Rétközberencs Község Önkormányzata Képviselő-testületének 1/2020.(II.13.) önkormányzati rendeletének indokolása

Az önkormányzat 2020. évi költségvetéséről

Hatályos: 2020. 02. 14

Az önkormányzat 2020. évi költségvetéséről

Részletes indokolás

Az 1–15. §-hoz, az 1–10. melléklethez és a 11. melléklet 1–4. függelékhez

az önkormányzat 2020. évi költségvetéséről szóló

1/2020.(II.13.) önkormányzati rendelet indokolása

Általános indokolás

Rétközberencs Község Önkormányzata Képviselő-testülete az Alaptörvény 32. cikk (1) bekezdés f) pontjában meghatározott feladatkörében eljárva az Ügyrendi Bizottság véleményének kikérésével alkotta meg 2020. évi költségvetésről szóló rendelet-tervezetét.

A rendelet-tervezet valamennyi hatályos jogszabályi rendelkezést figyelembe véve, az Áht. és Ávr. szerinti részletezettséggel készült el. Az Ügyrendi Bizottság véleményezte az előterjesztést.

A 2020. évi bevételek jelentős részét a központi költségvetésből származó bevételek adják, kis részét teszik ki az önkormányzat saját bevételei.

A kiadási előirányzat nagy részét a személyi kiadások (bér és járulékai) alkotják, kisebb részt jelentenek a dologi kiadások.

2020-ban átlátható, költséghatékony intézményrendszert kell működtetni, úgy, hogy az intézmények szakmai feladat ellátása ne csorbuljon, és az ügyfelek megfelelő szintű ellátást és szolgáltatást kapják.

A költségvetésbe a működési kiadásokon túl betervezésre kerületek a felhalmozási célú kiadások, amelyeket pályázatok útján tudunk megvalósítani.

Az önkormányzat 2020-ban 255 982 638 Ft bevételből gazdálkodhat.

A feladatarányos támogatásnak köszönhetően az idén is tudunk általános- és céltartalékot képezni összesen 1000 000 Ft összegben.

Takarékos gazdálkodással valamennyi kötelező feladatunknak megfelelő szakmai színvonalon eleget fogunk tudni tenni.

Részletes indokolás

1. §-hoz

A költségvetési bevételi főösszege és kiadási főösszeg került megállapításra.

2. §-hoz

Az önkormányzat bevételeit előirányzat-csoportok, kiemelt előirányzatok, kötelező és önként vállat feladatok, államigazgatási feladatok szerinti, rovatrendbontásban az 1. melléklet szerinti részletezettségben tartalmazza.

3. §-hoz

Az önkormányzat kiadásait előirányzat-csoportok, kiemelt előirányzatok, kötelező és önként vállat feladatok, államigazgatási feladatok szerinti, rovatrendbontásban az 2. melléklet szerinti részletezettségben tartalmazza.

4. §-hoz

Az önkormányzat által irányított óvoda-konyha bevételeit előirányzat-csoportok, kiemelt előirányzatok, kötelező és önként vállat feladatok, államigazgatási feladatok szerinti, rovatrend bontásban az 3. melléklet szerinti részletezettségben tartalmazza.

5. §-hoz

Az önkormányzat által irányított óvoda-konyha kiadásait előirányzat-csoportok, kiemelt előirányzatok, kötelező és önként vállat feladatok, államigazgatási feladatok szerinti, rovatrend bontásban a 4. melléklet szerinti részletezettségben tartalmazza.

6. §-hoz

Az Önkormányzat működési és felhalmozási célú bevételeit és kiadásait tartalmazza az 5. és 6. melléklet szerinti részletezettségben.

7. §-hoz

Az önkormányzat és az általa irányított költségvetési szerve engedélyezett létszámát, külön bemutatva a közfoglalkoztatottak létszámát a 7. melléklet mutatja be.

8. §-hoz

Az adósságot keletkeztető ügyletek alapját képező saját bevételek részletezését a 8. melléklet tartalmazza.

9. §-hoz

Az adósságot keletkeztető fejlesztési céljait a 9. melléklet szerinti részletezettségben tartalmazza.

10. §-hoz

Az önkormányzat fejlesztési céljait, ezek bevételeit és kiadásait a 10. melléklet szerint tartalmazza.

11. §-hoz

A polgármester által felhasználható forrásfelhasználás mértékét 2 000 000 Ft-ban került megállapításra.

12. §-hoz

A kiadások készpénzben történő teljesítésének eseteit tartalmazza.

13. §-hoz

A nehéz körülmények között végzett munkáért járó pótlék a minimum 10%-ban került meghatározásra az óvodában dolgozó pedagógusok és pedagógusok munkáját segítők részére.

14. § -hoz

Az általános tartalék és céltartalék került itt meghatározásra, összesen 1 000 000 Ft-ban.

15. §-hoz

Hatályba léptető rendelkezés.