Szigetújfalu Község Önkormányzata Képviselő-testületének 4/2024. (II. 19.) önkormányzati rendeletének indokolása

a Regenbogen Német Nemzetiségi Óvoda-Bölcsőde bölcsődei egységében fizetendő térítési díj megállapításáról szóló 6/2016. (III.1.) önkormányzati rendelet módosításáról

Hatályos: 2024. 03. 20

Szigetújfalu Község Önkormányzata Képviselő-testületének 4/2024. (II. 19.) önkormányzati rendeletének indokolása

2024.03.20.
a Regenbogen Német Nemzetiségi Óvoda-Bölcsőde bölcsődei egységében fizetendő térítési díj megállapításáról szóló 6/2016. (III.1.) önkormányzati rendelet módosításáról
Végső előterjesztői indokolás
Bölcsőde esetében a gyermek gondozására számított intézményi térítési díj az élelmezés nyersanyagköltségével csökkentett szolgáltatási önköltség és a normatív állami hozzájárulás összegének különbözete. Az élelmezési nyersanyagköltség meghatározásakor az ÁFA-val növelt összeget kell figyelembe venni.
A szolgáltatási önköltséget a tárgyévre tervezett adatok alapján tárgyév április 1-jéig kell megállapítani. A szolgáltatási önköltség év közben egy alkalommal korrigálható, ha azt a tárgyidőszaki folyamatok indokolják.
A fenntartó a gondozásra az intézményi térítési díjat a fentiek szerint számított és dokumentált térítési díjnál alacsonyabb összegben, tehát akár 0 Ft-ban is meghatározhatja.
A Regenbogen Német Nemzetiségi Óvoda-Bölcsőde esetében az önköltségszámítás szerint számolva a szolgáltatási önköltség a 2024. évi tervadatok alapján összesen 34.510.754,- Ft, mely a bölcsőde személyi és dologi, valamit a napközi konyha bölcsődére arányosítással számított kiadásaiból áll. A szolgáltatási önköltség éves szinten 12 gyermekkel számolva 2.875.896,- Ft.
Ebből levonandó:
- az élelmezési nyersanyagköltség: 508,-Ft*231 nap = 117.348,-Ft/év/gyermek,
- a finanszírozás szempontjából elismert szakmai dolgozók bértámogatása, mely éves szinten 29.036.000,-Ft /gyermekenként 2.419.667,-Ft/,
- bölcsődei üzemeltetési támogatás: 0.- Ft
tehát:
Szolgáltatási önköltség: 2.875.896,- Ft
- élelmezési nyersanyagköltség: - 117.348,- Ft
- normatív állami hozzájárulás: - 2.419.667,- Ft
-üzemeltetési költség - 0.- Ft
Gondozásra maximális megállapítható éves térítési díj: 338.882,- Ft/év /gyermek
Gondozásra maximális megállapítható napi térítési díj: 1.467,- Ft/nap /gyermek
Tehát az önkormányzatnak a tervadatok szerint naponta 1.467,- Ft-ba kerül gyermekenként a bölcsőde fenntartása.
Előzetes hatásvizsgálat eredménye a jogalkotásról szóló 2010. évi CXXX. törvény 17. § (1) bekezdése alapján:
I. A rendelet-tervezet társadalmi hatása: az ellátás igénybevétele
II. A rendelet-tervezet gazdasági-költségvetési hatása: a jelenleg megállapítható maximum 1.467 Ft/nap/fő gondozási díj a Regenbogen Német Nemzetiségi Óvoda-bölcsőde intézmény bölcsődei egységében költségvetési hiányt okoz.
III. A rendelet-tervezet környezeti következményei: nem releváns.
IV. A rendelet-tervezet egészségügyi következményei: nem releváns
V. A rendelet-tervezet adminisztratív terheket befolyásoló hatásai: a rendelet előkészítéséhez szükséges szervezeti feltételek rendelkezésre állnak.
VI. A rendelet megalkotásának szükségessége: A rendeletalkotási kötelezettséget, valamint a szolgáltatási önköltség levezetését és dokumentálását jogszabály írja elő. Azért szükséges, hogy fenntartó tisztán lássa a bölcsőde pontos fenntartási költségeit.
VII. A rendelet megalkotása elmaradásának várható következményei: jogellenes állapot keletkeztetése
VIII. A rendelet alkalmazásához szükséges személyi, szervezeti, tárgyi és pénzügyi feltételek: a rendelet alkalmazásához szükséges szervezeti feltételek rendelkezésre állnak. A szükséges tárgyi, személyi, pénzügyi feltételek a tárgyévi költségvetésben biztosítottak.