Rétközberencs Község Önkormányzata Képviselő-testületének 1/2019.(II.25.) önkormányzati rendeletének indokolása

az önkormányzat 2019. évi költségvetéséről

Hatályos: 2019. 02. 26

Rétközberencs Község Önkormányzata Képviselő-testületének 1/2019.(II.25.) önkormányzati rendeletének indokolása

2019.02.26.
az önkormányzat 2019. évi költségvetéséről
Végső előterjesztői indokolás
Rétközberencs Község Önkormányzata Képviselő-testülete az Alaptörvény 32. cikk (1) bekezdés f) pontjában meghatározott feladatkörében eljárva az Ügyrendi Bizottság véleményének kikérésével alkotta meg 2019. évi költségvetésről szóló rendelet-tervezetét.
A rendelet-tervezet valamennyi hatályos jogszabályi rendelkezést figyelembe véve, az Áht. és Ávr. szerinti részletezettséggel készült el. Az Ügyrendi Bizottság véleményezte az előterjesztést.
A 2019. évi bevételek jelentős részét a központi költségvetésből származó bevételek adják, kis részét teszik ki az önkormányzat saját bevételei.
A kiadási előirányzat nagy részét a személyi kiadások (bér és járulékai) alkotják, kisebb részt jelentenek a dolgi kiadások.
2019-ban átlátható, költséghatékony intézményrendszert kell működtetni, úgy, hogy az intézmények szakmai feladat ellátása ne csorbuljon, és az ügyfelek megfelelő szintű ellátást és szolgáltatást kapják.
A költségvetésbe a működési kiadásokon túl betervezésre kerületek a felhalmozási célú kiadások, amelyeket pályázatok útján tudunk megvalósítani.
Az önkormányzat 2019-ban 356 226 ezer Ft bevételből gazdálkodhat.
A feladatarányos támogatásnak köszönhetően az idén is tudunk általános- és céltartalékot képezni összesen 1000 000 Ft összegben.
Takarékos gazdálkodással valamennyi kötelező feladatunknak megfelelő szakmai színvonalon eleget fogunk tudni tenni.