Szigetújfalu Község Önkormányzata Képviselő-testületének 16/2023. (VI. 29.) önkormányzati rendeletének indokolása

szociális célú tűzifa juttatásáról

Hatályos: 2023. 06. 30

Szigetújfalu Község Önkormányzata Képviselő-testületének 16/2023. (VI. 29.) önkormányzati rendeletének indokolása

2023.06.30.
szociális célú tűzifa juttatásáról
Végső előterjesztői indokolás
Szigetújfalu Község Önkormányzata az önkormányzatok szociális célú tüzelőanyag vásárlásához kapcsolódó támogatására kiírt pályázaton 25 erdei köbméter keménylombos tűzifában részesült. A Támogatói Okirat 13. pontja előírja, hogy a Kedvezményezettnek a szociális rászorultság és a 2023. évi igénylés részletes feltételeit – legkésőbb a tüzelőanyag megvásárlását követő 10. napon hatályba lépő – rendeletben kell szabályoznia. A pályázati kiírás 6. pontja értelmében a szociális rászorultság szempontjait akként kell meghatározni, hogy
1. a szociális igazgatásról és szociális ellátásokról szóló törvény szerinti aktív korúak ellátására, időskorúak járadékára, vagy – tekintet nélkül annak természetbeni vagy pénzbeli formában történő nyújtására – települési támogatásra (e támogatásban részesülők közül különösen a lakhatáshoz kapcsolódó rendszeres kiadások viselésével kapcsolatos támogatásban részesülők) jogosult
2. halmozottan hátrányos helyzetű gyermeket nevelő család
előnyt élvezzen és háztartásonként legfeljebb 5 erdei m3 tűzifa vagy 10 q szén biztosítására kerüljön sor. A települési önkormányzat vállalja továbbá, hogy a szociális célú tűzifában vagy szénben részesülőtől ellenszolgáltatást nem kér.
Előzetes hatásvizsgálat eredménye a jogalkotásról szóló 2010. évi CXXX. törvény 17. § (1) bekezdése alapján:
A rendelet-tervezet címe:
Szigetújfalu Község Önkormányzata Képviselő-testületének önkormányzati rendelete szociális célú tűzifa juttatásáról
Társadalmi- gazdasági hatása:
A rendelet tervezet azokat a családokat támogatja, akiknek a téli tüzelő megvásárlása jelentős, akár létfenntartásukat is veszélyeztető anyagi terhet jelent.
Költségvetési hatása:
A képviselő-testület a 2023. évi költségvetési rendeletében az önrészt a szociális juttatások előirányzatának terhére biztosítja.
Környezeti, egészségi következményei: Nincs.
Adminisztratív terheket befolyásoló hatása:
A rendelet végrehajtása egyszeri adminisztrációs terhet jelent a hivatal munkatársának: kérelmek előkészítése, határozatok megalkotása, elszámolással kapcsolatos feladatok végrehajtása.
Egyéb hatása: Nincs.
A rendelet megalkotásának szükségessége:
A pályázati felhívás előírja, hogy a támogatást az a települési önkormányzat igényelheti, amelyik a szociális rászorultság és a 2023. évi igénylés részletes feltételeit – a jogosultak részére támogatást megállapító önkormányzati döntés és a kiosztás előtt hatályba lépő – rendeletben szabályozza.
A rendelet megalkotása elmaradása esetén várható következmények:
A rendelet megalkotása a támogatás feltétele, elmaradása esetén a támogatás megvonásra kerül.
A rendelet alkalmazásához szükséges feltételek:
- személyi: rendelkezésre áll
- szervezeti: rendelkezésre áll
- tárgyi: rendelkezésre áll
- pénzügyi: rendelkezésre áll