Szigetújfalu Község Önkormányzata Képviselő-testületének 15/2023. (VI. 29.) önkormányzati rendeletének indokolása

hulladékgazdálkodási rendelet hatályon kívül helyezéséről

Hatályos: 2023. 07. 01

Szigetújfalu Község Önkormányzata Képviselő-testületének 15/2023. (VI. 29.) önkormányzati rendeletének indokolása

2023.07.01.
hulladékgazdálkodási rendelet hatályon kívül helyezéséről
Végső előterjesztői indokolás
A hulladékgazdálkodási közszolgáltatási tevékenységet 2023. július 1-jétől az állam saját hatáskörben látja el az újonnan kialakítandó koncessziós rendszer bevezetésével. A feladatellátás gazdálkodó szervezetek bevonásával, koncessziós szerződés útján fog megvalósulni, így a koncesszió tárgya, vagyis a hulladékgazdálkodási közfeladat ellátása az állam közfeladatai közé fog tartozni. Az állami hulladékgazdálkodási közfeladat magában foglalja az eddig önkormányzati felelősségi körbe tartozó hulladékgyűjtést, szállítást, továbbá ezek mellett az előkezelést és a hulladékkal való kereskedést is.
A helyi önkormányzatokra vonatkozó szabályok 2023. július 1-jétől a fenti, alapjaiban teljesen új rend szerint működő hulladékgazdálkodás miatt alapvetően megváltoznak. A hulladékról szóló 2012. évi CLXXXV. törvényben (a továbbiakban: Ht.) a helyi önkormányzatok által szabályozandó feladatok közül kizárólag az elhagyott hulladékkal, a közterület tisztán tartásával és a hulladékgazdálkodási közszolgáltatási díjból adható kedvezmények, kompenzáció megállapításával kapcsolatos szabályok maradnak.
Ezzel párhuzamosan a fenti időponttól megszűnik a települési önkormányzat hulladékgazdálkodási közszolgáltatás megszervezésével kapcsolatos feladata, tehát felhatalmazó rendelkezés hiányában hatályon kívül kell helyezni a korábbi hulladékgazdálkodási tárgykörben alkotott rendeletet.
A köztisztasági helyi feladatokat a köztisztasági és környezetvédelmi rendelettervezet tartalmazza. Az előterjesztés tárgyát képező rendelettervezet pedig a hulladékdíjból adható kedvezmények körét szabályozza és hatályon kívül helyezi a korábban e tárgykörben alkotott helyi rendeletet (a hulladékgazdálkodási közszolgáltatásról szóló 12/2016. (IX.1.) számú önkormányzati rendelet).