Szigetújfalu Község Önkormányzata Képviselő-testületének 13/2022. (VII. 21.) önkormányzati rendeletének indokolása

az intézményi térítési díjakról szóló 3/2017. (II.17.) önkormányzati rendelet módosításáról

Hatályos: 2022. 08. 15
az intézményi térítési díjakról szóló 3/2017. (II.17.) önkormányzati rendelet módosításáról
Végső előterjesztői indokolás
A jelenleg hatályos élelmezési nyersanyagköltségeket és térítési díjakat 2020. június 1-jétől hatályba lépően fogadta el a képviselő-testület 7/2020. (IV.29.) számú rendeletével. Az eltelt időben jogszabályi korlátozás miatt sajnos nem volt lehetősége a képviselő-testületnek az étkezési térítési díjak összegén változtatni.
Az emelési tilalom 2022. július 1-jétől már nem áll fenn, ezért a megemelkedett nyersanyagköltségek miatt most egy nagyobb áremelésre van szükség.
Az élelmezésvezető és a gazdasági vezetői feladatokkal megbízott pénzügyi ügyintéző elkészítette a térítési díj emelésre vonatkozó javaslatát.
Sajnos magas az emelési javaslat, de csak ebben az esetben fedezik a beszedett térítési díjak a nyersanyagköltségeinket és csak ezáltal enyhíthető a konyha nagymértékű költségvetési hiánya.
Javasoljuk, hogy az eddig alkalmazott „Önkormányzati intézményekből nyugdíjba vonult dolgozok” és „Intézményi dolgozók ebéd” kategóriákat az önkormányzat anyagi helyzetére tekintettel vezesse ki a képviselő-testület a jelenlegi gyakorlatból. Vendégebéd árat javaslunk minden felnőtt étkezőnek előírni.
A központi előírásoknak megfelelően a veszélyhelyzet idején alkalmazott egyszerhasználatos dobozokat a konyha szeretné a továbbiakban is fenntartani, ezért a napi 220 Ft-os dobozdíj is betervezésre került a rendelet-tervezetbe.
Előzetes hatásvizsgálat
a jogalkotásról szóló 2010. évi CXXX. törvény 17. § (1) bekezdése alapján
A rendelet-tervezet címe: Szigetújfalu Község Önkormányzat Képviselő-testületének …/2022.(VII. .) önkormányzati rendelete az intézményi térítési díjakról szóló 3/2017.(II.17.) önkormányzati rendelet módosításáról.
Társadalmi hatása: az étkezési térítési díjak emelése anyagi terhet ró a szülőkre, az étkezést igénybe vevőkre.
Gazdasági-költségvetési hatása: az étkezési térítési díjak emelése bevétel növekedést eredményez, másrészt a konyhai hiány mérséklését jelenti az önkormányzatnak.
Környezeti, egészségi következményei: nem releváns.
Adminisztratív terheket befolyásoló hatása: az intézményi étkezési térítési díjak emelése egyszeri többletfeladatot jelent az élelmezésvezető és a pénzügyesek részére.
A rendelet alkalmazásához szükséges – személyi, szervezeti, tárgyi és pénzügyi - feltételek:
többlet szervezeti és tárgyi feltételt nem igényel.
A rendelet megalkotása elmaradása esetén várható következmények:
Az önkormányzat szempontjából a díj emelésének elmaradása bevétel csökkenést és további költségvetési hiánynövekedést eredményez, mely nem tartható fenn.