Szigetújfalu Község Önkormányzata Képviselő-testületének 16/2022. (IX. 29.) önkormányzati rendeletének indokolása

a szociális igazgatás és ellátás helyi szabályairól szóló 3/2015. (II.26.) önkormányzati rendelet módosításáráról

Hatályos: 2022. 09. 30

Szigetújfalu Község Önkormányzata Képviselő-testületének 16/2022. (IX. 29.) önkormányzati rendeletének indokolása

2022.09.30.
a szociális igazgatás és ellátás helyi szabályairól szóló 3/2015. (II.26.) önkormányzati rendelet módosításáráról
Végső előterjesztői indokolás
A hazánkban augusztustól érvénybe lépő rezsiár növekedés komoly terhet ró a családok költségvetésére, vélhetően lesznek, akik emiatt létfenntartást veszélyeztető helyzetbe kerülnek.
A rendelettervezet lehetőséget teremt arra, hogy támogatást nyújtsunk a rezsinövekedés miatt nehéz helyzetbe kerülő lakosok számára. A támogatás a villanyáram- és gázfogyasztás megnövekedett költségeire, valamint tűzifa vásárlására igényelhető
Jogosultsági feltételek:
az egy főre számított havi családi jövedelemhatár nem haladja meg az öregségi nyugdíj mindenkori legkisebb összegének 400 %-át (114.000,- Ft), egyedülálló/egyedül élő esetén az öregségi nyugdíj mindenkori legkisebb összegének 500%-át (142.500,- Ft) és vagyona nincs.
Szigetújfalun bejelentett lakóhely és életvitelszerű tartózkodás
2022. október 1. és 2023. március 31. napja közötti időszak legalább egy hónapjában a villamosenergia vagy a földgáz piaci áron történő vételezése
Támogatás havi összege:
az egyetemes villamosenergia-szolgáltató kérelmező nevére szóló hivatalos dokumentumban szereplő, a villamosenergia lakossági piaci áron történő igénybevételének összege, de legfeljebb havi 5.000,- Ft,
az egyetemes földgázszolgáltató kérelmező nevére szóló hivatalos dokumentumban szereplő, a földgáz versenypiaci költségeket tükröző áron történő igénybevételének összege, de legfeljebb havi 10.000,- Ft,
kérelmező nevére szóló, a tűzifa megvásárlását igazoló számlán szereplő kifizetett összeg, de legfeljebb havi 60.000,- Ft.
A rezsitámogatás iránti kérelem 2022. november 1. napjától 2023. április 30. napjáig terjedő időszakban terjeszthető elő, villanyáram- és gázfogyasztás esetén a kérelem előterjesztése hónapjának első napjától 2023. április 30. napjáig terjedő időszakra kerül megállapításra, tűzifa esetén egyszeri, egyösszegben folyósított ellátás.
Előzetes hatásvizsgálat eredménye a jogalkotásról szóló 2010. évi CXXX. törvény 17. § (1) bekezdése alapján:
I. A rendelet-tervezet társadalmi hatása: A szociálisan rászorult személyek, családok szociális biztonságának megteremtése, megőrzése, a családok anyagi terheinek csökkentése.
II. A rendelet-tervezet gazdasági-költségvetési hatása: A rendelkezésre álló szociális ellátásra biztosított költségvetési keretösszeg hatékonyabb felhasználása.
III. A rendelet-tervezet környezeti következményei: Nem releváns.
IV. A rendelet-tervezet egészségügyi következményei: fűtési költségek támogatásával az egészségügyi kockázat csökkenthető.
V. A rendelet-tervezet adminisztratív terheket befolyásoló hatásai: A rendelet előkészítéséhez szükséges szervezeti feltételek rendelkezésre állnak. A szükséges tárgyi, személyi, pénzügyi feltételek a tárgyévi költségvetésben biztosítottak.
VI. A rendelet megalkotásának szükségessége: a nehéz anyagi helyzetben lévő és az energiaár változásainak leginkább kiszolgáltatott személyek, családok segítése érdekében szükséges.
VII. A rendelet megalkotása elmaradásának várható következményei: létfenntartást veszélyeztető helyzetbe kerülő lakosok
VIII. A rendelet alkalmazásához szükséges személyi, szervezeti, tárgyi és pénzügyi feltételek: A rendelet alkalmazásához szükséges szervezeti feltételek rendelkezésre állnak. A szükséges tárgyi, személyi, pénzügyi feltételek a tárgyévi költségvetésben biztosítottak.