Szigetújfalu Község Önkormányzata Képviselő-testületének 8/2023. (IV. 4.) önkormányzati rendelete

a nem közművel összegyűjtött háztartási szennyvíz begyűjtésére vonatkozó közszolgáltatásról

Hatályos: 2023. 05. 04

Szigetújfalu Község Önkormányzata Képviselő-testületének 8/2023. (IV. 4.) önkormányzati rendelete

a nem közművel összegyűjtött háztartási szennyvíz begyűjtésére vonatkozó közszolgáltatásról

2023.05.04.

Szigetújfalu Község Önkormányzat Képviselő-testülete a vízgazdálkodásról szóló 1995. évi LVII. törvény 45. § (6) bekezdésében kapott felhatalmazás alapján, a vízgazdálkodásról szóló 1995. évi LVII. törvény 44/C. § (2) bekezdés és a Magyarország helyi önkormányzatairól szóló 2011. évi CLXXXIX. törvény 13. § (1) bekezdés 11. pontjában meghatározott feladatkörében eljárva a következőket rendeli el:

Általános rendelkezések

1. § Szigetújfalu Község Önkormányzata e rendeletben foglaltak szerint szervezi és tartja fenn az egyedi szennyvízkezelés után befogadóba nem vezetett háztartási szennyvíz (továbbiakban: szennyvíz) begyűjtését, szállítását és ártalommentes elhelyezését közszolgáltatás útján a kijelölt közszolgáltató (továbbiakban: közszolgáltató) igénybevételével Szigetújfalu közigazgatási területén.

2. § (1) A közszolgáltatásra kijelölt közszolgáltató a DAKÖV Dabas és Környéke Vízügyi Korlátolt Felelősségű Társaság (továbbiakban: Közszolgáltató).

(2) A háztartási szennyvíz ártalmatlanítás céljából történő átadás helye: Ráckeve, Köztársaság u. 0273/7 hrsz. – szennyvíztisztító-telep.

Közszolgáltatás igénybevételére vonatkozó szabályok

3. § (1) A háztartási szennyvíz elszállításának megrendelése személyesen, vagy telefonon a Közszolgáltató ügyfélszolgálatán történhet. A Közszolgáltató a közszolgáltatást az ingatlantulajdonosok felé folyamatos rendelkezésre állással, napközben, az ingatlantulajdonos bejelentését követő legkésőbb 3 munkanapon belül teljesíti.

(2) A település területén a háztartási szennyvíz elszállítása munkanapon történik.

4. § A Közszolgáltató a megrendelésekről szállítólevelet állít ki, melyet a munka elvégzését követően megrendelővel igazoltat.

5. § (1) A számlázást a Közszolgáltató havonta – a vízfelhasználást követően – végzi, az ingatlantulajdonos által leigazolt szállítólevelek alapján.

(2) Az ingatlantulajdonos a közszolgáltatást a havonta felhasznált háztartási vízmennyiség mértékéig jogosult igénybe venni.

6. § A Közszolgáltató a közszolgáltatást csak a jogszabályban meghatározott esetekben szüneteltetheti vagy korlátozhatja.

7. § A Közszolgáltató a közszolgáltatás ellátását nem tagadhatja meg, kivéve

a) ha a szennyvíz veszélyes hulladéknak minősül,

b) ha a szennyvíz ismeretlen eredetű, annak veszélytelenségének megállapításáig,

c) ha a szennyvíz állaga olyan, amelyet a szállítójármű szivattyúja maximális terhelés mellett sem képes átszívni a szállítójármű tartályába,

d) a 8. § (1) és (2) bekezdésében foglalt esetekben, ha a közszolgáltatás teljesíthetőségének feltételei nem állnak fenn.

8. § (1) A közszolgáltatás teljesíthetőségének alapvető feltétele, hogy a tevékenység balesetmentesen, biztonságosan és a jogszabályoknak megfelelően elvégezhető legyen.

(2) A közszolgáltató csak az alapfelszereltséget igénylő, legalább 3/4 részben megtelt szennyvízgyűjtő berendezést köteles kiüríteni a rendelet 1. mellékletében meghatározott közszolgáltatási díjért.

(3) Amennyiben az ingatlan közút vagy magánút melletti telekhatára, vagy kerítése és a szennyvízgyűjtő berendezés távolsága meghaladja a 40 métert, közszolgáltató jogosult megvizsgálni, hogy a megrendelés teljesítéséhez milyen pótfelszerelések, például további csőcsatlakozások, vagy szivattyú közbeépítések szükségesek. A pótfelszerelések beépítése esetén közszolgáltató jogosult a rendelet mellékletében meghatározott közszolgáltatási díj 20 %-ával növelt összegének alkalmazására.

(4) A szennyvíz szállítását úgy kell végezni, hogy az szennyezést, elcsorgást ne okozzon. Elcsorgás esetén a szennyezést megszüntetni, az elcsorgott szennyvizet összegyűjteni, a szennyezett terület fertőtlenítését elvégezni vagy elvégeztetni, a kárelhárítást, a környezet eredeti állapotát helyreállítani a szennyezést okozó kötelessége, melynek haladéktalanul köteles eleget tenni.

A közszolgáltatás díja

9. § A közszolgáltatás díját az Önkormányzat legalább egy éves díjfizetési időszakra állapítja meg.

10. § A közszolgáltatásért fizetendő díjat a rendelet 1. melléklete szabályozza.

11. § A Közszolgáltató készpénzfizetési számlát bocsát ki a nem gazdálkodó szervezet ingatlantulajdonos által fizetendő közszolgáltatási díjról. A számla alapján az ingatlantulajdonos a közszolgáltatási díjat a Közszolgáltató, vagy megbízottja részére az igénybe vett közszolgáltatási tevékenység elvégzését követően, a helyszínen egyenlít ki.

12. § A Közszolgáltató a szolgáltatás elvégzésétől számított 5 napon belül számlát bocsát ki a gazdálkodó szervezet ingatlantulajdonos által fizetendő közszolgáltatási díjról. A számla alapján az ingatlantulajdonos a közszolgáltatási díjat a közszolgáltató részére utólag, a számla keltétől számított 8 napon belül köteles kiegyenlíteni.

13. § A Közszolgáltató a díjhátralék, mint adók módjára behajtandó köztartozás behajtására a vízgazdálkodásról szóló 1995. évi LVII. törvény 44/E. §-ában (a továbbiakban: Vgt.) foglaltak szerint intézkedik.

Az ingatlan-tulajdonos kötelezettségei

14. § (1) Az ingatlantulajdonos a nem közművel összegyűjtött háztartási szennyvizet az ingatlana területén belül, zárt, vízzáró kivitelű közműpótló létesítményben köteles gyűjteni.

(2) A közműpótló létesítménybe csak háztartási szennyvíz vezethető. Tilos a közműpótló létesítménybe mérgező-, tűz és robbanásveszélyes anyagot, állati tetemet vagy egyéb olyan anyagot elhelyezni, amely veszélyeztetheti a begyűjtést, ürítést végző vagy más személyek élet- és testi épségét, egészségét, valamint a szennyvíztisztító telep rendeltetésszerű működését és a műtárgyainak állagát.

(3) Az ingatlan-tulajdonos közszolgáltatás igénybevételével kapcsolatos kötelezettségei a következők:

a) a szennyvíz elszállítását az ingatlantulajdonosnak kell megrendelnie a közszolgáltatótól,

b) köteles biztosítani a szennyvízgyűjtő berendezés megközelíthetőségét úgy, hogy a közszolgáltatást végző a kiürítését alapfelszereltségével el tudja látni,

c) a közszolgáltatásért a rendelet mellékletében megállapított mértékű díjat köteles a közszolgáltatónak fizetni.

15. § (1) Azon időlegesen használat, beépítetlen ingatlan, beépített üresen álló ingatlan tulajdonosa írásban kérheti a közszolgáltatótól a kötelező közszolgáltatás szüneteltetését, feltéve, ha az ingatlanától megszakítás nélkül legalább 30 napig távol van, és a távollétet megelőzően legalább 15 nappal korábban írásban a közszolgáltatónak tartós távollétét bejelentette.

(2) Az (1) bekezdésben érintett ingatlanok tulajdonosai által igénybe vett közszolgáltatásra e rendelet szabályait kell alkalmazni, az (1) bekezdés második felében foglalt eltéréssel.

Adatkezelés

16. § (1) Az ingatlan-tulajdonosok számára végzett közszolgáltatások nyilvántartásáról a vonatkozó jogszabályokban meghatározottak szerint a Közszolgáltató gondoskodik. A Közszolgáltató köteles az ingatlan-tulajdonos személyes adatainak kezelésével összefüggésben a hatályos adatvédelmi jogszabályok betartásáról gondoskodni.

(2) Az Önkormányzat talajterhelési díjjal, a közszolgáltatással és más, jogszabályban előírt feladataival kapcsolatban felmerült adatszolgáltatási igényeit a Közszolgáltató az Önkormányzat kérésére és a Vgt. 44/H. §-a alapján köteles teljesíteni.

Záró rendelkezések

17. § Ez a rendelet a kihirdetését követő 30. napon lép hatályba.

1. melléklet a 8/2023. (IV. 4.) önkormányzati rendelethez

A közszolgáltatás díja

1. Begyűjtési és szállítási díj összege:

1.1. lakosság: 854 Ft/m3 + ÁFA

1.2. közület: 1211 Ft/m3 + ÁFA

2. Kezelési díj összege:

2.1. lakosság: 437 Ft/m3 + ÁFA

2.2. közület: 516 Ft/m3 + ÁFA

3. Alapdíj összege 200 Ft/hónap/ingatlan + ÁFA

4. A rendelet 8. § (3) bekezdés e szerinti esetben a közszolgáltatásért fizetendő díj a begyűjtött mennyiség után fizetendő közszolgáltatási díj 20%-kal növelt összege.