Szigetújfalu Község Önkormányzata Képviselő-testületének 10/2022. (V. 26.) önkormányzati rendelete

a Bursa Hungarica Felsőoktatási Önkormányzati Ösztöndíjpályázat helyi szabályozásáról

Hatályos: 2023. 02. 11

Szigetújfalu Község Önkormányzata Képviselő-testületének 10/2022. (V. 26.) önkormányzati rendelete

a Bursa Hungarica Felsőoktatási Önkormányzati Ösztöndíjpályázat helyi szabályozásáról

2023.02.11.

Szigetújfalu Község Önkormányzatának Képviselő-testülete Magyarország Alaptörvénye 32. cikkének (2) bekezdésében meghatározott jogalkotói hatáskörben eljárva, Magyarország Alaptörvénye 32. cikk (1) bekezdés a) pontjában és Magyarország helyi önkormányzatairól szóló 2011. évi CLXXXIX. törvény 42. § 1. pontjában kapott felhatalmazás alapján – tekintettel a felsőoktatásban részt vevő hallgatók juttatásairól és az általuk fizetendő egyes térítésekről szóló 51/2007. (III.26.) Korm. rendeletben foglaltakra – a felsőoktatási önkormányzati ösztöndíjpályázat helyi szabályozásáról az alábbi rendeltet alkotja.

1. A rendelet célja

1. § A rendelet célja, hogy Szigetújfalu Község Önkormányzatának Képviselő-testülete az esélyteremtés érdekében a hátrányos helyzetű, szociálisan rászoruló felsőoktatási intézményben tanulmányokat folytató, illetve felsőfokú intézményben továbbtanulni szándékozó fiatalok számára is elérhetővé tegye a felsőoktatásban való részvételt, tanulmányi eredménytől függetlenül, továbbá, hogy megállapítsa a támogatásra való jogosultság feltételeit, az eljárás és az ellenőrzés rendjét.

2. A rendelet hatálya

2. § (1) A rendelet alapján ösztöndíjban részesíthetők Szigetújfalu község közigazgatási területén lakóhellyel rendelkező, hátrányos helyzetű

a) felsőoktatásban résztvevő hallgatók, akik képzésre vonatkozó keretidőn belül teljes idejű (nappali tagozatos) alapképzésben, mesterképzésben, egységes osztatlan képzésben vagy felsőfokú szakképzésben folytatják tanulmányaikat („A” típusú pályázat)

b) tanévben utolsó éves, érettségi előtt álló középiskolás, illetve felsőfokú diplomával nem rendelkező, felsőoktatási intézménybe felvételt még nem nyert, érettségizett pályázók, akik teljes idejű (nappali tagozatos) alapképzésben, mesterképzésben, egységes osztatlan képzésben vagy felsőfokú szakképzésben kívánnak részt venni („B” típusú pályázat)

(2) E rendelet hatálya nem terjed ki

a) a katonai, illetve rendvédelmi felsőoktatási intézmények katonai, illetve rendvédelmi képzésben részt vevő hallgatóira, vagy

b) középiskolai akkreditált iskolarendszerű felsőfokú szakképzésben részt vevő tanulókra, vagy

c) doktori (PhD) képzésben részt vevőkre, vagy

d) külföldi intézménnyel hallgatói jogviszonyban állókra.

3. A támogatás mértéke

3. § (1) Az önkormányzat a pályázatok elbírálása során a pályázót az adott évi pályázati rendszer Általános Szerződési Feltételeiben meghatározott minimális összeggel azonos vagy azt meghaladó mértékű támogatásban részesíti, vagy a pályázó támogatási igényét elutasítja.

(2) A megítélt támogatásnak havonta azonos összegűnek és százzal maradék nélkül oszthatónak kell lennie.

(3) Az önkormányzat a megítélt havi támogatás összegét a pályázati forduló teljes időtartamára garantálja, a megítélt összeget nem módosíthatja.

(4) A támogatás pénzügyi fedezetét az önkormányzat a mindenkori éves költségvetésében biztosítja.

4. Eljárási rendelkezések

4. § (1) A Képviselő-testület évente határozattal dönt az ösztöndíjpályázathoz történő csatlakozásról.

(2) A pályázatok benyújtása az adott évi pályázati rendszer Általános Szerződési Feltételeiben meghatározottak szerint az EPER-Bursa rendszerben rögzített és onnan kinyomtatott pályázati űrlappal történik. A pályázatokat a Szigetújfalui Polgármesteri Hivatal szociális ügyintézőjéhez kell benyújtani.

(3) A pályázatok benyújtásának és elbírálásának határideje az adott évi pályázati rendszer Általános Szerződési Feltételeiben meghatározottak szerint kerül kiírásra.

(4) A kérelmező köteles a vele közös háztartásban élők havi nettó jövedelméről szóló igazolásokat csatolni, valamint a hallgatói jogviszonyát igazolni.

(5) A jövedelem megállapításánál jövedelemnek a szociális igazgatásról és szociális ellátásokról szóló 1993. évi III. törvény (továbbiakban: Szt.) 4. § (1) bekezdés a) pontjában meghatározott bevételeket kell tekinteni.

(6)1 Vagyon az a hasznosítható ingatlan, jármű, vagyoni értékű jog, továbbá pénzforgalmi szolgáltatónál kezelt – jövedelemként figyelembe nem vett – összeg, amelynek egy főre jutó értéke

a)2 külön-külön számítva a szociális vetítési alap összegének hetvenszeresét 1.995.000,- Ft) vagy

b)3 együtt számítva a szociális vetítési alap összegének nyolcvanszorosát (2.280.000- Ft)

meghaladja, azzal, hogy nem minősül vagyonnak az az ingatlan, amelyben az érintett személy életvitelszerűen lakik, az a vagyoni értékű jog, amely az általa lakott ingatlanon áll fenn, továbbá a mozgáskorlátozottságra tekintettel fenntartott gépjármű.

5. Jogosultsági feltételek

5. § (1)4 Ösztöndíjban az a hallgató részesülhet:

a) aki a pályázatban előírt feltételeknek megfelel,

b)5 akinek családjában az egy főre eső jövedelem nem haladja meg a szociális vetítési alap összegének 700 %-át és a vagyona nem haladja meg a 4. § (6) bekezdésben meghatározott értéket,

c) aki a pályázatát határidőre benyújtotta és a pályázat kötelező mellékleteit hiánytalanul csatolta.

(2) A jogosultság elbírálásához a következő igazolásokat kell becsatolni:

a) az EPER-Bursa rendszerben kitöltött pályázati űrlapot kinyomtatva és aláírva,

b) a felsőoktatási intézmény igazolását arról, hogy a pályázó a pályázati kiírásban felsorolt képzési formák valamelyikében részt vesz,

c) a pályázó rászorultságának igazolására saját és a vele egy háztartásban élők jövedelemigazolásait.

6. A pályázatok elbírálása

6. § (1) A pályázatok benyújtásának határidejét követően a beérkezett pályázatokról Szigetújfalu Község Önkormányzatának Képviselő-testülete dönt a Kulturális és Igazgatási Bizottság javaslata alapján.

(2) A Szigetújfalui Polgármesteri Hivatal az EPER-Bursa rendszeren keresztül értesíti a pályázót a döntésről.

(3) A pályázatok elbírálása a pályázó tanulmányi eredményétől függetlenül, kizárólag csak szociális rászorultság alapján történik.

(4) A pályázó a döntés ellen fellebbezéssel nem élhet, csak eljárásjogi jogszabálysértésre történő hivatkozással lehet kifogást benyújtani a döntésről szóló értesítés kézhezvételét követő 5 napon belül a Szigetújfalui Polgármesteri Hivatal jegyzőjénél.

(5) A Bursa Hungarica Felsőoktatási Ösztöndíjpályázat keretében nyújtott támogatások összesített adatait az elbírálást követő 3 munkanapon belül az önkormányzat a hirdetőtábláján és a hivatalos honlapján nyilvánosságra hozza.

7. Záró rendelkezések

7. § Ez a rendelet a kihirdetését követő napon lép hatályba.

1

A 4. § (6) bekezdése a Szigetújfalu Község Önkormányzata Képviselő-testületének 22/2022. (XI. 30.) önkormányzati rendelete 1. §-ával megállapított szöveg.

2

A 4. § (6) bekezdés a) pontja a Szigetújfalu Község Önkormányzata Képviselő-testületének 5/2023. (II. 10.) önkormányzati rendelete 1. § a) pontja szerint módosított szöveg.

3

A 4. § (6) bekezdés b) pontja a Szigetújfalu Község Önkormányzata Képviselő-testületének 5/2023. (II. 10.) önkormányzati rendelete 1. § b) pontja szerint módosított szöveg.

4

Az 5. § (1) bekezdése a Szigetújfalu Község Önkormányzata Képviselő-testületének 22/2022. (XI. 30.) önkormányzati rendelete 2. §-ával megállapított szöveg.

5

Az 5. § (1) bekezdés b) pontja a Szigetújfalu Község Önkormányzata Képviselő-testületének 5/2023. (II. 10.) önkormányzati rendelete 1. § c) pontja szerint módosított szöveg.