Rétközberencs Község Önkormányzata Képviselő-testületének 2/2023. (I. 30.) önkormányzati rendelete

a köztemető rendjéről és a temetkezésről

Hatályos: 2023. 01. 31

Rétközberencs Község Önkormányzata Képviselő-testületének 2/2023. (I. 30.) önkormányzati rendelete

a köztemető rendjéről és a temetkezésről

2023.01.31.

Rétközberencs Község Önkormányzata Képviselő-testülete a temetőkről és a temetkezésről szóló 1999. évi XLIII. törvény 6. § (4) bekezdésében, valamint a 41. § (3) bekezdésében kapott felhatalmazás alapján, az Alaptörvény 32. cikk (2) bekezdésében, valamint a Magyarország helyi önkormányzatairól szóló 2011. évi CLXXXIX. törvény 13. § (1) bekezdés 2. pontban meghatározott feladatkörében eljárva a következőket rendeli el:

1. Általános rendelkezések

1. § (1) A rendelet hatálya Rétközberencs község közigazgatási területén lévő működő temetőkre és a temetkezéssel kapcsolatos tevékenységre terjed ki, amelyekben az önkormányzat a köztemető fenntartására vonatkozó törvényi kötelezettségét teljesíti.

(2) Rétközberencs Község Önkormányzata (a továbbiakban: Önkormányzat) köztemető fenntartási kötelezettségét a Rétközberencsi Református Egyházközséggel, mint a 301 hrsz-on nyilvántartott temető tulajdonosával kötött megállapodás útján teljesíti. A temető tulajdonosával kötött megállapodás a jelen rendelet 1. számú mellékletét képezi.

2. § (1) A rendelet személyi hatálya kiterjed a temető fenntartását, üzemeltetését, továbbá a temetkezési szolgáltatást végzőkre, a temetkezési szolgáltatások igénybe vevőire, illetve mindazokra a természetes és jogi személyekre, jogi személyiséggel nem rendelkező szervezetekre, akik a temetőn belül bármilyen tevékenységet végeznek, vagy a temetőben tartózkodnak.

(2) A temetőben a fenntartó vallási felekezethez való tartozásra, vagy egyéb megkülönböztetésre való tekintet nélkül lehetővé teszi az elhunytak eltemetését. A temetőben egyházi, vagy polgári szertartással való temetés egyaránt lebonyolítható. Az elhunytak emlékének méltó megőrzése, a kegyeleti szolgáltatás kulturált színvonalon történő ellátásának biztosítása, a halottak nyughelye előtti tiszteletadás biztosítása a lelkiismereti meggyőződés, vagy a hitéleti tevékenységek, vallási és helyi szokások tiszteletben tartásával történhet.

2. A temető fenntartása, üzemeltetése

3. § (1) A temető fenntartása és üzemeltetése, a temető tulajdonosával kötött megállapodásban foglaltak figyelembevételével az Önkormányzat feladata.

(2) A köztemető és létesítményeinek fenntartásáról és üzemeltetéséről az önkormányzat által alkalmazott temetőgondnok útján gondoskodik.

3. A temető infrastrukturális létesítményei

4. § (1) Az önkormányzat a kezelésében lévő temetőben az alábbi infrastrukturális feltételeket biztosítja:

a) utat,

b) ravatalozót, mely magába foglalja a halottak ideiglenes elhelyezésére szolgáló tárolót és hűtőt,

c) a temető bekerítését vagy élő sövénnyel való elhatárolását,

d) vízvételi lehetőséget, illemhelyet,

e) temető területének – rendeltetésének és a hely jellegének megfelelő- parkosítását, az utak fásítását,

f) a hulladéktárolót.

(2) Az (1) bekezdésben felsorolt létesítmények használata díjtalan.

(3) A ravatalozó kulcsa, a gyászszertartáshoz szükséges felszerelések, kellékek az Önkormányzat által megbízott temetőgondnoknál találhatók.

(4) A temetőgondnok felel a ravatalozó nyitva tartásáért, és köteles a gyászszertartáshoz a ravatalozót előkészíteni.

(5) Temetés után a ravatalozót, valamint a halottak ideiglenes elhelyezésére szolgáló hűtőt a temetőgondnok takarítja ki, fertőtleníti.

4. A temetkezésre és a temetési helyekre vonatkozó szabályok

5. § (1) A temetkezési szolgáltatásokról az elhalt hozzátartozóinak megbízása alapján temetkezési tevékenységet végző társaság (továbbiakban: temetkezési szolgáltató) gondoskodik. A temetőben munkát végezhetnek a kegyeleti jogok gyakorlói, temetkezési szolgáltatók és temetkezési szolgáltatónak nem minősülő más vállalkozók.

(2) A köztemetőn belül az elhunyt hűtése és az új sírhely kijelölése az üzemeltető feladata.

(3) Új temetést, rátemetést csak az üzemeltetőnél történt előzetes bejelentés után lehet végezni.

(4) A ravatalozó a temetés előtt egy órával kerül megnyitásra.

6. § (1) A temetkezés célszerű biztosítása érdekében a temető sírhelytáblákra, a sírhelytáblák sorokra oszlanak. A sorokban sírhelyeket kell kijelölni, közöttük legalább 60 cm távolságot kell hagyni.

(2) A köztemetőben a következő temetési helyek biztosítottak:

a) sírhelyek:

aa) egyes felnőtt sírhely

ab) kettős felnőtt sírhely

ac) gyermek sírhely

b) urnasírhely

c) urnafülke

d) sírbolt, ami legalább kettő koporsó elhelyezését biztosító al- és felépítményből álló temetési hely

e) díszsírhely

5. Díszsírhely

7. § (1) A Képviselő-testület azon elhunyt személyeknek, akik a község életében valamely területén kiemelkedő teljesítményt nyújtottak, díszsírhelyet adományozhat.

(2) A díszsírhely használati ideje a temető fennállásáig tart, használata díjtalan.

(3) A díszsírhelybe - a sírnyitás és rátemetés szabályainak megtartása, költségeinek viselése mellett - az elhalt özvegye és közvetlen egyenes ági hozzátartozója is eltemethető.

(4) A díszsírhelyek gondozásáról az elhunytak hozzátartozói, ezek hiányában az üzemeltető köteles gondoskodni.

(5) A díszsírhely adományozásáról az elhunyt legközelebbi hozzátartozóját és a temető gondnokát írásban kell értesíteni.

6. A sírhelyek méretezésére és a sírjelek alkalmazására vonatkozó szabályok

8. § (1) A temetőben lévő sírhelyek méretei (méterben):

a) egyes felnőtt sírhely:

aa) belső méret: 2,00x0,90

ab) külső méret: 2,50x1,40

b) kettős felnőtt sírhely:

ba) belső méret: 2,00x1,90

bb) külső méret: 2,50x2,40

c) gyermek sírhely:

ca) belső méret: 1,50x0,60

cb) külső méret: 2,00x1,10

d) urnasírhely: 0,80x1,00

e) urnafülke: 0,30x0,30

(2) Gyermeksírhelynek minősül a 14. életévét be nem töltött halott sírhelye.

(3) A sírhelyek egymástól való oldal távolságának – külső méret alapul vételével – 60 cm-nek kell lennie.

(4) A sírhelyet kifalazni, kibetonozni nem lehet.

(5) A sírjel nem foglalhat el jelen rendeletben meghatározott temetési hely külső méreteinél nagyobb területet.

(6) A temetési helyen túlterjeszkedő, közízlést sértő, vagy oda nem illő felirattal ellátott sírjelet az üzemeltető felszólítására 15 napon belül el kell távolítani.

(7) Be kell jelenteni az üzemeltető felé bármely okból bekövetkező sírnyitási, temetési hely felbontási szándékot.

9. § (1) Egyszemélyes felnőtt sírban - rátemetés nélkül- 1 koporsó és 2 urna helyezhető el.

(2) Kétszemélyes felnőtt sírban – rátemetés nélkül - 2 koporsó és 4 urna helyezhető el.

(3) Urnafülkébe 2 db urna helyezhető el.

(4) Urnasírhelybe 4 db urna helyezhető el.

(5) A sírboltba pedig az (1) és (2) bekezdésben meghatározottak szerint értelemszerűen kell eljárni.

(6) Gyermeksírhelybe 14 éves vagy ennél fiatalabb elhunytak temetése lehetséges. Meglévő gyermeksírhelybe urna is eltemethető.

(7) A hamvakat tartalmazó urnát urnafülkébe, urnasírba vagy sírboltba lehet eltemetni. Rátemetésnél az urna elhelyezése a koporsós temetési hely használati idejét nem hosszabbítja meg.

(8) A sírba elhelyezett 2 koporsón kívül még két urna is temethető. Koporsóban történő rátemetés alkalmazása nélkül a sírban még 4 urna helyezhető el.

(9) Az elhunytakat a temető területén belül új sírhelybe, urnafülkébe, urnasírhelybe áthelyezni, áthelyeztetni csak a temető üzemeltetőjének előzetes hozzájárulásával lehet.

(10) Az egyes temetkezési helyekért az eltemettetőnek, illetve az eltemetésre kötelezettnek díjat nem kell fizetni.

7. A kegyeleti közszolgáltatások feltételei

10. § (1) Az elhaltak szállításánál, ravatalozásánál, eltemetésénél a legnagyobb gonddal, és a kegyeleti szabályok szigorú betartásával kell eljárni.

(2) A temetés és a gyászszertartás időpontját a hozzátartozók, a gyászszertartást végző személyekkel közösen határozzák meg. Azonos napon történő temetések esetén az időpontokat úgy kell meghatározni, hogy azok egymást ne zavarják.

(3) A felravatalozott koporsót – az eltemettető kívánságára a búcsúztatás, szertartás megkezdéséig, illetve annak ideje alatt – nyitva lehet tartani. Nem lehet nyitva tartani az oszlási, vagy roncsolt állapotban lévő holttest koporsóját.

(4) A fertőző betegségben elhunytak koporsóját légmentesen, lezárt állapotban kell felravatalozni, és azt felnyitni nem szabad.

8. Növényzet elhelyezése, a sírhely gondozása

11. § (1) A temetési hely felett rendelkező köteles a temetőhasználatra vonatkozó jogszabályokat, és a jelen rendeletben foglaltakat betartani, köteles a sírhely gondozását, gyomtalanítását rendszeresen elvégezni.

(2) A temetési hely felett rendelkezni jogosult által a temetési helyen belül végezhető munkák:

a) Egynyári, vagy évelő lágyszárú dísznövények ültetése, ápolása.

b) Cserepes, vágott és művirág, koszorú, vagy sírdísz ültetése, ápolása.

c) Olyan évelő, nem lombhullató fás szárú növények ültetése, ápolása, amelyek kifejlett állapotban sem érik el az 2 m-es magasságot, és bele tartoznak az üzemeltető által engedélyezett faj és fajta csoportba és nem terjeszkednek túl a temetkezési hely területén.

(3) A temetési hely felett rendelkezni jogosult által ültetett növény nem nyúlhat át a szomszédos sírhelyekre és a sírhelyek megközelítését szolgáló útra, valamint a sírhelyen túlra.

(4) Nem szabad a sírhely környékét felásni, a talajt elhordani, vagy sírfeltöltésre használni.

(5) E szakaszban meghatározottakkal ellentétesen elhelyezett növényzetet az üzemeltető felszólítására a temetési hely felett rendelkezési joggal rendelkező 15 napon belül köteles eltávolítani.

(6) Sírgondozás céljára a közkifolyó vizét bárki ingyenesen használhatja.

9. Síremlékállítás, sírgondozás

12. § (1) A temetőben végzendő munkákat – kivéve a hozzátartozók részéről történő sírgondozást, a temetési hely növénnyel való beültetését és díszítését – az üzemeltetőnek be kell jelenteni.

(2) A megrongálódott, elavult vagy düledező síremlék helyreállítására az üzemeltető a sírral rendelkezni jogosultat felszólíthatja. Eredménytelen felszólítást követően életveszély elhárítása érdekében a fenntartó a sírjelet a rendelkezni jogosult költségén helyreállíttatja. A helyreállításig a temetési helyre további temetkezés nem történhet.

(3) A megbontott síremlék egyes darabjait idegen sírokon tárolni tilos, elszállításáról az eltemettető vagy temetés esetén a megbízott temetkezési vállalkozó, vagy síremlék felállítása, felújítása esetén a hozzátartozó köteles gondoskodni.

(4) Az új síremléket elkészültekor a gondnok ellenőrzi, különös tekintettel a sor és oldaltáv betartására és a törmelék elszállítására.

13. § (1) A temetési hely megjelölésére sírjel használható, valamint létesíthető. A sírjel nem foglalhat el jelen rendeletben meghatározott temetési helynél nagyobb területet.

(2) A síremlék és tartozékai, valamint az emlékoszlop tervét (vázrajzát) a temető üzemeltetőjének elhelyezése előtt be kell mutatni.

(3) Ülőhely, pad, egyéb nem kegyeleti célú tárgy kihelyezése csak az üzemeltető hozzájárulásával történhet.

10. A temető használata

14. § (1) A köztemető nyitvatartási ideje időben nem korlátozott.

(2) A temetőben mindenki a hely csendjének, a kegyeletnek megfelelő magatartást köteles tanúsítani.

(3) A temetőben a kegyeleti tárgyakat, a sírokra ültetett növényeket, valamint a sírok díszítésére szolgáló anyagokat beszennyezni, megrongálni tilos.

(4) A sírhelyek gondozása során keletkező hulladék a sírhelyek között nem tárolható. A síremlék és sírbolt bontásából származó törmelék a köztemető területén nem tárolható, azok elszállításáról a munkálatot végző köteles gondoskodni.

(5) A temetőben keletkezett hulladék rendszeres gyűjtéséről, elhelyezéséről és elszállításáról a temető üzemeltetője saját költségén gondoskodik.

(6) A sírok és az urnasírok kerítéssel nem határolhatók körül.

(7) A temetőben gyertyát, mécsest gyújtani kizárólag fokozott körültekintéssel szabad. Ügyelni kell arra, hogy gyertyagyújtás tűzveszélyt ne okozzon.

(8) A temető területére kutyát vagy más állatot bevinni – a vakvezető, munka és szolgálati kutyák kivételével – tilos.

(9) A köztemető területén, beleértve a köztemető kerítését is reklám, plakát, hirdetés nem helyezhető el.

(10) A temető területére - az üzemeltető engedélyével és ellenőrzése mellett – kizárólag az alábbi gépjárművek hajthatnak be:

a) a temető üzemeltetését és a temetkezési szolgáltatásokat ellátó járművek,

b) a mozgásukban korlátozott személyeket szállító járművek,

c) azon látogatók járművei, akik sírgondozáshoz szükséges nagyméretű eszközöket, anyagokat szállítanak.

d) szükség esetén a mentőautó.

11. Temetkezési szolgáltatások és a temetőben végzett egyéb vállalkozói tevékenységek ellátásának temetői rendje

15. § (1) Temetkezési szolgáltatás: a temetésfelvétel, a halott-szállítás, az elhunyt temetésre való felkészítése, és a temetéshez szükséges kellékekkel való ellátása, a ravatalozás, a búcsúztatás, a sírba helyezés, az urna elhelyezés, a sírnyitás, az exhumálás és az újratemetés.

(2) Az egyes temetési szolgáltatások önállóan is végezhetők.

(3) Az egyházi szertartás nem minősül temetkezési szolgáltatásnak.

(4) Temetkezési szolgáltatást az végezhet, aki megfelel a temetkezési szolgáltatókra vonatkozó jogszabályi feltételeknek.

(5) A temetőben jogosulatlanul tevékenységet végzőkkel szemben az üzemeltető hatósági eljárást kezdeményez.

(6) A temetkezési szolgáltatók a temető létesítményeit térítésmentesen vehetik igénybe. A ravatalozó esetén az igényt – lehetőség szerint – a használat előtt legalább 3 munkanappal előbb kell bejelenteni.

(7) A temetőben a temetkezési szolgáltatásokról az üzemeltető köteles folyamatos rendelkezésre állással gondoskodni.

(8) Az üzemeltető a temetkezési szolgáltatók között hátrányos megkülönböztetést nem alkalmazhat.

(9) A temetőben végzendő minden munkát – kivéve a hozzátartozók részéről történő sírgondozást, a temetési hely növénnyel való beültetését és díszítését – a temető üzemeltetőjének a munkavégzés megkezdését megelőzően be kell jelenteni.

(10) A temetőben vállalkozásszerűen munkát végzőknek temetőfenntartási hozzájárulás díjat és a temetőbe való behajtásért díjat nem kell fizetni.

(11) A temetőben munkájukat végző vállalkozók működésük során az e rendeletben foglaltakat kötelesek betartani. Tevékenységükkel a szertartások rendjét nem zavarhatják, a látogatók kegyeleti érzéseit nem sérthetik, a szomszédos sírokban és a temető infrastrukturális létesítményeiben kárt nem okozhatnak.

(12) Az üzemeltetőnél tett előzetes bejelentés szükséges építőanyagnak a köztemetőbe való beszállításához és tárolásához, építési és bontási munkák elvégzéséhez, illetve valamennyi a köztemetőben végzett vállalkozásszerű tevékenység folytatásához.

(13) A temető területéről sírkövet, síremléket és fejfát – vagyonvédelmi okokból – csak a temető üzemeltetőjének történt előzetes bejelentés után szabad kivinni.

(14) A temetés módjára, illetve a hamvasztásra az elhunytnak életében tett nyilatkozata, ennek hiányában a temetésről gondoskodó személy rendelkezése az irányadó.

(15) A rendelkezésre vonatkozó jogosultságot az üzemeltető csak akkor köteles vizsgálni, ha azzal kapcsolatosan kifogást jelentettek be.

12. A temetői dokumentáció

16. § (1) A temetőben a kegyeleti jogok gyakorlása céljából az önkormányzat hivatala nyilvántartó könyvet és sírbolt könyvet vezet, melybe a temetés és urnaelhelyezés időrendi sorrendben kerül bejegyzésre.

(2) A temetői dokumentációkat a temető kiürítésének elrendeléséig az üzemeltetőnek a tűztől védve, páncélszekrényben kell megőriznie, azt követően pedig átadni a Magyar Nemzeti Levéltárnak.

13. Záró rendelkezések

17. § Ez a rendelet a kihirdetését követő napon lép hatályba.

18. § A rendelet hatályba lépésével egyidejűleg hatályát veszti Rétközberencs Község Önkormányzat Képviselő-testületének a temető rendjéről és a temetkezésről szóló 9/2016 (V.27.) önkormányzati rendelete.