Tinnye Község Önkormányzata Képviselő-testületének 22/2023. (XII. 28.) önkormányzati rendelete

az ökumenikus köztemető - temetkezési emlékhelyként történő - fenntartásáról és a temetkezés rendjéről

Hatályos: 2024. 01. 01

Tinnye Község Önkormányzata Képviselő-testületének 22/2023. (XII. 28.) önkormányzati rendelete

az ökumenikus köztemető - temetkezési emlékhelyként történő - fenntartásáról és a temetkezés rendjéről

2024.01.01.

Tinnye Község Képviselő-testülete Magyarország Alaptörvénye 32. cikk (1) bekezdés a) pontja, valamint, a temetőkről és a temetkezésről szóló 1999. évi XLIII. törvény 6. § (4) bekezdésében, 41. § (3) bekezdésében, valamint a temetőkről és a temetkezésről szóló 1999. évi XLIII. törvény végrehajtásáról szóló 145/1999. (X.1) Korm. rendelet 4. § (1) bekezdésében kapott felhatalmazás alapján Magyarország helyi önkormányzatairól szóló 2011. évi CLXXXIX. törvény 13. § (1) bekezdés 2. pontjában meghatározott feladatkörében eljárva a következőket rendeli:

1. A rendelet célja

1. § (1) Tinnye Község Önkormányzata temetkezési emlékhelyet hoz létre.

(2) Az önkormányzat által fenntartott temetkezési emlékhely (továbbiakban: köztemető) az elhunytak emlékének méltó megőrzése, a kegyeleti szolgáltatás kulturált színvonalon történő ellátásának biztosítása, a halottak nyughelye előtti tiszteletadás biztosítása a lelkiismereti meggyőződés, a hitéleti tevékenységek, vallási szokások tiszteletben tartásával.

(3) A köztemető fenntartásának és üzemeltetésének szabályozása, tekintettel a helyi adottságokra, a temetési helyek kihasználásának szabályozása.

2. Általános rendelkezések

2. § (1) E rendelet hatálya kiterjed a köztemetőre, azok létesítményeire, valamint az ott végzett temetkezési tevékenységekre és temetkezési szolgáltatásokra.

(2) E rendelet személyi hatálya kiterjed az önkormányzatra, mint a köztemető tulajdonosára, fenntartójára, üzemeltetőjére, a köztemetőben temetkezési szolgáltatást végzőkre és mindazokra a természetes és jogi személyekre, akiket a köztemetőben végzett tevékenységük, vagy a köztemető használata, a szolgáltatások igénybevétele során jogok illetnek vagy kötelezettségek terhelnek.

3. § (1) A köztemető létesítéséről, fenntartásáról és üzemeltetéséről Tinnye Község Önkormányzata gondoskodik.

(2) A működő köztemető az Önkormányzat tulajdonában álló Tinnye belterület 183 helyrajzi számú ingatlanon lévő temető (továbbiakban: köztemető).

(3) A köztemető részeit, a kialakításának formai és tartalmi szempontjait, előírásait a rendelet 1. számú melléklete tartalmazza.

4. § (1) A köztemetőben polgári és egyházi szertartással történő temetés, búcsúztatás egyaránt lebonyolítható.

(2) A köztemetőben az elhalálozásuk idején tinnyei lakóhellyel, vagy tartózkodási hellyel rendelkező személyeket lehet eltemetni.

(3) Az elhunyt tinnyei lakóhellyel rendelkező hozzátartozója (továbbiakban: kérelmező) kérelmére, egyedi elbírálás alapján a polgármester engedélyezheti a nem tinnyei lakóhellyel rendelkező elhunyt eltemetését.

(4) A Pilisjászfalu Község Önkormányzattal kötött megállapodás alapján e szakasz (2) és (3) bekezdése kiterjed Pilisjászfalu Községben állandó lakóhellyel rendelkezőkre is.

3. A kegyeletgyakorlás rendje és a temetési helyek gondozásának szabályai

5. § (1) A temetőben mindenki köteles a hely jellegének megfelelő magatartást tanúsítani, az etnikai vagy vallási temetkezési szokásokat tiszteletben tartani és tartózkodni a kegyeleti érzést sértő tevékenységtől, hanghatástól vagy magatartástól.

(2) A megváltott temetési helyek gondozásáról, fenntartásáról a temetési hely felett rendelkezni jogosult köteles gondoskodni.

(3) Minden látogató köteles a temető, valamint annak környezetének védelmére, rendjének, tisztaságának megőrzésére.

6. § (1) A köztemető személyi (gyalogos) bejárója évszaktól függetlenül folyamatosan nyitva van.

(2) A teherbejárót csak hétköznap, reggel 8 és délután 16 óra között, az önkormányzat engedélyével lehet igénybe venni.

(3) A temető területén kizárólag a kijelölt helyen, a gazdasági reklámtevékenység alapvető feltételeiről és egyes korlátairól szóló törvényben meghatározott tartalommal lehet temetkezési szolgáltatást reklámozni, hirdetni. A reklámokkal kapcsolatos kihelyezési jog és a bevétel az Önkormányzatot illeti meg.

(4) A temetőben csak a temetési helyek díszítését szolgáló, a kegyeleti jelleggel összefüggő tárgyak, növények helyezhetők el. Az engedély nélküli, valamint a temető rendjét megzavaró, az emlékezést sértő tárgyakat és növényeket az önkormányzat jogosult eltávolítani.

(5) A temető területére az önkormányzat engedélyével és ellenőrzése mellett kizárólag

a) a temetkezési szolgáltatásokat ellátó,

b) a mozgásukban korlátozott személyeket szállító,

c) sírgondozáshoz szükséges nagyméretű eszközöket, anyagokat szállító

járművek hajthatnak be.

7. § (1) A temetőben 10 éven aluli gyermek csak felnőtt felügyeletével tartózkodhat.

(2) A temetőbe vakvezető kutya kivételével állatot bevinni tilos.

(3) A temetőben gyertyát, mécsest gyújtani olyan körültekintő gondossággal lehet, amellyel a tűzveszély elkerülhető. Avart, elszáradt koszorú- és virágmaradványt a temetőben elégetni tilos.

(4) A temetőből virágot, vagy sírokra ültetett növényeket kivinni tilos. A temetőből sírkövet, fejfát, síremléket vagy ezek egy részét csak az önkormányzat írásbeli engedélyével lehet kivinni.

(5) A temető területén tilos szemetelni, a keletkezett hulladékot az arra kijelölt gyűjtőhelyen elhelyezett gyűjtőedényben kell elhelyezni.

8. § (1) A temetési helyek gondozása során körültekintő gondossággal, valamint úgy kell eljárni, hogy a tevékenység

a) ne sértse mások kegyeleti érzéseit,

b) mások sírgondozási tevékenységét ne akadályozza,

c) az utakon való közlekedést ne akadályozza,

d) búcsúztatás alatt ne zavarja a szertartást.

(2) Tilos a temetési helyen, mellette vagy mögötte a gondozáshoz használatos szerszámok és egyéb eszközök tárolása.

(3) Tilos a sírhelyek környékét felásni, a talajt elhordani vagy sírfeltöltésre használni.

9. § (1) Egy méternél magasabb cserjék, fák telepítése, kivágása csak az Önkormányzat hozzájárulásával végezhető. A hozzájárulás megadására a polgármester jogosult.

(2) A temető kerítésének vonalába élő sövényt kell telepíteni.

(3) A temető belső útjai mentén alacsony növésű fa vagy cserjesorokat kell telepíteni. A telepítendő fasornál a temetőben temetési hely felett rendelkezni jogosult személynek lehetősége van emlékfa ültetésére. Ültetés előtt a fa fajtájáról az üzemeltetővel kell egyeztetni, kiültetni csak az önkormányzat hozzájárulása alapján lehet.

(4) A temetési helyek közötti utakra nem lehet növényeket telepíteni.

10. § (1) A temetési hely jelölésére az önkormányzat által jóváhagyott sírjel vagy síremlék használható.

(2) A sírjel nem foglalhat el a temetési helynél nagyobb területet. Műkőből, terméskőből készült sírjel legfeljebb 1 méter, a kopjafa legfeljebb 2 méter magas lehet.

(3) A sírjelnek és az azon szereplő feliratnak, ábrának meg kell felelnie a kegyeleti érzés elvárásainak, azok nem lehetnek közízlést vagy kegyeleti jogot sértőek.

(4) A létesítendő sírjel, síremlék vázrajzát előzetesen az önkormányzatnál be kell mutatni.

4. A temetési helyek gazdálkodásának szabályai és a temetkezés rendje

11. § A temetőben a temetésre használt hely

a) urnafülke (kolumbárium),

b) urnasírbolt

lehet.

12. § A sírhelyhasználati idő alatt és annak lejárta esetén az üzemeltető által meghatározott és hirdetményben közzétett idő lejártáig a síremlékkel az jogosult rendelkezni, aki a temetési helyet megváltotta. Amennyiben a rendelkezni jogosult az előírt idő alatt a síremlékről nem rendelkezik, úgy a rendelkezés joga az üzemeltetőt illeti meg.

13. § (1) A sírhelytáblákban és a sorokban az elhalálozás sorrendjében kell a temetési helyeket kijelölni.

(2) A sírhelytáblák között – amennyiben a helyi viszonyok lehetővé teszik – legalább 1,5 méter széles utat kell hagyni.

(3) A sírhelytáblákon belüli sorok közötti távolság 0,6 méter.

(4) A felnőtt és gyermek sírhelyek egymás közötti távolsága 0,5 méter.

14. § (1) Az új sírboltokat úgy kell kialakítani, hogy azokban legalább kettő urna elférjen.

(2) Az urnafülkébe jogosultsági időn belül csak egy urna helyezhető el.

(3) Az urnasírbolt belső méretei: mélysége 0,5 méter, hosszúsága 0,9 méter, szélessége legalább 0,6 méter.

15. § (1) A rendelkezésre jogosultság a megváltás napjával kezdődik.

(2) A használati idő

a) urnafülke esetén 25 év vagy 50 év,

b) urnasírhely esetén 25 vagy 50 év,

lehet.

(3) A temetési hely feletti rendelkezési jog a (2) bekezdésben foglalt rendelkezési idő lejárta után újraváltható, kivéve, ha a temető vagy a sírhelytábla lezárásra kerül.

(4) A temetési hely felett rendelkezni jogosult kérelmére az újraváltás időtartama a (2) bekezdésben meghatározott rendelkezési idővel megegyező lehet.

(5) A temetési helyek feletti rendelkezési jog nem képezheti adásvétel, csere vagy más jogügylet tárgyát.

(6) A rátemetés során urnás földbetemetés esetén legalább 10 év porladási időt kell biztosítani.

(7) A temetési helyek megváltási díját és az újraváltás díját a 2. melléklet tartalmazza.

16. § Ülőhely, pad, egyéb nem kegyeleti célú tárgy kihelyezése csak az önkormányzat hozzájárulásával lehetséges.

17. § (1) A temetkezési hely műszaki állapotának nagymértékű romlása esetén a helyreállítás a temetési hely felett rendelkezni jogosult kötelezettsége. E kötelezettség elmulasztásakor az önkormányzat tájékoztatása alapján a jegyző a temetési hely felett rendelkezni jogosultat felszólíthatja a helyreállításra vagy veszélyelhárítás céljából elrendelheti a síremlék vagy a sírbolt eltávolítását, valamint megtilthatja a sírboltba történő további temetkezést.

(2) A temetőben végzendő munka időpontját be kell jelenteni az üzemeltetőnek. Az üzemeltető az építési munkákról nyilvántartást vezet. Amennyiben a munka búcsúztatást vagy szertartást zavarna, az üzemeltető a munka végzését bejelentő személyt a munkától való tartózkodásra hívhatja fel.

(3) A munkához szükséges építőanyag beszállításához, az építési és bontási munkák megkezdéséhez az üzemeltető írásbeli engedélye szükséges.

(4) A munka során keletkezett hulladékot, törmeléket a keletkezéstől számított 3 napon belül az munkát végzőnek el kell szállítania. Amennyiben a munkát végző e kötelezettségének nem tesz eleget, az elszállításról az arra nyitva álló határidő elteltét követő 1 munkanapon belül az üzemeltető a munkát végző terhére és veszélyére gondoskodik.

(5) A munkához szükséges ömlesztett anyagot csak vaslemezen lehet előkészíteni, a maradékot pedig a temetőből el kell szállítani.

5. A temető üzemeltetése

18. § (1) Az Önkormányzat a köztemető fenntartásáról, üzemeltetéséről saját maga gondoskodik az éves költségvetési gazdálkodás keretein belül, arra kegyeleti közszolgáltatási szerződést gazdálkodó szervezettel nem köt.

(2) A temető fenntartási és üzemeltetési költségét az Önkormányzat a

a) temetési helyek megváltási és újraváltási díjai,

b) temető-fenntartási hozzájárulások díjai,

c) a hozzátartozók megbízásából feladatot ellátó kegyeleti közszolgáltató vállalkozók részéről történő igénybevételi díjai

útján biztosítja.

(3) Az önkormányzat folyamatosan nyilvántartja a lejárt sírhelyhasználati idejű temetési helyeket. Évenként egyszer az összegyűjtött adatokról kimutatást készít.

(4) Az önkormányzat köteles a temető bejáratánál hirdetőtáblát, a temető nyitvatartási idejéről, a temető rendjéről tájékoztató táblát kihelyezni.

(5) Az önkormányzat köteles a temető rendjének védelme érdekében a temetési helyek felett rendelkezni jogosultakat és a temetőt látogatókat az e rendeletben meghatározott feladataikról, jogaikról, kötelezettségeikről tájékoztatni és az előírások be nem tartása esetén ellenük eljárni.

19. § (1) Az önkormányzat köteles a temetőkről és temetkezésről szóló törvényben meghatározott kötelezettségein felül

a) a nyilvántartó könyveket, sírhely könyveket vezetni és megőrizni,

b) a temetőben történő vállalkozói és fenntartási tevékenységek összehangolásáról gondoskodni,

c) a szükséges köztisztasági, növényvédelmi, gyommentesítési feladatokat ellátni,

d) a temető gazdálkodására vonatkozó pénzügyi elszámolásokat elkészíteni és

e) minden egyéb feladatot ellátni, amelyre az üzemeltetés során szükség van.

(2) Az (1) bekezdés b) pontjában meghatározott tevékenységek nem zavarhatják a temető kegyeleti rendjét.

6. A temetkezési szolgáltatások, kegyeleti közszolgáltatók vállalkozási tevékenységek feltételei

20. § (1) A temetőben temetkezési szolgáltatást a jogszabályokban előírt engedéllyel rendelkező vállalkozók végezhetnek. A temetkezési szolgáltatók kötelesek a hely jellegének megfelelő viseletben, a szertartások és búcsúztatások rendjének tiszteletben tartásával végezni munkájukat.

(2) A temetkezési szolgáltatók a temető létesítményeit bérleti díj ellenében vehetik igénybe. A ravatalozó esetén az igényt lehetőség szerint a használatot megelőző legalább 3 munkanappal be kell jelenteni. A bérleti díjat a használatot megelőzően kell az önkormányzat számára megfizetni.

(3) A temetkezési szolgáltatók - az eltemetésre kötelezett hozzátartozó megbízásából - a sírhely kiásását a temető üzemeltetőjétől a szolgáltatási díj ellenében megrendelik. Az igényt lehetőség szerint 3 munkanappal korábban be kell jelenteni.

(4) Az önkormányzat a bejelentett igényekről nyilvántartást vezet.

(5) Az igénylő számára a létesítmény átadása nem tagadható meg, kivéve abban az esetben, ha más temetkezési szolgáltató korábban ugyanarra az időpontra bejelentette igényét.

(6) A díjak megfizetésére minden temetkezési szolgáltatást is nyújtó köteles.

(7) A temetkezési szolgáltatók által fizetendő díjakat, valamint a temető-fenntartási hozzájárulás díját az 2. melléklet tartalmazza.

21. § A temető területén szolgáltatást nyújtó vállalkozó köteles a tevékenysége során keletkező hulladék elszállításáról a saját telephelyére vagy hulladék-gyűjtőhelyre történő szállítással gondoskodni.

7. Temetői nyilvántartások

22. § (1) Az önkormányzat köztemető üzemeltetői feladatkörében a temetésekről nyilvántartó könyvet vezet. A nyilvántartó könyvbe minden temetés alkalmával az alábbi adatok kerülnek feltüntetésre:

a) Sorszám, rögzítés ideje;

b) Az elhunyt személy adatai: neve, születési neve, születési ideje, halál ideje, temetés dátuma, anyja neve, utolsó lakcíme, halál oka;

c) Temettető neve, címe, a temetést végző vállalkozó neve;

d) Sírhely adatok: parcella, sor, sír, sírhely felett rendelkező neve, címe;

e) Temetési mód, megjegyzés;

f) Rögzítő neve, aláírása.

(2) Az elhunyt eltemethetőségét igazoló okmányok másolatát (Halottvizsgálati Bizonyítvány és a lábcédula vagy a hamvakat tartalmazó urnabetéten lévő azonosító) a nyilvántartáshoz csatolni kell.

(3) Az üzemeltető a temetőben lévő temetési helyekről és az ott eltemetett elhunytakról, a sírbolt könyv és a nyilvántartó könyv adatairól elektronikus nyilvántartást vezet, hiteles biztonsági másolat készítésével.

(4) Az üzemeltető köteles felvilágosítást nyújtani az elhunyt személyek temetési helye felől érdeklődőknek. Az elhunyt nevén és temetési helyén kívül más adat nem közölhető.

(5) Az üzemeltető és a temetőgondnok köteles gondoskodni a nyilvántartásokban tárolt személyes adatok biztonságáról, GDPR irányelvek betartásával.

(6) A temetői nyilvántartásokat a temető fennállásáig meg kell őrizni.

23. § E rendelet alkalmazásában:

a) Tulajdonos, fenntartó, üzemeltető: Tinnye Község Önkormányzata

b) Temető: a település igazgatási területén belüli, beépítésre szánt, építési használata szerinti zöldfelületi jellegű különleges terület, amely kegyeleti célokat szolgál, közegészségügyi rendeltetésű, a hamvak elhelyezésére létesítettek és használnak,

c) Köztemető: az önkormányzat tulajdonában lévő temető.

d) Temetési hely: a temetkezési emlékhelyen létesített urnafülke, urnasírhely, urnasírbolt. A temetési helyek egyes formái, a temetés módja, továbbá a földben vagy építményben történő elhelyezkedése alapján különböznek egymástól.

e) Kegyeleti közszolgáltatás: a köztemető fenntartását továbbá üzemeltetését magába foglaló egyéni és közösségi kegyeleti célú, az elhunyt emlékének megőrzésére irányuló önkormányzati tevékenységek összessége.

f) Urnatemetési hely: hamvasztásos temetés esetén az urnába helyezett hamvaknak urnafülkébe (kolumbáriumba), urnasírhelyre, urnasírboltba való elhelyezési, illetve eltemetési helye.

8. Záró rendelkezések

24. § E rendelet hatálybalépésével hatályát veszti a temetőkről és a temetkezés rendjéről szóló 17/2022. (XII. 7.) önkormányzati rendelet.

25. § Ez a rendelet 2024. január 1-jén lép hatályba.

2. melléklet a 22/2023. (XII. 28.) önkormányzati rendelethez

A temetkezési szolgáltatók által fizetendő díjak, temető-fenntartási hozzájárulás, a temetési helyek megváltási- újraváltás díjai

A temetési helyek megváltási és újraváltási díjai (Ft + ÁFA)

Fajta/Időszak

25 évre

50 évre

urnafülke (kettős)

30 000

60 000

urnafülke (hármas)

45 000

90 000

Fajta/Időszak

25 évre

50 évre

urnasírbolt

30 000

60 000

A temetkezési szolgáltatók által fizetendő díjak

Temető regisztrációs díj

7 650

Ft + ÁFA/év

Külső ravatalozási hely bérleti díja

17 655

Ft + ÁFA/temetés

A temető-fenntartási hozzájárulás díjai

Az egyes díjfajtákon belül a temetőben vállalkozásszerűen munkát végzők (pl.: sírkőépítést, felújítást, sírbolt építést végzők) által fizetendő temető-fenntartási hozzájárulási díj mértéke 5 000 Ft + Áfa/alkalom.

Pilisjászfalu Község Önkormányzatának - megállapodás szerinti - hozzájárulása 200 000 Ft/év.