Magy Község Önkormányzata Képviselő-testületének 21/2022. (XII. 12.) önkormányzati rendelete

a temetőkről és a temetkezés rendjéről

Hatályos: 2022. 12. 13

Magy Község Önkormányzata Képviselő-testületének 21/2022. (XII. 12.) önkormányzati rendelete

a temetőkről és a temetkezés rendjéről

2022.12.13.

Magy Község Önkormányzata Képviselő-testülete Magyarország Alaptörvénye 32. cikk (2) bekezdésében biztosított eredeti jogalkotói hatáskörben eljárva, a temetőkről és a temetkezésről szóló 1999. évi XLIII. törvény (a továbbiakban: Ttv.) 40. § (2) bekezdésében, és a 41. § (3) bekezdésében kapott felhatalmazás alapján, figyelemmel a temetőkről és a temetkezésről szóló törvény végrehajtására kiadott 145/1999. ((X.1.) Korm. rendeletben (a továbbiakban: Vhr.) foglaltakra, Magyarország helyi önkormányzatairól szóló 2011. évi CLXXXIX törvény 13. § (1) bekezdés 2. pontjában meghatározott feladatkörben eljárva a következőket rendeli el:

1. A rendelet célja

1. § A rendelet célja, hogy az erre vonatkozó jogszabályokkal összhangban szabályozza és biztosítsa a temető rendjét, a tisztességes és méltó temetést a helyi viszonyoknak és az előírásoknak megfelelően.

2. A rendelet hatálya

2. § (1) A rendelet hatálya a Magy Község Önkormányzata tulajdonában és fenntartásában lévő Magy belterület 2/2 hrsz. alatti, 9330 m2 területű „kivett temető, ravatalozó” megnevezésű köztemetőre terjed ki.

(2) A rendelet személyi hatálya kiterjed az eltemettetőre, az általa felkért temetés során közreműködő személyre, a köztemetőben temetkezési szolgáltatást vagy egyéb temetői munkát végző természetes személyekre, jogi személyekre és jogi személyiséggel nem rendelkező gazdasági társaságra, valamint arra, akire nézve a temető fenntartásával, üzemeltetésével, a temető igénybevételével kapcsolatban jogok keletkeznek és kötelezettségek hárulnak.

3. Köztemető létesítése, fenntartása, üzemeltetése

3. § (1) Magy község közigazgatási területén köztemető létesítéséről, bővítéséről, temető vagy temetőrész lezárásáról, megszüntetéséről, kiürítéséről, újra használatba vételéről Magy Község Önkormányzata Képviselő-testülete (továbbiakban: Képviselő-testület) határoz.

(2) A köztemető, azok létesítményeinek, építményeinek, berendezéseinek fenntartásáról, üzemeltetéséről Magy Község Önkormányzata gondoskodik.

(3) A temetőnek és létesítményeinek alkalmasnak kell lennie a temetési tevékenység lebonyolítására. Az Önkormányzat köteles a ravatalozó és a hűtőberendezés állandó, üzemképes állapotban tartásáról gondoskodni.

(4) A feladat ellátásához szükséges pénzügyi fedezetet az Önkormányzat az éves költségvetésében biztosítja.

(5) Az e rendeletben használt fogalmak alatt a Ttv.-ben és a Vhr.-ben használt fogalmakat kell érteni.

4. Temetkezési szabályok

4. § (1) Az elhunytat a temetőben vagy temetkezési emlékhelyen létesített temetési helyen kell eltemetni. Hamvasztásos temetés esetén a hamvak urnában helyezhetők el.

(2) Az elhamvasztott halott maradványait elhelyezni – a (3) bekezdésben foglaltak kivételével – temetőben vagy temetkezési emlékhelyen létesített temetési helyen szabad.

5. A temetési helyek kialakításának rendje

5. § (1) Az új temetőrészeket sírhelytáblákra,(parcellákra) valamint a hamvak szétszórására alkalmas területekre kell felosztani.

(2) A sírhely-táblák olyan temetőrészek, amelyeket a nyugvási idő elteltével fel lehet számolni és újabb temetés céljából igénybe lehet venni.

(3) A táblákat folyószámmal ellátott sorokra, a sorokat pedig sorszámokkal ellátott temetési helyekre kell felosztani. A sírhelyeket a temetés alatt álló sírhely-táblákban folytatólagosan, az elhalálozás sorrendjében kell felhasználni.

(4) A betelt sírhely-táblákat az utolsó temetés napjával le kell zárni. A lezárás tényét hirdetményben kell közölni, melyet tájékoztató táblán, vagy a ravatalozón ki kell függeszteni. A lezárt sírhely táblába koporsós temetés csak sírboltba, vagy sírhelybe rátemetéssel engedélyezhető.

(5) Az elhamvasztott halott hamvait tartalmazó urnát a temetőn belül koporsós temetési helyen, urnasírban, kolumbáriumban vagy sírboltban lehet elhelyezni.

(6) A lezárt temetőkben temetkezési tevékenységet nem lehet folytatni. A lezárt temetőket mindaddig kegyeleti helyként kell gondozni, amíg a megszüntetésről döntés nem születik.

(7) A lezárt temetőből és sírhely-táblából a holttest-maradványokat exhumálás útján lehet áthelyezni a használatban lévő temetőbe.

(8) Az exhumálást csak az illetékes tiszti főorvos engedélye és előírásai szerint lehet elvégezni, lezárt temetőből történő elszállításhoz az üzemeltető külön engedélye is szükséges.

6. § (1) A temetési helyek méretei:

a) egyes sírhely hosszúsága 210 cm, szélessége 100 cm;

b) kettős sírhely hosszúsága 210 cm, szélessége 200 cm;

c) családi sírhely hosszúsága 210 cm, szélessége egyedi;

d) sírbolt (kripta) méretét a befogadó koporsók száma határozza meg;

e) urnasírhely mérete: 50 cm hosszú, 50 cm széles;

f) urnafülke (kolumbárium) 30 cm hosszú, 30 cm széles.

(2) A sírok közötti közlekedők 60 cm szélesek, a sírsorok közötti távolság 60 cm.

(3) A sírhelyek környezete, a sírhelyek körüli 30 cm széles sáv burkolható.

7. § (1) Mélyített felnőtt sírhelybe még egy koporsó tehető. A sírgödröt úgy kell mélyíteni, hogy a felülre kerülő koporsó alja legalább a 160 cm mélyre kerüljön. Egyes sírhely esetén az üzemeltető engedélyével legfeljebb további egy elhunyt temethető.

(2) Felnőtt sírba elhelyezett 2 koporsón kívül még 2 urna is temethető. Koporsóban történő rátemetés alkalmazása nélkül a sírban még 4 urna helyezhető el.

(3) Az elhalálozástól számított öt éven belül sír (sírbolt) felnyitására engedély hamvasztás, más temetőbe való áthelyezés és rátemetés céljából, illetve a nyomozó hatóság rendelkezésére adható. A kolerával, pestissel, leprával, sárgalázzal, kiütéses tífusszal, takonykórral, AIDS-es és vírusos hemorrhagiás lázzal fertőzött elhunytak temetési helyének megnyitására csak az elhalálozástól számított egy év elteltével adható engedély.

(4) A sírhelyeket kifalazni, kibetonozni nem lehet.

8. § (1) A sírbolt felett rendelkezőnek az tekinthető, aki megváltotta.

(2) A sírbolt és síremlék fenntartásáról, annak létesítője köteles gondoskodni.

(3) A sírboltba koporsóban csak annyi elhalt temethető, ahány férőhelyre azt építették. Ezen túl három férőhelyes sírboltban további 2 urna, hatszemélyes sírboltban további 3 urna helyezhető el. Amennyiben a sírbolt tulajdonosa a temetési jogosultságról másként nem rendelkezett, úgy a sírboltban az elhalt hozzátartozói az elhalálozás sorrendjében temethetők el.

(4) Síremléket csak szilárd talajra lehet építeni. A síremlék nem foglalhat el a sírhelynél nagyobb területet. A síremlék meg kell hogy feleljen a temető esztétikájának, közízlést nem sérthet.

6. Temetési helyekkel kapcsolatos rendelkezési jog gyakorlása

9. § (1) Az egyes temetési helyek feletti rendelkezési jog megszerzéséért, beleértve az urnasírhelyet is, az elhunyt hozzátartozójának, az eltemetésre kötelezettnek díjat nem kell fizetni.

(2) A rendelkezési jog időtartama nem lehet kevesebb koporsós betemetés, rátemetés napjától számított 50 év, sírbolt esetén 60 év, urnafülke és urnasírhely esetén 50 év, valamint urnasírbolt esetén 50 év. A temetkezési hely feletti rendelkezési jogot másra átruházni nem lehet.

7. Temetkezési szolgáltatások

10. § (1) A temetkezési szolgáltatások körébe tartozik:

a) a temetésfelvétel

b) az elhunyt temetésre való előkészítése,

c) a temetéshez szükséges kellékekkel való ellátás,

d) a ravatalozás, búcsúztatás

e) sírhelynyitás és visszahantolás

f) a sírba helyezés

g) a halottszállítás

h) az urnaelhelyezés

i) a hamvak szórása,

j) az urnakiadás

k) az exhumálás,

l) az újratemetés

(2) A köztemetőben az elhunyt hűtésével, a halottszállítással, a hamvak szórásával, a sírhelynyitással és a visszahantolással kapcsolatos feladatok ellátásáról az üzemeltető gondoskodik a szakszemélyzet igénybevételével. Az egyházi szertartás szerinti búcsúztatás nem minősül temetkezési szolgáltatásnak.

(3) A temetőben temető fenntartási hozzájárulást nem kell fizetni és a létesítmények igénybevétele díjtalan. A temetőbe történő belépés és a temetési hely gondozásához szükséges öntöző víz használata díjtalan.

(4) A temetés módjára, illetve a hamvasztásra az elhunytnak életében tett nyilatkozata, ennek hiányában a temetésről (hamvasztásról) gondoskodó személy rendelkezése az irányadó.

(5) Az eltemettető külön kívánságára a felravatalozott koporsót a búcsúztatás (szertartás) megkezdéséig nyitva lehet tartani. Nem lehet nyitva tartani az oszlási, vagy roncsolt állapotban lévő holttest koporsóját.

(6) A fertőző betegségben elhunytak koporsóját légmentesen lezárt állapotban kell felravatalozni és azt felnyitni nem szabad. A gyászolók koporsóval nem érintkezhetnek.

8. A temetési helyek, sírhelyek fenntartása

11. § (1) A sírhely felett rendelkezési joggal bíró személy köteles a sírhely és 60 cm-es körzetének gondozását, gyomtalanítását, a dísznövények ápolását rendszeresen elvégezni.

(2) Fákat és cserjéket a sírhelyen kívüli területen csak az Önkormányzattal történt egyeztetés után szabad ültetni. 1 m-nél magasabb fás szárú növényzet telepítése nem engedélyezhető.

(3) A sírok gondozásán túl a temetőben végzendő egyéb munkákat be kell jelenteni az Önkormányzatnak.

9. A temető rendje

12. § (1) A temető nyitva tartásának ideje korlátlan.

(2) A temetőkben mindenki a hely csendjének, a kegyeletnek megfelelő magatartást köteles tanúsítani.

(3) A temetőkben a kegyeleti tárgyakat, a sírokra ültetett növényeket, a sírok díszítésére szolgáló anyagokat elvinni, vagy beszennyezni tilos.

(4) A sírhelyek gondozása során keletkező hulladékot a sírhelyek között tárolni tilos, a sírhely gondozója köteles a kijelölt szeméttároló helyre szállítani a szemetet. A temető tisztán tartásáról az üzemeltető köteles gondoskodni.

(5) A sírok és az urnasírok kerítéssel nem határolhatók körül.

(6) A temetőben gyertyát, vagy mécsest gyújtani a tűzvédelmi előírások betartásával lehet.

(7) A temető területére kutyát, macskát, illetve más állatot bevinni tilos.

(8) Építőanyagnak a temetőbe való beszállítására, illetve építési, bontási munkák elvégzésére csak az üzemeltető hozzájárulása alapján kerülhet sor.

(9) Sírkő, síremlék és fejfa temetőből történő kivitelét a temető üzemeltetőjének előzetesen be kell jelenteni. Az elszállításra csak ezt követően kerülhet sor.

(10) A temetőbe gépjárművel behajtani, és ott közlekedni az elhunyt hozzátartozóinak lehet.

10. Záró rendelkezések

13. § Ez a rendelet 2022. december 13-án lép hatályba.