Rétközberencs Község Önkormányzat Képviselő-testülete 2/2021. (IV. 23.) önkormányzati rendelete

A településkép védelméről szóló 10/2017.(XII.12.) önkormányzati rendelet módosításáról

Hatályos: 2021. 04. 24- 2021. 04. 24

Rétközberencs Község Önkormányzat Képviselő-testülete 2/2021. (IV. 23.) önkormányzati rendelete

A településkép védelméről szóló 10/2017.(XII.12.) önkormányzati rendelet módosításáról

2021.04.24.

Rétközberencs Község Önkormányzata Képviselő-testületének – a katasztrófavédelemről és a hozzá kapcsolódó egyes törvények módosításáról szóló 2011. évi CXXVIII. törvény 46. § (4) bekezdése szerinti – hatáskörében eljáró Rétközberencs Község Önkormányzat Polgármestere az Alaptörvény 32. cikk (2) bekezdésében meghatározott eredeti jogalkotói hatáskörében, a jogalkotásról szóló 2010. évi CXXX. törvény 8. § (1) bekezdésében meghatározott feladatkörében eljárva, a településkép védelméről szóló 10/2017.(XII.12.) számú önkormányzati rendeletét az alábbiak szerint módosítja:

1. § A településkép védelméről szóló Rétközberencs Község Önkormányzata Képviselő-testületének 10/2017.(XII.12.) önkormányzati rendelete 2. § (1) bekezdése helyébe a következő rendelkezés lép:

„(1) A Tkr. hatálya a település teljes közigazgatási területére kiterjed.”

2. § A településkép védelméről szóló Rétközberencs Község Önkormányzata Képviselő-testületének 10/2017.(XII.12.) önkormányzati rendelete 5. § (2) bekezdése a következő m)–o) ponttal egészül ki:

(A Tkr. szempontjából:)

„m) Földszínek: tört, sötét, meleg színek, melyek színtartománya a vörös, narancs, sárga, zöldessárga.
n) Információs és más célú berendezés: egyedi tájékoztató tábla, egyedi mobil tájékoztató tábla, önkormányzati információs tábla, totemoszlop, oszlop tartószerkezetű információs tábla, reklám pylon és reklámzászló, napvédő ponyva, transzparens vagy molinó, amennyiben ezek részben reklámnak nem minősülő információs célt és közérdeket szolgálnak.
o) Rikító színek: nagyon élénk, erős és árnyalat nélküli, figyelemfelkeltő színek, melyeknek nagy a színtelitettsége (papagáj és műanyag színcsoportba tartozók).

3. § (1) A településkép védelméről szóló Rétközberencs Község Önkormányzata Képviselő-testületének 10/2017.(XII.12.) önkormányzati rendelete 6. § (1) bekezdés c) pontja helyébe a következő rendelkezés lép:

„c) megőrzése és megőriztetése,”

(2) A településkép védelméről szóló Rétközberencs Község Önkormányzata Képviselő-testületének 10/2017.(XII.12.) önkormányzati rendelete 6. § (1) bekezdése a következő d) ponttal egészül ki:

„d) a védelem alatt álló építészeti örökség károsodásának megelőzése, illetve a károsodás csökkentésének vagy megszüntetésnek elősegítése.”

4. § A településkép védelméről szóló Rétközberencs Község Önkormányzata Képviselő-testületének 10/2017.(XII.12.) önkormányzati rendelete 7. § (1) és (2) bekezdése helyébe a következő rendelkezések lépnek:

„(1) Helyi építészeti örökség (a továbbiakban: örökség) egyedi, vagy területi védetté nyilvánítása (a továbbiakban: helyi védelem) a Tkr.-be való felvételével és annak kihirdetésével történik.

(2) A helyi védelem alá helyezett egyedi örökségi értékeket, elemeket a Tkr. 2. melléklete állapítja meg, melynek tartalmaznia kell a védetté nyilvánítással érintett örökség pontos megnevezését, helyét, azonosító adatait, valamint a helyi védelem (3) bekezdés szerinti fokozatát.”

5. § (1) A településkép védelméről szóló Rétközberencs Község Önkormányzata Képviselő-testületének 10/2017.(XII.12.) önkormányzati rendelete 9. § (3) bekezdés c) pontja helyébe a következő rendelkezés lép:

„c) helyi jelentőségű természetvédelmi terület és a védett természeti érték,”

(2) A településkép védelméről szóló Rétközberencs Község Önkormányzata Képviselő-testületének 10/2017.(XII.12.) önkormányzati rendelete 9. § (3) bekezdése a következő d) ponttal egészül ki:

„d) régészeti érdekű terület és a régészeti lelőhely területe.”

6. § A településkép védelméről szóló Rétközberencs Község Önkormányzata Képviselő-testületének 10/2017.(XII.12.) önkormányzati rendelete 10. §-a helyébe a következő rendelkezés lép:

„10. § (1) A település ellátását biztosító felszíni energiaellátási és elektronikus hírközlési sajátos építmények, műtárgyak elhelyezésére, a település teljes közigazgatási területe - településképi szempontból elsősorban - alkalmas.

(2) Az (1) bekezdés alól kivételt képez a:

a) műemléki környezet területe,

b) NATURA 2000 terület, tájvédelmi körzet területe, országos jelentőségű természetvédelmi terület, „ex lege” védett–természeti emlék területek, az országos ökológiai hálózat területe.

7. § A településkép védelméről szóló Rétközberencs Község Önkormányzata Képviselő-testületének 10/2017.(XII.12.) önkormányzati rendelete 13. § (2) bekezdése helyébe a következő rendelkezés lép:

„(2) Az épület szélességének, hosszanti méretének, arányainak megválasztása során a környezet kialakult állapotától nem lehet eltérni.”

8. § A településkép védelméről szóló Rétközberencs Község Önkormányzata Képviselő-testületének 10/2017.(XII.12.) önkormányzati rendelete 14. § (2) bekezdése helyébe a következő rendelkezés lép:

„(2) Épület utcafronti homlokzatán előkertben gépészeti berendezések takarás nélkül nem helyezhetők el.”

9. § A településkép védelméről szóló Rétközberencs Község Önkormányzata Képviselő-testületének 10/2017.(XII.12.) önkormányzati rendelete 16. § (1) bekezdés c) pontja helyébe a következő rendelkezés lép:

(Építmények tájba illesztésének biztosítása érdekében:)

„c) Szociális és iroda épületeken a hagyományos építőanyagok - különösen: tégla. agyagcserép, natúr fa – kizárólagos alkalmazása nem kötelező és síkban eltolt tömegkialakítással is építhetők. A manzárd tető kialakítás nem lehetséges.

10. § A településkép védelméről szóló Rétközberencs Község Önkormányzata Képviselő-testületének 10/2017.(XII.12.) önkormányzati rendelete IV. Fejezete a következő „Nyilvántartott műemléki értékre vonatkozó településképi követelmények” alcímmel egészül ki:

Nyilvántartott műemléki értékre vonatkozó településképi követelmények

18/A. § (1) Nyilvántartott műemléki értékekkel érintett ingatlanon elhelyezhető új épületek kialakítása igazodjon a védett épület, épületegyüttes eredeti struktúrájában betöltött pozíciójához. Biztosítani kell a védett épület látványának megőrzését. A szerkezeti homlokzatképzési, tömegképzési arányok, hangsúlyok nem tolódhatnak el a védett épülettől az új épület irányába.

(2) Nyilvántartott műemléki érték esetén a védett érték méltó településképi, illetve tájképi megjelenésének biztosítása érdekében a hagyományos, örökséget képviselő műszaki megoldások és építőanyagok elsődlegességét biztosítani kell

11. § A településkép védelméről szóló Rétközberencs Község Önkormányzata Képviselő-testületének 10/2017.(XII.12.) önkormányzati rendelete 21. §-a helyébe a következő rendelkezés lép:

„21. § A település szempontjából jelentős eseményről való tájékoztatás érdekében az esemény napját megelőző legfeljebb 5 naptári hét időszakban az eseményre vonatkozó hirdetmények elhelyezhetők a településen.”

12. § A településkép védelméről szóló Rétközberencs Község Önkormányzata Képviselő-testületének 10/2017.(XII.12.) önkormányzati rendelete 24. § (1) bekezdése helyébe a következő rendelkezés lép:

„(1) A településképi követelményekről a főépítész- alkalmazása hiányában a polgármester- az építéssel érintett telken tervezett építési munkák végzéséhez, a Tkr.3. melléklete szerinti kérelemre szakmai konzultációt biztosít.

13. § A településkép védelméről szóló Rétközberencs Község Önkormányzata Képviselő-testületének 10/2017.(XII.12.) önkormányzati rendelete 25. §-a helyébe a következő rendelkezés lép:

„25. § (1) A bejelentést – papír alapon – a polgármesterhez címezve a Polgármesteri Hivatalhoz kell benyújtani.

(2) A településképi követelményeket igazoló építészeti-műszaki dokumentációnak – a bejelentés tárgyától függően – az alábbiakat kell tartalmaznia:

a) meglévő állapotról fényképfelvételt,

b) műszaki leírást,

c) a tervezett állapot formáját, mennyiségét, méretét és technológiáját,

d) a műszaki berendezés által igénybe vett helyszínt és elhelyezésének módját,

e) elrendezési rajzot,

f) reklám elhelyezésének helyétől – amennyibe indokolt – színtervet, környezetbe illesztett látványtervet.

(3) A dokumentáció tartalmát a polgármester ellenőrzi. Amennyiben a benyújtott dokumentáció nem felel meg a (2) bekezdésben meghatározott tartalmi követelményeknek, a polgármester a tervezett tevékenységet megtiltja.

(4) Amennyiben a benyújtott dokumentáció hiánytalan, a polgármester:

a) feltétellel, vagy feltétel nélkül tudomásul veszi a bejelentést,

b) megtiltja a bejelentésben foglaltak végrehajtását, ha az nem felel meg a követelményeknek, vagy nem illeszkedik a településképbe.

(5) A polgármester a döntéséről a kérelem benyújtását követő 15 napon belül hatósági határozatot hoz.”

14. § A településkép védelméről szóló Rétközberencs Község Önkormányzata Képviselő-testületének 10/2017.(XII.12.) önkormányzati rendelete VII. Fejezete a következő 25/A. és 25/B. §-sal egészül ki:

„25/A. § A cégjelzések, reklám- és hirdető-berendezések esetében az igazolás időtartama három év, egyéb esetekben az igazolás határozatlan időtartamra szól. A bejelentéstől számított egy éven belül kell megkezdeni a tevékenységet, ellenkező esetben ismételten bejelentést kell tenni.

25/B. § Amennyiben a bejelentési eljárás lefolytatásához kötött tevékenység közterület-használati hozzájáruláshoz is kötött, a közterület-használati hozzájárulás kiadására csak a bejelentési eljárás lefolytatását követően, a megengedő határozat birtokában és az abban meghatározott kikötések figyelembe vételével kerülhet sor.

15. § A településkép védelméről szóló Rétközberencs Község Önkormányzata Képviselő-testületének 10/2017.(XII.12.) önkormányzati rendelete 26. §-a helyébe a következő rendelkezés lép:

„26. § (1) A településkép érvényesítési eszközökkel kapcsolatos döntés be nem tartása esetén a polgármester figyelmezteti a jogkövetkezményekre az ingatlan tulajdonosát, és 8 napos határidőt szab a határozatban foglaltak betartására. Amennyiben a felszólítás eredménytelen, a polgármester településkép-védelmi bírságot szabhat ki, mely többször is kivethető, amennyiben a jogszerűtlen állapot fennmarad.

(2) A településkép- védelmi bírság összege:

a) településképi szempontból meghatározó területeken területi és egyedi építészeti követelmények be nem tartása esetén, amennyiben az egyedi védett építményt érint 100.000 – 150.000 forint közötti,

b) településképi szempontból meghatározó és egyéb területeken területi és egyedi építészeti követelmények be nem tartása esetén, amennyiben az egyedi védett építményt nem érint 50.000 – 100.000 forint közötti,

c) egyéb településképi és egyéb műszaki berendezésekre vonatkozó követelmény be nem tartása esetén 20.000 – 50.000 forint közötti.

(3) A településképi bírságot a bírság kiszabásáról szóló határozatban meghatározott határidőre és az abban megjelölt önkormányzati bankszámlaszámra kell befizetni. A befizetés elmaradása esetén – az államháztartásról szóló 2011. évi CXCV. törvény értelmében – a meg nem fizetett bírság köztartozásnak minősül, és adók módjára kell behajtani.”

16. § Hatályát veszti A településkép védelméről szóló Rétközberencs Község Önkormányzata Képviselő-testületének 10/2017.(XII.12.) önkormányzati rendelete

a) 2. § (2) bekezdése,

b) 3. §-a,

c) 5. § (2) bekezdés a) pontja,

d) 5. § (2) bekezdés g) pontja,

e) 5. § (2) bekezdés k) pontja,

f) 6. § (2) bekezdése,

g) 12. §-a,

h) 14. § (3) bekezdése,

i) 19. §-a,

j) 27. §-a.

17. § Ez a rendelet 2021. április 24-én lép hatályba, és 2021. április 25-én hatályát veszti.