Szigetújfalu Község Önkormányzata Képviselő-testületének 3/2022. (III. 1.) önkormányzati rendeletének indokolása

a szociális igazgatás és ellátás helyi szabályairól szóló 3/2015. (II.26.) önkormányzati rendelet módosításáról

Hatályos: 2022. 03. 02
a szociális igazgatás és ellátás helyi szabályairól szóló 3/2015. (II.26.) önkormányzati rendelet módosításáról
Végső előterjesztői indokolás
Napirend tárgyát képező önkormányzati rendelet módosítása a szociálisan rászorult családok anyagi terheinek csökkentése miatt vált szükségessé.
A rendelet 9. § (5) bekezdése kimondja, hogy az eseti rendkívüli települési támogatás összege nem lehet kevesebb az öregségi nyugdíj mindenkori legkisebb összegének 10%-ánál (2.850,- Ft), de nem haladhatja meg annak 150%-át (42.750,- Ft).
Előfordulnak bizonyos élethelyzetek, amikor egy előre nem látható váratlan esemény jelentős többletkiadást eredményez a családok számára. Ilyen helyzetekben a jelenleg hatályos rendelet nem ad lehetőséget nagyobb összegű támogatás igénybevételére. A kamatmentes kölcsön bevezetésével mentőövet nyújthatunk az önhibájukon kívül nehéz helyzetbe került családok számára. A Hivatal javaslata szerint az alábbi esetekben adható: elemi kár, közüzemi díjhátralék felhalmozódása, lakással vagy lakhatással kapcsolatos kiadádok, balesetből vagy betegségből adódó egészségi állapot megromlása, nagyösszegű egészségmegőrzés célját szolgáló eszköz beszerzése. A maximálisan adható összeg 600.000,- Ft, legfeljebb 18 hónapos visszafizetési kötelezettséggel. A kölcsön megállapítása esetén a jogosulttal szerződést kell kötni, amelyben rögzíteni kell a kifizetés módját, a visszafizetés szabályait, valamint a visszafizetés elmulasztásának jogkövetkezményeit. A kölcsön fedezetére a szociális ellátásra biztosított költségvetési keretösszeg szolgál.
Előzetes hatásvizsgálat eredménye a jogalkotásról szóló 2010. évi CXXX. törvény 17. § (1) bekezdése alapján:
I. A rendelet-tervezet társadalmi hatása: A szociálisan rászorult személyek, családok szociális biztonságának megteremtése, megőrzése, a családok anyagi terheinek csökkentése.
II. A rendelet-tervezet gazdasági-költségvetési hatása: A rendelkezésre álló szociális ellátásra biztosított költségvetési keretösszeg hatékonyabb felhasználása.
III. A rendelet-tervezet környezeti következményei: Nem releváns.
IV. A rendelet-tervezet egészségügyi következményei: nem releváns
V. A rendelet-tervezet adminisztratív terheket befolyásoló hatásai: A rendelet előkészítéséhez szükséges szervezeti feltételek rendelkezésre állnak. A szükséges tárgyi, személyi, pénzügyi feltételek a tárgyévi költségvetésben biztosítottak.
VI. A rendelet megalkotásának szükségessége: A szocális biztonság megteremtése
VII. A rendelet megalkotása elmaradásának várható következményei: nem releváns
VIII. A rendelet alkalmazásához szükséges személyi, szervezeti, tárgyi és pénzügyi feltételek: A rendelet alkalmazásához szükséges szervezeti feltételek rendelkezésre állnak. A szükséges tárgyi, személyi, pénzügyi feltételek a tárgyévi költségvetésben biztosítottak.