Szigetújfalu Község Önkormányzata Képviselő-testületének 2/2024. (II. 19.) önkormányzati rendelete

az önkormányzat 2024. évi költségvetéséről

Hatályos: 2024. 02. 20

Szigetújfalu Község Önkormányzata Képviselő-testületének 2/2024. (II. 19.) önkormányzati rendelete

az önkormányzat 2024. évi költségvetéséről

2024.02.20.

Szigetújfalu Község Önkormányzat Képviselő-testülete az államháztartásról szóló 2011. évi CXCV. törvény 23. § (2) bekezdésében kapott felhatalmazás alapján, az Alaptörvény 32. cikk (1) bekezdés f) pontjában meghatározott feladatkörében eljárva Szigetújfalu Község Önkormányzat 2024. évi pénzügyi tervéről (költségvetéséről) az alábbi rendeletet alkotja.

1. A rendelet hatálya

1. § A rendelet hatálya a képviselő-testületre, annak bizottságaira, a polgármesteri hivatalra és az önkormányzat irányítása alá tartozó költségvetési szervekre (a továbbiakban: intézmények) terjed ki.

2. A költségvetés bevételei és kiadásai

2. § (1) Képviselő-testület az önkormányzat 2024. évi költségvetését:

a) 395.638.653,- Ft költségvetési bevétellel,

b) 498.923.633,- Ft költségvetési kiadással,

c) 113.984.081 Ft finanszírozási bevétellel,

d) 10.699.101 Ft finanszírozási kiadással,

e) 103.284.980 Ft költségvetési hiánnyal,

f) 23.829.225 Ft költségvetési működési hiánnyal,

g) 79.455.755 Ft költségvetési felhalmozási hiánnyal

h) 0 Ft költségvetési egyenleggel

állapítja meg.

(2) Az (1) bekezdésben megállapított költségvetési bevételek forrásonkénti, a költségvetési kiadások jogcímenkénti megoszlását önkormányzati szinten, továbbá a finanszírozási bevételeket és kiadásokat a rendelet 1. melléklete 1.1. része alapján határozza meg a képviselő-testület.

(3) A bevételek és kiadások előirányzat-csoportok, kiemelt előirányzatok és azon belül kötelező feladatok, önként vállalt feladatok, állami (államigazgatási) feladatok szerinti bontásban az 1. melléklet 1.2., 1.3. és 1.4. részek szerint állapítja meg.

(4) A működési és felhalmozási bevételek és kiadások előirányzatai mérlegszerű bemutatását önkormányzati szinten az. 1. melléklet 2.1. és a 2.2. részek részletezi.

(5) A működési hiány belső finanszírozásának érdekében a képviselő-testület az előző év költségvetési maradványának, valamint a befektetési célú értékpapírok igénybevételét rendeli el.

(6) A felhalmozási hiány finanszírozása érdekében az adott évi saját bevételek 20 %-át, de legfeljebb 10 millió forintot meghaladó fejlesztési célú adósságot keletkeztető ügylet megkötésére a Kormány hozzájárulása szükséges. Az adott évi saját bevételek 20 %-át, de legfeljebb a 10 millió forintot meg nem haladó fejlesztési célú adósságot keletkeztető ügylet esetében a hiány külső finanszírozása fejlesztési hitelből történik.

3. A költségvetés részletezése

3. § (1) A Képviselő-testület az önkormányzat 2024. évi költségvetését részletesen a következők szerint állapítja meg:

a) Az Önkormányzat adósságot keletkeztető ügyletekből és kezességvállalásokból fennálló kötelezettségeit az 1. melléklet 3. része részletezi.

b) Az Önkormányzat saját bevételeinek részletezését az adósságot keletkeztető ügyletből származó tárgyévi fizetési kötelezettség megállapításához az 1. melléklet 4. része tartalmazza.

c) Az Önkormányzat 2024. évi adósságot keletkeztető fejlesztési céljait az 1. melléklet 5. része részletezi.

d) Az Önkormányzat költségvetésében szereplő beruházások kiadásainak beruházásonkénti részletezését az 1. melléklet 6. része szerint határozza meg.

e) Az önkormányzat költségvetésében szereplő felújítások kiadásait felújításonként az 1. melléklet 7. része szerint részletezi.

f) Az EU-s támogatással megvalósuló programokat és projekteket, valamint az önkormányzaton kívül megvalósuló projektekhez való hozzájárulást az 1. melléklet 8. része szerint hagyja jóvá.

(2) A 2. § (1) bekezdésében megállapított bevételek és kiadások önkormányzati, polgármesteri hivatali, továbbá költségvetési szervenkénti (óvoda) megoszlását, és az éves (engedélyezett) létszám előirányzatot és a közfoglalkoztatottak létszámát költségvetési szervenként, feladatonként az 1. melléklet 9.1., 9.2. és 9.3. részek szerint határozza meg.

4. A költségvetés végrehajtásának szabályai

4. § (1) Az önkormányzati szintű költségvetés végrehajtásáért a polgármester, a könyvvezetéssel kapcsolatos feladatok ellátásáért a jegyző a felelős.

(2) Az Önkormányzat gazdálkodásának biztonságáért a képviselő-testület, a gazdálkodás szabályszerűségéért a polgármester felelős.

(3) A költségvetési hiány csökkentése érdekében évközben folyamatosan figyelemmel kell kísérni a kiadások csökkentésének és a bevételek növelésének lehetőségeit.

(4) A célfeladatokra, valamint a helyi önszerveződő közösségek részére tervezett előirányzatok felhasználásáról a Képviselő-testület dönt. A bizottsági hatáskörbe utalt egyes feladatokra tervezett összegek csak az adott feladatokra használhatók fel.

(5) Az egyedi támogatások előirányzat felhasználásáról az alpolgármester javaslatára a képviselő-testület dönt. Az évközi előirányzat-maradványok bizottsági, vagy hivatali kezdeményezésre használhatók fel. Az átruházott hatáskörben hozott döntésekről a polgármester - évente kettő alkalommal - köteles a Képviselő-testületnek beszámolni.

(6) Az adókintlévőségek, bármilyen jellegű követelések csökkentése érdekében érvényesíteni kell a költséghatékony végrehajtási és ellenőrzési tevékenységet.

(7) Az önkormányzati feladatellátás minden területén érvényesíteni kell a szigorú, takarékos gazdálkodás követelményét. A költségvetési szervek vezetői kötelesek a takarékos, ésszerű gazdálkodás követelményeinek megfelelni és javaslataikkal, döntéseikkel segíteni a kiadások csökkentését.

(8) A Képviselő-testület felhatalmazza a polgármestert, hogy - pályázat benyújtásáról, és saját forrás biztosításáról szóló külön testületi döntés hiányában - az Önkormányzat által benyújtani kívánt támogatási igény (pályázat) esetében az Önkormányzat nevében előzetesen nyilatkozzon a saját forrás biztosításáról azzal, hogy soron következő testületi ülésen tájékoztatja a testületet.

(9) Az Önkormányzat irányítása alá tartozó intézmények dolgozói részére bankszámla-hozzájárulásként bruttó havi 1.000 Ft fizethető 12 hónapon keresztül.

(10) A polgármesteri Hivatal dolgozói részére megállapított cafetéria juttatás összege nettó 312.500 Ft/fő/év.

(11) Az Önkormányzat és az irányítása alá tartozó intézmények dolgozói részére megállapított cafetéria juttatás összege nettó 105.000,- Ft/év

(12) Az önkormányzat saját forrásai terhére - a polgármesteri hivatalnál foglalkoztatott köztisztviselők vonatkozásában - a közszolgálati tisztviselőkről szóló 2011. évi CXCIX. törvényben foglaltaktól eltérően - az illetményalapot 85.000,-Ft-ban állapítja meg. A polgármesteri hivatalnál foglalkoztatott középfokú végzettségű tisztviselők részére 20% illetménykiegészítést, a felsőfokú végzettségű tisztviselők részére 10 % illetménykiegészítéstá állapít meg.

(13) Az önkormányzat saját forrásai terhére az önkormányzatnál és az önkorányzat intézményeiben minimálbéren vagy garantált bérminimumon foglalkoztatott alkalmazottak munkáltatói döntésen alapuló illetménykiegészítését személyenként havi bruttó 15.000,-Ft-ban állapítja meg. A mezőőr önkormányzati keresetkiegészítése havi bruttó 20.000 Ft.

(14) Az önkormányzat saját forrásai terhére a Regenbogen Német Nemzetiségi Óvoda-Bölcsőde dajkái részére munkáltatói döntésen alapuló bérpótlék kifizetését engedélyezi személyenként havi bruttó 8400,- Ft összegben. Az önkormányzat saját forrásai terhére a Regenbogen Német Nemzetiségi Óvoda-Bölcsőde nevelő, oktató munkát segítők részére munkáltatói döntésen alapuló bérpótlék kifizetését engedélyezi személyenként havi bruttó 9800,- Ft összegben.

(15) Az önkormányzat saját forrásai terhére a Regenbogen Német Nemzetiségi Óvoda-Bölcsőde óvodai részegységében, a temetőnél, a zöldterület és községgazdálkodásnál, a polgármesteri hivatalban alkalmazásban állók személyenként évente bruttó 15.000,- Ft, a Regenbogen Német Nemzetiségi Óvoda-Bölcsőde konyha részegységében alkalmazásban állók személyenként évente bruttó 40.000,- Ft ruhapénzben részesülnek.

(16) Az intézmények az éves gazdálkodásukról készített beszámolóban a költségvetési maradvány elszámolása során - az általános szabályokon túl - kötelesek a felújítási, az étkeztetési-, az energia és közüzemi díjak-, a jubileumi jutalmak fedezetére biztosított előirányzatokról, a kötött felhasználású támogatásokról, a gazdasági szakemberek továbbképzésére biztosított előirányzatokról, a bejáró dolgozók útiköltség térítésére adott előirányzatokról, valamint az évközben céljelleggel biztosított előirányzatokról elszámolni. A pénzmaradványt a polgármesteri hivatal gazdasági vezetője vizsgálja felül.

(17) A feladatmutató alapján normatív állami hozzájárulásban részesülő intézmények a tényleges mutatók szerint kötelesek elszámolni a kapott támogatással. A támogatás ellenőrizhetősége érdekében az intézmények kötelesek olyan nyilvántartást vezetni, melyből egyértelműen megállapítható a feladatmutató tényleges teljesülése.

(18) Amennyiben az intézmény a konkrét feladatmutatóhoz kapcsolódó támogatást az őt ténylegesen megilletőnél nagyobb mértékben veszi igénybe, akkor a meghaladó mérték zárolásra, a pénzmaradvány elszámolása kapcsán pedig elvonásra kerül.

(19) Pénzügyi előirányzat hiányában a gazdálkodó szerv, intézmény vezetője kötelezettséget nem vállalhat, feladat végrehajtását nem kezdheti el. Újabb kötelezettségek vállalása előtt figyelembe kell venni a meglévő, többéves kihatással járó kötelezettségeket, továbbá a fedezetül szolgáló bevételek realizálását. Kötelezettséget vállalni az Ávr.-ben foglalt kivételekkel csak pénzügyi ellenjegyzés után, a pénzügyi teljesítés esedékességét megelőzően, írásban lehet.

(20) A költségvetési szerveknél a jutalmazásra fordítható és kifizethető összeg nem haladhatja meg a rendszeres személyi juttatások előirányzatának 3%-át. Ennek fedezetére a személyi juttatások évközi megtakarítása és a személyi juttatások előirányzatának növelésére fordítható forrás szolgálhat.

(21) Amennyiben a költségvetési szerv harminc napon túli, lejárt esedékességű elismert tartozásállományának mértéke két egymást követő hónapban eléri az éves eredeti kiadási előirányzatának 10%-át vagy a százötven millió forintot, az irányító szerv a költségvetési szervhez önkormányzati biztost jelöl ki.

(22) Kiegészítő támogatás igényléséről a működőképességet veszélyeztető helyzet esetében a polgármester gondoskodik, külön képviselő-testületi döntés alapján.

(23) A finanszírozási bevételekkel és kiadásokkal kapcsolatos hatásköröket a képviselő-testület gyakorolja.

5. Az előirányzatok módosítása

5. § (1) Az Önkormányzat bevételeinek és kiadásainak módosításáról, a kiadási előirányzatok közötti átcsoportosításról a képviselő-testület dönt.

(2) A képviselő-testület az Önkormányzat bevételeinek és kiadásainak módosítását és a kiadási kiemelt előirányzatok közötti átcsoportosítás jogát 30.000.000,-Ft összeghatárig - mely esetenként a 10.000.000,-Ft összeghatárt nem haladhatja meg a polgármesterre átruházza. Egyéb esetekben a képviselő-testület a kiadási előirányzatok közötti átcsoportosítás jogát fenntartja magának.

(3) Az (2) bekezdésben foglalt átcsoportosításról a polgármester negyedévente köteles beszámolni, a költségvetés módosítására egyidejűleg javaslatot tenni. Az átruházott hatáskörű előirányzat-módosítási jogkör 2024. december 31-ig gyakorolható.

6. A finanszírozási célú műveletekkel kapcsolatos szabályok

6. § (1) Az Önkormányzat a 2024. évben tervezett feladatok végrehajtásához az önkormányzati gazdálkodás zavartalanságának biztosítására az OTP Bank Nyrt-vel megkötött 20.000.000,-Ft összegű folyószámla-hitelkereten belül gazdálkodhat.

(2) Az Önkormányzat fizetési számláján átmenetileg szabad pénzeszközök betétként történő elhelyezéséről, államilag garantált (rövid vagy hosszú lejáratú) értékpapír vásárlásáról a polgármester a gazdasági vezetővel egyetértésben rendelkezik.

7. A gazdálkodás szabályai

7. § (1) A költségvetési szervek rendeletben meghatározott bevételi és kiadási előirányzatai felett az intézmények vezetői előirányzat-felhasználási jogkörrel rendelkeznek.

(2) A költségvetési szervek az alapfeladatai ellátását szolgáló személyi juttatásokkal és az azokhoz kapcsolódó járulékok és egyéb közterhek előirányzataival minden esetben, egyéb előirányzatokkal a 64/2020. (III.25.) számú képviselő-testületi határozattal elfogadott, a 2/2021. (I.29.) számú határozattal felülvizsgált munkamegosztási megállapodásban foglaltaknak megfelelően rendelkezik.

(3) Valamennyi költségvetési szerv vezetője köteles belső szabályzatban rögzíteni a működéshez, gazdálkodáshoz kapcsolódóan a gazdálkodás vitelét meghatározó szabályokat, a mindenkor érvényes központi szabályozás figyelembe vételével, illetve a szükséges módosításokat végrehajtani. A szabályozásbeli hiányosságért, a felelősség a mindenkori intézményvezetőt terheli.

(4) A polgármesteri hivatal, valamint az intézmények az évközi előirányzat-módosításokról a jegyző által elrendelt formában kötelesek naprakész nyilvántartást vezetni.

8. A költségvetés végrehajtásának ellenőrzése

8. § (1) Az önkormányzati költségvetési szervek ellenőrzése a belső kontrollrendszer keretében valósul meg, melynek létrehozásáért, működtetésért és továbbfejlesztéséért az önkormányzat esetében a jegyző, az intézmények esetében az intézményvezető felelős.

(2) Az Önkormányzat a belső ellenőrzés kialakításáról külső megbízott útján gondoskodik. A megfelelő működtetésről és a függetlenség biztosításáról a jegyző köteles gondoskodni.

9. § E rendeletet 2024. január 1. napjától kell alkalmazni.

10. § Ez a rendelet a kihirdetését követő napon lép hatályba.