Szigetújfalu Község Önkormányzata Képviselő-testületének 21/2022. (X. 27.) önkormányzati rendeletének indokolása

a közterületek használatáról szóló 10/2021. (VII.6.) önkormányzati rendelet módosításáról

Hatályos: 2023. 01. 01

Szigetújfalu Község Önkormányzata Képviselő-testületének 21/2022. (X. 27.) önkormányzati rendeletének indokolása

2023.01.01.
a közterületek használatáról szóló 10/2021. (VII.6.) önkormányzati rendelet módosításáról
Végső előterjesztői indokolás
A Képviselő-testület az önkormányzat által beszedett díjakat – így a közterület használati díj mértékét is – minden évben felülvizsgálhatja és szükség esetén módosíthatja.
Szigetújfalu község közterületének rendeltetéstől eltérő használatának díja a közterületek használatáról szóló 10/2021. (VII.6.) önkormányzati rendelet mellékletében került meghatározásra.
Ezen díjak összegét 2015. év végén módosította utoljára a képviselő-testület.
Jelen módosítás kapcsán valamennyi közterület-foglalási díj emelésre került 2023. január 1-jei hatállyal.
A jogalkotásról szóló 2010. évi CXXX. törvény 17. § (1) bekezdése értelmében a jogszabályok előkészítése során előzetes hatásvizsgálatot kell lefolytatni, az alábbi tényezőkre vonatkozóan:
A rendelet-tervezet:
Társadalmi hatás: A rendelettervezetben a közterület használati díjak módosíthatók. A díjmértékek emelésével a társadalom (elsősorban a vállalkozások) terhei nőnek.
Gazdasági hatás: A beszedett közterület használati díj az önkormányzat egyik fontos saját bevétele, mely hozzájárul az önkormányzati, közösségi kiadások finanszírozásához, az önkormányzat gazdálkodását segíti és támogatja. A közterület használati díj változással csökkenthető, illetve növelhető lakosságtól, illetve elsősorban a vállalkozásoktól elvont összeg, és ezzel párhuzamosan csökken, illetve növekszik az önkormányzat saját bevétele, mely az önkormányzat működési és fejlesztési kiadásainak forrása.
Költségvetési hatása: A közterület használati díj az önkormányzati bevétel egyik eleme. A díjmértékek emelésével az önkormányzati költségvetés bevétele és főösszege növelhető.
A rendeletnek közvetlen környezeti hatása nincs.
A rendeletnek közvetlen egészségi hatása, egészségügyi következménye nincs.
A tervezetnek adminisztratív terheket befolyásoló hatása: A rendelet megalkotásának az adminisztratív terheket tekintve új, többlet terheket eredményező hatása nincs, a rendelet alkalmazása az eddigi adminisztratív munka további szükségességét igényli.
A rendelet megalkotásának szükségessége: A közterület használati díj bevezetése, illetve módosítása nem kötelező, annak bevezetése, illetve mértéke a települési önkormányzat döntésének függvénye.
A jogalkotás elmaradásának várható következményei: a jogalkotás elmaradásának közvetlen jogi, felügyeleti következménye nincs, a rendelettervezet megalkotásának (mint az eredeti alaprendelet módosítása) elmaradása esetén a jelenleg hatályos közterületi használati díjmértékek maradnak érvényben.
A rendelet alkalmazásához szükséges személyi, szervezeti, tárgyi és pénzügyi feltételek: a rendelet a meglévő szervezeti, személyi, tárgyi és pénzügyi feltételekkel alkalmazható, további feltételek biztosítását nem igényli, a szükséges feltételek rendelkezésre állnak.
A rendelet a meglévő állapotokat nem érinti.