Szigetújfalu Község Önkormányzata Képviselő-testületének 4/2022. (III. 1.) önkormányzati rendeletének indokolása

a helyi környezet védelmének szabályairól szóló 5/2001. (II.22.) számú rendelet módosításáról

Hatályos: 2022. 03. 02
a helyi környezet védelmének szabályairól szóló 5/2001. (II.22.) számú rendelet módosításáról
Végső előterjesztői indokolás
Az Országgyűlés 2021. január 1-jétől hatályon kívül helyezte a környezet védelmének általános szabályairól szóló 1995. évi LIII. törvény 48. § (4) bekezdés b) pontját, mellyel kivette az önkormányzatok képviselő-testületei kezéből a jogot, hogy helyben engedélyezzék a kerti hulladék és avarégetést.
A törvényi előírásoknak való megfelelőség biztosítás érdekében a képviselő-testület 2020. év végén a helyi környezet védelmének szabályairól szóló 5/2001. (II.22.) számú rendeletéből az avarégetésre vonatkozó szabályokat hatályon kívül helyezte.
A veszélyhelyzettel összefüggő átmeneti szabályokról szóló 2021. évi XCIX. törvény 189. § -a 2021. december 1-jei hatállyal kiegészítette a környezet védelmének általános szabályairól szóló 1995. évi LIII. törvény 48. § (4) bekezdését az alábbiak szerint:
(A települési önkormányzat képviselő-testületének hatáskörébe tartozik:)
b) a háztartási tevékenységgel okozott légszennyezésre vonatkozó egyes sajátos, valamint az avar és kerti hulladék égetésére vonatkozó szabályok rendelettel történő megállapítása,”
Tehát a fenti rendelkezéssel az országgyűlés törvényi felhatalmazás folytán ismételten a képviselő-testület hatáskörébe utalta az avar-és kerti hulladék égetésére vonatkozó szabályok meghatározását.
Előzetes hatásvizsgálat eredménye a jogalkotásról szóló 2010. évi CXXX. törvény 17. § (1) bekezdése alapján:
I. A rendelet-tervezet társadalmi hatása: Szigetújfaluban össztársadalmi kérésként fogalmazódott meg a belterületi avarégetés visszavezetése.
II. A rendelet-tervezet gazdasági-költségvetési hatása: Nem releváns.
III. A rendelet-tervezet környezeti következményei: A belterületi avarégetés visszavezetésével ismét környezetszennyezés valósul meg.
IV. A rendelet-tervezet egészségügyi következményei: A belterületi avarégetés visszavezetésével az égetési napokon füst lesz településünkön, melynek negítv egészségügyi következményei lehetnek.
V. A rendelet-tervezet adminisztratív terheket befolyásoló hatásai: A rendelet előkészítéséhez szükséges szervezeti feltételek rendelkezésre állnak. A szükséges tárgyi, személyi, pénzügyi feltételek a tárgyévi költségvetésben biztosítottak.
VI. A rendelet megalkotásának szükségessége: helyi társadalmi elvárás.
VII. A rendelet megalkotása elmaradásának várható következményei: helyi társadalmi elvárásnak meg nem felelés.
VIII. A rendelet alkalmazásához szükséges személyi, szervezeti, tárgyi és pénzügyi feltételek: A rendelet alkalmazásához szükséges szervezeti feltételek rendelkezésre állnak. A szükséges tárgyi, személyi, pénzügyi feltételek a tárgyévi költségvetésben biztosítottak.