Rétközberencs Község Önkormányzat Képviselő-testületének 8/2021. (IX. 15.) önkormányzati rendeletének indokolása

a gyermekjóléti alapellátásokról és az intézményi térítési díjakról

Hatályos: 2021. 09. 16

a gyermekjóléti alapellátásokról és az intézményi térítési díjakról

Részletes indokolás

Az 1–9. §-hoz és az 1. melléklethez

Indokolás

a gyermekjóléti alapellátásokról és az intézményi térítési díjakról szóló 8/2021. (IX.15.) önkormányzati rendelethez

Általános indokolás

A Szabolcs-Szatmár-Bereg Megyei Kormányhivatal Hatósági Főosztály Törvényességi Felügyeleti Osztálya szakmai konzultáció keretében átfogó célellenőrzése kapcsán jogszabálysértő rendelkezésekre hívta fel az Önkormányzat figyelmét. A helyi önkormányzati rendeletnek meg kell felelnie a magasabb szintű jogszabályokban foglaltaknak, továbbá logikailag jól felépítettnek, jól áttekinthetőnek kell lennie. A gyermekjóléti alapellátásokat eddig nem szabályozta helyi szinten az önkormányzat, a térítési díjakról szóló rendelet pedig nem felelt meg a hatályos jogalkotási rendelkezéseknek, így egy új helyi rendelet megalkotása vált szükségessé.

Részletes indokolás

1. §-hoz

A rendelet hatályát tartalmazza. A rendeletben szükséges szabályozni a rendelet tárgyi és személyi hatályát, mivel a rendelet tárgyi hatálya az önkormányzat valamint a Klebelsberg központ által fenntartott intézményekben jogviszonyba kerülő természetes személyekre terjed ki, továbbá intézményfenntartó társulásban biztosított alapellátásokra terjed ki.

2. §-hoz

Az önkormányzat által biztosított ellátási formák meghatározásai tartalmazza.

3-6. §-hoz

A gyermekjóléti alapellátások igénybevételének módját meghatározó rendelkezéseket tartalmazza. A kérelmeket az intézményvezetőhöz kell benyújtani. A kérelemhez csatoltandó dokumentumok körét a 328/2011. (XII.29.) Korm. rendelettartalmazza.

7. §-hoz

Az ellátás megszűnésének eseteit és módjait rögzíti.

8. §-hoz

A térítési díjakat rögzíti, amelyet a rendelet 1. melléklete tartalmaz részletesen, valamint a díjak megfizetésére vonatkozó rendelkezéseket tartalmazza, utalva az igénybe vevőket megillető kedvezmények lehetőségére, amelyet a szociális ellátások helyi szabályairól szóló rendelet tartalmaz.

9. §-hoz

A hatályba léptető és hatályon kívül helyező rendelkezéseket tartalmazza.