00-12.00 15.30-20.00
Szerda: 7.00-12.00 15.30-20.00
Csütörtök: - 15.30-20.00
Péntek: - 16.00-23.00
Szombat: 7.00-11.00; ezenkívül rendezvények ideje alatt
Könyvtár nyitva tartása:
Hétfő: - 15.30-17.30
Kedd: 7.00-12.00 -
Szerda: 7.00-12.00 15.30-17.30
Csütörtök: - 16.00-18.00
Péntek: - -
Szombat: 7.00-11.00 -