Magy Község Önkormányzat Képviselő-testületének 1/2019. (I.17.) önkormányzati rendelete

a téli rezsicsökkentés kiterjesztésével összefüggő szociális célú tűzifa támogatás helyi szabályairól

Hatályos: 2019. 01. 17- 2019. 01. 31

Magy Község Önkormányzat Képviselő-testületének 1/2019. (I.17.) önkormányzati rendelete

a téli rezsicsökkentés kiterjesztésével összefüggő szociális célú tűzifa támogatás helyi szabályairól

2019.01.17.

Magy Község Önkormányzata Képviselő-testülete az Alaptörvény 32. cikk (1) bekezdésének a) pontja és 32. cikk (2) bekezdése és a szociális igazgatásról és szociális ellátásokról szóló 1993. évi III. törvény 2. §-ban és 10. § (1) bekezdésében kapott felhatalmazása alapján, a Magyarország helyi önkormányzatairól szóló 2011. évi CLXXXIX. törvény 13. § (1) bekezdésében meghatározott feladatkörében eljárva, a téli rezsicsökkentés kiterjesztése érdekében a települési önkormányzatok szociális célú tüzelőanyag vásárlásához kapcsolódó kiegészítő támogatás felhasználására a következőket rendeli el.

A rendelet célja, hatálya

1. § (1) A rendelet célja, hogy Magy Község Önkormányzata Képviselő-testülete a téli rezsicsökkentés kiterjesztése érdekében a települési önkormányzatok 2017. évi szociális célú tüzelőanyag vásárlásához kapcsolódó kiegészítő támogatás nyújtásáról szóló 1152/2018. (III. 27.) Korm. határozat végrehajtására meghatározza a 31 erdei köbméter szociális célú tűzifa támogatásra való jogosultság helyi szabályait.

(2) A rendelet hatálya kiterjed a Magy községben bejelentett állandó lakóhelyén, ennek hiányában tartózkodási helyén életvitelszerűen élő, és az e rendeletben meghatározott egyéb feltételeknek megfelelő kérelmezőkre.

2. §

Eljárási rendelkezések

(1) A természetbeni ellátásról, annak mennyiségéről a képviselő-testület – kérelem benyújtása nélkül – jelen rendelet hatályba lépését követő zárt ülésen határozatban dönt.
(2) A tűzifa elszállításáról, valamint az ellátásra jogosultakhoz történő ellenszolgáltatás nélküli kiszállításáról az önkormányzat gondoskodik.
(3) A támogatás átvételét átvételi elismervény kiállításával kell igazolni két példányban, melyből egy példány az önkormányzaté, egy példány a támogatásban részesülőt illet meg. Az átvételi elismervényben fel kell tüntetni a támogatásban részesülő nevét, a tüzelőanyag fajtáját, valamint az átvétel idejét.

3. §

A tűzifa támogatás jogosultsági feltételei

(1) Az önkormányzat vissza nem térítendő természetbeni támogatásként, szociális célú tűzifát biztosít a 1. §-ban meghatározott azon személyek részére, akik a szociális rászorultság alapján adható tűzifa juttatásról szóló 13/2017. (XII.4.) önkormányzati rendelet alapján 2017. évben jogosultak voltak a tüzelőanyag támogatásra.
(2) Nem jogosult a támogatásra az a személy, függetlenül az (1) bekezdésben foglaltaktól,
a) aki jelen rendelet hatályba lépésekor Magy községben életvitelszerűen nem tartózkodik
b) aki elhunyt
c) aki az (1) bekezdés szerinti támogatásra nem volt jogosult.
(3) Az önkormányzat egyedi elbírálás alapján azon háztartások részére, ahol megállapítható, hogy
a) az (1) bekezdés szerinti támogatott elhunyt, az ingatlanban az (1) bekezdés szerinti támogatás odaítélésekor bejelentett lakcímmel rendelkező nagykorú hozzátartozó részére megállapíthatja a természetbeni támogatást.
b) az (1) bekezdés szerinti támogatott életvitelszerűen már nem ugyanabban az ingatlanban lakik, amelyre a támogatást megkapta, de Magy községben más ingatlanban bejelentett lakcímmel rendelkezik és ott életvitelszerűen él a támogatást megállapíthatja.
(4) A tűzifa támogatás megállapítható mértéke háztartásonként legfeljebb 0,5 m3.
(5) A közös háztartásban élők közül csak egy személy jogosult a természetbeni juttatásra.
(6) A tűzifában részesülő személy a tűzifát nem értékesítheti, nem adhatja át másnak, csak saját használatra használhatja fel.
(7) E rendelet vonatkozásában a háztartás fogalmára a Szoc. tv. –ben meghatározottakat kell alkalmazni.

4. §

Záró rendelkezések

Ez a rendelet kihirdetését követő napon lép hatályba, és 2019. február 1. napján hatályát veszti.