Szigetújfalu Község Önkormányzata Képviselő-testületének 16/2023. (VI. 29.) önkormányzati rendelete

szociális célú tűzifa juttatásáról

Hatályos: 2023. 06. 30- 2024. 04. 15

Szigetújfalu Község Önkormányzata Képviselő-testületének 16/2023. (VI. 29.) önkormányzati rendelete

szociális célú tűzifa juttatásáról

2023.06.30.

Szigetújfalu Község Önkormányzatának Képviselő-testülete az Alaptörvény 32. Cikk (2) bekezdése alapján, a szociális igazgatásról és szociális ellátásokról szóló 1993. évi III. törvény 2. §-ában és 45. §-ában kapott felhatalmazás alapján, a helyi önkormányzatokról szóló 2011. évi CLXXXIX. törvény 13. § (1) bekezdésében meghatározott feladatkörében eljárva a következőket rendeli el:

1. § (1) A rendelet célja, hogy a pályázati kiírásra benyújtott támogatási igény alapján elnyert szociális célú tűzifa támogatás igénybevételével kapcsolatban a szociális rászorultság szabályait és az igénylés részletes feltételeit meghatározza.

(2) E rendelet hatálya kiterjed Szigetújfalu község közigazgatási területén életvitelszerűen lakó és ott lakcímmel rendelkező, valamint a szociális igazgatásról és szociális ellátásokról szóló 1993. évi III. törvény (a továbbiakban: Szt.) 3. §-ában meghatározott személyekre.

(3) A rendeletben szabályozott támogatás megállapítására a szociális igazgatás és ellátás helyi szabályairól szóló többször módosított 3/2015. (II.26.) önkormányzati rendeletben foglalt eljárási rendelkezéseket kell alkalmazni.

2. § (1) Szigetújfalu Község Önkormányzata a rendelkezésre álló keret mértékéig – 25 erdei köbméter – a rászoruló személyeket vissza nem térítendő természetbeni támogatásként tűzifában részesíti.

(2) A kérelmek elbírálása során előnyt élveznek azok a személyek, akik az Szt. szerint:

a) aktív korúak ellátására

b) időskorúak járadékára

c) települési támogatásra (különösen a lakhatáshoz kapcsolódó támogatásban részesülők) jogosultak,

d) családjukban a gyermekek védelméről és a gyámügyi igazgatásról szóló törvényben szabályozott halmozottan hátrányos helyzetű gyermeket nevelnek,

e) akiknek családjában az egy főre jutó havi jövedelem az öregségi nyugdíj mindenkori legkisebb összegének 250%-át (71.250,- Ft) egyedül élő/egyedülálló esetén 300%-át (85.500,- Ft) nem haladja meg,

és lakásuknak fűtését fatüzelésre alkalmas tüzelő berendezéssel biztosítják.

(3) A szociális célú tűzifa támogatás mértéke családonként 1 erdei köbméter.

(4) A természetbeni támogatás jogosult részére történő kiszállításáról az önkormányzat gondoskodik, a tűzifában részesülőtől ezért ellenszolgáltatást nem kér.

(5) A szociális célú tűzifa támogatásról, méltányossági jogkör gyakorlásáról, indokolt esetben a megítélt tűzifamennyiség önkormányzat által történő felaprításáról, a jogosulatlanul és rosszhiszeműen igénybe vett ellátás visszatérítésének elrendeléséről, illetve méltányosságból történő elengedéséről a polgármester jogosult dönteni. A polgármester döntése a támogatási keret mértékéig terjedhet.

(6) Szociális célú tűzifa támogatás ugyanazon lakásra csak egy jogosultnak állapítható meg, függetlenül a lakásban élő személyek és háztartások számától.

3. § (1) A támogatás megállapítása iránti eljárás kérelemre indul.

(2) A kérelmeket 2024. február 9. napjáig, illetve a támogatási keret kimerüléséig a Szigetújfalui Polgármesteri Hivatalban lehet benyújtani.

(3) A tűzifa átvételét a jogosult átvételi elismervényén aláírásával igazolja.

4. § Ez a rendelet a kihirdetését követő napon lép hatályba, és 2024. április 16-án hatályát veszti.