Szigetújfalu Község Önkormányzata Képviselő-testületének 12/2022. (VI. 29.) önkormányzati rendeletének indokolása

a Szigetújfalui Polgármesteri Hivatal dolgozóit megillető egyéb juttatásokról és támogatásokról

Hatályos: 2022. 06. 30
a Szigetújfalui Polgármesteri Hivatal dolgozóit megillető egyéb juttatásokról és támogatásokról
Végső előterjesztői indokolás
Szigetújfalu Község Önkormányzatának Képviselő-testülete 2001-ben alkotta meg a köztisztviselők munkavégzéséről, jutalmazásáról, valamint juttatásairól szóló 3/2001. (II.22.) számú rendeletet. A rendelet részbeni felülvizsgálata 2010-ben megtörtént, de az abban szabályozott juttatási formák nem teljesülése, és a rendelet megalkotása óta eltelt idő miatt szükséges a rendelet teljes, átfogó felülvizsgálata.
A rendelettervezetbe a köztisztviselők részére - a jelenlegi gyakorlatnak megfelelően nyújtott juttatásokat, támogatásokat foglaltuk be, melyek a következők:
a) lakhatási, lakásépítési, lakásvásárlási kamatmentes kölcsön támogatás;
b) illetményelőleg;
c) szakmai képzés, továbbképzés támogatása;
d) a képernyő előtti munkavégzéshez éleslátást biztosító szemüveg készítésének díjához történő hozzájárulás;
e) ruházati hozzájárulás;
f) bankszámlaszám hozzájárulás;
g) cafetéria hozzájárulás;
h) munkába járás pénzbeli támogatása.
Az adható juttatások részletszabályait a hivatal közszolgálati szabályzata fogja meghatározni.
A rendelet-tervezet 3. §-a július 1-jét munkaszüneti nappá nyilvánítja. Korábban a köztisztviselői nap, július 1-je törvény szerint munkaszüneti nap volt az egész országban.
A közszolgálati tisztviselőkről szóló 2011. évi CXCIX. törvény 2017. január 1-jei módosítása óta előírja, hogy a helyi önkormányzat képviselő-testülete rendeletben rendelkezhet arról, hogy a képviselő-testület hivatala köztisztviselője számára a Közszolgálati Tisztviselők Napja, július 1-je, munkaszüneti nap.
A jogszabályi felhatalmazás alapján, kérem a Tisztelt Képviselő-testületet, hogy július 1-jét munkaszüneti nappá nyilvánítani szíveskedjen.
Kérem a Tisztelt Képviselő-testületet, hogy az előterjesztésben foglaltak alapján a mellékelt Szigetújfalui Polgármesteri Hivatal dolgozóit megillető egyéb juttatásokról és támogatásokról szóló önkormányzati rendelet-tervezetet elfogadni szíveskedjen.
Előzetes hatásvizsgálat eredménye a jogalkotásról szóló 2010. évi CXXX. törvény 17. § (1) bekezdése alapján:
I. A rendelet-tervezet társadalmi hatása: szabályozott keretek között történik a köztisztviselőknek járó jelenlegi egyéb juttatások rendszere.
II. A rendelet-tervezet gazdasági-költségvetési hatása: a rendelet alkalmazásához szükséges pénzügyi fedezet a költségvetésben biztosított.
III. A rendelet-tervezet környezeti következményei: nem releváns.
IV. A rendelet-tervezet egészségügyi következményei: nem releváns.
V. A rendelet-tervezet adminisztratív terheket befolyásoló hatásai: a rendelet előkészítéséhez szükséges szervezeti feltételek rendelkezésre állnak.
VI. A rendelet megalkotásának szükségessége: szabályozza a polgármesteri hivatal dolgozóinak juttatásait.
VII. A rendelet megalkotása elmaradásának várható következményei: a jelenleg alkalmazott köztisztviselői juttatási rendszer rendeleti szinten nem teljesen szabályozott keretek között valósul meg.
VIII. A rendelet alkalmazásához szükséges személyi, szervezeti, tárgyi és pénzügyi feltételek: a rendelet alkalmazásához szükséges szervezeti feltételek rendelkezésre állnak. A szükséges tárgyi, személyi, pénzügyi feltételek a tárgyévi költségvetésben biztosítottak.