Magy Község Önkormányzat Képviselő-testületének 3/2016. (III.10.) önkormányzati rendelete

a Magy Község területén lakást építeni szándékozók ingyenes építési telekhez juttatásának feltételeiről

Hatályos: 2016. 03. 10- 2016. 08. 22 08:00

Magy Község Önkormányzat Képviselő-testületének 3/2016. (III.10.) önkormányzati rendelete

a Magy Község területén lakást építeni szándékozók ingyenes építési telekhez juttatásának feltételeiről

2016.03.10.

Magy Község Önkormányzatának Képviselő-testülete Magyarország Alaptörvénye 32. cikk (1) bekezdés a) és e) pontjaiban meghatározott feladatkörében eljárva és Magyarország helyi önkormányzatairól szóló 2011. évi CLXXXIX. törvény 13. § (1) bekezdés 1., valamint 8.a. pontjában kapott felhatalmazás alapján a következőket rendeli el:

1. §

A rendelet célja

Magy Község Önkormányzata a gyermekvállalás ösztönzése, továbbá a Községben történő hosszú távú letelepedések elősegítése, illetőleg a település népességmegtartó képességének növelése érdekében Magy Község területén ingyenes építési telket biztosít (térítésmentesen ad tulajdonba építési telket) lakás építése céljából a jelen rendeletben meghatározott feltételekkel. Az e célra fenntartott ingatlanok felsorolását a rendelet 1. számú melléklete tartalmazza.

2. §

A rendelet személyi hatálya

E rendelet hatálya azon Európai Uniós tagállamok valamelyikének állampolgárságával rendelkező Magyi lakhelyű vagy a Községben életvitelszerűen és hosszútávon letelepedni kívánó házaspárokra illetve élettársakra (Ptk. 6:514. §) terjed ki, akik az alábbi együttes feltételeknek megfelelnek:
a) a kérelem benyújtásának napján csak egyikük életkora haladhatja meg a 40. életévet,
b) Magyon legalább 5 éve állandó lakóhellyel rendelkezők – a nemzeti köznevelésről szóló 2011. évi CXC. törvény 9. § (6) bekezdésében meghatározott – középfokú végzettséggel rendelkeznek,
c) a b) pont alá nem tartozó kérelmezők a nemzeti köznevelésről szóló 2011. évi CXC. törvény 6. § (1) bekezdésében meghatározott érettségi vizsgát tettek,
d) igazolt munkahellyel és állandó jövedelemmel bírnak,
e) vállalják, hogy a kapott telken a lakáscélú állami támogatásokról szóló 12/2001. (I. 31.) Korm. rendelet 3. §-a szerinti méltányolható lakásigénynek megfelelő új lakóingatlant létesítenek.

3. §

A Támogatás feltételei

1. A kérelmezőknek írásban kötelezettséget kell vállalniuk arra, hogy:
a) Az ingyenes ingatlan átruházási szerződés megkötését követő egy éven belül a tulajdonukban lévő lakás és üdülőtulajdont értékesítik és az értékesítésből befolyt vételárat teljes egészében az e rendelet alapján biztosított telken építendő lakóház felépítésére használják.
b) Az ingyenes ingatlan átruházási szerződés megkötését követő egy éven belül az építkezést megkezdik, két éven belül legalább az 50%-os készenléti állapotot elérik és legkésőbb négy éven belül a használatba vételi engedélyt a Ramocsaházai Közös Önkormányzati Hivatal Magyi Kirendeltségén bemutatják.
c) A beépítési kötelezettség nem teljesítése esetére az ingyenes ingatlan átruházási szerződésben a szerződés aláírásától számított 5 éves időtartamra vételi jogot, továbbá elidegenítési és terhelési tilalmat alapítanak az érintett ingatlanra. A vételi jog gyakorlása esetére az ingatlan vételárának meghatározását 1.000 Ft-ban, azaz: Egyezer forintban fogadják el, továbbá tudomásul veszik, hogy a vételi jog gyakorlása során a jogalap nélküli gazdagodás jogintézményének alkalmazása kizárásra kerül.
d) Az ingyenes ingatlan átruházási szerződés megkötését követő 10 éven belül az ingatlant nem idegeníthetik el. Amennyiben ezen kötelezettségüket megszegik, a tulajdonjog ingatlan-nyilvántartáson való átvezetésétől számított 30 napon belül a támogatás visszatérítéseként megfizetnek az önkormányzat számára 1.000.000,- Ft-ot, azaz: Egymillió forintot.
e) Az e rendelet alapján tulajdonukba került lakóingatlanba a jogerős használatbavételi engedély kiadását követően beköltöznek, lakóhelyként azt bejelentik és ott az önkormányzat javára kikötött elidegenítési tilalom fennállása alatt életvitelszerűen tartózkodnak, lakcímbejelentésüket nem változtatják meg. Ellenkező esetben a kérelmezők külön felhívás nélkül tartoznak a támogatás visszatérítéseként megfizetni a megjelölt összeget az önkormányzat számára.
f) Egyéb önkormányzati támogatást a lakóingatlan megépítéséhez nem igényelnek.
2. Nem részesülhetnek támogatásban azok a kérelmezők, akik:
a) más lakás, üdülőtulajdonnal rendelkeznek, (kivéve, ha annak értékesítésére kötelezettséget vállalnak),
b) tulajdonukban lévő összes vagyon értéke meghaladja az 5 M Ft-ot (vagyon alatt a szociális igazgatásról és szociális ellátásokról szóló 1993. évi III. törvény 4. § (1) bekezdés b.) pontjában meghatározottakat értjük),

4. §

Eljárási szabályok

1. Az ingyenes építési telek biztosítása kérelem alapján történik, mely kérelmet a Ramocsaházai Közös Önkormányzati Hivatal Magyi Kirendeltségén lehet benyújtani a rendelet 2. számú mellékletében található formanyomtatványon.
2. Egy kérelmező pár csak egy építési telket szerezhet meg, de kérelmében több ingatlant is megjelölhet, melyet a kérelem pozitív elbírálása esetén elfogadna.
3. A kérelemhez csatolandó kötelező mellékletek:
- házaspárok esetében a házassági anyakönyvi kivonat másolata,
- élettársak esetén jognyilatkozat,
- gyermek/gyermekek születési anyakönyvi kivonatának másolata,
- gyermekvárás esetén szakorvosi igazolás a várandósság meglétéről,
- legalább középfokú végzettséget igazoló bizonyítvány másolata,
- igazolt munkahely és állandó jövedelem vonatkozásában:
- munkavégzésre irányuló jogviszonyról: munkáltatói igazolás;
- egyéni vállalkozó esetében: NAV jövedelemigazolás;
- gazdasági társaságban betöltött tisztség esetén: társasági szerződés és cégbejegyző végzés másolat, továbbá NAV jövedelemigazolás,
- lakáscélú megtakarítás igazolására, amennyiben az:
- készpénz: büntetőjogi felelősség tudatában tett nyilatkozat annak meglétéről,
- bankbetét: pénzintézeti igazolás
- lakástakarékpénztári megtakarítás, életbiztosítás: pénzintézettel kötött szerződés másolata,
- lakás-, vagy üdülőtulajdon: 30 napnál nem régebbi tulajdoni lap másolata és adó- és értékbizonyítványt.
- büntetőjogi felelősség tudatában tett nyilatkozat arról, hogy a házaspár/élettársak tulajdonában lévő ingóságok értéke az 5 M Ft-ot nem haladja meg,
- személygépkocsi részletre vétele esetén pénzintézeti igazolás a már teljesített részletek összegéről
- családok otthonteremtési kedvezményének igénybevételére vonatkozó nyilatkozat,
- teljes bizonyító erejű magánokiratba foglalt nyilatkozat a 3. §-ban rögzített feltételek elfogadásáról és vállalásáról.
- szakember által készített költségvetés.
4. A Hivatal a beérkezett kérelmeket megvizsgálja. Amennyiben a kérelem nem az előírt formanyomtatványon vagy hiányos adattartalommal, illetőleg a szükséges mellékletek nélkül érkezik, úgy 8 napos, vagy annál hosszabb határidő megjelölésével hiánypótlásra hívja fel a kérelmezőt. A felhívásnak tartalmaznia kell a figyelmeztetést arra vonatkozóan, hogy ha a hiánypótlásnak nem tesz eleget, úgy a kérelme a rendelkezésre álló adatok alapján kerül elbírálásra.
5. A Ramocsaházai Közös Önkormányzati Hivatal (a továbbiakban: Hivatal) a beérkezett kérelmeket döntésre előkészíti. Amennyiben a kérelem elbírálásakor kétség merül fel a nyilatkozat valódisága tekintetében, a kérelmező által közölt adatokat, tényeket környezettanulmány felvétele során ellenőrizheti.
6. A közigazgatási hatósági eljárás és szolgáltatás általános szabályairól szóló 2004. évi CXL. tv. 26. §-a alapján a Hivatal belföldi jogsegély keretében jogosult a döntéséhez szükséges adat, ténybeli ismeret beszerzése céljából más hatóságot megkeresni az ügyfél kérelme és írásbeli hozzájárulása alapján. A Hivatal ügyintézője köteles az ügyfél számára szóbeli tájékoztatást adni a belföldi jogsegély alkalmazásának lehetőségéről.
7. Amennyiben a Hivatal az eljárás során észleli, hogy a kérelmezők szándékosan hamis tartalmú nyilatkozatot, igazolást terjesztettek elő, úgy a kérelem elutasítására, a telekprogram további igénybe vételének lehetőségéből történő kizárására tesz javaslatot. Amennyiben az ingyenes ingatlan átruházási szerződés megkötését követően jut az önkormányzat tudomására, hogy a kérelmezők rosszhiszemű magatartás tanúsításával kapták az ingatlant (különös tekintettel a kérelemhez benyújtott hamis tartalmú nyilatkozatokra), az önkormányzat - választása szerint - vagy vételi jogot gyakorolhat a 3. § (1) bekezdés c) pontjában foglaltaknak megfelelően, egyidejűleg a kérelmezőket a telekprogram további igénybe vételének lehetőségéből kizárja, vagy a támogatás visszatérítéseként a kérelmezőknek meg kell fizetniük az önkormányzat számára 1.000.000,- Ft-ot, azaz: Egymillió forintot az önkormányzati döntés közlésétől számított 30 napon belül.
8. A kérelmek elbírálása negyedévente történik, a döntés a Képviselő-testület hatáskörébe tartozik.
9. Az elbírálás során előnyt élveznek azon kérelmezők, akik:
- első lakásingatlanuk megépítése érdekében nyújtották be kérelmüket,
- a Magy Községbe hosszú távú letelepedés szándékával újonnan beköltöző legalább két gyermekes házaspárok
- azon párok, akik a kérelem elbírálásakor más kérelmezőknél több gyermeket nevelnek
- akik a rendelet 4. § (13) szerint igénybe kívánják venni a lakásépítési támogatásról szóló 256/2011.(XII.06.) Korm. 6/A. fejezetében meghatározott adóvisszatérítési támogatást.
10. Amennyiben ugyanazon ingatlanra több kérelem érkezik, a Hivatal a kérelmezők között egyeztetést folytat le, melynek eredményessége esetén a döntést a kérelmezők megállapodása alapján kell meghozni. Abban az esetben, ha az egyeztetés nem vezet eredményre, a kérelmek a (9) bekezdésben foglalt szempontok figyelembe vételével bírálandók el. Amennyiben nincs olyan kérelmező, aki a (9) bekezdés szerint előnyt élvezne, illetőleg több kérelmezőt is hasonló előny illet, sorsolás útján kell dönteni.
11. A kérelem kedvező elbírálása esetén a kérelmezőknek az önkormányzattal ingyenes ingatlan átruházási szerződés kell kötniük, melynek költsége, valamint a tulajdonjog átvezetésével kapcsolatos igazgatási szolgáltatási díj a kérelmezőket terheli.
12. Az önkormányzat az e rendelet alapján tulajdonba adott építési telket megtekintett állapotban bocsátja a kérelmezők birtokába, az esetlegesen szükséges közművek kiépítése kérelmezők feladata.
13. A kérelmező nyilatkozni köteles arról, hogy igénybe kívánja-e venni a lakásépítési támogatásról szóló 256/2011 (XII.6.) Korm. 6/A fejezetésben meghatározott adóvisszatérítési-támogatást. Amennyiben a kérelmező ezt igénybe kívánja venni, az önkormányzat a telek áfa-tartalmának továbbhárítására vonatkozóan számlát állít ki az igénylő részére.

5. §

Értelmező rendelkezések

E rendelet alkalmazása során:
1. Gyermek: aki a kérelem benyújtásának időpontjában a Polgári Törvénykönyvről szóló 2013. évi V. törvény (a továbbiakban: Ptk.) 2:10. § (1) bekezdése szerinti kiskorúnak minősül.
2. Gyermekvárás: ha a várandósság a kérelem benyújtásának időpontjában orvosi igazolás alapján fennáll.
3. Lakáscélú megtakarításnak minősül:
a. a készpénz,
b. a bankbetét,
c. a lakástakarékpénztári szerződés alapján a kérelmezőt a kérelem benyújtását követő 24 hónapon belül megillető szerződéses összeg (1996. évi CXIII. tv. 2. § (1) bekezdés 11. pont),
d. a befektetési, megtakarítási célú életbiztosítás alapján a kérelem benyújtását követő 24 hónapon belül a kérelmezőt megillető kifizetés,
e. a kérelmező/kérelmezők tulajdonában álló lakás- vagy üdülőtulajdon adóérték-bizonyítvánnyal igazolt értéke, amennyiben annak elidegenítését a kérelmező/ kérelmezők a 3. § (1) bekezdés a) pontjában foglaltak szerint vállalja/vállalják.
4. Nem minősül meglévő lakástulajdonnak, ha a kérelmező tulajdonában álló lakás több mint két éve öröklés vagy ajándékozás jogcímén, haszonélvezettel terhelten került a tulajdonába és a haszonélvező bent lakik.
5. Szakember által készített költségvetés: a tervezett lakóingatlan alapadatait (szobák és helyiségek száma, nettó terület) pontosan megállapító és arra figyelemmel levő; építési szakember, vállalkozó, tervező vállalkozó által összeállított, a tervezett költségeket (anyagköltség + munkadíj) részletesen tartalmazó összeállítás,
6. A helyi építési előírásokat a Helyi Építési Szabályzatról szóló önkormányzati rendelet tartalmazza.

6. §

Záró rendelkezések

E rendelet a 2016. március 10-én lép hatályba.

1. melléklet a 3/2016. (III. 10.) önkormányzati rendelethez

Magy Község területén ingyenes építési telek biztosítása céljára fenntartott ingatlanok
- Magy, 47/1. hrsz.
- Magy, 47/7. hrsz.
- Magy, 47/9. hrsz.

2. melléklet a 3/2016. (III. 10.) önkormányzati rendelethez

KÉRELEM

ingyenes építési telek juttatása iránt

Igényelt telek címe, helyrajzi száma: ………………………………………………………….
(Vagylagosan több ingatlan is megjelölhető)

Kérelmező

Kérelmező házastárs/élettárs

Neve:

Neve:

Születési neve:

Születési neve:

Anyja neve:

Anyja neve:

Születési helye:

Születési helye:

Születési ideje:

Születési ideje:

Állampolgársága:

Állampolgársága:

Lakóhelye:

Lakóhelye:

Tartózkodási helye:

Tartózkodási helye:

Telefonszáma: (nem kötelező megadni)

Telefonszáma: (nem kötelező megadni)

Legmagasabb iskolai végzettsége:

Legmagasabb iskolai végzettsége:

Munkahelye:

Munkahelye:

Állandó jövedelme (nettó Ft/hó):

Állandó jövedelme (nettó Ft/hó):

A kérelmezők által jelenleg nevelt gyermekek adatai:

Név:

Születési név:

Születési hely, idő:

Anyja neve:

A kérelmezők tulajdonában (haszonélvezetében) lévő ingatlanok:

1. Lakás, lakótelek:

1.1) címe: .................................................... város/község ................................ u……........ sz.
hrsz.: . ........................................... tulajdoni hányad: ..................................................
a szerzés ideje: ............................................ jogcíme: ................................................................
ingatlanban lakó haszonélvezeti jogosult: ..................................................................................
1.2) címe: .................................................... város/község ................................ u……........ sz.
hrsz.: . ........................................... tulajdoni hányad: ..................................................
a szerzés ideje: ............................................ jogcíme: ................................................................
ingatlanban lakó haszonélvezeti jogosult: ..................................................................................

2. Üdülő, üdülőtelek:

2.1) címe: .................................................... város/község ................................ u……........ sz.
hrsz.: . ........................................... tulajdoni hányad: ..................................................
becsült forgalmi értéke: ………………………
2.2) címe: .................................................... város/község ................................ u……........ sz.
hrsz.: . ........................................... tulajdoni hányad: ..................................................
becsült forgalmi értéke: ………………………

3. Egyéb, nem lakás céljára szolgáló ingatlan:

3.1) megnevezése (zártkerti építmény, műhely, üzlet, garázs stb.): ............................................ címe: .................................................... város/község ............................... u. ...... sz. …..... hrsz.
tulajdoni hányad: ..........................................., becsült forgalmi érték: ………………………...
3.2) megnevezése (zártkerti építmény, műhely, üzlet, garázs stb.): ............................................ címe: .................................................... város/község ............................... u. ...... sz. …..... hrsz.
tulajdoni hányad: ..........................................., becsült forgalmi érték: ………………………...

4. Termőföld:

4.1) település: .............................................. hrsz.: ...................... művelési ág: ..........................
alapterülete: ............................... tulajdoni hányad: ...................... AK érték: .............................
becsült forgalmi érték: ………………………
4.2) település: .............................................. hrsz.: ...................... művelési ág: ..........................
alapterülete: ............................... tulajdoni hányad: ...................... AK érték: .............................
becsült forgalmi érték: ………………………

A kérelmezők tulajdonában lévő nagy értékű ingóságok (lízingelt vagyontárgyak)

1. Jármű:

1.1) gépjármű jellege: (személygépkocsi, egyéb jármű): ................................ frsz.: ………….
típus: .................................... évjárat:………….. becsült forgalmi értéke: ……………………
1.2) gépjármű jellege: (személygépkocsi, egyéb jármű): ................................ frsz.: ………….
típus: .................................... évjárat:………….. becsült forgalmi értéke: ……………………

2. Egyéb ingóság:

2.1) megnevezése:…………………………… (becsült forgalmi) értéke: ……………………
2.2) megnevezése:…………………………… (becsült forgalmi) értéke: ……………………

Lakáscélú megtakarítások:

1.) Készpénz:
Összege: ……………………...… Ft, azaz: ………………………………………………forint
2.) Bankbetét:
Összege: ……………………...… Ft, azaz: ………………………………………………forint
3.) Lakástakarékpénztári szerződés:
3.1) Összege: ……………………...… Ft, azaz: …………………………………………forint
3.2) Összege: ……………………...… Ft, azaz: …………………………………………forint
4.) Befektetési, megtakarítási célú életbiztosítás:
4.1) Összege: ……………………...… Ft, azaz: …………………………………………forint
4.2) Összege: ……………………...… Ft, azaz: …………………………………………forint

Alulírottak büntetőjogi felelősségünk tudatában kijelentjük, hogy a fent közölt adatok a valóságnak megfelelnek és hozzájárulunk ahhoz, hogy a kérelemben szereplő adatokat Magy Község Önkormányzata, Ramocsaházai Közös Önkormányzati Hivatal a kérelem elbírálása során és nyilvántartás céljából használhassa.

Kérelmünkhöz mellékeljük (aláhúzással kell jelölni a csatolt mellékleteket):
házassági anyakönyvi kivonat másolatát,
jognyilatkozatot élettársi jogviszonyról,
gyermek/gyermekek születési anyakönyvi kivonatának …….... db másolatát,
szakorvosi igazolást a várandósság meglétéről,
legalább középfokú végzettséget igazoló …….... db bizonyítvány másolatát,
igazolt munkahely és állandó jövedelem vonatkozásában:
- munkáltatói igazolást;
- egyéni vállalkozó esetében: NAV jövedelemigazolást;
- gazdasági társaságban betöltött tisztség esetén: társasági szerződés és cégbejegyző végzés másolatát, továbbá NAV jövedelemigazolást,
lakáscélú megtakarítás igazolására:
- nyilatkozatot készpénz meglétéről,
- pénzintézeti igazolást bankbetétről
- pénzintézettel kötött szerződés ……… db másolatát lakástakarékpénztári megtakarításról, életbiztosításról
- lakás-, vagy üdülő 30 napnál nem régebbi tulajdoni lapjának másolatát és adó- és értékbizonyítványt.
személygépkocsi lízing esetén pénzintézeti igazolást a már teljesített részletekről,
nyilatkozat arról, hogy a kérelmező igénybe kívánja-e venni a lakásépítési támogatásról szóló 256/2011 (XII.6.) Korm. rendelet 6/A fejezetében foglalt adó-visszatérítési támogatást
Magy Község Önkormányzata Képviselő-testületének a Magy Község területén lakást építeni szándékozók ingyenes építési telekhez juttatásának feltételeiről szóló …/2016.(III.10.) önkormányzati rendelet 3. §-ban rögzített feltételek elfogadásáról és vállalásáról szóló alábbi nyilatkozatokat:
- Nyilatkozat I.
- Nyilatkozat II.
- Nyilatkozat III.
- Nyilatkozat IV. ………. db
- Nyilatkozat V.
- Nyilatkozat VI.
szakember által készített költségvetést.
Kelt: Magy, 2016. ……………………………

………………………………………… …………………………………………

kérelmező aláírása kérelmező aláírása