Magy Község Önkormányzat Képviselő-testületének 2/2014. (II.5.) önkormányzati rendelete

a nem közművel összegyűjtött háztartási szennyvíz begyűjtésére vonatkozó helyi közszolgáltatásról

Hatályos: 2014. 02. 05- 2016. 01. 27

Magy Község Önkormányzat Képviselő-testületének 2/2014. (II.5.) önkormányzati rendelete

a nem közművel összegyűjtött háztartási szennyvíz begyűjtésére vonatkozó helyi közszolgáltatásról

2014.02.05.

Magy Község Önkormányzatának Képviselő-testülete a vízgazdálkodásról szóló 1995.évi LVII. törvény 45. § (6) bekezdésében kapott felhatalmazás alapján a Magyarország helyi önkormányzatairól szóló 2011. évi CLXXXIX. tv. 13. § (1) bekezdés 5., 11., és 19. pontjában meghatározott feladatkörében eljárva, a következőket rendeli el:

1. Általános rendelkezések

1. § (1) Magy Község Önkormányzata (a továbbiakban: Önkormányzat) a közüzemi csatornahálózatba vagy a vízgazdálkodási hatósági jogkör gyakorlásáról szóló kormányrendeletben meghatározott módon engedélyezett egyedi szennyvízkezelés után befogadóba nem vezetett háztartási szennyvíz (a továbbiakban együtt: háztartási szennyvíz) begyűjtésére kötelező helyi közszolgáltatást (a továbbiakban: közszolgáltatás) szervez és tart fenn.

(2) A közszolgáltatás Magy Község mindenkori közigazgatási területére kiterjed.

(3) Az ingatlan tulajdonosa, vagyonkezelője vagy egyéb jogcímen használója (a továbbiakban együtt: ingatlantulajdonos) köteles az ingatlanán keletkező háztartási szennyvizet a vizek hasznosítását, védelmét és kártételeinek elhárítását szolgáló tevékenységekre és létesítményekre vonatkozó általános szabályokról szóló kormányrendeletben meghatározott módon gyűjteni, továbbá az annak begyűjtésére feljogosított közszolgáltatónak átadni.

(4) A közszolgáltatás a háztartási szennyvíz rendszeres begyűjtésére, rendeltetési helyére történő elszállítására és annak ártalmatlanításra történő átadására terjed ki.

(5) A háztartási szennyvíz begyűjtését, elszállítását, ártalommentes elhelyezését, valamint a szolgáltatás folyamatosságának biztosítását – az Önkormányzattal kötött közszolgáltatási szerződés alapján NYÍR-FLOP Kft. (4400 Nyíregyháza, Derkovits út 121) (a továbbiakban: Közszolgáltató) jogosult és köteles végezni.

(6) A Magy község közigazgatási területén keletkező háztartási szennyvíz ártalmatlanítás céljából történő átadásának kijelölt helye: Levelek Szennyvíztisztító Telep

2. A közszolgáltatás működtetésének biztosítása

2. § (1) A képviselő- testület feladata különösen:

a) A kötelező helyi közszolgáltatás rendjének rendeletben történő meghatározása és a rendeletben foglaltak betartásának ellenőrzése.

b) A közszolgáltató mindenkor hatályos jogszabályoknak megfelelő kiválasztása, a közszolgáltatóval a kötelező közszolgáltatás részletes feltételeit tartalmazó közszolgáltatási szerződés megkötése.

c) A szükséges adatok és információk rendelkezésre bocsátásával és közszolgáltató tevékenységének segítése.

d) A kötelező közszolgáltatással és a közszolgáltatóval kapcsolatos tapasztalatok évenkénti értékelése.

3. A közszolgáltatás ellátásának rendje, a kötelező közszolgáltatás igénybevétele

3. § (1) Magy község területén lévő ingatlan tulajdonosa köteles a közszolgáltató által nyújtott szolgáltatást igénybe venni, a háztartási szennyvizet a külön jogszabályok szerint gyűjteni, azt a begyűjtésre jogosult hulladékkezelőnek átadni, és részére a rendelet szerinti közszolgáltatási díjat megfizetni.

(2) A kötelező közszolgáltatást a tulajdonosnak nem kell azokon a beépítetlen ingatlanokon igénybe venni, amelyeken folyékony hulladék nem keletkezik.

(3) A Közszolgáltató az ingatlantulajdonostól a háztartási szennyvizet az ingatlantulajdonos előzetes bejelentése alapján veszi át és gondoskodik annak elszállításáról.

(4) A Közszolgáltató köteles az ingatlantulajdonos bejelentésétől számított 48 órán belül a szolgáltatást elvégezni. Amennyiben a Közszolgáltató 48 órán belül a szolgáltatást elvégezni nem tudja, köteles erről az ingatlantulajdonost az ok megjelölésével haladéktalanul értesíteni.

(5) A háztartási szennyvíz begyűjtése és elszállítása, illetve ártalmatlanítása csak törvényben vagy kormányrendeletben meghatározott esetben szüneteltethető vagy korlátozható.

(6) A külön jogszabályban kihirdetett hulladékjegyzékben nem szereplő, vagy ismeretlen összetételű hulladékot veszélytelenségének, illetve veszélyességének megállapításáig veszélyes hulladéknak kell tekinteni.

(7) A közszolgáltató a háztartási szennyvíz elszállítását nem tagadhatja meg, kivéve a (6) bekezdés esetét vagy, ha a hulladék a Képviselő-testület által kijelölt ártalmatlanító helyen a külön jogszabályok szerint nem helyezhető el.

4. A közszolgáltató jogai és kötelezettségei

4. § (1) A Közszolgáltató az Önkormányzattal kötött közszolgáltatási szerződés alapján jogosult és köteles a közszolgáltatás ellátására és a folyamatos rendelkezésre állásra.

(2) A közszolgáltató köteles:

a) ügyfélszolgálati, ügyeleti feladatok ellátásáról gondoskodni,

b) a közszolgáltatás ellátásához kapcsolódó nyilvántartási rendszert vezetni,

c) a közszolgáltatás teljesítéséhez szükséges mennyiségű és minőségű jármű, gép, eszköz, berendezéssel rendelkezni valamint a szükséges létszámú és képzettségű szakembert alkalmazni.

(3) A Közszolgáltató a háztartási szennyvíz elszállítását kizárólag erre a célra engedélyezett, zárt rendszerű, gépi üzemeltetésű, csepegés- és szóródásmentes, bűz- és szaghatást kizáró gépjárművel végezheti.

(4) A közszolgáltató a település területén gyűjtött és elszállítás céljából átvett települési folyékony hulladékot kizárólag e rendeletben meghatározott szennyvíztisztító telepen helyezheti el, illetve ártalmatlaníthatja.

(5) A közszolgáltatás teljesítéséből eredő szennyezés esetén a begyűjtést végző köteles a hulladék eltakarításáról, a terület szennyeződésmentesítéséről, a kárelhárításról, valamint az eredeti környezeti állapot helyreállításáról gondoskodni.

(6) A Közszolgáltató a közszolgáltatással összefüggő tevékenységét mindenkor a vonatkozó jogszabályi előírásokban foglalt műszaki, közegészségügyi és egyéb feltételeknek megfelelően köteles ellátni.

(7) A háztartási szennyvíz begyűjtésére és szállítására használt eszközök tárolása a közegészségügyi követelményeknek megfelelően kialakított telephelyen végezhető.

(8) A Közszolgáltató tevékenységének ellátása során az Önkormányzat Képviselő-testületének eseti engedélyével jogosult közreműködőt igénybe venni, feltéve, hogy az a háztartási szennyvízzel kapcsolatos közszolgáltatási tevékenység egyes feladatainak ellátásához a jogszabályokban megkövetelt műszaki felszereltséggel, személyi feltételekkel és a jogszabályokban meghatározott hatósági engedéllyel rendelkezik. A közreműködő tevékenységéért a Szolgáltató ugyanúgy felel, mint a saját tevékenységéért.

(9) A közszolgáltatás feltételeiben, rendjében bekövetkezett változásokról a Szolgáltató az ingatlantulajdonost – a változás bekövetkezte előtt 15 nappal – írásban, vagy hirdetmény útján köteles tájékoztatni.

5. Az ingatlantulajdonosra vonatkozó szabályok

5. § (1) Az ingatlantulajdonos alapvető kötelezettsége, hogy a háztartási szennyvíz keletkezését a lehető legalacsonyabb szinten tartsa.

(2) A háztartási szennyvizet a tulajdonos a begyűjtésig tárolni köteles.

(3) Az ingatlantulajdonos a kötelező közszolgáltatás körébe tartozó háztartási szennyvízet begyűjtésre, szállításra kizárólag a közszolgáltatónak adhatja át, és kizárólag a közszolgáltató által nyújtott szolgáltatást veheti igénybe.

(4) Az ingatlantulajdonosnak a települési folyékony hulladékot a közszolgáltatás igénybe vételéig úgy kell gyűjtenie, tárolnia, illetve kezelnie, hogy az mások testi épségét, jó közérzetét ne veszélyeztesse, a település környezetét ne szennyezze, a település növény és állatvilágát ne károsítsa, a közrendet és a közbiztonságot ne zavarja.

(5) Amennyiben az ingatlan tulajdonosi, használati viszonyaiban változás következik be, úgy az új tulajdonos, vagy használó a korábbi tulajdonossal egyetemlegesen köteles a változás tényét 15 napon belül írásban bejelenteni a Szolgáltatónak. A változás bejelentésével egyidejűleg az új tulajdonos és a Szolgáltató között a közszolgáltatási szerződés létrejön.

(6) Az ingatlantulajdonos a háztartási szennyvíz elszállítását arra jogosulatlan személlyel nem végeztetheti.

(7) Az ingatlantulajdonos köteles a közszolgáltatás elvégzéséhez szükséges feltételeket biztosítani.

6. A közszolgáltatási szerződés létrejötte, tartalmi elemei

6. § (1) A mindenkor hatályos vonatkozó jogszabályi rendelkezések előírásainak megfelelően kiválasztott közszolgáltatóval a Képviselőtestület közszolgáltatási szerződést köt a települési folyékony hulladékkal kapcsolatos kötelező közszolgáltatás teljesítésével összefüggő részletes feltételek meghatározása érdekében.

(2) A helyi kötelező közszolgáltatásra vonatkozó közszolgáltatási szerződés létrejön:

a) ingatlantulajdonos esetében a közszolgáltatónak a közszolgáltatás ellátására vonatkozó rendelkezésre állási készségének bizonyításával, és a közszolgáltatás első igénybevételével vagy

b) az Önkormányzat és a közszolgáltató közötti közszolgáltatás igénybevételére irányuló szerződés írásba foglalásával.

(2) A közszolgáltatási szerződésnek legalább a nem közművel összegyűjtött háztartási szennyvíz begyűjtésére vonatkozó közszolgáltatási tevékenység részletes szabályairól szóló 455/2013. (XI. 29.) Korm. rendeletben (a továbbiakban: Korm. rendelet) kötelezően előírt tartalmi elemekkel kell rendelkeznie, továbbá tartalmaznia kell:

a) a háztartási szennyvíz elszállításának gyakoriságát arra tekintettel, hogy a háztartási hulladék elszállításának gyakorisága évi 1 alkalomnál kevesebb nem lehet,

b) a megjelölt átadási hely megnevezését,

c) a közszolgáltatási szerződés módosításának, megszűnésének részletes feltételeit illetve felmondásának okait és eljárási szabályait;

d) a nyilatkozattételre és kapcsolattartásra kijelölt személyek körét mind az Önkormányzat mind a Közszolgáltató tekintetében.

7. A közszolgáltatás díja

7. § (1) A közszolgáltatás igénybevételéért az ingatlantulajdonosnak az összegyűjtött háztartási szennyvíz mennyiségével arányos összegű közszolgáltatási díjat kell fizetnie.

(2) A közszolgáltatás díját a képviselő-testület egyéves díjfizetési időszakra állapítja meg a vízgazdálkodásról szóló 1995.évi XLIII. törvény(a továbbiakban: Vgtv.) és a Korm.rendelet előírásai alapján a Közszolgáltató által készített díjkalkulációt figyelembe véve.

(3) Az ingatlantulajdonos által fizetendő közszolgáltatási díjról a közszolgáltató számlát bocsát ki, mely alapján az ingatlantulajdonos a közszolgáltatási díjat a közszolgáltató részére a teljesítéssel egyidejűleg készpénzben köteles kiegyenlíteni.

(4) Nem tagadhatja meg a közszolgáltatási díj megfizetését az, aki a települési folyékony hulladékkal kapcsolatos kötelezettségeit nem teljesíti, feltéve hogy a közszolgáltató a közszolgáltatást felajánlja, illetve a közszolgáltatás teljesítésre vonatkozó rendelkezésre állást igazolja.

(5) A közszolgáltatási díj egytényezős. A díj legmagasabb mértékét a rendelet 1. melléklete tartalmazza.

8. § (1) A közszolgáltatás díját tartalmazó számla adataival, illetve összegszerűségével kapcsolatban az ingatlantulajdonos a Közszolgáltatónál kifogást emelhet, melynek a számla kiegyenlítésével kapcsolatban halasztó hatálya nincs.

(2) Az írásban tett kifogásra a Közszolgáltató 30 napon belül írásban köteles válaszolni. Ha a Közszolgáltató a túlszámlázással egyetért, a túlszámlázott összeget 15 napon belül köteles visszafizetni.

(3) Az ingatlantulajdonost terhelő hulladékkezelési közszolgáltatás díjának hátraléka adók módjára behajtható köztartozás. A közszolgáltatás díja hátralékának kezelésére a Vgtv. 44/E. §-ában foglaltak az irányadók.

8. Adatszolgáltatási, nyilvántartási kötelezettség

9. § (1) A közszolgáltatás igénybevételére köteles ingatlantulajdonosokról a Közszolgáltató nyilvántartást vezet az azonosításához szükséges adatok feltüntetésével.

(2) Az ingatlantulajdonos a közszolgáltatási szerződés megkötéséhez szükséges, a vízgazdálkodásról szóló 1995.évi LVII. Törvény (a továbbiakban: Vgtv.) 44/C. § (2) bekezdés g) pontjában meghatározott személyes adatait és – amennyiben az nem azonos a szolgáltatás igénybevételének helyével - a számlázási címet köteles a Közszolgáltató felhívására, valamint személyes adatainak változását követően 15 napon belül bejelenteni.

(3) A közszolgáltatási szerződés megkötéséhez a Gazdasági társaság a közszolgáltatást igénybe vevő nevét, adószámát, cégbírósági bejegyzés számát, a közszolgáltatás igénybevételének helyét valamint a számlázási és postázási címet köteles a Közszolgáltató rendelkezésére bocsátani.

(4) A Közszolgáltató a személyes adat kezelése során köteles az információs önrendelkezési jogról és az információszabadságról szóló 2011. évi CXII. törvény rendelkezéseinek megfelelően eljárni.

(5) A (4) bekezdés alkalmazásában a Szolgáltató köteles

a) megteremteni az adatkezelés személyi és tárgyi feltételeit,

b) gondoskodni az adatok biztonságáról,

c) meghatározni azokat az eljárási szabályokat, amelyek az adat- és titokvédelmi szabályok érvényre juttatásához szükségesek.

10. § (1) Az adatkezelés célja a közszolgáltatással összefüggően az ingatlantulajdonos személyének megállapításához, a közszolgáltatási díj behajtásához szükséges és arra alkalmas adatbázis létrehozása és működtetése.

(2) A Közszolgáltató az ingatlantulajdonos személyes adatait – az adatok tárolása kivételével – a szerződéses viszony létrejöttétől annak megszűnéséig, díjhátralék esetén a tartozás fennállásáig kezelheti. A jogviszony megszűnését követően a Közszolgáltató a kezelt adatokat köteles megsemmisíteni.

(3) A Közszolgáltató a feladatának ellátása érdekében nyilvántartott adatokat - a település Jegyzőjének kivételével - harmadik félnek nem adhatja ki.

9. Záró rendelkezések

11. § (1) Ez a rendelet 2014. február 5. napján lép hatályba.

(2) E rendelet hatálybalépésével egyidejűleg hatályát veszti Magy Község Önkormányzata Képviselő-testületének a települési folyékony hulladékkal kapcsolatos kötelező helyi közszolgáltatásról szóló 18/2009. (X.09.) Ör. rendelete.

1. melléklet a 2/2014. (II.05.) rendelethez a 2/2014. (II. 5.) önkormányzati rendelethez

A nem közművel összegyűjtött háztartási szennyvíz begyűjtésére vonatkozó helyi közszolgáltatás díjának legmagasabb mértéke:
1.400,- Ft X m3 14.000,- Ft / 10 m3
a fenti összeg az ÁFA-t tartalmazza.