Magy Község Önkormányzata Képviselő-testületének 18/2022. (XI. 30.) önkormányzati rendelete

a települési adóról

Hatályos: 2023. 01. 01- 2023. 08. 02 16:00

Magy Község Önkormányzata Képviselő-testületének 18/2022. (XI. 30.) önkormányzati rendelete

a települési adóról1

2023.01.01.

Magy Község Önkormányzatának Képviselő-testülete a helyi adókról szóló 1990. évi C. törvény 1./A. § (1) bekezdésében, valamint 43. § (3) bekezdésében kapott felhatalmazás alapján, az Alaptörvény 32. cikk (1) bekezdés h) pontjában meghatározott feladatkörében a következőket rendeli el:

1. Az adó bevezetése, hatálya

1. § Magy Község Önkormányzatának Képviselő-testülete Magy község közigazgatási területén határozatlan időre a helyi adókról szóló 1990. évi C. törvény (a továbbiakban: Htv.) 1/A. §-a szerinti települési adót vezet be.

2. Az adótárgy

2. § Adóköteles a település közigazgatási területéhez tartozó, az ingatlan-nyilvántartásban szántó, szőlő, gyümölcsös, kert, rét, legelő, gyep, fásított terület, erdő művelési ágban nyilvántartott bel-és külterületi föld a zártkerti földek kivételével. (a továbbiakban: föld).

3. Az adó alanya

3. § (1) Az adó alanya az a magánszemély, aki a naptári év első napján a földterület tulajdonosa. Több tulajdonos esetén a tulajdonosok tulajdoni hányaduk arányában adóalanyok. Amennyiben a földterületet az ingatlan-nyilvántartásba bejegyzett haszonélvezeti jog terheli, az annak gyakorlására jogosult haszonélvező az adó alanya (A tulajdonos, a haszonélvezeti jog jogosítottja a továbbiakban együtt: tulajdonos).

(2) Az adóhatósághoz benyújtott írásbeli megállapodásban a tulajdonosok az adóalanyisággal kapcsolatos jogokkal és kötelezettségekkel egy tulajdonost is felruházhatnak.

(3) Nem alanya a települési adónak a Htv. 52. §.26. pontjában írt vállalkozó magánszemély, feltéve, hogy a tulajdonában (haszonélvezetében) lévő teljes földterületet vállalkozói minőségében kifejtett tevékenysége körében használja.

(4) A bérbe vagy haszonbérbe adott adótárgyak után az adóalany vállalkozót –az éves árbevételtől függetlenül a mezőgazdasági őstermelőt is – adófizetési kötelezettség terheli, ha a vállalkozói minőségéhez kapcsolódó tevékenységét nem az adótárgyon végzi.

4. Az adó alapja és mértéke

4. § (1) Az adó alapja a földnek az ingatlan-nyilvántartásban m2-ben meghatározott nagysága.

(2) Az adó évi mértéke 0,50 Ft/m2.

5. Adómentesség

5. § (1) Mentes az adó alól az adóalany, aki a község közigazgatási területén összesen 10.000 m2-t meg nem haladó települési adó tárgyát képező adóköteles ingatlantulajdonnal rendelkezik.

(2) Mentes az adó alól az adóalany, aki a tulajdonában álló földrészlet bérbeadása után személyi jövedelemadó fizetésre kötelezett.

6. Az adókötelezettség keletkezése, változása és megszűnése

6. § (1) Az adókötelezettség a tulajdonjog megszerzését követő év első napján keletkezik.

(2) Az adókötelezettséget érintő változást a következő év első napjától kell figyelembe venni.

(3) Az adókötelezettség az adótárgy (föld) elidegenítése évének utolsó napján szűnik meg.

7. Eljárási rendelkezések

7. § (1) Az adót az adóalany e rendelet 1. melléklete szerinti nyomtatványon önadózással állapítja meg az ingatlan-nyilvántartásban a tárgyév első napján nyilvántartott adatok alapján.

(2) Amennyiben az adóalany az adófizetési kötelezettségének keletkezését önként nem vallja be, adófizetési kötelezettségének megállapítására az ingatlan-nyilvántartás adatai alapján kerül sor.

(3) A földadót évente két egyenlő részletben kell megfizetni Magy község települési adó beszedési számlájára.

(4) Az első részletfizetési határideje minden év március 15., a második részletfizetési határideje minden év szeptember 15. napja.

(5) A földadó bevezetésének évében az adóalany az év február 28. napjáig köteles az adó megállapításához szükséges valamennyi adatot szolgáltatni az adott év január 1-jei állapotának megfelelően.

(6) Az adóalanynak nem kell újabb bevallást tennie mindaddig, ameddig a földadót (adókötelezettséget) érintő változás nem következett be.

(7) Az e rendeletben nem szabályozott kérdésekben a Htv., valamint az adózás rendjéről szóló 2017. évi CL. törvény rendelkezéseit kell alkalmazni.

8. Záró rendelkezés

8. § Ez a rendelet 2023. január 1-jén lép hatályba.

1

Az önkormányzati rendeletet a Magy Község Önkormányzata Képviselő-testületének 11/2023. (VIII. 2.) önkormányzati rendelete 1. §-a hatályon kívül helyezte 2023. augusztus 2. 16 órával.