Kék Község Önkormányzata Képviselő-testületének 12/2022. (XII. 12.) önkormányzati rendelete

a szociális célú tüzelőanyag juttatásáról

Hatályos: 2022. 12. 12

Kék Község Önkormányzata Képviselő-testületének 12/2022. (XII. 12.) önkormányzati rendelete

a szociális célú tüzelőanyag juttatásáról

2022.12.12.

Kék Község Önkormányzatának Képviselő-testülete, az Alaptörvény 32. cikk (1) bekezdés a) pontjában meghatározott eredeti jogalkotói hatáskörében, Magyarország helyi önkormányzatairól szóló 2011. évi CLXXXIX. törvény 42. §-ában meghatározott feladatkörében eljárva, a helyi önkormányzatok szociális célú tüzelőanyag juttatáshoz kapcsolódó kiegészítő támogatásáról, Kék községben történő végrehajtására a következőket rendeli el:

1. § (1) A rendelet hatálya kiterjed Kék község közigazgatási területén állandó lakóhellyel rendelkező

a) magyar állampolgárra,

b) állandó tartózkodásra jogosító személyi igazolvánnyal rendelkező bevándoroltra,

c) letelepedési engedéllyel rendelkező személyekre,

d) a magyar hatóság által elismert menekültekre,

e) hontalanokra.

2. § E rendelet alkalmazása során a szociális ellátásokról szóló törvényben és a pénzbeli és természetbeli szociális ellátások igénylésének és megállapításának, folyósításának szabályairól szóló kormányrendeletben foglaltakat az e rendeletben foglalt eltérésekkel kell alkalmazni.

3. § (1) A szociális célú tüzelőanyag támogatás megállapítása iránti kérelmet a Kéki Közös Önkormányzati Hivatalban (4515 Kék, Kölcsey utca 9.) lehet benyújtani. A kérelmező köteles a kérelméhez a család valamennyi tagjának a jövedelemigazolását csatolni.

(2) Azonos lakóingatlanban élő személyek közül csak egy kérelmező részére állapítható meg a támogatás, az egy családnak adható támogatás mértéke az 5 m3 keménylombos tűzifa mennyiségét nem haladhatja meg.

(3) A szociális ellátásra való jogosultság elbírálásához a havi rendszerességgel járó jövedelem esetén a kérelem benyújtását megelőző hónap jövedelmét, nem rendszeres jövedelem, illetve vállalkozásból származó jövedelem esetén a kérelem benyújtásának hónapját megelőző 12 hónap alatt szerzett jövedelem 1 havi átlagát kell figyelembe venni.

4. § (1) A szociális rászorulók részére a téli fűtéshez szükséges tüzelőanyag biztosításához természetbeni ellátás formájában támogatás nyújtható, a pályázati forrásból megvásárolt 269 erdei m3 erejéig.

(2) Támogatásra jogosult akinek a családjában az egy főre jutó jövedelem nem haladja meg az öregségi nyugdíjminimum hétszeresét.

(3) A támogatás oda ítélése során előnyt élveznek, a szociális igazgatásról és szociális ellátásokról szóló törvény szerint aktív korúak ellátására, időskorúak járadékára, települési támogatásra, (különösen lakhatáshoz kapcsolódó rendszeres kiadások viselésével kapcsolatos támogatásba részesülők), a gyermekek védelméről és a gyámügyi igazgatásról szóló törvényben szabályozott halmozottan hátrányos helyzetű gyermekeket nevelő családok.

(4) A jogosultság és a kérelemben foglaltak valódiságának ellenőrzésére az eljárás során környezettanulmány végezhető.

(5) A kérelmek elbírálása érkezési sorrendben történnek. A rendelkezésre álló keménylombos tűzifa mennyiség felhasználását követően benyújtott kérelmeket el kell utasítani.

(6) A megállapított támogatás házhoz szállításáról térítésmentesen az önkormányzat gondoskodik.

5. § Amennyiben a jogosult az e rendelet alapján részére biztosított tűzifát részben vagy egészben értékesíti, vagy utólag megállapításra kerül, hogy azt nem arra jogosult igényelte és kapta, köteles a megállapított tűzifa mennyiség árát és a mennyiségre eső szállítási költséget egy összegben visszafizetni az Önkormányzatnak az erre kötelezést tartalmazó határozat jogerőre emelkedését követő 3 napon belül. 6. § E rendelet a kihirdetés napján lép hatályba, és 2023. június 1-jén hatályát veszti.