Szigetújfalu Község Önkormányzata Képviselő-testületének 9/2022. (V. 5.) önkormányzati rendeletének indokolása

az egészségügyi alapellátás körzeteiről

Hatályos: 2022. 06. 01
az egészségügyi alapellátás körzeteiről
Általános indokolás
A települési önkormányzatok a lakosság egészségügyi alapellátásáról a Magyarország helyi önkormányzatairól szóló 2011. évi CLXXXIX. törvény 13. § (1) bekezdésének 4. pontja alapján kötelesek gondoskodni. A települési önkormányzat az egészségügyi alapellátás körében gondoskodik:
a) a háziorvosi, házi gyermekorvosi ellátásról,
b) a fogorvosi alapellátásról,
c) az alapellátáshoz kapcsolódó háziorvosi, házi gyermekorvosi és fogorvosi ügyeleti ellátásról,
d) a védőnői ellátásról, és
e) az iskola-egészségügyi ellátásról.
Az egészségügyi alapellátásról szóló 2015. évi CXXIII. törvény 6. § (1) bekezdése alapján a települési önkormányzat képviselő-testülete - a Kormány által kijelölt praxiskezelő által megadott szempontokat figyelembe véve - rendeletben megállapítja és kialakítja az egészségügyi alapellátások körzeteit.
A körzetek megállapítása és kialakítása során ki kell kérni az alapellátásért felelős országos módszertani intézet véleményét. A körzetek kialakításánál a Kormány által kijelölt praxiskezelő által megadott szempontokat is figyelembe kell venni.
Szigetújfalu Község Önkormányzat Képviselő-testülete az egészségügyi alapellátások körzeteiről szóló 6/2002. (V.29.) számú rendeletével határozta meg a háziorvosi körzet ellátási területét, mely szerint Szigetújfaluban a területi ellátási kötelezettséggel működő háziorvos szolgálati körzete – vegyes körzetként - a község közigazgatási területe.
Tehát községünkben egy praxisjoggal érintett, területi ellátási kötelezettséggel működő háziorvos van. Az önkormányzat 1997 óta dr. Finszter Zoltán háziorvossal van szerződéses jogviszonyban mind a felnőtt, mind a gyermek háziorvosi feladatok ellátásának biztosítására.
További egy területi ellátási kötelezettség nélkül praktizáló orvos, dr. Szijjártó Ferenc tevékenykedik községünkben.
Az egészségügyi szolgáltatások Egészségbiztosítási Alapból történő finanszírozásának részletes szabályairól szóló 43/1999. (III. 3.) Korm. rendelet (a továbbiakban: Kormányrendelet) kimondja, hogy az egészségbiztosító a háziorvosi szolgálat finanszírozására a körzetben lakók igazolt számának figyelembevételével köt finanszírozási szerződést azzal, hogy – a körzetek kialakítását követően jellemzően a körzethatárok módosításával kialakított – új háziorvosi szolgálatra csak akkor köthető finanszírozási szerződés, ha a felnőtt lakosság ellátására kialakítandó körzet 14 év feletti lakosainak száma 1200–1500 fő közötti és az új körzet létrehozásával érintett valamely meglévő körzet lakosságszáma felnőtt és vegyes körzet esetén nem csökken 1200 fő alá. Ebből következően felnőtt lakosság ellátására új körzet a legalább 1200 lakost el nem érő másik körzet/új körzet létrehozása után megmaradó körzet lakosság szám elvonásával nem hozható létre. Ezt a lakosságszámot a felnőttek és gyermekek ellátására kialakítandó vegyes körzetben természetesen életkori korlátozás nélkül kell figyelembe venni. Szigetújfalu lakosságszáma növekedése következtében felmerült a jelenlegi háziorvosi körzetrendszer felülvizsgálatának lehetősége, a meglévő egy területi ellátási kötelezettséggel működő körzet megbontása 2-re.
A lakónépesség számára tekintettel (minimum 1200 lakos/körzet) a háziorvosi körzethatármódosítás megvalósítható.
Részletes indokolás
Az 1. §-hoz
Meghatározza az egészségügyi alapellátási körzetek számát és határait.
A 2. §-hoz
Az előző ugyanilyen tartalmú helyi rendelet hatályon ívül helyezését tartalmazza.
A 3. §-hoz
Hatályba léptető rendelkezést tartalmaz.