Magy Község Önkormányzat Képviselő-testületének 13/2016. (XI.26.) önkormányzati rendelete

az önkormányzat tulajdonában álló lakás és nem lakáscélú helyiségek bérletéről

Hatályos: 2019. 01. 18- 2020. 03. 14

Magy Község Önkormányzat Képviselő-testületének 13/2016. (XI.26.) önkormányzati rendelete

az önkormányzat tulajdonában álló lakás és nem lakáscélú helyiségek bérletéről

2019.01.18.

Magy Község Önkormányzatának Képviselő-testülete az Alaptörvény 32. cikk (2) bekezdésében meghatározott jogalkotói hatáskörében eljárva, a lakások és helyiségek bérletére, valamint az elidegenítésükre vonatkozó egyes szabályokról szóló 1993. évi LXXVIII. törvény 3. § (1) és (2) bekezdésében, 4. § (3) bekezdésében, 12. § (5) bekezdésében, 19. § (1) bekezdésében, 20. § (3) bekezdésében, 21. § (6) bekezdésében, 23. § (3) bekezdésében, 27. § (2) bekezdésében, 33. § (3) bekezdésében, 36. § (2) bekezdésében, 42. § (2) bekezdésében kapott felhatalmazás alapján, Magyarország helyi önkormányzatairól szóló 2011. évi CLXXXIX. törvény 13. § (1) bekezdés 9. pontjában meghatározott feladatkörében eljárva a következő rendeletet alkotja:

I. Fejezet

Általános rendelkezések

1. §

A rendelet célja, hatálya

(1) A rendelet célja, hogy a lakások és helyiségek bérletére, valamint az elidegenítésükre vonatkozó egyes szabályokról szóló 1993. évi LXXVIII. törvénnyel (a továbbiakban: Lt.) összhangban szabályozza:
a) a lakás bérbeadásának feltételeit
b) a felek megállapodásának tartalmát,
c) a lakbér mértékére vonatkozó szabályokat,
d) a bérlő által a lakásba befogadható személyek körét és a befogadás feltételeit,
e) a szerződés közös megegyezéssel történő megszüntetésével kapcsolatos szabályokat,
f) a szerződés valamelyik fél általi rendkívüli megszüntetésével kapcsolatos szabályokat
(2) A rendeletben meghatározott feladat- és hatásköröket Magy Község Önkormányzatának Képviselő-testülete látja el.
(3) A rendeletben meghatározott bérleti szerződéseket Magy Község Önkormányzata (a továbbiakban: Önkormányzat) nevében a polgármester jogosult aláírni.
(4) A rendelet hatálya kiterjed az Önkormányzat tulajdonában lévő lakásokra, és nem lakáscélú helyiségekre. Az Önkormányzat tulajdonában álló lakások és nem lakáscélú helyiségek jegyzékét a rendelet 1. melléklete tartalmazza.
(5) E rendeletben nem szabályozott kérdésekben a Polgári Törvénykönyvről szóló 2013. évi V. törvény (továbbiakban: Ptk.), az Lt., valamint Magy Község Önkormányzata Képviselő-testületének az önkormányzat vagyongazdálkodásáról szóló 8/2014. (IX.19.) önkormányzati rendelete szabályait kell alkalmazni.

2. §

Értelmező rendelkezések

(1) E rendelet alkalmazásában
a) a lakás (összkomfortos, komfortos, félkomfortos, komfort nélküli), szükséglakás, lakás helyiségei, nem lakás céljára szolgáló helyiség értelmezésére az Lt. 91/A. §-ában foglaltakat kell alkalmazni;
b) jövedelem a szociális igazgatásról és szociális ellátásokról szóló 1993. évi III. törvény (a továbbiakban: Szoctv.) 4. § (1) a) pontja szerinti jövedelem;
c) vagyon a Szoctv. 4. § (1) bekezdés b) pontja szerinti vagyon;
d) együtt költöző személyek: azon személyek, akik a bérlő személyével együtt költöznek be a lakásba, vagy a bérleti szerződés fennállása alatt jogszerűen tartózkodnak ott;
e) szociálisan rászorult az a személy, akinek háztartásában az egy főre eső jövedelem nem éri el az öregségi nyugdíj mindenkori legkisebb összegének 400 %-át, egyedülálló személy esetében 500 %-át és a háztartás tagjai egyikének sincs vagyona
II. Fejezet

Önkormányzati tulajdonú lakás bérbeadása

3. §

A lakás bérbeadásának jogcímei

Az Önkormányzat tulajdonában álló lakásokat
(1) szociális helyzet alapján
(2) nem szociális helyzet alapján
lehet bérbe adni.

4. §

Az eljárás megindítása

(1) Az Önkormányzat tulajdonában álló lakás bérbeadása kérelem alapján történik.
(2) A kérelmet írásban Magy Község Önkormányzatához (4556 Magy, Hősök tere 4.) kell benyújtani a kérelmező szándéka szerint jelen rendelet 2. vagy 3. melléklete szerinti formanyomtatványon.
(3) A kérelmet az Önkormányzat Képviselő-testülete bírálja el zárt ülésen.
(4) A kérelemhez mellékelni kell a jogosultság feltételeit igazoló dokumentumok másolatát.

5. §

Szociális helyzet alapján történő bérbeadás

(1) Az Önkormányzat tulajdonában álló lakás szociális helyzet alapján történő bérbeadására jogosult a kérelmező, ha
a) jelen rendelet 2. § (1) bekezdés e) pontja szerint szociálisan rászorult személynek minősül és
b) Magy településen a kérelem benyújtását megelőzően legalább 2 hónapja lakóhellyel, ennek hiányában tartózkodási hellyel rendelkezik és
c) közüzemi szolgáltatóval szemben közüzemi díjtartozása nincs és
d) vállalja, hogy a bérleti szerződés fennállása alatt életvitelszerűen tartózkodik a lakásban és
e) a kérelmező, valamint a vele együtt költöző nagykorú hozzátartozók egyikének sincs más ingatlanban tulajdonjoga és
f) vállalja, hogy bérleti díj tartozása esetén munkajövedelméből az Önkormányzat letilthassa a tartozás összegét.
(2) Az Önkormányzat tulajdonában álló lakás szociális helyzet alapján történő bérbeadására jogosult a kérelmező abban az esetben is, ha az (1) bekezdés a) pontjában foglaltaknak nem felel meg, de a b)-f) pontjában foglaltaknak megfelel és olyan rendkívüli életkörülményt igazol, mely neki fel nem róható okból következett be és a lakhatását veszélyezteti.
(3) A képviselő-testület határozattal elutasítja azt a kérelmet, amelyben a kérelmező a szociális helyzet alapján történő bérbeadás jogosultsági feltételeinek nem felel meg.
(4) A (3) bekezdésben foglaltak esetén a kérelmezőt tájékoztatni kell arról, hogy kérelmet nyújthat be a nem szociális helyzet alapján történő bérbeadásra, amennyiben az önkormányzat tulajdonában álló lakások között van olyan, amelyet a kérelemben megjelölt időponttól a képviselő-testület bérbe tud adni.
(5) A bérleti szerződés határozott időre köthető, melynek kezdő időpontját a kérelemben megjelölt időpontot is figyelembe véve a Képviselő-testület határozza meg.
(6) A bérleti szerződés maximum 5 évre köthető.
(7) A kérelmezőnek vállalnia kell, hogy a bérleti szerződés megkötése érdekében:
a) a bérleti szerződés fennállása alatt életvitelszerűen a lakásban lakik és
b) az Önkormányzat, mint bérbeadó képviseletére jogosult részére szabad bejutást biztosít
ba) a lakás rendeltetésszerű használatának és a szerződésben foglalt kötelezettségek teljesítésének ellenőrzése érdekében
bb) rendkívüli káresemény, illetőleg veszélyhelyzet fennállása miatt a lakáson belül szükséges hibaelhárítás elvégzésének biztosítása esetén.
c) az Önkormányzat, mint bérbeadó képviseletére jogosult személy felszólítására a szociális helyzet alapján történő bérbeadás feltételei fennállásának felülvizsgálata érdekében a Képviselő-testülethez évente benyújtja a szükséges igazolásokat.
(8) Amennyiben a (7) bekezdés c) pontja szerinti felülvizsgálat során a Képviselő-testület megállapítja, hogy a jogosultsági feltételek nem állnak fenn, úgy a szociális helyzet alapján történő bérbeadás bérleti szerződését meg kell szüntetni és a nem szociális helyzet alapján történő bérbeadás jogosultsági feltételei szerinti bérleti szerződést kell kötni.
(9) Amennyiben a (8) bekezdésben foglaltak alapján történő bérbeadás a bérlő számára nem elfogadható és erről nyilatkozik, úgy a bérleti jogviszony megszűnik.
(10) Amennyiben a (6) bekezdés szerinti bérleti szerződés időtartama letelik, és az (1) vagy (2) bekezdés szerinti jogosultsági feltételek továbbra is fennállnak, úgy a bérleti szerződés a kérelmező által írásban benyújtott kérelem alapján egy évvel meghosszabbítható.
(11) A (10) bekezdésben megjelölt kérelmet a bérleti szerződés lejáratát megelőző hónap utolsó napjáig van lehetőség benyújtani.
(12) Amennyiben a (6) bekezdésben foglalt határidő letelik és a bérlő nem kérelmezte a bérleti szerződés meghosszabbítását, vagy a (10) bekezdésben foglalt határidőn túl nyújtotta be kérelmét, úgy a bérleti jogviszony megszűnik.
(13) A bérleti jogviszony megszűnését követően a bérlő és a vele együtt költöző személyek kötelessége, hogy a lakásban lakóhellyel vagy tartózkodási hellyel rendelkező személyek lakóhelyének vagy tartózkodási helyének megszüntetését kezdeményezze a szerződés megszűnését követő 15 napon belül.
(14) A (13) bekezdésben foglalt kötelezettséget a tulajdonos képviseletében eljáró személynek joga van ellenőrizni.
(15) Amennyiben a (13) bekezdésben foglalt határidő eredménytelenül telik el, az Önkormányzat, mint tulajdonos képviseletében eljáró személy kezdeményezi a (13) bekezdésben foglalt személyek esetében a lakcím fiktiválását.

6. §

Nem szociális helyzet alapján történő bérbeadás

(1) Az Önkormányzat tulajdonában álló lakás nem szociális helyzet alapján történő bérbeadására jogosult a kérelmező, ha
a) jelen rendelet 2. § (1) bekezdés e) pontja szerint nem minősül szociálisan rászorult személynek és
b) Magy településen a kérelem benyújtását megelőzően legalább 30 napja lakóhellyel, ennek hiányában tartózkodási hellyel rendelkezik vagy az önkormányzat által fenntartott intézménynél munkaviszonnyal rendelkezik, vagy olyan közösségi közfeladatot lát el, amely kapcsolódik az Önkormányzat, vagy intézményei, illetőleg civil szervezet közérdekű tevékenységéhez és
c) az Önkormányzattal szemben tartozása nincs és
d) közüzemi szolgáltatóval szemben közüzemi díjtartozása nincs és
e) vállalja, hogy a bérleti szerződés fennállása alatt életvitelszerűen tartózkodik a lakásban.
(2) Amennyiben a kérelmező a jogosultsági feltételeknek megfelel és az önkormányzat tulajdonában álló lakások között van olyan, amelyet a kérelemben megjelölt időponttól a képviselő-testület bérbe tud adni, határozatban dönt a bérlő személyéről.
(3) A képviselő-testület határozattal elutasítja azt a kérelmet, amelyben a kérelmező a nem szociális helyzet alapján történő bérbeadás jogosultsági feltételeinek nem felel meg.
(4) A bérleti szerződés határozott időre köthető, melynek kezdő időpontját a kérelemben megjelölt időpontot is figyelembe véve a Képviselő-testület határozza meg.
(5) A bérleti szerződés maximum 3 évre köthető.
(6) A kérelmezőnek vállalnia kell, hogy a bérleti szerződés megkötése érdekében:
a) a bérleti szerződés fennállása alatt életvitelszerűen a lakásban lakik és
b) az Önkormányzat, mint bérbeadó képviseletére jogosult részére szabad bejutást biztosít
ba) a lakás rendeltetésszerű használatának és a szerződésben foglalt kötelezettségek teljesítésének ellenőrzése érdekében
bb) rendkívüli káresemény, illetőleg veszélyhelyzet fennállása miatt a lakáson belül szükséges hibaelhárítás elvégzésének biztosítása esetén.
c) az Önkormányzat, mint bérbeadó képviseletére jogosult személy felszólítására a bérbeadás jogosultsági feltételei fennállásának felülvizsgálata érdekében a Képviselő-testülethez évente benyújtja a szükséges igazolásokat.
(7) Amennyiben a (6) bekezdés c) pontja szerinti felülvizsgálat során a Képviselő-testület megállapítja, hogy a jogosultsági feltételek nem állnak fenn, úgy a bérbeadás bérleti szerződését meg kell szüntetni.
(8) Amennyiben az (5) bekezdés szerinti bérleti szerződés időtartama letelik, és az (1) bekezdés szerinti jogosultsági feltételek továbbra is fennállnak, úgy a bérleti szerződés a kérelmező által írásban benyújtott kérelem alapján meghosszabbítható.
(9) A (8) bekezdésben megjelölt kérelmet a bérleti szerződés lejáratát megelőző hónap utolsó napjáig van lehetőség benyújtani.
(10) A (8) bekezdésben foglaltak szerint a bérleti szerződés minden esetben egy évvel hosszabbítható meg, melyről a képviselő-testület dönt.
(11) Amennyiben az (5) bekezdésben foglalt határidő letelik és a bérlő nem kérelmezte a bérleti szerződés meghosszabbítását, vagy a (9) bekezdésben foglalt határidőn túl nyújtotta be kérelmét, úgy a bérleti jogviszony megszűnik.
(12) A bérleti jogviszony megszűnését követően a bérlő és a vele együtt költöző személyek kötelessége, hogy a lakásban lakóhellyel vagy tartózkodási hellyel rendelkező személyek lakóhelyének vagy tartózkodási helyének megszüntetését kezdeményezze a megszűnést követő 15 napon belül.
(13) A (12) bekezdésben foglalt kötelezettséget a tulajdonos képviseletében eljáró személynek joga van ellenőrizni.
(14) Amennyiben a (12) bekezdésben foglalt határidő eredménytelenül telik el, az Önkormányzat, mint tulajdonos képviseletében eljáró személy kezdeményezi a (12) bekezdésben foglalt személyek esetében a lakcím fiktiválását.
(15) Amennyiben a bérlő a bérleti jogviszony fennállása alatt igazolja, hogy a szociális helyzetében olyan irányú változás következett be, mely következtében jelen rendelet 2. § (1) bekezdés e) pontja szerint szociálisan rászoruló személynek minősül és az 5. § (1) vagy (2) bekezdésében foglaltaknak megfelel, kérelmet nyújthat be a bérleti szerződés módosítására a szociális helyzet alapján történő bérbeadás iránt.
(16) A (15) bekezdés szerinti kérelmet abban az esetben van lehetőség benyújtani, ha a kérelem benyújtását megelőző 2 hónapja a szociális rászorultság fennáll.

7. §

A bérlő által a lakásba befogadható személyek köre

(1) Az Önkormányzat tulajdonában álló lakásba a benyújtott kérelemben megjelölt személyek és a bérleti szerződésben megjelölt személyek rendelkezhetnek lakáshasználati joggal.
(2) Az (1) bekezdésben megjelölt személyek lakcímbejelentéséhez a tulajdonos Önkormányzat képviseletében eljáró személy írásban járul hozzá.
(3) A bérleti szerződésben nem megjelölt személyek lakásba történő befogadásához a tulajdonos írásbeli hozzájárulása szükséges.
(4) A bérlő írásbeli kérelme és a nem együttköltöző személy hozzátartozói minőségének igazolása alapján a (3) bekezdés szerinti írásbeli hozzájárulás megadásáról vagy elutasításáról a tulajdonos Önkormányzat képviseletében eljáró személy 8 napon belül dönt.

8. §

A lakásbérleti szerződés tartalma

(1) Az e rendeletben szabályozott feltételekkel bérbe adott lakás esetében a lakásbérleti szerződésnek tartalmaznia kell:
a) a bérbeadó, a bérlő nevét, címét, személyi azonosító adatait, a bérlővel együtt költöző személyek számát, személyi azonosító adatait, a bérbeadás jogcímét, kezdő időpontját, időtartamát
b) a lakás azonosító adatait (címe, helyiségek, alapterület, komfortfokozat, hozzá tartozó ingatlanrész, a lakás helyiségeinek felszereltségét, stb.)
c) a bérleti díjat, a fizetés módját és határidejét,
d) a bérbeadó és bérlő kötelezettségeit,
e) ha a lakás rendeltetésszerű használatához szükséges berendezések helyreállítását a bérlő vállalja, a bérbeadó azt milyen módon számítja be,
f) az induló mérőállásokat.
(2) A bérleti szerződés mellékletét képezi a bérbeadáskor felvett – a lakás berendezéseinek és tartozékainak felsorolását tartalmazó – leltár.
(3) A lakás és nem lakás céljára szolgáló helyiségek bérletére vonatkozó szerződés mintákat jelen rendelet 1. számú függeléke tartalmazza.

9. §

A lakásbérlet megszűnése

(1) A szerződés megszűnésére vonatkozó szabályokat az Ltv. 23. § (1)-(2) bekezdése tartalmazza.
(2) A felek az Önkormányzat tulajdonában álló lakásbérleti szerződést közös megegyezéssel megszüntethetik, ha
a) a bérbeadó a bérlőnek másik lakást ad bérbe vagy
b) a bérbeadás jogcíme megváltozik.

10. §

Lakásbérleti díj mértéke

(1) Az Önkormányzat tulajdonában álló lakások és nem lakáscélú helyiségek bérleti díját az Ltv. 34. § (2) bekezdésében foglalt szabályok figyelembe vételével jelen rendelet 4. melléklete tartalmazza.
(2) A bérleti díj nem tartalmazza a közüzemi szolgáltatások díjait, azokat a bérlő köteles fizetni.
(3) A bérlő az (1) és (2) bekezdésben foglaltakon kívül köteles a magánszemélyek kommunális adója megfizetésére.
(4) A tulajdonos Önkormányzat képviselője a (2) és (3) bekezdés szerinti díjak fizetésére vonatkozó kötelezettség teljesítését bármikor ellenőrizheti.
(5) A bérleti díjakat a Képviselő-testület minden év február 28-ig felülvizsgálja.
(6) A bérleti díjak emelését a felülvizsgálatot követő év január 1-jétől lehet érvényesíteni.

11. §

12. §

Felek jogai és kötelezettségei

(1) A bérlő az általa bérelt lakásra további bérleti jogviszonyt nem köthet.
(2) A bérlő és a bérbeadó a bérleti szerződésben és jelen rendeletben foglaltakat maradéktalanul kötelesek teljesíteni.
(3) A bérbeadó a bérleti szerződés fennállása alatt a lakásra mással bérleti szerződés nem köthet.
(4) A bérbeadó köteles gondoskodni az épület karbantartásáról, amennyiben az indokolt.
(5) A bérbeadó köteles gondoskodni a központi berendezések állandó üzemképes állapotáról.
(6) A bérlő jogosult az általa bérelt lakásra Magy Község Önkormányzata Képviselő-testületének rendeleteiben szabályozott támogatásokra kérelmet benyújtani.
(7) A bérlő köteles a közüzemi szolgáltatóknál a mérőórák névre szóló átírásáról a bérleti szerződés megkötésének napjától haladéktalanul gondoskodni.
III. Fejezet

Nem lakáscélú helyiségek bérbeadása

13. §

Az eljárás megindítása, a bérbeadás folyamata

(1) Az Önkormányzat tulajdonában álló nem lakáscélú helyiségek bérbeadása kérelem alapján történik.
(2) A kérelmet írásban Magy Község Önkormányzatához (4556 Magy, Hősök tere 4.) kell benyújtani.
(3) A kérelemnek tartalmaznia kell:
a) a kérelmező nevét, címét, azonosító adatait
b) a bérelni kívánt nem lakáscélú helyiség címét, helyrajzi számát
c) a bérleti idő megjelölését (kezdő dátum és időtartam)
d) hozzájárulás a kérelem nyílt testületi ülésen való tárgyalásához
(4) A kérelmet Magy Község Önkormányzatának Képviselő-testülete bírálja el nyílt ülésen.
(5) A bérleti szerződés legfeljebb 5 évre köthető, amely meghosszabbítható.
(6) A kérelmezőnek vállalnia kell, hogy a bérleti szerződés megkötése érdekében
a) a bérleti szerződés fennállása alatt a nem lakáscélú helyiséget kizárólagosan használja
b) a bérleti szerződés fennállása alatt a nem lakáscélú helyiséget a bérleti szerződésben foglalt céllal használja
c) az Önkormányzat, mint bérbeadó képviseletére jogosult részére szabad bejutást biztosít
ca) a nem lakáscélú helyiség rendeltetésszerű használatának és a szerződésben foglalt kötelezettségek teljesítésének ellenőrzése érdekében
cb) rendkívüli káresemény, illetőleg veszélyhelyzet fennállása miatt a helyiségen belül szükséges hibaelhárítás elvégzésének biztosítása esetén.

14. §

A nem lakáscélú helyiség bérleti szerződésének tartalma

(1) Az e rendeletben szabályozott feltételekkel bérbe adott nem lakáscélú helyiség esetében a helyiségbérleti szerződésnek tartalmaznia kell:
a) a bérbeadó, a bérlő nevét, címét, személyi azonosító adatait, a bérbeadás jogcímét, kezdő időpontját, időtartamát
b) a nem lakáscélú helyiség azonosító adatait (címe, helyiségek, alapterület, komfortfokozat, hozzá tartozó ingatlanrész, a helyiségeinek felszereltségét, stb.)
c) a bérleti díjat, a fizetés módját és határidejét,
d) a bérbeadó és bérlő kötelezettségeit,
e) ha a nem lakáscélú helyiség rendeltetésszerű használatához szükséges berendezések helyreállítását a bérlő vállalja, a bérbeadó azt milyen módon számítja be,
f) az induló mérőállásokat.
(2) A bérleti szerződés mellékletét képezi a bérbeadáskor felvett – a helyiség berendezéseinek és tartozékainak felsorolását tartalmazó – leltár.

15. §

A bérleti szerződés megszűnése

(1) A szerződés megszűnésére vonatkozó szabályokat az Ltv. 23. § (1)-(2) bekezdése tartalmazza.
(2) A felek az Önkormányzat tulajdonában álló nem lakáscélú helyiség bérleti szerződését közös megegyezéssel megszüntethetik, ha a bérbeadó a bérlőnek másik helyiséget ad bérbe.

16. §

Felek jogai és kötelességei

A bérlő és a bérbeadó jogai és kötelességei a nem lakáscélú helyiség bérbeadásának bérleti szerződésében kerül rögzítésre.

17. §

Záró rendelkezések

Jelen rendelet 2016. november 26. napján lép hatályba.