Magy Község Önkormányzata Képviselő-testületének 8/2023. (V. 31.) önkormányzati rendeletének indokolása

az önkormányzat 2023. évi költségvetéséről szóló 5/2023. (III.15.) önkormányzati rendelet módosításáról

Hatályos: 2023. 05. 31

Magy Község Önkormányzata Képviselő-testületének 8/2023. (V. 31.) önkormányzati rendeletének indokolása

2023.05.31.
az önkormányzat 2023. évi költségvetéséről szóló 5/2023. (III.15.) önkormányzati rendelet módosításáról
Végső előterjesztői indokolás
Önkormányzat szociális és gyermekjóléti feladatai ellátása” soron kap támogatást az önkormányzat a Falu és Tanyagondnoki Szolgálat ellátására. Ezen a soron kell szerepeltetni a szociális ágazati pótlékot és a bérintézkedés összegét is (utóbbi összege: 469.900 Ft) A költségvetés tervezésekor és elfogadásakor a bérintézkedés összege nem került betervezésre, melyet jelen módosítással végzünk el.
Működési bevételek” soron az eredeti előirányzat módosítására azért van szükség, mert a tulajdonosi bevételek soron terveztünk az ingatlanok bérbeadásából származó bevétellel, azonban azt a szolgáltatások ellenértéke soron kell szerepeltetni.
Felhalmozási bevétel” soron az eredeti előirányzat módosítására azért van szükség, mert az önkormányzat újabb ingatlanok értékesítését tervezi ebben az évben. Terveink között szerepel majd a közeljövőben a szociális bérlakások közül kettő értékesítése.
A maradvány igénybevétele” soron az előző évi költségvetési maradvány igénybevételének csökkentésére van szükség 17.030.384 Ft-tal, mely pontos összeget a zárszámadást követően szükséges átvezetni az idei költségvetésen is.
A költségvetési kiadási oldal egy részét a dolgozók bére és járulékai teszi ki. Ez a sor tartalmazza a polgármester illetményét, béren kívüli juttatását, költségtérítését (alpolgármesterér is) egész évre vonatkozóan, a közalkalmazott, a munka törvénykönyve hatálya alá tartozó munkavállalók, valamint a közfoglalkoztatás keretében dolgozók besorolás szerint bérét, béren kívüli juttatásokat, a megbízási díjakat és a munkavállalót terhelő járulékokat. A költségvetési sor számításánál a minimálbér emelést 2023. január 01-től vettük figyelembe. Az eredeti előirányzat módosítására a pontos létszámadatokból eredően van szükség.
A dologi kiadások tervezése során, alapvetően a 2022. évi teljesítési adatokat vettük figyelembe. A kiadások között szerepel a település működésének, fenntartásának kiadásai, irodaszer, internet, telefon, épület és gépek karbantartása, bankköltség, közüzemi szolgáltatások, biztosítási díjak, szállítási szolgáltatás, stb. Az eredeti előirányzat csökkentésére azért van szükség, mert a kiadásainkat igyekszünk csökkenteni, illetve tartalékkal igyekszünk inkább tervezni.
Az egyéb működési célú kiadások soron az eredeti előirányzat módosítására azért van szükség, mert az egyéb működési célú támogatások ÁH-n belülre soron többet terveztünk év elején, mint amennyi kiadásunk várhatóan lesz, illetve a tartalék sorra is tervezünk most tekintettel arra, hogy előre nem várt kiadásaink bármikor lehetnek, így annak a terhére tudunk esetleg kötelezettséget vállalni.
A beruházások soron az eredeti előirányzat módosítására kerekítésből adódó különbözet miatt van szükség (+3 Ft).
A „Belföldi finanszírozás kiadásai” soron az „Államháztartáson belüli megelőlegezések visszafizetése” soron az eredeti előirányzat növelésére van szükség 200.000 Ft-tal, mely a kincstári adatok alapján képződött összeg.
A 14-18. mellékletek hatályon kívül helyezése azért szükséges, mert azok tájékoztató táblák.