Szigetújfalu Község Önkormányzata Képviselő-testületének 7/2023. (III. 9.) önkormányzati rendeletének indokolása

Szigetújfalu Község Helyi Építési Szabályzatáról és Szabályozási Tervéről

Hatályos: 2023. 04. 08

Szigetújfalu Község Önkormányzata Képviselő-testületének 7/2023. (III. 9.) önkormányzati rendeletének indokolása

2023.04.08.
Szigetújfalu Község Helyi Építési Szabályzatáról és Szabályozási Tervéről
Végső előterjesztői indokolás
Szigetújfalu képviselő-testülete 6/2018. (II.7.) határozatában új Településfejlesztési Koncepció és új településrendezési eszközök készítéséről döntött.
A jogszabályoknak megfelelő dokumentáció elkészítésével, a véleményezési eljárásban való közreműködéssel az Archi-Profil Építész Tervező Bt-t (1191 Budapest, Lehel u. 23. I. em. 4., vezető tervező: Cserkóné Kelemen Ágnes) bízta meg az önkormányzat.
A településfejlesztési koncepció, a településszerkezeti terv, helyi építési szabályzat és szabályozási terv a településfejlesztési koncepcióról, az integrált településfejlesztési stratégiáról és településrendezési eszközökről, valamint egyes településrendezési sajátos jogintézményekről szóló 314/2012. (XI. 8.) Kormányrendelet (továbbiakban Kormányrendelet) szerint került kidolgozásra.
A véleményezési eljárás a kormányrendeletben előírt teljes eljárási rend alapján került lefolytatásra.
A Kormányrendelet 40. §-a szerint a záró szakmai véleményt a Pest Megyei Kormányhivatal Állami Főépítészi irodája adja meg, amennyiben a jogszabály szerinti összes dokumentum megküldésre kerül.
Az Állami Főépítész záró szakmai véleményét megkaptuk, az abban jelölt hiányosságokat pótoltuk, észrevételeket javítottuk a képviselő-testület felé elfogadásra benyújtott dokumentációban.
A településfejlesztési koncepciót, valamint a településszerkezeti tervet külön-külön határozatban fogadja el a képviselő-testület, egyúttal a településfejlesztési koncepció elfogadásáról szóló 30/2004. (III.31.) Kt határozatot és a többször módosított 11/2013. (II.6.) Kt határozatot a településszerkezeti terv elfogadásáról hatályon kívül helyezi.
Előzetes hatásvizsgálat eredménye a jogalkotásról szóló 2010. évi CXXX. törvény 17. § (1) bekezdése alapján:
I. A rendelettervezet társadalmi hatása: településrendezési módosítási, településfejlesztési szándékkal rendelkező magánszemélyek és vállalkozások érdekeinek érvényesítése, a településrendezési eszközök jogalkalmazása során felmerült módosítási igények átvezetése.
II. A rendelettervezet gazdasági, költségvetési hatása: az önkormányzatnak jelentős többletköltség a településrendezési eszközök módosítása.
III. A rendelettervezet környezeti következményei: Nem releváns.
IV. A rendelettervezet egészségügyi következményei: Nem releváns.
V. A rendelettervezet adminisztratív terheket befolyásoló hatásai: A településrendezési tervek átfogó módosításának eljárása jelentős többletterhet jelentett az illetékes ügyintézőnek. A rendelet alkalmazásához szükséges tárgyi, személyi, pénzügyi feltételek a tárgyévi költségvetésben biztosítottak.
VI. A rendelet megalkotásának szükségessége: központi jogszabály írja elő a településrendezési eszközök átfogó felülvizsgálatának szükségességét, valamint a HÉV felújítás miatt is szükséges módosítani a településrendezési eszközöket. Településrendezési módosítási, településfejlesztési szándékkal rendelkező magánszemélyek és vállalkozások érdekeinek figyelmen kívül hagyása.
VII. A rendelet megalkotása elmaradásának várható következményei: magasabb szintű jogszabály, valamint a településrendezési módosítási, településfejlesztési szándékkal rendelkező magánszemélyek és vállalkozások érdekeinek figyelmen kívül hagyása.
VIII. A rendelet alkalmazásához szükséges személyi, szervezeti, tárgyi és pénzügyi feltételek: A rendelet alkalmazásához szükséges szervezeti feltételek rendelkezésre állnak. A szükséges tárgyi, személyi, pénzügyi feltételek a tárgyévi költségvetésben biztosítottak.