Magy Község Önkormányzata Képviselő-testületének 6/2023. (V. 31.) önkormányzati rendeletének indokolása

az önkormányzat 2022. évi költségvetéséről szóló 6/2022. (III.12.) önkormányzati rendelet módosításáról

Hatályos: 2023. 05. 31

Magy Község Önkormányzata Képviselő-testületének 6/2023. (V. 31.) önkormányzati rendeletének indokolása

2023.05.31.
az önkormányzat 2022. évi költségvetéséről szóló 6/2022. (III.12.) önkormányzati rendelet módosításáról
Végső előterjesztői indokolás
Bevételek:
1. Az önkormányzat működési támogatásai:
Az eredeti előirányzat módosítására azért van szükség, mert a teljesítési adatok és a módosított adatok egyezőséget kell, hogy mutassanak. Ezek azok a támogatások, melyeket az önkormányzat a Magyar Államkincstáron keresztül kap meg, és a működésére fordítja. Itt kerül feltüntetésre a polgármester illetményének kiegészítésére kapott állami támogatás, a bérintézkedések, a szociális célú tűzifa támogatás és a REKI összege is.
A módosítást indokolja a szünidei gyermekétkeztetés esetében a lemondás is.
1. Működési célú támogatások államháztartáson belülről:
Az eredeti előirányzat módosítására azért van szükség, mert itt kerül feltüntetésre a közfoglalkoztatásra nyújtott állami támogatás, az MVH-s támogatás, az OEP támogatás.
1. Felhalmozási célú támogatások államháztartáson belülről:
Az eredeti előirányzat módosítására azért van szükség, mert itt került betervezésre a különböző pályázatokra nyújtott támogatás összege.
1. Közhatalmi bevételek:
A közhatalmi bevételek módosítására nincs szükség.
1. Működési bevételek:
Az előirányzat csökkentésére azért van szükség, mert a teljesítés adatait figyelemmel kísérve látható volt, hogy kevesebb bevétele lesz az önkormányzatnak a közvetített szolgáltatások ellenértékéből.
1. Felhalmozási bevételek:
Az előirányzat csökkentésére azért volt szükség, mert a teljesítési adatokat figyelemmel kísérve látható volt, hogy az önkormányzat az ingatlanértékesítésből kevesebb bevételre fog szert tenni.
1. Hitel-, kölcsönfelvétel államháztartáson kívülről:
Az előirányzat módosítására nincs szükség.
1. Maradvány igénybevétele:
Az előirányzat újabb módosítására nincs szükség.
1. Belföldi finanszírozás bevételei:
Az előirányzat módosítására nincs szükség.
Kiadások:
1. Működési költségvetés kiadásai:
A személyi juttatások soron az előirányzat csökkentésére van szükség a teljesítési adatok figyelembe vétele mellett.
A munkaadókat terhelő járulékok és szociális hozzájárulási adó soron a csökkentést a fentebb ismertetett ok miatt szükséges elvégezni.
A dologi kiadások előirányzatának növelésére a teljesítési adatok figyelembe vétele miatt van szükség. A közfoglalkoztatás keretében kapott támogatások között is szerepel dologi kiadás, mely jelentős mértékben növelte az előirányzatot.
Az Ellátottak pénzbeli juttatásai soron az előirányzatot csökkenteni szükséges a teljesítés adatait figyelembe véve. Itt kerül feltüntetésre valamennyi települési támogatás összege, a szociális célú tűzifa támogatás összege. Összességében túltervezett az önkormányzat, ezért szükséges csökkenteni az előirányzatot.
Az egyéb működési célú kiadások soron az előirányzatot növelni szükséges, amely a visszafizetési kötelezettségek miatt keletkezik, hiszen a jogosulatlanul megítélt támogatást természetesen a Magyar Államkincstár visszavonja, melyek rendelkezésre is álltak az önkormányzat számláján, hiszen a teljesítési adatok figyelemmel kísérésével és az elszámolások benyújtásával láthatóvá vált, ha egy adott támogatás nem került teljes összegben felhasználásra. Törekedtünk folyamatosan az időarányos felhasználásra.
1. Felhalmozási költségvetés kiadásai:
Az előirányzat módosítására azért van szükség, mert év végére megnőtt a beruházások összege és a felújítások összege is. A mellékletek részletezik azokat.
1. Hitel-, kölcsöntörlesztés államháztartáson kívülre:
Az előirányzat módosítására nincs szükség.
1. Belföldi finanszírozás kiadásai:
Az előirányzat módosítására azért van szükség, mert a teljesítési adatok szerint a Magyar Államkincstár ezt az összeget vonja vissza.
A mellékelt táblázatok tartalmazzák a bevétel és kiadási jogcímeket, azok módosításait.