Magy Község Önkormányzata Képviselő-testületének 15/2019. (XII.5.) önkormányzati rendelete

a helyi piac létesítéséről és üzemeltetéséről

Hatályos: 2019. 12. 06

Magy Község Önkormányzata Képviselő-testületének 15/2019. (XII.5.) önkormányzati rendelete

a helyi piac létesítéséről és üzemeltetéséről

2019.12.06.

Magy Község Önkormányzatának Képviselő-testülete az Alaptörvény 32. cikk (2) bekezdésében rögzített eredeti jogalkotói hatáskörében, Magyarország helyi önkormányzatairól szóló 2011. évi CLXXXIX. törvény 13. §. (1) bekezdésének 14. pontjában meghatározott feladatkörében eljárva a vásárokról, a piacokról és a bevásárlóközpontokról szóló 55/2009. (III. 13.) Korm. rendeletben foglaltak alapján a fedett piac létesítéséről és üzemeltetéséről a következőket rendeli el:

1. A rendelet hatálya

1. § (1) A rendelet hatálya kiterjed Magy Község közigazgatási területén található Magy, belterület 169/22 helyrajzi számú ingatlanon található:

a) fedett piac fenntartására, működtetésére és használatának rendjére

(2) A rendelet személyi hatálya a piac üzemeltetőjére, fenntartójára, a piacon kereskedelmi és értékesítési tevékenységet folyatókra és a piac területén tartózkodó magánszemélyekre, vásárlókra terjed ki.

(3) Nem terjed ki a rendelet hatálya az alkalmi árusításra akkor sem, ha az eladó azt vásár elnevezéssel szervezi, továbbá az egyedi engedély alapján, közterületen folytatott árusításra.

(4) A rendelet hatálya alá tartozó piaci területeken folytatott kereskedelmi és szolgáltatási tevékenységeknek meg kell felelni a jogszabályban előírt kereskedelmi, építésügyi, közegészségügyi, élelmiszerlánc-biztonsági, élelmiszerhigiéniai, állategészségügyi, növény – egészségügyi, környezetvédelmi, munkavédelmi és tűzvédelmi követelményeknek.

2. Fogalom meghatározás

2. § (1) E rendelet alkalmazása során vásár, piac; alkalmi (ünnepi) vásár; állandó vásár, illetve piac; használtcikk-vásár, illetve –piac; fenntartó; üzemeltető; helyi termelői piac fogalmak alatt az 55/2009. (III.13) kormányrendeletben meghatározott fogalmakat kell érteni.

3. A piac fenntartása

3. § (1) Magy Község Önkormányzatának Képviselő-testülete a lakosság 6. § -ban meghatározott termékekkel történő jobb ellátása érdekében e rendeletnek megfelelően piacot tart fenn és rendez, valamint WC blokkot tart fenn.

(2) Magy Község Önkormányzata közvetlenül ellátja a piac üzemeltetését, rendjének biztosítását, a helypénzek, a helyfoglalási díjak beszedését, melyről külön üzemeltetési szabályzatban rendelkezik, mely jelen rendelet 1. melléklete.

(3) A piac rendezésének helyét, időpontját a helyben szokásos módon úgy kell közzétenni, és az érintett hatóságokat úgy kell értesíteni, hogy arról az árusok és vásárlók, valamint egyéb érintettek kellő időben értesüljenek.

(4) A piac rendjéről, a piaci díjtételekről, a piaci árusítás szabályairól az üzemeltető jól látható helyen, hirdetményben tájékoztatja az árusokat.

(5) Az üzemeltető feladata a piacok üzemeltetése, rendjének biztosítása, területének tisztántartása. Az üzemeltető – piacfelügyelő útján - gondoskodik különösen:

a) a piac területén lévő közös helyiségek tisztántartásáról,

b) a megfelelő hulladéktárló elhelyezéséről, szükség szerinti fertőtlenítéséről,

c) a hulladék elszállításáról,

d) a piac megnyitásáról, az odaérkező árusok elhelyezéséről,

e) a piac rendjének fenntartásáról, a kapcsolódó jogszabályi rendelkezések folyamatos betartásának ellenőrzéséről, a helypénz beszedéséről, és annak elszámolásáról,

(6) Az üzemeltető a piaccal kapcsolatos egyes üzemeltetési feladatokat természetes, vagy jogi személy(ek)nek és jogi személyiség nélküli gazdasági társaság(ok)nak vállalkozásba adhatja.

4. A piacok jellege, helye és ideje

4. § (1) Az állandó piac vegyes iparcikk és ruházati piacot tart fenn.

(2) A piac helye: Magy, belterület 166/22 helyrajzi számú ingatlan.

(3) A Piac nyitva tartási ideje hétfő, kedd, szerda, csütörtök, péntek 7.00 órától 15.00 óráig tart, szombaton 7.00 órától 13.00 óráig tart.

(4) A piacot a nyitva tartási időtől eltérően igénybe venni nem lehet.

5. Piaci árusítás feltételei

5. § (1) A piacon gazdálkodó szervezet, alapítvány, társadalmi szervezet, népművész, népi iparművész, képzőművész és fotóművész árusíthat.

(2) A vállalkozói igazolvánnyal nem rendelkező magánszemély üzletszerű kereskedelmi tevékenységet nem folytathat, tovább-eladás céljára beszerzett árut nem értékesíthet.

(3) Használt cikket az hozhat forgalomba, aki arra jogosult és a piacon árusítóhelye van. Kizárólag használt tárgyait alkalomszerűen magánszemély is forgalomba hozhatja.

(4) A piacfelügyelő a piacon árusítóktól az árusításra jogosító engedélyeket ellenőrizheti és szabálytalan árusítás vagy engedély nélküli árusítás esetén megtilthatja az árusítást, és az árusítót kitilthatja a piac területéről.

6. Piacon forgalmazható áruk

6. § (1) E rendelet hatálya alá tartozó piacon az alábbi termékek hozhatók forgalomba:

a) vegyes iparkcikk;

b) ruházat.

7. A piac rendjének fenntartása

7. § (1) A piacon árusítók árusítóhelyüket kötelesek a közegészségügyi rendelkezéseknek megfelelően tisztán tartani, mindennemű szemetet és hulladékot összegyűjteni, és azt a kijelölt hulladékgyűjtőbe elhelyezni.

(2) A piac rendjét és a forgalomba hozott termékekre vonatkozó jogszabályok betartását a vásárokról, a piacokról és a bevásárlóközpontokról szóló 55/2009. (III.13.) Korm. rendelet 9. §-ban foglalt hatóságok ellenőrzik.

(3) A piacra vonatkozó házirendet jelen rendelet 2. melléklete tartalmazza.

8. Záró rendelkezések

8. § (1) A rendeletben nem szabályozott kérdésekben és a szankciók tekintetében a kereskedelemről szóló 2005. évi CLXIV. törvény, a vásárokról, a piacokról és a bevásárlóközpontokról szóló 55/2009. (III.13.) Korm. rendelet, a várási, piaci és vásárcsarnoki árusítás közegészségügyi szabályairól szóló 59/1999. (VI.8.) EüM rendelet rendelkezései az irányadók.

(2) Jelen rendelet a kihirdetését követő napon lép hatályba.