Magy Község Önkormányzata Képviselő-testületének 3/2014. (III. 5.) önkormányzati rendelete

az önkormányzat 2014. évi költségvetéséről

Hatályos: 2015. 04. 07

Magy Község Önkormányzata Képviselő-testületének 3/2014. (III. 5.) önkormányzati rendelete

az önkormányzat 2014. évi költségvetéséről

2015.04.07.

Magy Község Önkormányzata Képviselő-testülete a helyi önkormányzatok és szerveik, a köztársasági megbízottak, valamint az egyes centrális alárendeltségű szervek feladat és hatásköreiről szóló 1991. évi XX. törvény 138. §. /1/ bekezdés b./ pontjában, az államháztartásról szóló 2011. évi CXCV törvény 23. §. /1/ bekezdése, valamint Magyarország helyi önkormányzatairól szóló 2011. évi CLXXXIX törvény 143. §. /4/ b./ pontjában kapott felhatalmazás alapján az Alaptörvény 32. cikk /1/ bekezdés a./ pontjában meghatározott feladatkörében eljárva az önkormányzat 2014. évi költségvetéséről az alábbi rendeletet alkotja:

1. A rendelet hatálya

1. § A rendelet hatálya a képviselő-testületre, annak bizottságaira, és az önkormányzat irányítása alá tartozó költségvetési szervekre (intézményekre) terjed ki.

2. A költségvetés bevételei és kiadásai

2. § /1/ A Képviselő-testület az önkormányzat 2014. évi költségvetésének

a./ bevételi főösszegét 182 194 ezer forint költségvetési bevétellel
b./ kiadási főösszegét 182 194 ezer forint költségvetési kiadással
0 ezer forint költségvetési egyenleggel
á l l a p í t j a m e g .
/2/ Az /1/ bekezdésben megállapított költségvetési bevételek forrásonkénti, a költségvetési kiadások jogcímenkénti megoszlását önkormányzati szinten, továbbá a finanszírozási bevételeket és kiadásokat a rendelet 1. melléklete alapján határozza meg a képviselő-testület.
/3/ A bevételi és kiadási előirányzat-csoportokat, kiemelt előirányzatokat és azon belül a bevételek és kiadások költségvetési szervenkénti megoszlását, az éves (engedélyezett) létszám előirányzatot, a közfoglalkoztatottak létszámát költségvetési szervenként, feladatonként (kötelező, önként vállalt, államigazgatási) a 11., melléklet szerint állapítja meg.
/4/ A működési és felhalmozási bevételek és kiadások előirányzatai mérlegszerű bemutatását önkormányzati szinten a 2. és a 3. melléklet részletezi.

3. A költségvetés részletezése

A Képviselő-testület az önkormányzat 2014. évi költségvetését részletesen a következők szerint állapítja meg:

3. § /1/ Az Önkormányzat bevételi és kiadási előirányzatait feladatonként a 4. melléklet tartalmazza.

/2/ Az Önkormányzat és költségvetési szervei bevételi és kiadási előirányzatait az 5. melléklet tartalmazza.
/3/ Az Önkormányzat költségvetésében szereplő felhalmozási kiadásainak beruházásonkénti, és felújításonkénti, azon belül az EU-s projektek részletezését a 6., melléklet szerint határozza meg.
/4/ A többéves kihatással járó döntésekből származó kötelezettségeket a 7. melléklet tartalmazza.
/5/ Az Önkormányzat által adott közvetett támogatásokat a 8. melléklet tartalmazza
/6/ A vonatkozó év tervadatait, az előző év várható, és az azt megelőző év tényadatait a 9. melléklet szerinti pénzügyi mérleg tartalmazza.
/7/ Az előirányzat felhasználási ütemtervet a 10. melléklet tartalmazza.
/8/ A 2014. évi általános működés és ágazati feladatok támogatásának alakulását jogcímenként a 14. melléklet tartalmazza.
/9/ Az Önkormányzat a kiadások között 1 600 ezer Ft céltartalékot és 200 ezer Ft általános tartalékot állapít meg

4. Tb alapból származó bevételek

4. § A Képviselő-testület a fogorvosi alapellátás biztosítására a TB alapból finanszírozott 2014. évi előirányzatot 3 600 ezer Ft összeggel tudomásul veszi.

5. Az előirányzatok módosítása

5. § /1/ Az önkormányzat bevételeinek és kiadásainak módosításáról, a kiadási előirányzatok közötti átcsoportosításról a képviselő-testület dönt.

/2/ A képviselő-testület az Önkormányzat bevételeinek és kiadásainak módosítását és a kiadási előirányzatok közötti átcsoportosítás jogát 10 000 ezer Ft összeghatárig - mely esetenként az 3 000 ezer Ft összeghatárt nem haladhatja meg a polgármesterre átruházza. Egyéb esetekben a képviselő-testület a kiadási előirányzatok közötti átcsoportosítás jogát fenntartja magának.
/3/ Az /2/ bekezdésben foglalt átcsoportosításról a polgármester negyedévente köteles beszámolni, a költségvetés módosítására egyidejűleg javaslatot tenni. Az átruházott hatáskörű előirányzat-módosítási jogkör 2013. december 31-ig gyakorolható.
/4/ A képviselő-testület a költségvetési rendelet 5. § /2/ és /3/ bekezdés szerinti előirányzat-módosítás, előirányzat-átcsoportosítás átvezetéseként - az első negyedév kivételével - negyedévenként, de legkésőbb az éves költségvetési beszámoló elkészítésének határidejéig, december 31-ei hatállyal módosítja a költségvetési rendeletét. Ha év közben az Országgyűlés a hozzájárulások, támogatások előirányzatait zárolja, azokat csökkenti, törli, az intézkedés kihirdetését követően haladéktalanul a képviselő-testület elé kell terjeszteni a költségvetési rendelet módosítását.
/5/ A költségvetési szerv alaptevékenysége körében szellemi tevékenység szerződéssel, számla ellenében történő igénybevételére szolgáló kiadási előirányzat csak a személyi juttatások terhére növelhető.
/6/ Amennyiben az önkormányzat év közben a költségvetési rendelet készítésekor nem ismert többletbevételhez jut, vagy bevételei a tervezettől elmaradnak, arról a polgármester a Képviselő-testületet tájékoztatja.
/7/ A képviselő-testület által jóváhagyott kiemelt előirányzatokat valamennyi önállóan működő és gazdálkodó költségvetési szerv, valamint a munkamegosztási megállapodásban foglalt előirányzatok felett rendelkező önállóan működő költségvetési szerv köteles betartani. Az előirányzat túllépés fegyelmi felelősséget von maga után.

6. A gazdálkodás szabályai

6. § /1/ A költségvetési szervek rendeletben meghatározott bevételi és kiadási előirányzatai felett az intézmények vezetői, önkormányzat esetében a polgármester előirányzat-felhasználási jogkörrel rendelkeznek, az előirányzatok erejéig kötelezettséget szabadon vállalhatnak.

/2/ Az önállóan működő költségvetési szervek (óvoda) az alapfeladataik ellátását szolgáló személyi juttatásokkal és az azokhoz kapcsolódó járulékok és egyéb közterhek előirányzataival saját maguk, egyéb előirányzatokkal a jegyző egyetértésével gazdálkodnak.
/3/ Az önállóan működő költségvetési szerv feladatai ellátásáról, munkafolyamatai megszervezéséről oly módon gondoskodik, hogy az biztosítsa a részére megállapított előirányzatok takarékos felhasználását.
/4/ Valamennyi önállóan gazdálkodó költségvetési szerv vezetője köteles belső szabályzatban rögzíteni a működéshez, gazdálkodáshoz kapcsolódóan a gazdálkodás vitelét meghatározó szabályokat, a mindenkor érvényes központi szabályozás figyelembe vételével, illetve a szükséges módosításokat végrehajtani. A szabályozásbeli hiányosságért, a felelősség a mindenkori intézményvezetőt terheli.
/5/ Az önkormányzati hivatal, valamint a költségvetési szervek az évközi előirányzat-módosításokról kötelesek naprakész nyilvántartást vezetni.

7. A költségvetés végrehajtásának ellenőrzése

7. § /1/ Az önkormányzati költségvetési szervek ellenőrzése a belső kontrollrendszer keretében valósul meg, melynek létrehozásáért, működtetésért és továbbfejlesztéséért az önkormányzat esetében a jegyző felelős.

/2/ Az önkormányzat a belső ellenőrzés kialakításáról a belső ellenőr útján gondoskodik. A megfelelő működtetésről és a függetlenség biztosításáról a jegyző köteles gondoskodni.

8. A költségvetés végrehajtásának szabályai

8. § /1/ Az önkormányzati szintű költségvetés végrehajtásáért a polgármester, a könyvvezetéssel kapcsolatos feladatok ellátásáért a jegyző a felelős.

/2/ Az Önkormányzat gazdálkodásának biztonságáért a képviselő-testület, a gazdálkodás szabályszerűségéért a polgármester felelős.
/3/ Kiegészítő támogatás igényléséről a működőképességet veszélyeztető helyzet esetében a polgármester gondoskodik, külön képviselő-testületi döntés alapján.

9. Záró és vegyes rendelkezések

9. § Ezen rendelet 2014. március 6-án lép hatályba.